Skocz do zawartości
IGNORED

DIY Elektrostaty - robił ktoś ?

zjj_wwa

Rekomendowane odpowiedzi

zjj_wwa - masz już wszystko, czas kupować i brać się za budowę. Bez tego utkniesz w martwym punkcie, z doświadczenia powiem Ci, abyś kupił więcej folii bo pierwsze nie będą udane :)

Słucham tylko muzyki.

Pytanko jeszcze takie.. Folia - no to statyczne *UJEMNE* napięcie z powielacza który trzyma w miarę stabilne napięcie (bez tętnień) rzędu kilku tysięcy wolt. Ujemne, żeby styki nie rdzewiały na folii, lecz raczej przy trafie sygnałowym.

Natomiast trafo sygnałowe .... to co, zwykłe chamskie trafo od lampowca o impedancji rzędu 12k / 8 ohmów, podłączone tyłem do przodu, czy coś bardziej finezyjnego?

Coś mi się wydaje, że te elektrostaty to aktywne i lampowe będą ... bo "wprost z lampy" to o wiele łatwiej jest wejść z symetrycznym sygnałem wyjściowym na kilka tysięcy wolt, niż ze "zwykłych terminali głośnikowych".

Największy problem to teraz te dętki rowerowe będą. Jak z trzech dętek rowerowych jedną wielką i absolutnie szczelną zrobić. Ta super dętka to do stołu z pneumatycznym napinaczem potrzebna będzie.

To jest kwestia która mnie w tej chwili najbardziej przeraża. Klejenie tych opon rowerowych.

Jest kilka spraw, które nurtują.

- zjj_wwa, podałeś w swoim linku blachę perforowaną, aluminiową. Myślę że stalowa będzie lepsza. Sztywność co za tym idzie rezonanse.

- naciąganie "na dętkę" średnio mi się podoba. Skoro wiemy, że należy rozciągnąć membranę o 1,5%, to łatwiej jest naciągać mechanicznie. Chociażby śrubą.

- za mechanicznym naciąganiem przemawia również filmik z manufaktury Martina Logana. Jak widać naciągany jest długi arkusz membrany, wystarczający na dwa panele. Zapewni to identyczne naciągnięcie dla obu paneli a co za tym idzie, maksymalnie zbliżone charakterystyki.

Jeszcze mały filmik, jak regenerowane są panele Logana. Warunki raczej spartańskie. Zwróćcie uwagę, jak dokonuje się pomiaru napięcia membrany.

Dzięki za cenne sugestie, hi-aro. Z tą dętką to się zasugerowałem materiałem publikowanym przez Mark Rehorst, tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Aluminum poszło na pierwszy strzał, bo jest dostępne w hart-metale.pl no i wydaje się być "lżejsze" - a zatem poręczniejsze od stali. Skoro mowa o sztywności ... Co sądzisz o takich poprzeczkach z izolatorów .. wprowadzających partycjonowanie / sekcjonowanie tej folii, żeby w kilku niezależnych "kasetonach" sobie latała, a nie jako jedna monolityczna wielka płachta ?

Ukryta Zawartość

Znalazłem jeszcze jeden filmik:

Ukryta Zawartość

Jednak jedno zdjęcie to tysiąc słów.

Tak od 0:50s wszystko się wyjaśnia. Najpierw naciągają wzdłuż, a potem, zręczna pani naciąga w poprzek. Aby nie było zmarszczek. Ot cała technologia.

Odnośnie partycjonowania.

Znowu wracając do filmów z fabryki ML. Panel jest podzielony na kilka powtarzających się sekcji o różnej szerokości. Czyli węższa sekcja - wyższa częstotliwość. Szersza sekcja - niższa częstotliwość. Pewnie da się w jakimś zakresie stroić te panele.

Obejrzyj opracowanie z linku. Co prawda Quad ESL, ale na stronie 32 kolejna podpowiedz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Kolejny bardzo ciekawy link. Naprawdę wartościowa stronka. Kompletna relacja z budowy. Naciąganie mechaniczne i inne szczegóły, o których mówiliśmy.

Forum audio z południa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

szukałem

nie znalazłem

a teraz pytanie abstrakcyjne ;)

Mam w planach elektrostaty ale najpierw muszę oszlifować pilnikiem kamień filozoficzny :)

Jakiego użyć pilnika?

Pilnika kolego musisz użyć z Pretoriańskich statków kosmicznych ale najpierw na szkolenie do mistrza Jody

• 4 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.