Skocz do zawartości
IGNORED

Oppo 103 - problem z dźwiekiem

marchewa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z odtwarzaniem niektórych filmów przez sieć wewnętrzna w domu. Odtwarzam za pomocą oppo 103 oraz amplituner onkyo 8050, do tego tv sharpa.

Otóż kiedy odtwarzam niektóre filmy amplituner nie odtwarza dźwięku rozmów bohaterów, odtwarza natomiast podkład. Telewizor za to odtwarza pełny dźwięki.

Co z tym fantem uczynić?

https://www.audiostereo.pl/topic/117328-oppo-103-problem-z-d%C5%BAwiekiem/
  • Redaktorzy

Czy wypróbowałeś wszystkie standardy połączenia audio? Przypuszczam że jeśli polączysz odtwarzacz - wzmacniacz po analogu rca albo przez digital SP/DIF (coaxial), to pójdzie całość bez problemu.

Mam to połączone w następujący sposób:

- TV - Oppo - kabel HDMI

- Oppo - amplituner onkyo 8050 - kabel RCA (dokładnie tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Problem jest ewidentnie na połączeniu OPPO - Onkyo lub w samym Onkyo.

Kabel RCA mam podłączony od strony Onkyo w wejście BR:

ab110b13.jpg

A od strony Oppo tutaj:

fbb9fe90.jpg

Chyba dobrze??

Przypominam, że amplituner nie odtwarza strumienia mowy tylko w niektórych filmach, we wszystkich odtwarza podkład muzyczny.

Prz okazji jeszcze pytanie odnośnie czytania napisów przez OPPO: urządzenie nie widzi plików tekstowych.

Jak zaradzić i temu??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Prawdopodobnie masz w Oppo downmix ustawiony na 5.1 lub 7.1.

Z tego co pamiętam, to w ustawieniach speaker processing musisz ustawić downmix w tryb stereo i wszystko powinno być ok.

Wg mnie w zależności jaki materiał dzwiękowy puszczasz z Oppo tak wchodzi na tv. Na zdjeciu z oppo masz sygnał po RCA tylko dla frontów do Onkyo i w zależności od materiału raz słyszysz dialog, a innym razem nie. Ja mam dla KD z oppo po hdmi do ampa i dalej tez hdmi do projka i gra bez problemu. A do muzy stereo biore po coaxsie albo wlasnie po RCA z frontów analogowo.

Co do napisów to pewnie zależy od podanego materiałowi do oppo, ale nie bawię sie w te rzeczy wiec nie jestem pewien....

Pozdrawiam

urządzenie nie widzi plików tekstowych.

Jak zaradzić i temu??

Mi przy najnowszym firmware czyta bez problemu zewnętrzne napisy txt i srt, ustawiłeś język polski w ustawieniach napisów w Oppo?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.