Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C352 i AE Aesprit 309

Osteo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po wielu latach przyszedł czas na małe zmiany w moim stereo. Do tej pory zestaw NAD C352, CD521BEE i AE Aesprit 309 mi wystarczał ale powoli zaczynam odczuwac potrzebę zmian. Zastanawiam sie w jakim kierunku powinny one iść, wzmacniacz czy kolumny.

Kiedys grał w 25m2 i było lepiej, teraz mam 20m2 a i samo ustawienie przyspozylo mi nie malych problemów. Na zmiany chcialbym wydac ok4tys.

Budżet pokaźny nie jest ale może doradźcie mi jak go sensownie wykorzystać.

Słucham rocka jazzu ale i popu z córką.

https://www.audiostereo.pl/topic/117335-nad-c352-i-ae-aesprit-309/

Witaj,

moim zdaniem skupiłbym się na kolumnach, gdyź posiadany przez Ciebie wzmacniacz to bardzo dobra konstrukcja, która często z bardzo dobrym skutkiem jest łączona nawet ze znacznie droższymi kolumnami.

Napisz proszę, co w aktualnej konfiguracji podoba Ci się, a co chciałbyś zmienić, poprawić. Opisz także problem z ustawieniem kolumn w Twoim pomieszczeniu, domyślam się, że miałeś problem z basem. Czy wchodzą w rachubę kolumny podstawowe, czy wolnostojące.

Czekam na szczegóły.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Osteo,

na początku, spróbuj przeczytać o modyfikacji tego wzmacniacza. Jest tego sporo na forum. Nieduży koszt, a można uzyskać wiele.

Nie wiem czego Tobie teraz brakuje, ale tanim (stosunkowo) kosztem, można łatwo uzyskać całkiem przyjemny wzmacniacz. Tylko poczytaj...

pozdrawiam

Problem z ustawieniem kolumn polegał na tym że musiały stanac we wnęce i to na dłuższej ścianie pokoju.. Wiedziałem jak potrafią grac ale nie bylem w stanie odtworzyć tej głębi sceny, stereofonni i mięsistego basu. Za to miałem dużo średnicy, ktora nie do konca mi odpowiada.

Doszło trochę mebli na boczna ścianę, dywan, kolumny stanęły na kolcach i to e znaczacy sposób poprawilo dźwięk. Bas sie pogłębił ale nadal był rozlazly, ciągnący się. Pomyślałem o zmianie kabli . Padło na Chord Carnival Silverscreen. Zmiana była nadspodziewanie duża. Góra nabrała szczegółowości, średnica przestała mnie irytować, bas stał sie wyraźniej krótszy lepiej kontrolowany i co najważniejsze wszystko zaczęło grac w znacznie niższym zakresie głośności. Wczesniej do 9 nic sie nie działo, było płasko i beznamietnie a teraz na 8 jest calkirm przyzwoicie.

Jeśli mam zmieniac kolunny to nie nie mam preferencji co do ich wielkości. Chcialbym żeby dobrze grały i moze nie kosztowały 5 tys. Moze coś z drugiej ręki, moze i na moje znajdzie się chętny.

Jeśli miałbym wymienić kolumny to co byście polecili?

Napisz później do mnie na PW .

Jak znajdę chwilę podam Ci kilka rozwiązań .

Masz też klub NADa .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Napisz później do mnie na PW .

Jak znajdę chwilę podam Ci kilka rozwiązań .

Masz też klub NADa .

Ukryta Zawartość

Widzę że twoje obietnica długo nie potrwala ,miałeś już nie pisać w tej zakładce ,ale jak zawsze mówisz co innego a robisz coś innego

Nie mam nic przeciwko ze zaczoles pisać Ale nie opuszczaj słów na wiatr

Wiem wiem nie na temat :)

Ukryta Zawartość

:)

miałeś już nie pisać w tej zakładce

W tej i innej na temat sprzętu , brzmienia , różnic itd żeby nie ścierać się z takimi jak ty .

A jak będę miał czas i ochotę to komuś przez PW pomogę .

Zrozumiał ?

Wiem wiem nie na temat :)

Fajnie że wiesz i dalej nic z tym nie robisz a raczej robisz to samo .

W tej i innej na temat sprzętu , brzmienia , różnic itd.

A jak będę miał czas i ochotę to komuś przez PW pomogę .

Zrozumiał ?

Fajnie że wiesz i dalej nic z tym nie robisz a raczej robisz to samo .

Twoje słowa są mało warte i jesteś mniej wiarygodny :) mówisz coś innego robisz coś innego powodzenia :) jak twój kolega iceman w jednej ławce w szkole chyba siedzieliscie :)

:)

Twoje kolumny to przyzwoite średniaki i nie sądzę, aby to one ograniczały zestaw NAD. Najprawdopodobniej najsłabszym ogniwem Twojego systemu jest akustyka.

Prawdę mówiąc nie do końca rozumiem fascynację publiczności wzmacniaczami NAD. Ale mój kontakt z nimi skończył się pewnie więcej niż 10 lat temu, więc nie znam Twojego modelu (może rzeczywiście jest tak dobry, jak zapewnia sklep). Mogę tylko powiedzieć, że kiedyś te szarobure NADy były znane z dramatycznej jakości przedwzmacniaczy-poszarzaczy, a podstawowym sposobem upgrade'u takiego np. C-370 (dużo plastyku i watów za małe pieniądze) było ominięcie sekcji przedwzmacniacza w ogóle i użycie zewnętrznego preampa.

I generalnie, jeśli czujesz że musisz coś z tym systemem zrobić, to taki z pozoru dziwny ruch bym Tobie proponował. Najfajniej byłoby sobie obstalować na miarę mały lampowy przedwzmacniacz (tylko tyle wejść ile potrzebujesz, bez pilota i innych wodotrysków). Myślę, że zamkniesz się spokojnie w 1-2 tys. PLN, a za resztę w następnym ruchu znajdziesz sobie zarówno końcówkę (Myryad, Caspian, Marantz SM-80 itp.), ja jak będzie trzeba to i niedrogi CD player. Przeszukaj forum pod hasłami WBA, Feliks Audio, Dubiel, itd.

Rzecz jasna najlepiej byłoby znaleźć kogoś, kto ma tego rodzaju przedwzmacniacz i posłuchać efektu zanim wyda się pieniądze. Może któraś z tych firm akurat ma siedzibę niedaleko Ciebie, albo znajdziesz forumowicza, który udostępniłby swój sprzęt w zamian za miło spędzony wieczór z muzyką.

Testowałem dziś Magic Stream 6 i mam bardzo mieszane uczucia.

Gra precyzyjnie ale dość płasko co w połączeniu z moim zestawem nie wypadlo dobrze.

Sprawdzalem różne źródła i różne pliki i nie porwal mnie ten zestaw.

Pytanie, czy to że wzmak po modyfikacji jest bardziej naturalny, nie podbija sztucznie dzwieku i w połączeniu z moimi kolumnami gra tak ostro to wina kolumn, źródła czy wzmacniacza?? Szukam ciepłego, pełnego ale dość szczegółowego dźwięku a na tą chwilę jakoś nie zbliżam się do mojego ideału!

Najprawdopodobniej najsłabszym ogniwem Twojego systemu jest akustyka.

Bez dwóch zdań.

Gra precyzyjnie ale dość płasko co w połączeniu z moim zestawem nie wypadlo dobrze.

Sprawdzalem różne źródła i różne pliki i nie porwal mnie ten zestaw.

Pytanie, czy to że wzmak po modyfikacji jest bardziej naturalny, nie podbija sztucznie dzwieku i w połączeniu z moimi kolumnami gra tak ostro to wina kolumn, źródła czy wzmacniacza?? Szukam ciepłego, pełnego ale dość szczegółowego dźwięku a na tą chwilę jakoś nie zbliżam się do mojego ideału!

Zapodaj foto-tego lokum.

Pytanie, czy to że wzmak po modyfikacji jest bardziej naturalny, nie podbija sztucznie dzwieku

A wcześniej było lepiej?

Coś podbijał-w twoim odsłuchu oczywiście.

Wcześniej było masywne, ciężko na dole. Barwą ciezko bylo to regulować wiec ustawiłem to tak jak najlepiej sie dało.

Pokój ma ok.23 m2. Sprzęt stoi na dłuższej ścianie, we wnęce. Kolumny stoją ok 25cm od ściany. Jak zawsze jest to kompromis miedzy moimi potrzebami a wygladem całości.

Muzyki słucham na łóżku na przeciwko wnęki. Po jednej stronie są meble a po drugiej stół.

b887b100a23db89b98a3cbdc184546e5.jpg

Jak zawsze jest to kompromis miedzy moimi potrzebami a wygladem całości.

Muzyki słucham na łóżku

No ta wnęka,to parodia,i o scenę w tym ustawieniu będzie ciężko.

Ale to że dzwięk jest ostry(czasem) stawiam na materiał na płycie.

Zapodaj np Tori Amos-Unrepentant,albo Mike Oldfield-Man On The Rocks,albo coś z Kitaro...itd-nie ma prawa być ostro.

A tym bardziej,że słuchasz z wyrka,czyli leżąc masz głowę sporo niżej pod wysokotonowym-i wrażenie powinno być,że jest basu więcej,i lekko przytłumiona wyższa średnica-bo to ona jest ostra,a nie sama góra.

Dognij mocniej kolumny-ale przede wszystkim poszukaj w swojej kolekcji-płyty wybitnie nagranej,jak się okaże że gra o.k-to znaczy że wina jest po stronie różnych płyt,lub plików.

Jak ma się właśnie takie warunki-a nie inne,to nie warto inwestować w sprzęt absolutnie,-i ja to doskonale rozumiem.

No ale trudno-nie każdy ma warunki.

Następny " ogolony " z mamony .

:) :)

I" Rydz" ma słuszną rację-inwestowanie w pierdoły-a prosta i najważniejsza zasada nie jest spełniona-USTAWIENIE KOLUMN.

SM6 grał jako co ?

Gra bardzo dobrze ale jako DAC po coaxie albo po USB ( dobry PC + Foobar 2000 + Jplay )

Z pendrajwa czy dysku gra średnio . Chyba że dysk ma dobry , osobny zasilacz ale to i tak nie będzie jak z coaxa i USB .

Kwestia kolejna - skąd te pliki ?

Szukam ciepłego, pełnego ale dość szczegółowego dźwięku a na tą chwilę jakoś nie zbliżam się do mojego ideału!

Z NAD C521BEE nigdy nie zagra to dobrze , ale już Ci to pisałem . Pisałem też na PW jaki odtwarzacz jeszcze spróbuj i poczekaj na nowe kable .

Fabryczny C352 gra miękkim , poluzowanym basem i wycieniowanym i zubożonym w detale dźwiękiem .

Jak sam zauważyłeś teraz bas jest zróżnicowany i czasem go jest więcej , czasem mniej ( i to jest normalne bo różnie sa nagrywane płyty ) a wtedy cały czas " był "

Teraz masz więcej detali i prawidłową jego równowagę tonalną . Dlatego brakuje Ci dociążenia .

Nowe kable nieco Ci brzmienie dociążą a drugie polecane źródło też pójdzie w tym kierunku . Powinno być dobrze . Jeżeli nadal będzie Ci brakowało tego dociążenia niestety będzie trzeba powalczyć z ustawieniem / akustyką .

W tym momencie mam kontakt z pewną firmą robiącą różne ustroje do poprawy akustyki w przyjaznej cenie .

Jak się u mnie sprawdzą dam Ci znać .

I" Rydz" ma słuszną rację-inwestowanie w pierdoły-a prosta i najważniejsza zasada nie jest spełniona-USTAWIENIE KOLUMN.

Pewnie że ustawienie i akustyka jest WAŻNA !

Ale nie zawsze można i nie zawsze się da a skoro " zamiana " wzmacniacza na wzmacniacz grający o klasę wyżej jest dla ciebie pierdołą to pytań nie mam ...

I jeszcze jedno .

Szukając porad zwracaj uwagę na te w których ktoś kto je pisze zna sprzęt o którym się wypowiada .

Przez PW pomogę Ci to teraz skompletować a jak nadal będzie Ci tego dociążenia brakować to wzmacniacz wyślesz mi jeszcze raz i " dodam " mu basu .

Ale to na końcu i jako ostateczność .

" zamiana " wzmacniacza na wzmacniacz grający o klasę wyżej

Jak mam warunki,takie a nie inne,i nic na to nie mogę poradzić(to ta "klasa" wyżej) dała mi tyle co umarłemu kadzidło.

A tę "klasę wyżej" właśnie zweryfikował kolega.

Dla mnie to wyszło tak(zamienił stryjek.........:) )

poczekaj na nowe kable

O tak,tak-...co racja to racja...;)

W tym momencie mam kontakt z pewną firmą robiącą różne ustroje do poprawy akustyki w przyjaznej cenie .

Ku..wa ,zaczyna się :)

Kolumny w "dziurze" a ten mu z ustrojami wyjeżdża.Chyba do kolumn je sobie przylepi.

Panowie, przede wszystkim dziękuję za ożywioną dyskusję w moim wątku:D

Słucham muzyki juz parę lat i znam zasady ustawiania kolumn. Wierzcie mi ustawialem.je już pod różnymi kątami i to ustawienie jest najlepsze. Poszerza scenę i mam wrazenie, że niweluje trochę wplyw wnęki. Kolumny wystają ok.10 cm poza wnęke...

Co do wzmacniacza to dopiero po modyfikacji odczulem jak powinna wyglądać scena i rownowaga tonalna. Jest świeżo, bardziej gładko ale chwilami zbyt płytko.

Niewątpliwie jakość nagrania plyty ma ogromne znaczenie. Po modzie wzmacniacz wyraźnie obnaża niedostatki w jakości nagrań.

Przez kompa i foobar dzwiek jest ciezszy niż z cd, co moze wskazywac, ze moje źródło faktycznie nie jest udaną konstrukcją.

Jutro bede mial nowe kable i zobaczymy co się zmieni.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Będą to Qed Ruby zapewne , wszystko ci się polepszy i scena / bas / wysokie / średnica / przestrzeń / muzykalność itd . :)

Bądż szczęśliwy .

Poniżej do poczytania , może da ci trochę do przemyśleń .

http://www.audiostereo.pl/usher-v-602-jaki-budzetowy-wzmacniacz-650zl-grundig-cyrus-nad_117457.html

http://www.audiostereo.pl/pomoc-w-doborze-wzmacniacza_116986.html

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.