Skocz do zawartości
IGNORED

Vienna Acoustic Bach czy AA Mimas ?

QrwiQ

Rekomendowane odpowiedzi

PMD

Ci powiem szczerze, że nie wiem nawet skąd ja go mam . To jeszcze chyba czasy podstawówki gdzie ktoś sobie powiedział i tak zostało. Na szczęście dzisiaj jest on tylko używany do takich celów jak FORUM itp.

He he znowu się komuś "u" dodało.

Qrwiq - co do wyglądu to masz jak w banku, a co do brzmienia - też możliwe, weź koniecznie swojego wzmaka i podłącz. Na ile znam firmowe brzmienie Vincentych to takie połączenie ze spokojnym Sonuskiem może dać bardzo dobre rezultaty. Nieco wycofana góra Sonusów może byc tutaj akurat zaletą (o ile Twój Vicek gra w miarę podobnie do 233). Daj znać jak wrażenia o ile się wybierzesz. Powodzenia!

Zegarmistrz

Niestety Sonus-y już sprzedane. Aktualnie umawiam się na odsłuch takich głośników jak ESA Ostinato 2, Dynaudio A52 i Vienna Acoustic Bach. Tych ostatnich już słuchałem jednak chcę sprawdzić jak się sprawują z moim wzmacniaczem.

W środę albo w czwartek po odsłuchu napisze jakie wrażenia.

Może jeszcze jakiegoś PROAC-a posłucham...

Mam na myśli PROAC studio 125.

Qrwiq

PROAC studio 125 przesłuchaj koniecznie, dla mnie zagrały fantastycznie i to z nienajlepszym Marntzem. Jak dla mnie kolumny o dużym potencjale, fantastycznym basie i przestrzeni. Tylko ciut przydrogie, ale Proac znany jest z tego, że dużo sobie liczy za własne rozwiązania techniczne.

Pozdr.

QrwiQ - jak umawiasz na posłuchanie się proaca studio 125 to KONIECZNIE niech przy okazji podłaczą studio 100. mam nadzieję, że Ci sie spodobają. moim zdaniem o klase lepsze od studio 125 a niewiele drozsze.

Szkoda tych Sonusków. Z wymienionych to dość dobrze znam Dyny. Dobre paczki barwowo, ale jakoś nie przekonywały mnie kiedyś stereofonią 1:1 to nawet Dali450 bardziej mi się podobały pod tym względem, ale to też może być kwestia elektroniki - wówczas nie miałem za ambitnej. VA tylko większe modele- przyjemne lepsze do klasyki niż do jakiegoś hard rocka.

Nigdy nie słuchałem żadnych ProAc-ów ale nasuwają mi się dwa wnioski.

Ponieważ nigdzie na znalazłem używanych ww. kolumn to albo są za drogie i nikt ich nie kupuje (mało realne bo nie ma rzeczy za drogich), albo grają tak dobrze, że jak ktoś je kupi to nie chce się ich pozbyć.

Ciekawe ile w tym prawdy ?

P.S.

Jest jeszcze jedna możliwość.... Może po prostu ja źle szukam ogłoszeń. 

Dziękuję Panowie za wszystkie podpowiedzi.

Idę spać.

Dobranoc

Proac Studio 100 słuchałem bardzo krótko, więc nie mogę się do końca o nich wypowiadać, ale spodobały mi się bardzo, jednakże podłączone były do droższej elektorniki odtwarzacz CD Marantz 17 Ki coś tam, plus wzmacniacz Classe. Zagrało to tak, że nie miałem żadnych pytań, ale jak wspomniałem za krótko. Pierwsze wrażenie na pewno na duży plus.

na stronie hifi i muzyki namierzone, ale cena ciut wyższa:

sonus faber minuetto w bardzo dobrym stanie coena 3200zl

kontakt: [email protected] tel.888248258

ogłoszenie dodano: 10-10-2004

może to te same?

Nie te same. Tamte były spod Rzeszowa a te są z Nowej Soli. Tamte poszły za 2800 - 9-letnie! Nowe kosztowałyby jakieś 5300. No ładnie. Jest w ofertach też trzecia para, tym razem z Głogowa, razem z oryginalnymi standami za 3500.

Zaintrygowały mnie nieco te starsze Sonusy - chciałem jakichś posłuchać, ale wszystko co znalazłem jest min. 300 km od Wwy.

hmm... wysyp jakiś, ciekawe co to się stało. Tej propozycji ze stendami nie widziałem, ale jeżeli rzeczywiscie to orginalne to jest nawet lepsza od tej pierwszej.

No to następny piątek przede mną i następne odsłuchy w Łodzi.

Jutro zabieram swój wzmacniacz i biorę pod ostrzał:

Vienna Acoustics Bach

Vienna Acoustics Haydn

ProAc studio 100

Jestem przekonany, że coś mi się spodoba ale cały czas mam jeszcze w głowie Sonus Faber Minuetto, których kilka ofert sprzedaży jest w internecie i pewnie pojadę posłuchać w najbliższym czasie.

Mam wolne tylko piątki popołudniu więc mam nadzieję, że w następnym tygodniu uda mi się ten plan zrealizować.

Co ujrzę i usłyszę w dniu jutrzejszym przedstawię w na forum.

Pozdrawiam.

No i czas wreszcie na opis tego co słyszałem.

Pierwszy raz pojechałem na odsłuch z własnym wzmacniaczem i na pierwszy strzał podłączyłem VIENNA ACOUSTICS BACH. Ich charakter przypadł mi do gustu ponieważ, grają bardzo przejrzyście z dużą przestrzenią, chociaż brakuje trochę środka. Następnie podłączyłem CABASSE JERSEY, które dla mnie są nie do przyjęcia gdyż dźwięk jest bardzo matowy i tak jak za ściany. Jeszcze w tych samych warunkach akustycznych podłączyłem AA MIMAS II, które grają dobrze środkiem jednak mało przestrzeni i mam wrażenie, że wokalista siedzi za membraną. Na sam koniec poszalałem (cenowo) i kazałem podłączyć PROAC STUDIO 100. Uważam te kolumny za zwycięzcę dotychczasowych odsłuchów jednak cena jest nie do przeskoczenia. Grają pięknie środkiem, tworzą scenę słychać przestrzeń, po prostu znikają z pomieszczenia. W jednym utworze słyszałem jak wokalista otwiera usta :) Chwilkę zagrały VIENNA ACOUSTICS HAYDN jednak jest to za krótki czas aby cokolwiek powiedzieć o tych małych jakże pięknych monitorach z przeźroczystą membraną.

W tym tygodniu w zupełnie innych warunkach akustycznych (mieszkanie) odsłuchiwałem DYNAUDIO AUDIENCE 62 i BC ACOUSTIQUE TIBRE. Z tych dwóch zawodników na polu bitwy pozostały DYNAUDIO 62, gdyż grają neutralnie, dobrze środkiem i ogólnie to bardzo kulturalne kolumny. BC ACOUSTIQUE zagrały również ładnie jednak mało środka i za wysoko górą, po 20 minutach zmęczyły mnie.

Na liście zakupowej pozostały DYNAUDIO 62 oraz VIENNA ACOUSTICS BACH !!!

Jutro odsłuch oferty ESA oraz monitory DYNAUDIO 52. Zaproponowano mi TANNOY SATURN S8 jednak nie znam zupełnie tych kolumn więc z ciekawości również ich posłucham.

Wiem, że oferta której słucham jest trochę rozstrzelona cenowo jednak jestem w stanie zapłacić za kolumny, które pozwolą mi słuchać muzyki z ogromną przyjemnością bez natarczywej góry oraz dudniącego basu. Ktoś może powiedzieć „kupuj chłopie te PROAC jak Ci się podobały” jednak ja uważam, że w tej cenie można znaleźć kolumny podłogowe podobnie grające. Mam mocny wzmacniacz (2x200W przy 4 Ohm i perspektywę zmiany mieszkania więc dlatego ustawiam priorytet na duże kolumny)

Jeżeli wpadnie wam coś do głowy proszę o propozycję kolumn.

Sprobuj posluchac takich podstawkowcow jak Dynaudio 52SE (seria SE), zupelnie rozne glosniki od "zwyklych" audience 52, z duza dynamika, z mocnym wzmacniaczem potrafiace niezle zagrac w duzym pomieszczeniu.

Witam ponownie.

I jak wypadły odsłuchy ?

No właśnie DYNAUDIO pozostał jako jeden z faworytów, a co poleciało od razu w odstawkę to TANNOY SATURN S8, których dźwięk nie podobał mi się w żadnym aspekcie... No może trochę basu mają...

Mam takie pytanie do Was ....

Powiedzcie mi czy warto brać pod uwagę KEF Q5 (bardzo ładne wizualnie) i czy mają charakter DYNAUDIO czy ELAC czy może grają zupełnie inaczej niż wymienione marki ?

Zapomniałem napisać o odsłuchu QUADRALI AURUM nie pamiętam dokładnie, który model z wysokotonowcem wstęgowym i powiem Wam, że ten sposób grania zupełnie mi nie odpowiada.

Już po takim czasie jeżdżenia za kolumnami jestem w stanie położyć nawet 5000 zł tylko żeby mi to zagrało !!!

Liczę na Wasze doświadczenie i profesjonalizm w poradach.

Witam ponownie rowniez ;)

IMHO porownywanie KEF'a Q, z dynaudio mija sie z celem, to dwie rozne bajki, o ile pamietam z KEF, to graja przede wszystkim srednica, dobrze gora, buduja "lekko" przestrzen, basu wiele nie uswiadczysz. Ale brzmienie to jest specyficzne, kojarzy mi sie w pewnych aspektach z Bowersami 705 czy 1NT.

Dynaudio ma mocny dol, brzmienie mocno dynamiczne, i tak dalej ;).

W kazdym razie jak dla mnie to dwa rozne podejscia do brzmienia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.