Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny podstawkowe do rocka/metalu (uzywane,budzet 4000zl)

Night_Walker

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

proszę o doradzenie odnośnie zakupu kolumn do nad c 715.

pokój w ktorym mają grać to około 23-24 m 2.

słucham głównie rocka i metalu,bardzo lubię muzykę-Motorhead....

czy ktoreś z wymienionych monitorów będą odpowiednie do tego rodzaju muzyki:

-dali zensor 1

-q acoustics 2020 i

-monitor audio rx 2

-focal 705 v

słyszałem że do rocka,metalu bardzo dobrze sprawdzają się kolumny-paradigm,klipsch.

chciałbym się zmiescić w kwocie(1600 pln za pare).

bardzo proszę o odpowiedz.

SM45 w ratach 10x0 - pobije wszystkie Twoje propozycje pod NADem.

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-studio-monitor-45-kolumny-stereo-surround-2szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Panowie, dziekuje za podpowiedzi :) Konsultuje, doczytuje i lekcje odrabiam (chociaz oczywiscie opinie rozne, duzo i pogubic sie latwo...).

Znajomy podpowiedzial 'Magnat Quantum 1003' - czy ktos mial z tymi podstawkami stycznosc?

Mam te kolumny i je polece, bo też kompletuje zestaw do rocka/metalu. Szybkie, dynamiczne i równe granie, bez podbitych pasm, ładna separacja. Teraz jestem na etapie doboru wzmaka - od razu powiem, że musi być coś z dociążonym dżwiękiem. Skąd jestes?

I będą się wykładać...wbrew pozorom ostre granie to średnica i jeszcze raz średnica...no chyba że ktoś słucha takiej muzy dla samego walenia sie ścian, itp. zjawisk...

Ale, że jak... tak bez bębnów... metal?

obiektywnie o audio

dali zensor 1

-q acoustics 2020 i

-monitor audio rx 2

-focal 705 v

Jeśli do mocnej muzy to nie tędy droga zwłaszcza MA rx2 i Zensor 1. Ja bym ci polecił B&W cm1 gdzieś w twoim budżecie widziałem na OLX. Zakup tych monitorów nie powinien cię zawieść. Słuchałem też używek B&W cdm 1 nt to już kolumny bajka, zmiotły wszystko co dotąd słyszałem. Używki za lekko ponad 2 tys. Problem jest w tym, że małe i tanie monitory do ostrej muzy słabo się nadają.

Ja bym ci polecił B&W cm1

CM1 z 5" basem do rocka/metalu? No nie wiem. Jakoś nie mam przekonania do takiego wyboru. CM5 prędzej (większy woofer powinien lepiej sobie dawać radę z cięższą muzyką).

CM1 z 5" basem do rocka/metalu? No nie wiem. Jakoś nie mam przekonania do takiego wyboru. CM5 prędzej (większy woofer powinien lepiej sobie dawać radę z cięższą muzyką).

Cm 1 biorąc pod uwagę budżet to optymalny wybór. Ten mały głośnik ma naprawdę wielkie serce czyt. bas i wykop. Sam nie mogłem wyjść z podziwu jak te monitory grają.

Gość

(Konto usunięte)
Gość

(Konto usunięte)

I jeszcze...skoro na tym wydawnictwie z Festiwalu...perkusja brzmi jak marzenie...to co jest problemem, że wiele realizacji brzmi jak kupa...system?

G...o prawda...

Pozdrawiam

Komputer jest słabym źródłem ,to wiadomo, poza tym się nie zgadzam!! Raczej jest odwrotnie!!!

Dokładnie... kolumny poradzą sobie ze skompresowanym dźwiękiem i będzie to dla nich "łatwiejsze", bo będą miały "parówkę" dynamiczną do odtworzenia. Głośnik nie będzie musiał się mocno wychylać, bo będzie miał malutkie zmiany dynamiki do zrealizowania wbrew pozorom, w trakcie utworu. Rock to mocna kompresja, co jest charakterystyczne dla tego gatunku i oczywiście nie ma co tu polemizować- tak musi być - duża dawka skompresowanej energii (mówię o kompresji dynamiki, a nie kompresji stratnej mp3). Można to zaobserwować po miernikach.

Prawdziwe wyzwanie, to dynamiczne sygnały, nieskompresowane , powodujące nagłe wychylenie membrany w różnym stopniu, powodujące duże różnice dynamiczne,kiedy głośnik musi zagrać ultra cicho a jednocześnie dynamicznie,jednocześnie nie burząc przestrzeni, a potem bardzo głośnym impulsem, nadal zachowując parametry.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.