Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe kolumny do pokoju 15-16m2, do 3000zł

kendris

Rekomendowane odpowiedzi

Mam aktualnie podpięte Heco Metas 501 pod leciwy już wzmacniacz Dual cv5650 i jest super, a właściwie to najlepsze połączenie jakie udało mi się uzyskać do tej pory. Ponieważ skądinąd wiem, że Dual to bardzo bliski krewny jednego ze starych Roteli dlatego też bardzo prawdopodobne, że kolumny dobrze zgrają się również z nowymi Rotelami. Dual mógłby u mnie zostać, bo to zacny piec...no ale niestety potencjometry dają już o sobie znać i wizualnie odbiega od aktualnego odtwarzacza (onkyo c5vl - bardzo mi się podoba). Rotel ra-10 w jego miejscu prezentował by się znacznie lepiej, a jeśli zagra na poziomie Duala to będzie to dla mnie na jakiś czas koniec zmian w systemie.

Przy okazji prywatnej rozmowy z insaimz przypomniałem sobie o jeszcze jednym wymaganiu funkcjonalnym - ze względu na nienajlepszą akustykę pokoju muszę mieć możliwość sterowania balansem. Niestety, nie mam innej możliwości rozstawienia sprzętu i mebli, żeby wyeliminować problem.

Czyli, podsumowując, szukam wzmacniacza:

- nowego, do 2500zł po rabatach (z ewentualnym zapasem, więc nieco droższe modele też wchodzą w grę, jeśli będą tego warte)

- z pilotem (przynajmniej do regulacji głośności)

- z możliwością regulacji balansu

Mam aktualnie podpięte Heco Metas 501 pod leciwy już wzmacniacz Dual cv5650 i jest super, a właściwie to najlepsze połączenie jakie udało mi się uzyskać do tej pory. Ponieważ skądinąd wiem, że Dual to bardzo bliski krewny jednego ze starych Roteli dlatego też bardzo prawdopodobne, że kolumny dobrze zgrają się również z nowymi Rotelami. Dual mógłby u mnie zostać, bo to zacny piec...no ale niestety potencjometry dają już o sobie znać i wizualnie odbiega od aktualnego odtwarzacza (onkyo c5vl - bardzo mi się podoba). Rotel ra-10 w jego miejscu prezentował by się znacznie lepiej, a jeśli zagra na poziomie Duala to będzie to dla mnie na jakiś czas koniec zmian w systemie.

Posiadałem ten model Duala - to dobry wzmacniacz, lecz Rotel RA-10 jest jednak od niego lepszy, wiec to dobry wybór.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Posiadałem ten model Duala - to dobry wzmacniacz, lecz Rotel RA-10 jest jednak od niego lepszy, wiec to dobry wybór.

Dzięki, twoja sugestia jest dla mnie bardzo cenna. Przy okazji zapytam jak się ma sprawa wycofanych górnych rejestrów w Rotelu ra-10, bo słyszałem też i takie opinie,a zależy mi właśnie na lekkim rozjaśnieniu góry.

Proponuję poczekać z wyborem aż kolumny kupisz.

Z rozjaśnianiem góry też można przesadzić.

HECO MS 500 mają jasną i czytelną górę wiec jak już będziesz miał w domu kolumny to poproś kolegów z okolicy. Test to najlepsza droga do sukcesu.

Po ustawieniu kolumn w trudnych warunkach może się okazać że balans będzie najmniejszym problemem.

Przestrzeliłem, kolumny już stoją :)

Testuj testuj chłopie.

Pisz czego brak a czego za dużo.

• 1 miesiąc później...

Odświeżam temat, ponieważ kontynuuję poszukiwania wzmacniacza.

W międzyczasie miałem okazję posłuchać Marantza PM 6005 oraz Cambridge Audio Azur 651A. Z tych dwóch zdecydowanie bardziej przypadło mi do gustu brzmienie CA - gra szeroko, szczegółowo, potrafi nisko zejść, bębny bardzo ładnie grają, ale jednak mam pewne zastrzeżenia. Przede wszystkim do brzmienia gitary basowej - ten bas jest jakby zaokrąglony, wygładzony, w wielu nagraniach mało wyrazisty, przez co nie czuć, że gitara basowa prowadzi utwór. Druga sprawa to brak "kopa" - CA gra jednak trochę za grzecznie, co szczególnie daje się we znaki w cięższych kompozycjach.

Marantza słuchałem krócej - grał całkiem przyjemnie, ale jedynie przy włączonym trybie loudness, a zatem odpada.

Przy okazji udało mi się również wyeliminować konieczność korzystania z balance, więc tej opcji już nie potrzebuję.

Czy macie jakieś propozycje, jaki wzmacniacz posłuchać?

Dla przypomnienia: kolumny Heco Music Style 500, budżet na wzmacniacz ok. 2500 po rabatach, szukam tylko nowego sprzętu. Dobrze, gdyby miał możliwość regulacji tonów - czasem się przydaje przy kiepsko zrealizowanych płytach.

A może jakiś Yaqin lub Xingak?

W tej kwocie można coś znaleźć.

Czasem taniej wyjdzie w zestawie z cd lub odtwarzaczem sieciowym.

Jak kolumny, jeszcze się nie znudziły?

Jeżeli lampa to zwróć uwagę na sposób wewnętrznego montażu - ważne żeby wszystko było nie na plytce z obwodami drukowanymi na okablowaniu punkt do punktu. Daje możliwość łatwej ingerencji i ewentualnej poprawy brzmienia.

no może, ale w tej samej cenie można mieć choćby Focus 110 by pozostać przy Dynaudio a nawet taniej SF Concertino, które przynajmniej ładnie wyglądają

Focus 110 jest pewnie lepszy ale i potrzebuje lepszego wzmacniacza i tak w kółko,prawda?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.