Skocz do zawartości
IGNORED

Myjka Nitty Gritty Model 1.5 Fi

smax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy kupię lepszą, tańszą półautomatyczną myjkę od w/w ?

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

https://www.audiostereo.pl/topic/117483-myjka-nitty-gritty-model-15-fi/

Witam. Czy kupię lepszą, tańszą półautomatyczną myjkę od w/w ?

Doskonała myjka, posiadamy ją w swojej ofercie, jak co możemy sprzedać w dobrej cenie.

Myjemy nią płyty rówńież usługowo.

Gdybyś był zainteresowany to pisz na [email protected]

• 2 miesiące później...

No dobra, a zapytam tak - jak wychodzi porównanie z Okki Nokki?

Myjka jest ponad dwa razy droższa, jaką niesie wartość dodaną w porównaniu do tańszej? Dodam, że interesuje mnie tylko i wyłącznie aspekt efektu końcowego - czy Nitty Gritty lepiej wyczyści płytę, czy może sobie poradzi z większymi zabrudzeniami. Szczerze mówiąc zamierzam w najbliższym czasie zainwestować w myjkę (słucham w 100% z winyli, z którymi nie zawsze się obchodzę najlepiej :( , a Knosti po prostu nie daje rady) i mam mały dylemat czy warto zainwestować w droższy model, czy tańszy sobie z powodzeniem poradzi...

Kal800

Nigdy nie używałem Okki Nokki to trudno mi porównać. Od wielu lat użytkuję Nitty Gritty i uważam, że to bardzo dobra myjka. Po prostu jest to bardzo solidne urządzenie spełniające swoją funkcję.

@kal800: zainwestuj w dobre obchodzenie się z płytami.

Tak - na początek.

Bo " chwalenie" się tym, że rzucasz płyty na kupę - nie uchodzi.

Przynajmniej - tu.

No dobra, a zapytam tak - jak wychodzi porównanie z Okki Nokki?

Myjka jest ponad dwa razy droższa, jaką niesie wartość dodaną w porównaniu do tańszej? Dodam, że interesuje mnie tylko i wyłącznie aspekt efektu końcowego - czy Nitty Gritty lepiej wyczyści płytę, czy może sobie poradzi z większymi zabrudzeniami. Szczerze mówiąc zamierzam w najbliższym czasie zainwestować w myjkę (słucham w 100% z winyli, z którymi nie zawsze się obchodzę najlepiej :( , a Knosti po prostu nie daje rady) i mam mały dylemat czy warto zainwestować w droższy model, czy tańszy sobie z powodzeniem poradzi...

Kal800

Chłopie kupuj Okki Nokki. Dwa razy tańsza a świetnie spełnia swoje zadanie. Jeśli dobrze pamiętam (poprawcie mnie jeśli się mylę) to Nitty kręci się tylko w jedną stronę co w mojej ocenie ją dyskwalifikuje.

• Redaktorzy

Obie myjki prawidłowo umyją płyty. Osobiście wybrałbym Okki Nokki. Problem jest inny. Czasami płyta jest tak brudna, że mycie przy użyciu myjki nie wystarcza. Brud wszedł głęboko, jest zaschnięty i nie chce wyjść wraz z płynem do ssawki myjki. Jest na to sposób. Odmoczenie, ewntualnie wstępne mycie pod prysznicem i potem w misce za pomocą pędzla z miękkim włosiem - w roztworze (woda demineralizowana, alkohol izopropylowy, Mirasol 2000 lub Fotonal). Brud namoknie, zmięknie i potem myjka usunie ten brud sama. Potrzebny jest jednak zacisk do winyli. Zrobiłem taki zacisk. W ciągu dwóch lat zmieniała się jego konstrukcja, ale w chwili obecnej jest w 100% szczelny i płytę możesz moczyć ile chcesz. Label nie zamoczy się, a jak wiadomo, niekóre labele puszczają farbę, generalnie płyta traci wtedy na wyglądzie i wartości. Wkleję kilka zdjęć zacisku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ca63d35b9f35c76cmed.jpg

cf0fefcd8e74bb5amed.jpg

af8f912f9ebd8a86med.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

@kangie - z jakich elementów zrobiłeś ten zacisk? Z gotowych ogólnodostępnych, czy musiałeś jakoś zamawiać? Zastanawiam się, czy nie wykorzystać tego zacisku, który jest w komplecie z Knosti, może by trzeba było uszczelnić przy osi. Mam parę płyt naprawdę potężnie zabrudzonych, jeszcze z czasów PRL, które zdążyły nasiąknąć brudem.

@Bezlitosna - moje pytanie dotyczyło porównania dwóch urządzeń do czyszczenia płyt pod kątem stosunku jakości do ceny, a nie opinii na temat traktowania posiadanych przeze mnie płyt...

Dzięki za opinie - chyba zdecyduję się na Okki Nokki. Wygląda na najlepszy stosunek jakości do ceny...

Kal

• Redaktorzy

@kangie - z jakich elementów zrobiłeś ten zacisk? Z gotowych ogólnodostępnych, czy musiałeś jakoś zamawiać? Zastanawiam się, czy nie wykorzystać tego zacisku, który jest w komplecie z Knosti, może by trzeba było uszczelnić przy osi. Mam parę płyt naprawdę potężnie zabrudzonych, jeszcze z czasów PRL, które zdążyły nasiąknąć brudem.

Dzięki za opinie - chyba zdecyduję się na Okki Nokki. Wygląda na najlepszy stosunek jakości do ceny...

Okki Nokki - idealnie jakbyś trafił na używkę MKII. To była produkcja chyba z Indii. MKIII (najnowsza) to chińska robota i jest ciut gorzej wykonana. Ale i tak lepiej taką mieć niż żadną.

Co do zacisku, białe talerzyki z Delrinu zostały wykonane na tokarce, metalowe talerzyki również. Guma wykrojona wykrojnikiem zrobionym z otwornicy stolarskiej. Śruba i pokrętła - handlowe - ogólnodostępne. Sukces tego zacisku tkwi w podtoczeniach na talerzykah od strony przylegania do labela.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.