Skocz do zawartości
IGNORED

Pułapki PC audio

Przemysław_51508

Rekomendowane odpowiedzi

Opinie i słuch nie wystarczą do wyjaśnienia zjawiska.

Dlatego warto zweryfikować swoje subiektywne słyszenie obiektywnym pomiarem.

Można to zrobić dobrej jakości kartą dzwiękową i oprogramowaniem DiffMaker.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słuchanie sygnałów różnicowych uczy pokory i może działać uzdrawiająco.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dlatego warto zweryfikować swoje subiektywne słyszenie obiektywnym pomiarem.

Ale po co to robić?

Wolałbyś dźwięk, który Ci się nie podoba z super pomiarami, czy taki, który Ci sie podoba ale pomiary gorsze?

Jaka jest procedura testowa ?

Ale po co to robić?

Wolałbyś dźwięk, który Ci się nie podoba z super pomiarami, czy taki, który Ci sie podoba ale pomiary gorsze?

Zanim coś naskrobiecie zadajcie sobie odrobuinę trudu i zapoznajcie się z tematem.

DiffMaker nie mierzy, tylko pozwala na słuchanie różnic w dzwięku. Odejmuje jeden od drugiego.

Przeglądnąłem ale nie doczytałem jak to wszystko działa ... nagrywa się za pomocą mikrofonu dźwięk przed i po zmianach ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Przeglądnąłem ale nie doczytałem jak to wszystko działa

To widać

Jeśli dysponujesz profesjonalnym studyjnym sprzętem taktowanym Master Clock oraz mozliwością inwersji w kanałach to nic nagrywać nie musisz. Możesz słuchać i porównywać live.

W domowych warunkach musisz nagrać raz jedno , raz drugie i wygenerowac plik róznicowy, którego nastepnie posłuchasz.

nagrywa się za pomocą mikrofonu

?????

Najpierw uogólniasz o potem przytaczasz jakieś śmieszne argumenty. Że co, instalacja sterownika ( mówimy o dobrym a nie złym ) to jakiś problem ? Dla kogo, chyba dla dzieci.

Windoza "gra mi" aż miło.

Nie chodzi o łatwość instalacji. Chodzi o to, że sterowniki (w tym do sprzętu UAC2) piszą zewnętrzne firmy. Nie są dziełem tego kto naprawdę wie jak działa Windows.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Hmm

"•Different kinds of CD players

•Changing between power amplifiers"

Jak zmierzyć to przez wyjście analogowe z DAC ???

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Napisałem DAC ponieważ toczą się tu rozmowy o PC Audio.

Jak się ma odtwarzacz CD i wzmacniacz do PC audio ?

Dwa gramofony, radyjka też można porównywać przez DiffMaker.

Ja myślę, że to nie jest dobra droga. Bo jak taką różnicę zinterpretować skoro nie wiemy, jakie zmiany są istotne? A jakbyśmy wiedzieli, co dla ucha ludzkiego jest ważne, to możnaby to mierzyć wprost, bez uciekania się do takich metod.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Ja myślę, że to nie jest dobra droga. Bo jak taką różnicę zinterpretować skoro nie wiemy, jakie zmiany są istotne? A jakbyśmy wiedzieli, co dla ucha ludzkiego jest ważne, to możnaby to mierzyć wprost, bez uciekania się do takich metod.

Czyli mamy opierać się tylko na własnym słuchu?

Czyli mamy opierać się tylko na własnym słuchu?

Tak. Najlepszy dzwięk to ten, który nam się najbardziej podoba. Ja juź dawno przestałem czytać parametry, bo to bez sensu.

Słucham i porównuje... w chwili obecnej mam trzy źródła, które są świetne dla mnie i nie wiem, które jest najlepsze pod względem parametrów, nie obchodzi mnie to

Tak. Najlepszy dzwięk jest ten, który nam się bardziej podoba. Ja juź dawno przestałem czytać parametry, bo to bez sensu.

Słucham i porównuje... w chwili obecnej mam trzy źródła, które są świetne dla mnie i nie wiem, które jest najlepsze pod względem parametrów, nie obchodzi mnie to

Rozumiem Ciebie ale audiofile dążą podobno do najwierniejszego odtworzenia nagrania. A tu na forum co rusz słyszę że nie ważne są pomiary parametry itp. najważniejszy jest słuch. Widzę tu pewną sprzeczność.

Oczywiście najważniejsze żeby nam się podobało ale traktowanie odsłuchów jako jedyne kryterium wyboru może prowadzić do kosztownych pomyłek.

Ja wolę mimo wszystko przyjąć że odsłuchuje sprzęt, którego parametry mi odpowiadają.

Parametry jednak dużo o sprzęcie potrafią powiedzieć.

Jest tu duzo melomanow ktorzy chca miec porzadny dzwiek. Taka subtelna roznica. Ucho ludzkie najdoskonalsze. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Rozumiem Ciebie ale audiofile dążą podobno do najwierniejszego odtworzenia nagrania.

Ale gdzie jest wzorzec? Nawet na żywo te same instrumenty brzmią inaczej, jeszcze nie słyszałem dwóch identycznie brzmiących skrzypiec, z innymi instrumentami jest podobnie. Nie ma wzorca nie ma do czego dążyć. Należy posłuchać kilka klocków z półki hi-end, kilka ze średniej i jakieś dobre PC audio lub kilka różnych konfiguracji PC audio - wybrać coś dla siebie biorąc również pod uwagę finanse i temat zakończony. Można słuchać muzyki. :)

Parametry jednak dużo o sprzęcie potrafią powiedzieć.

Zgoda, ale często jest tak, że urządzenie o gorszych parametrach podoba nam się bardziej. I co wtedy wybrać.

Jest tu duzo melomanow ktorzy chca miec porzadny dzwiek. Taka subtelna roznica. Ucho ludzkie najdoskonalsze. ;)

"Porządny" dźwięk czyli taki który nam się podoba łatwiej chyba uzyskać stosując DSP. Jak chce się mieć dźwiek najbliższy temu co zostało nagrane stosuję się system który jak najmniej dodaje do dźwięku. Czytając wszystkie opisy sprzętu hi end nigdzie nie spotkałem się ze stwierdzenie że dany wzmacniacz, kabel, dac, itp. zniekształcają dźwięk w miły dla odbiorcy sposób. Wszystkie są opisywane w uproszczeniu jako najwierniej oddające to co zostało nagrane. Więc o co tu w tym wszystkim chodzi?
<br />Zgoda, ale często jest tak, że urządzenie o gorszych parametrach podoba nam się bardziej. I co wtedy wybrać. <br />
Odpowiedzieć sobie na pytanie czy lubimy być oszukiwani.

Chodzi oczywiście o dźwięk.

Oszukanie juz jest na etapie produkcji muzyki, uzyte pokretla, mastering, remastering itd. Poza tym DSP to nie EQ ktore jest stosowane przez wielu i degraduje dzwiek. Robeeert napisal bardzo madrze, w pelni sie z nim zgadzam.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Więc o co tu w tym wszystkim chodzi?

Kilka osób próbuje Ci to wytłumaczyć. Niestety ty wcale nie chcesz wyjaśnień, tylko uważasz że sam najlepiej wiesz. Tymczasem to, co piszesz jest równoczesnie wynikiem braku doświadczenia i rezultatem frustracji.

Doświadczenie możesz jeszcze kiedyś zdobyć, ale Twoje podejście do tematu i zadufanie będzie Ci w tym bardzo przeszkadzać. Trudno mi sobie na przykład wyobrazić, że ktos zaprosi do domu osobę, która z góry nastawiona jest drwiąco do jego hobby.

Oszukanie juz jest na etapie produkcji muzyki, uzyte pokretla, mastering, remastering itd. Poza tym DSP to nie EQ ktore jest stosowane przez wielu i degraduje dzwiek. Robeeert napisal bardzo madrze, w pelni sie z nim zgadzam.

Ale nikt się nie łudzi że nagranie zabrzmi jak żywy dźwięk. Wiadomo że są płyty lepiej lub gorzej zrealizowane ale ja np. wole słyszeć tą złą realizację.

To sie nazywa audiofilia nervosa. Taka choroba, ktora kaze zmieniac. A ze klocki sa drogie, najlatwiej, bo najtaniej, grzebac w kablach.

Naskrobane wirtualnie

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

<br />Kilka osób próbuje Ci to wytłumaczyć. Niestety ty wcale nie chcesz wyjaśnień, tylko uważasz że sam najlepiej wiesz. Tymczasem to, co piszesz jest równoczesnie wynikiem braku doświadczenia i rezultatem frustracji.<br />
Błedna analiza psychologiczna. Czym wg, Ciebie jestem sfrustrowany?

To wszystko są rozmowy ze ślepym o kolorach. Bo jeśli ktoś ma w domu dobry system, to nie będzie zakładał takiego wątku. a jak ktoś nie ma, to w ogóle nie wie o czym pisze.

To wszystko są rozmowy ze ślepym o kolorach. Bo jeśli ktoś ma w domu dobry system, to nie będzie zakładał takiego wątku. a jak ktoś nie ma, to w ogóle nie wie o czym pisze.

Trafiłeś w 10 gratuluje. Wygrałeś uśmiech kierownika. :)
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.