Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zaczalem rozwazac wersje USB DACa (zmontowalem jedna plytke i gra to dobrze). W tym momencie wersja zbalansowana wyglada takze obiecujaca i prawdopodobnie pokusze sie o cos uniwersalnego, zawierajacego wszystkie mozliwe opcje, byc moze uwzgledniajac takze buffer.

>Peter Daniel, 11 Lip 2006, 16:57

>Ostatnio zaczalem rozwazac wersje USB DACa (zmontowalem jedna plytke i gra to dobrze). W tym

>momencie wersja zbalansowana wyglada takze obiecujaca i prawdopodobnie pokusze sie o cos

>uniwersalnego, zawierajacego wszystkie mozliwe opcje, byc moze uwzgledniajac takze buffer.

wersja zbalansowana NOS DACa na TDA1541 + opcja diamond buffer i to wszystko na jednej płytce mogłoby być strzałem w dziesiątkę. bardzo chętnie w takim projekcie bym uczestniczył ;).

Glownym powodem jest prostota ukladu z TDA1543 (jedno PS, mniejszy chip, niepotrzebne dodatkowe kondensatory odsprzegajace). Poza tym, nie jestem do konca przekonany ze TDA1541 gra lepiej.

Gdyby ktos byl zainteresowany - mam wolny komplet elementow do DAC w wersji Premium. Wzialem jeden wiecej, ale nie mam wplaty ani potwierdzenia od osoby, ktora go zamowila :]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mam 6 sampli tego chipu, ale po przeczytaniu opinii na diyAudio (kilka lat temu) ze TDA sa lepsze, zaniechalem eksperymentow z AD1865. A wiec nie moge sie wypowiedziec na ten temat.

ja znowu przeczytalem kilk a zupelnie odwrotnych opinii, w kazdym razie projekt powoli rusza z miejsca podziele sie wrazeniami:) peter czy sluchales czegos na odbiornikach ti np dir1701 dir1703 maja bardzo niski jitter okolo 70ps ciekawi mnie czy rzutuje to jakos na brzmienie takiego przetwornika?

pozdrawiam

Na prośbę Zorro ,kilka zdań na temat Balanced NOS I2S.

Porrownania idealnego przeprowadzić nie moge, bo zeby zrobić xlr , musialem rozebrac starą wersje z powodu braku

elementow.

Jak wspomnialem wcześniej oba układy rożnią się znacznie wzmocnieniem, co jeszcze bardziej utrudnia obiektywną ocenę.

Jest tez kilka innych elementow.

Jeden lm na 8v , zamiast 2x an8008 i tylko 33u BG N w filtracji.

poza tym zwykle rezystory do konwersji I/V.

Generalnie pierwsza z miana jaką slychać, to mocny bas i potęga dzwięku, ale mam wrażenie że kosztem detali.

i finezji dzwięku.Mam jednak nadzieje ze po zamuwieniu reszty brakujących elementow i wymianie ich, sytuacja

ulegnie zmianie i dzwięk poprawi sie.

zstanawiam się tez nad delikatnym zmniejszeniem wzmocnienia.

Nie sluchalem dir170x, nie wiem tez na ile opublikowane parametry odnosza sie do jakosci dzwieku. Nie jestem tez utwierdzony w przekonaniu ze to sam DAC chip stanowi o jakosci danego urzadzenia, lecz raczej jego prawidlowa implementacja w odniesieniu do ukladu wejsciowego, zasilanie i stopnia wyjsciowego.

Jako przyklad moga sluzyc tu moje proby modyfikacyjne BiDAT Meitnera ktore opisalem na stronach diyAudio:

Ukryta Zawartość

DAC ktory poczatkowo byl praktycznie nie do przyjecia (chociaz nosil w sobie zalazek duzego duzego potencjalu, zarowno we wstepnych odsluchach jak i w opiniach zadowolonych uzytkownikow ktore z czasem nadaly mu wrecz kultowy status) po odpowiednim tuningu zmienil sie na tyle ze mozna go uzywac jako referencyjne zrodlo, mimo ze modyfikacje i tak nie sa jeszcze zakonczone ;-)

Ukryta Zawartość

>Peter Daniel, 11 Lip 2006, 16:57

>Ostatnio zaczalem rozwazac wersje USB DACa (zmontowalem jedna plytke i gra to dobrze). W tym

>momencie wersja zbalansowana wyglada takze obiecujaca i prawdopodobnie pokusze sie o cos

>uniwersalnego, zawierajacego wszystkie mozliwe opcje, byc moze uwzgledniajac takze buffer.

Peter, czy wersja zbalansowana NOS DACa na TDA1543 + opcja diamond buffer na jednej pcb jest czymś realnym? czy zajmujesz się tym aktualnie, czy to raczej śpiew przyszłości? pytam, bo jestem takim rozwiązaniem zainteresowany.

Z przyjemnością donoszę, iż pospawałem NOS DAC kit i jest! Ruszył od razu.

Wrażenia: nic nowego. W końcu słuchałem już egzemplarz magazyniera.:)

Powiem krótko: bardzo markowy 8xOS idzie out. Już teraz - z niewygrzanym NOS'em nie ma szans.

Magazynier: dzięki.

Peter Daniel: RESPECT.

pzdr.

Witam,

Może jest ktoś z Poznania lub okolic kto mógłby użyczyć na kilkudniowy odsłuch NOS DAC'a? Zabrałem się ostatnio za tuning mojego cd'ka i tak się zastanawiam że może szkoda prądu na taką akcję i złożyć poprostu sobie DAC'a.

>czy wersja zbalansowana NOS DACa na TDA1543 + opcja diamond buffer na jednej pcb jest czymś realnym?<

Jesli juz, to raczej pod koniec lata, jeszcze do tego nie podeszlem. W pierwszej kolejnosci bedzie wersja z USB.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.