Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Kiwame maja ogolna opinie bardziej "miekkich" niz np Rikeny. Z tego co pamietam Elpody byly z kolei bardziej analityczne, a wiec Twoje obserwacje sa prawdopodobnie trafne.

Jak dotad Rikeny byly najlepsze w tej funkcji (I/V) w polaczeniu z BG N. Obecnie uzywam Caddock TF020 ale tylko dlatego ze cupling caps zmienilem na teflonowe. W polaczeniu z BG N, Caddocki nie podeszly mi.

Pojawily sie zdjecia DAC'a Shigaraki 47Labs:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na zdjęciu zasilacza widać prostownik dwupołówkowy na dwóch diodach, znany z DACa Kusonokiego czy klocków Naima. W teście Shigaraki 4715 w Stereophile, John Atkinson pisał : "The separate power supplies, for example, each consist of a transformer and a single diode...

Gdyby chodziło o innego recenzenta, uznałbym że to kolejny przykład 'kreatywnego' podejścia do rzeczywistości.

• 2 tygodnie później...

Witam - kilka uwag dla zainteresowanych konstrukcja taniej obudowy

Jakby ktos nie mial pomyslow czy srodkow na super wypas obudowe a nie integruje dac'a z innym urzadzeniem , podam swoje rozwiazania ,moze komus sie przydadza .

Najprostsza chyba jest podstawa bo jej wlasciwie nie widac (widze ze glownie korzysta sie ze skleiki ) ale cala reszta wymagalaby odrobine wysilku na ktory to male urzadzonko chyba zasluguje.

I tu podam trzy niskobudzetowe kroczki jakiem poczynilem:

- deseczki na boczki (ew. tyl) dotnie stolarz z kawaleczka swoich odpadow - najlepiej poprosic o odpadzik z egzotyka , mnie ta opercja kosztowala 10 zl , ja na koniec nanioslem jeszcze parafine na cieplo co dalo cieply optycznie i w dotyku efekt koncowy.

nastepny elemencik to perforowana pokrywa z gory - i tu przeszedlem sie do serwisu rtv gdzie dostalem za free jakas pokrywe od starego magnetowidu - wycialem i po sprawie ....

i trzeci elemencik - panel przedni ,troche sie nabiegalem za kawalkiem grubszego aluminium i ciezko mi bylo cos znalezc, w pewnym momencie mnie oswiecilo , rozebralem i pocialem element obudowy starego HDD - wprawdzie nie sa obustronnie plaskie ale mozna to wykorzystac , poza tym sa z b.twardego duraluminium i sa juz porzadznie polakierowane.

i to wlasciwie tyle -jaki efekt koncowy - jak dla mnie styknie ,chociaz zawsze moze byc lepiej , samo zlozenie dac'a to pestka dla kogos kto odrobine poslugiwal sie lutownica ale przy obudowie mozna sie napracowac o czym moze wdziec kto takowa zbudowal ... - dziekuje za uwage :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>shark65

Klocek wyglada niesamowicie gratulacje!

Mozesz napisac cos wiecej o parafinowaniu - tak zeby "dwuleworeki" amator dal sobie rade? ;)

I czy parafine kupi sie w skepie z farbami, czy trzeba sie nachodzic?

sformulowanie "parafinowanie " uzyte zbyt przesadnie :) , poprostu wzialem kawalek bialej swieczki , wcieralem wosk w klocek a nastepnie podgrzewalem lutownica na cieple powietrze ( pewnie mozna uzyc suszarki a moze w jakis sposob zelazka ) ,usunalem nadmiar wosku , ew. powtorzyc owa czynnosc co by bylo rowniutko pokryte ,, po takim zabiegu drewienko jest cieplo zabarwione ,mniej podatne na zabrudzenie mile w dotyku i jak dla mnie dla oka

Niezly patent niewpadlbym na niego. Wlasnie oto mi chodzi ze takie wykonczenie dla mnie jest ciekawsze niz "zimny" lakier, wyglada bardziej analogowo;) Zobacze i poszukam moze uda mi sie w jakims sklepie kupic wosk pszczeli i nim wykonczyc boczki. POZDRAWIAM

Witam szanownych forumowiczow!

Jestem zainteresowany budowa przetwornika C/A do samochodu i w zwiazku z tym prośba o skierowanie mnie do jakichś źródeł w literaturze gdzie mógłbym zdobyć podstawową wiedzę na ten temat. Za odpowiedzi z góóówy dziękuję.

Pozdrawiam.

Marcin Borsuk

---->meles

Może npisz coś więcej o wymaganiach co do funkconalności przetwornika. Jeżeli ma to byc DAC stereo taki jak stacjonarny, to duzo jest w tym wątku, jeżeli natomiast w grę wchodzi temat pełnej instalacji, z 4 (lub więcej) głośnikami, regulacją opuźnienia i szeroko pojętej cyfrowej korekcji dźwięku to temat jest dużo cięższy. Ale na pewno pod hasłem DSP w goglach znajdzie się masa materiałów.

Ma to być zwykły przetwornik stereo. Posiadam podstawowe wiadomości z elektroniki cyfrowej i analogowej, jednak mam trudności ze znalezieniem dokladniejszych opracowan, które pozwolily by mi opanować taen temat w stopniu umożliwiającym zaprojektowanie własny przetwornik.

---->meles

Najprościej rzecz biorąc dac składa się z:

1. obwodów wejsciowych - transformator lub specjalizowany układ scalony (tak jak w dacu petera) ew. "wzmacniacz" cygnału cyfrowego na szybkich bramkach

2. Układ odbiornika SPDIF: np. cs8412/8414/8416, dir1701/1703, ad1892, ym3623

3. zegar taktujący odbiornik spdif - kwarc lub generator (patrz wątek zegar rekina, w googlach lc clock)

4. (opcjonalnie) filtry cyfrowe, resampling (pmd1000 ad1892(i jego rodzina)0

5. Właściwy przetwornik D/A - jest ich multum (tda1543/1541, pcmów cała masa , ad 1853/1857, 1865, l7880, wolfsony)

6. układy wyjściowe (filtr analogowy i bufor)

no poza tym zasilanie itd itp

bardzo duzo pokazane jest w notach aplikacyjnych układów scalonych(polecam lekturę ad1892 i ad1853),

zwłaszcza w scalakach analog devices

można duzo podpatrzyc - potem wystarczy polutować i poeksperymentować.

oczywiście dużo wiedzy skupione jest wokół szanownego forum ;-)

------>ryszard_wpl

Jakieś wieści o tda1543?

• 2 tygodnie później...

Witam

Czy ktoś z sznownych forumowiczów ma może do sprzedania kit NOS-DAc'a ? Ewentualnie jak można się zaopatrzyć w części do złożenia takowego przetworniczka. Jestem bardzo zainteresowany.

Pozdrawiam

zephyr

GG 1632045

Witam serdecznie!

Znudzony wymianami lasera w moim CD ONKYO postanowiłem wykonać DAC-a i brać sygnał digital z CD-ROMu.

Posiadam 2 różne DAC-e ale z nimi nie problem, mam kłopoty z wyborem odbiornika sygnału cyfrowego........... jaki zastosować układ, który będzie łatwo dostępny/tani ew. jakie sample? Głównym kryterium przy wyborze odbiornika jest jego aplikacja, w moim przypadku odpadają wszystkie odbiorniki które wymagają sterowania programowanymi mikrokontrolerami itp...

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Tomasz

Eksperymentując z translatorami PECL/TTL wpadł mi do głowy schemat odbiornika wejsciowego .Na wejściu układu znajduje się wzmacniacz transkonduktancyjny ,zamiast rezystora R18 mozna wstawić transformator między in+ a in- dla tych którzy preferują takie rozwiązanie ,jeżeli transport ma transformator wyjściowy to przy DAC-u nie jest on konieczny .Rezystory R11 R12 pełnią podwójną rolę :dopasowują linię do impedancji charakterystycznej 50 Ohm i stanowią elementy konwersji I/V (wzmacniacz ma wyjście prądowe).Wzmocnienie ustalane jest stosunkiem wartości rezystora R17 do rezystorów R11 i R12.Rezystory R11 ,R12 powinny znajdować się możliwie jak najblizej układu U1, z kolei kondensatory C15 , C16 jak najbliżej sieci Thevenina (R13,R14,R15,R16) zapewniającej rebias napięcia dla D10 (sorry za dziwne oznaczenia ale jest to część większego układu),zamiast nich mozna uzyć źródła Vbb dostępnego wewnątrz translatora (tu odsyłam do noty AND8020/D OnSemi)Rezystor R19 konieczny jest przy sterowaniu układów o poziomach logicznych CMOS ,przy układzie o poziomie wejść TTL nie jest konieczny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Właśnie założyłem konto:) po to by złożyć swojego Dac'a. Jeśli ktoś ma odsprzedać płytkę, części, lub poprostu może mi pomoc. Złożyłem kolumny(udało się), tuning swojego marantza(gra) teraz korci mnie zrobić Non-Oversampling DAC;)

-> bitrate

Fajny ten schemat odbiornika, wydaje sie niedrogi powiedz gdzie mozna kupic mc100ept21d ew. jaka jest jego cena? MAX kosztuje w TME 30zł wiec nie jest zle. Czy mógłbyś pokazać schemat jak to połączyć z DAC-em?

Pozdrawiam

Mc100ept21 jest w farnellu i tylko tam je widziałem,można zamówić przez TME kosztuje 8 funtów - trochę drogo i tylko w obudowie tssop ale można go zastąpić układem Mc100elt21D koszt 5 funtów tyle że trzeba by przeliczyć drabinki tak aby dzielniki dawały bias 3,7V bo ten układ jest na 5V a Mc100ept21 na 3,3V. To na razie taki wstępny rys , np.wzmocnienie obliczałem przy założeniu że na linii spdif jest sygnał 0,6Vpp (tak jak zakłada standard)Układy Ecl/pecl potrzebują skoku napięcia 0,9V do prawidłowej pracy,ale w praktyce może się okazać potrzebne nieco większe wzmocnienie niż ustalone obecnie.Konieczny jest jeszcze oczywiście układ odpowiedzialny za konwersję spdif/i2s np.Dir1703 .Moim głównym celem było zbudowanie odbiornika który bedzie lepszy w parametrach niż popularne rozwiązania np na inwerterach (linearyzowanych na siłę ) czy odbiornikach rs422 które niestety na stałe wyposażone są w histerezę zniekształcającą czasowo impulsy (podobnie zresztą jak transformatory izolujące).

Pozdrawiam

->bitrate

Witaj

Rozumiem że poszedłeś na jakość :) to dobrze, ale co polecasz dla początkującego? Chciałbym odpalić mojego DAC-a najniższym kosztem i w przyszłości go rozbudować. Jaki odbiornik spdif mógłbyś mi doradzić? Niestety nie mam zamiaru kupować nowego lasera do mojego ONKYO szczególnie po niemiłych historiach z HUMA Co.

Mam jeszcze takie lamerskie pytanie... czy da się podpiąć sygnał digital z CD-ROMu do CD-PLAYERA? Pewnie nie bo przeglądałem sporo pdf-ow i potrzeba kilka sygnałów do daca, ale wolę zapytać:)

Pozdrawiam

Uwe300> Myślę że aplikacja obwodu wejściowego zaproponowana w tym wątku przez Petera z CS8412 i SN75179 powinna być odpowiednia i nie nastręczać większych trudności projektowych , gdyby przetworniki wymagały innego typu podawania sygnału niż w NOS DACu zawsze można zmienić tryb pracy CS8412 mogą być też nowsze CS8414 czy CS8416 (w trybie sterowania hardware mode) generalnie układy ze stajni Cirrus Logic, ale przy wykorzystaniu CD romu raczej nie wykorzystasz ich większych możliwości .Układu Dir1703 nie będę polecał ponieważ miał on kilka wpadek (niedopracowana konstrukcja) i ostatecznie został przez Texas Instruments wycofany z produkcji , chociaż drzemie w nim duży potencjał .Z zupełnie tanich odbiorników jakie znam to Yamaha YM3623 dostępna tutaj ale pozatym że jest tanim układem nic więcej o nim nie mogę powiedzieć:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Panowie! Mam jedno pytanie odnośnie podłączenia NOS DACa na I2S (przy okazji odkurzę wątek ;-) ).

Chcę spóbować tego połączenia w swoim Philipsie z dekoderem SAA7310 i nie mam pewności co do połaczenia mas.

Rozumiem, że oprócz sygnałów z nóżek WSAB,CLAB i DAAB tego dekodera muszę gdzieś zrobić wspólną masę dla obu urządzeń, ale nie bardzo wiem gdzie? Może coś poradzicie? Z góry dzięki za pomoc!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.