Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

w jakichś cd widziałem ze dają jakimiś ceramikami w tym miejsu...

PS. Tylko w tym miejscu podłączona jest obudowa? a nie lepiej z masy zasilacza z płytki? tak miałem w kambodży ;) przez 100R

W tym DAC masa jest dość krótka, może i można połączyć poprzez rezystor 100ohm też tak widziałem, widziałem też cyfrowe urządzenia w granicie czy drewnie bez ekranu i różne inne wynalazki.

Nie podlaczam masy DACa do obudowy, na obudowie jest tylko Earth Ground.

Nie uzywam tez nigdzie filtrow sieciowych, w wiekszosci przypadkow psuja dzwiek. Ale mam dosc dobra jakosc sieci, trudno powiedziec jak to bedzie gdzie indziej.

Kiedys porownywalem transport Marantza na I2S z NOS DACiem i CD-Pro podlaczony do NOS przez SPDIF. Oczywiscie sa to 2 rozne transporty ale CD-Pro na SPDIF gral lepiej.

no dobra, po tygodniu walk, wreszcie skończyłem... ;D

nowa odsłona NOSDAC'a ;D pierwszy w pełni skończony przeze mnie klocek, jestem dumny ;) taka mydelniczka wyszła ale dla mnie piękna ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5385-100000993 1193874954_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ten powróz z Furutech'em nie ściąga Ci DAC-a ze stołu? ;)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

-> Matthew

Wrzuć proszę zdjęcie środka Twojej finalnej wersji.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

oj, ni erozkręcam bo na styk okablowanie i nieźle się musiałem nagimnastykować by to polutować, sugerowałem sie projektem Sharka, tylko ze, dałem na gniazdo IEC rez 1M i kon WIMA 100n równolegle do zył roboczych, uziemienie połączone przez 10 oh mz obudową... i wsio, wyklejone matą bitumiczną, trafa nie ekranowałem b onie miałem czym..

>Matthew

A jak teraz gra z Shigaklonem ??? teraz jak masz nos-daca w obudowie ??? czy dzwięk się zmienił na lepsze czy może reszta systemu psuje efekt ??? daj znac jak wyszły odsłuchy ???

Pozdrawiam

Kajo

>Matthew

To OK bo już się bałem że nie za bardzo Shigaklon się polubi z nos-daciem , a na tą chwilę Shigaklon jak dla mnie jako Transport jest rewelka ( jakość/cena ) .

Wychodzi na to że nie można wszystkiego pchać do jednej obudowy.

Pozdrawiam

Kajo

A ja niedawno uruchomiłem SPDIF NOS DAC na odbiorniku STA120 + 2x PCM56 i niedługo pochwalę się projektem :)

Chwilowo gra na słuchawkach podpiętych wprost pod wyjście DACów i dwóch bateriach 9V.

Matthew, 1 Lis 2007, 00:55

>no dobra, po tygodniu walk, wreszcie skończyłem... ;D

>nowa odsłona NOSDAC'a ;D pierwszy w pełni skończony przeze mnie klocek, jestem dumny ;) taka

>mydelniczka wyszła ale dla mnie piękna ;)

Maciek!

Ta obudowa to jednaz tych z Elfy co pokazałeś na poprzedniej stronie?

>marosik

Pisz do Petera > sprzedawał gotowe kity w wersji standard i premium a także zmontowane-gotowe z trafem . Najlepiej do niego chyba że wpiszesz się w wątek " potrzebuję " może ktoś z forumowiczów się osłuchał i ma na sprzedaż .

Możę uda tobie się załapać na zamówienie - tomant-a > czeka z zamówieniem dziś do 24:00

Pozdrawiam

Kajo

Złożyłem daca na płytce veterana no i mam problem. Podłączyłem to do słuchawkowa a tam cisza. Sprawdziłem napięcia zasilające na wszystkich scalakach i jest OK. Przelutawałem płytkę a szczególnie CS'a (i posprawdzałem miernikiem czy jest dobrze przylutowany i nie ma zwarć między nóżkami). Podmieniłem TDA1543 na inną sztukę z innego źródła (koszmar z wylutowaniem). Podlutowałem od spodu gniazdo chinch jak by z tym BNC coś było nie tak. Podłączyłem pod inne źródło. I dupa nadal cisza, no może cichy szum na maksymalnym pogłośnieniu. Może ktoś z Was mi podpowie co jeszcze mogę zrobić bez oscyloskopu.

Ukryta Zawartość

post-9600-100009648 1195077323_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zworka na górze zwiera pin 24 do zasilania. Nie zwiera do masy sprawdziłem.

Molibden

Na 28 od CS mam zawsze 0 nieważne czy z sygnałem czy bez.

Miałeś na myśli podanie spdif bezpośrednio na CS?

>Na 28 od CS mam zawsze 0 nieważne czy z sygnałem czy bez.

No to niedobrze. Nie wiem czy to wyjście jest podciągnięte pod + zasilania czy nie, ja tam podłączam diodę LED przez rezystor do + zasilania i od razu wiem czy odbiornik się synchronizuje i działa PLL (dioda świeci gdy jest OK).

>Miałeś na myśli podanie spdif bezpośrednio na CS?

O tym nie myślałem ale też można spróbować. Chociaż jak się podłączy sygnał spdif to nawet zwykłym miernikiem na zadresie napięć DC można stwierdzić czy działa ten SN - wtedy napięcie się zmienia.

To była wina SN'a, niby obydwa były z TME obydwa miały takie same nadruki, ale ten uwalony miał je bardzo bladziutkie ledwo widoczne. Wylutować scalaka z tej płytki to horror, jedyną metoda jaka mi się udała bez destrukcji płytki to poobcinanie nóżek scalaka od góry i potem wylut po jednej. Za ten czas to bym pewnie z sześć CS w wersji SMD wylutował.

Bacek, 17 Lis 2007, 12:21

>To była wina SN'a, niby obydwa były z TME obydwa miały takie same nadruki, ale ten uwalony miał je

>bardzo bladziutkie ledwo widoczne. Wylutować scalaka z tej płytki to horror, jedyną metoda jaka mi

>się udała bez destrukcji płytki to poobcinanie nóżek scalaka od góry i potem wylut po jednej. Za ten

>czas to bym pewnie z sześć CS w wersji SMD wylutował.

A od czego są podstawki? ;P

:((

Padł mi kolejny SN...

Niestety z mojej winy, w czasie odłączania NOSa od źródła sygnału przy włączonym zasilaniu! - zapewne zwarłem koniec kabla do masy?

- Poprzednie też tak "załatwiłem" niestety pośpiech jest złym doradcą ;(

Objaw jest taki, ze DAC nie gra, szkoda że żadne zamienniki nie wchodzą w rachubę, próbowałem kilku (Linear, Maxim), grał tylko oryginał z TI. Na szczęścia miałem jeszcze jednego w drugim DACu,

...uważajcie na "padające" SN'y...

p.s. może ma ktoś na zbyciu wolnego SN'a?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.