Skocz do zawartości
IGNORED

Poprawienie zwrotnic w Tonsil Sonata 160

Jaromir Grom

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym poprawić jakość dźwięku poprzez modyfikację zwrotnicy w kolumnach głośnikowych Sonata 160.

Specyfikacja Sonat 160 :

Zestaw stereofoniczny dwu drożny z bass reflexem.

Każda kolumna posiada głośnik GDWK 11/100 8Ω , GDN 13/40/2 8Ω ,oraz GDN 13/40/4 8Ω

Moc maksymalna - 160 W,

moc znamionowa 70 W,

impedancja - 4-8 Ohm,

pasmo 35-22.000 Hz,

efektywność 88 dB,

wymiary (GxWxS) - 296x750x240 mm,

masa - 14 kg/szt.

Załączam zdjęcia zwrotnic.Niestety do tej pory w sieci nie znalazłem oryginalnego schematu zwrotnic.Proszę o rady.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-56291-0-01750500-1421864640_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poza tym szukanie, na tym forum też działa:

Taki wpis znalazłem po wyszukiwarce.

"

BeerfaN

Użytkownicy

1505 postów

Napisano 02.01.2006 - 10:43

Autor: Ahfc

"Witam,

udzielam się w temacie Sonata 160 (2xGDN 13/40/8 + GDWK 11/100 z tym, że jeden z GDN'ów-niskośredniotonowy- ma podwójny magnes).

GDN1 - 4,5mH / 10ohm+15uF

GDN2 - 0,68mH/ 6,8ohm+22uF

GDWK 4,7uF/ 0.33mH + LC 47ohm+2,2uF

------

gdn'y by się zgadzały, natomiast gdwk ma u mnie szeregowo 5,6uF (zamieniłem 2,2+3,3 na jeden 5,6), tłumienie wyfląda na 12dB

"

Jeśli Arku opisał dokładnie, to są niewielkie możliwości poprawienia.

Gdybym ja szukał poprawy dźwięku, dałbym te 5,6 uF do kopułki, ale samą kopułkę bym zmienił na coś lepszego, co naprawdę może pracować niżej; Dayton, Wavecor czy Monacor - kwestia budżetu. Można też wtedy zmniejszyć tłumienie wysokotonówki z podanych wyżej 12 dB na odpowiadający nam poziom.

Tonsilowskie głośniki tak naprawdę z trudem wytrzymują aplikacje nawet 4,5 kHz, będąc źródłem nieciekawych zniekształceń. Dodatkowo np. detaliczność można poprawić montażem punkt do punktu; bez płytki drukowanej i cienkimi kablami solid na wysokich. R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

bez pomiarów, wymieniłbym kondensatory na chocby scr, jantzen, audyn z tych tanszych serii, cewkę 0,68mH na powietrzną np polink lub mundorf. Wartości elementów bez pomiary bym nie zmieniał bo może sie faza rozjechać. Pomyslałbym też nad zmianą okablowania na np janzen solid core jak dobrze pamietam (taki niebieski). Ja przerabiałem w taki sposób tonsil maestro 130 i dało efekt w postaci lepszej góry, oraz bardziej nasyconej srednicy.

Jak chcesz to mogę Ci podac namiar do kslepu z częściami gdzie ja kupuję, oficjalnie na forum wolę nie podawac nazw.

oczywiscie to wszystko dotyczy tego czy chcesz tyroszkę zainwestowac w te głosniki bo mimo wszystko będzie to troszkę kosztować. Musisz się zastanowić czy chcesz się bawic z tymi kolumnami czy zbierać na cos lepszego, tu bardzo szybko na elementach może uzyskac kwotę warotści głośników.

Dziękuję za odpowiedzi.Wymiany głośników wysoko tonowych raczej nie biorę pod uwagę ponieważ ich cena może przewyższyć wartość kolumn.Sonaty 160 chodzą w sprzedaży od 280 do 550zł przy czym wg mnie 550zł za nie to dużo za dużo.Biorąc powyższe pod uwagę myślę,że rozsądną kwotą jaką opłaca się wydać na części do obydwu zwrotnic to maksymalnie 200zł licząc na to ,że różnica w jakości dźwięku będzie wyraźnie słyszalna.Myślę,że najlepiej byłoby modyfikować na początek tylko jedną zwrotnicę po to abym mógł ją na bieżąco porównać z dźwiękiem z drugiej oryginalnej zwrotnicy.Jeśli te 200zł okaże się zbyt małą kwotą na części no to może warto byłoby wymienić tylko te tańsze części i jeśli dałoby to zadowalający mnie efekt to możliwe,że byłbym skłonny wydać nieco więcej pieniędzy .

W sumie to rozglądałem się za używanymi kolumnami Tonsila do około 500zł ,ale w tej kwocie nie ma chyba nic lepszego od moich Sonat.Są co prawda Bolero 200 i Maestro I130,ale czytałem o nich recenzje na hifi.pl które są bardzo im nieprzychylne.Rozglądałem się za Tonsilami dlatego bo można do nich zapewne dostać oryginalne niedrogie zestawy regeneracyjne w razie kiedy zajdzie taka potrzeba.Myślałem też o Radmorach LS 20 lub LS 30 ,ale te bardzo rzadko pojawiają się w sprzedaży a dodatkowo sprzedający biorą cenę z sufitu.

W te kolumny nie ma sensu inwestowac, aby to zagralo na jakims poziomie trzeba wymienic glosnik wysokotonowy i zaprojektowac i zbudowac nowa zwrotnice od podstaw a to koszt kilku stówek, jeśli chcesz lepiej to sprzedaj te kolumny, doloz kilka stowek i kup lepsze kolumny.

Ośmielę się nieśmiało zwrócić uwagę, że wymiana np. na:

Ukryta Zawartość

spokojnie mieści się w budżecie, a sądzę, że efekt powinien być bardziej zauważalny, niż wyższej jakości kondensatory czy cewki.

Ale to MOJE zdanie. Co ciekawe, ten GDWK 11/100 nie dość, że jest aktualnie droższy od Monacora, to pasmo pracy ma od 4,8 kHz, a Monacor od 2,5 kHz; o zniekształceniach nie wspomnę.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ukryta Zawartość

spokojnie mieści się w budżecie, a sądzę, że efekt powinien być bardziej zauważalny, niż wyższej jakości kondensatory czy cewki.

Ale to MOJE zdanie. Co ciekawe, ten GDWK 11/100 nie dość, że jest aktualnie droższy od Monacora, to pasmo pracy ma od 4,8 kHz, a Monacor od 2,5 kHz; o zniekształceniach nie wspomnę.

Ciekawa propozycja z tym głośnikiem.Szukam teraz w sieci informacji czy są do tych wysoko tonowców Monacor do kupienia oryginalne cewki bo znając życie to kiedyś się spalą :) Sprzedawca głośników nie ma ich w swojej ofercie.Tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jeszcze kilka innych głośników Monacor mieszących się w budżecie.Jaki orientacyjnie byłby koszt elementów które musiałbym wymienić/kupić zakładając,że decyduje się na wymianę głośnika wysoko tonowego ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo to chińskie badziewie :)

Jak już chcesz coś zamntować z wysokich (bo to stosunkowo proste) i wystarczy tylko wyrównać poziom (rezystor) - nie trzeba ingerować w zwrotnice.

To porponuje

Ukryta Zawartość

Choć .... to 50 Uro x 2 daje 100 Uro x 3,6 daje jakieś 400 PLN

I tak jak wspominałem ..... koszty

O głośnikach za 50 PLN zapomnij mogą być gorsze niz te Tonsile :)

Ukryta Zawartość

A kto jeszcze robi u siebie, poza np. Proac'iem czy Spendor'em, nie zlecając wykonania w PRC...:-(

A jakby nabył szpilkę SS, albo najlepiej:

Ukryta Zawartość

zagrałoby lepiej, bo o bardziej egzotycznych nie wspomnę...

Co do polecanego XT, to świetny głośnik ( sam go używam - VIFA jeszcze z pierwszej serii po 400zł/szt - mój nick ) tyle, że poza budżetem.

Kolega robił rok temu na Fonic'sie 8" i Monacorze 99 monitory DIY i grają wszystko bez zarzutu.

Ukryta Zawartość

kolega ma do dyspozycji ok 200zł, Vafa stanowczo za droga, jesli ta droga idziemy to może diamentowy accuton??? żart. Teraz poważnie, jak nie jestes pewny efektów odżałuj kilkadziesiąt złotych i wymien kondensatory na wysokim i ozbacz co będzie. Co do recenzji tonsilów, to np maestro 70 mają pozytywna w magazynie audio, nie pamietam numeru, ale podobno grały najbardziej naturalnie z całej stawki. Sonaty moim zdaniem nie maja co sie równac z maestro pod zwględem dźwięku. Kolega dobrze radził podobnie jak ja, pomyśl nad zmianą kolumn, tu efekt będzie najlepszy.

Jasne, że z tymi modelami to był żart. Co do kosztów dodatkowych, to tak, jak pisze Audio ST co najwyżej jakieś rezystory do dopasowania poziomu kopułki do reszty głośników.

Zresztą jest tak:

ze spisu elementów wynika TYLKO korektor impedancji na wysokich ??? 47R i 2,2 uF

skąd tłumienie opisane przez Arku na 12 dB ???

Może trzeba dodać w szereg z kopułką 1 do 2,2 Ohm - zależy co będzie słychać.

Jeśli 200 to niech sobie kupi porządne przewody głośnikowe :)

Bo na to jeszcze od bidy starczy.

Po za tym za 200 nic się nie wymieni aby to miało jakikolwiek głębszy sens

Kupowanie jakiś badziwiastych głośników WT nie ma sensu gdyż z dużym prawdopodobieństwem będą gorsze od tych które są

Ukryta Zawartość

Ale bez zmiany zwrotnicy sie nie obejdzie, a to spory koszt

Monacor do kupienia oryginalne cewki bo znając życie to kiedyś się spalą :)

Palenie sie cewek ma 2 przyczyny, zbyt duza moc lub przesterowany sygnal lub niepoprawnie zaprojektowana zwrotnica.

Ukryta Zawartość

Co was wzięło z tymi monacorami do stówki. To są głośniki mające taki rozrzut, że z dwóch nie znajdziecie takich samych. To by trzeba ze setkę kupić i mierzyć żeby wybrać parę podobnych. Jak wam Niemiec sprzedaje coś za mniej niż stówkę to chyba tylko dlatego że za wywóz na śmieci zapłaciłby więcej ;)

Jeśli kolega ma Sonaty z oryginalnej produkcji Tonsil SA i z głośnikiem robionym w tamtym czasie lub głośnikiem GTC robionym do Niemiec to ma praktycznie takie same kolumny jakie Tonsil produkował dla Denona.

Sonata 160 była wersją Denona na Polskę. Ten głośnik bez problemu pracuje od 3000 hz zresztą wartość kondensatora zwrotnicy z informacji które znalazłem potwierdzą, że głośnik był nisko filtrowany.

W zależności od daty produkcji. Były w Sonatach-Denonach GDNy 13/40/8 z koszem okrągłym labo 13/40/2 i 13/40/4 maskowane metalowymi pierścieniami.

Można by może coś zrobić ze zwrotnicą Sonat ale trzeba to pomierzyć. Na pewno dałoby się obniżyć filtrowanie głośnika niskotonowego zwiększając wartość cewki, ale nie za dużo i kondensatora. Minimalnie zmniejszyć filtrowanie średnio-tonowego w podobny sposób i może zrobić ostrzejszą filtracje dla wysokotonowego. Ale to wszystko trzeba zmierzyć, a nie rozważać co można.

Efektem powinno być utrzymanie co najmniej tak dobrego albo lepszego zrównoważenia pasma i obniżenie efektywności w szerokim zakresie.

Druga sprawa i to jest pewniejsze, to zbyt duża obudowa. Są w niej głośniki o rożnych parametrach Qts. Wiec powinna być podzielona na dwie komory strojone osobno. Na jeden głośnik powinno przypadać ok. 14-15 litrów objętości przy tym GDN 13/40/4 ma mniejsze Qts wiec można zmienić jego dobroć stosując cewkę o większej rezystancji, albo zmienić objętość BR - i dopiero potem dostrajać obudowę.

Jeśli kolega oczekuje informacji w rodzaju - wymień kable i wstaw mundorfa, to raczej wątek do hi-endu ;)

Kolego Bumpalump, chyba żartujesz z tą zwrotką; jeśli jest jakoś fabrycznie ustawiona na 4 kHz, to można tam wstawić DOWOLNY głośnik, który ma szersze pasmo od dołu.

Pozostaje tylko dopasować poziom np. L - padem i to WSZYSTKO.

Chyba, że to jakiś np. blaszak i trzeba mu wycinać pułapkami rezonanse nawet spoza pasma.

Jeśli różnica jest niewielka, to do szeregowego 1 - 1,5 Ohm można nic nie ruszać,

ale zawsze lepiej wstawić L - pad; nic się nie zmienia poza poziomem.

Cewki palą się przeważnie wtedy, gdy kopułki są zmuszone do pracy z korekcją barwy, konturem itd.

Ciekawe, że Tonsil zaleca te kopułki od 4,8 kHz; zresztą chyba nigdy nie zrobił nic poniżej 4 kHz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale to MOJE zdanie. Co ciekawe, ten GDWK 11/100 nie dość, że jest aktualnie droższy od Monacora, to pasmo pracy ma od 4,8 kHz, a Monacor od 2,5 kHz; o zniekształceniach nie wspomnę

Tylko że GDWK 11/100 robiony do Niemiec jako GTC 11/100 miał pasmo pomierzone przez Niemców od 2 kHz.

Za to z Monacora DT-99 nie mogli znaleźć dwóch o jednakowym przebiegu spl.

Wiec porównania takie są niewiele warte.

Widać po filtrowaniu w Sonatach ze głośnik jest odcinany nisko. Natomiast brak tłumika sugeruje że bardzo wysoka jest efektywność sekcji nisko-średniotonowej i można rozważać zmiany układowe zwrotnicy bo jest z czego tracić.

Do tego zmiany strojenia obudowy i w zasadzie jakiekolwiek przeróbki tracą sens, bo zakres zmian taki, że łatwiej będzie zbudować od nowa zupełnie inną konstrukcje nawet na tych samych głośnikach.

K jest jakoś fabrycznie ustawiona na 4 kHz, to można tam wstawić DOWOLNY głośnik, który ma szersze pasmo od dołu.

Pozostaje tylko dopasować poziom np. L - padem i to WSZYSTKO.

Chyba, że to jakiś np. blaszak i trzeba mu wycinać pułapkami rezonanse nawet spoza pasma.

Jeśli różnica jest niewielka, to do szeregowego 1 - 1,5 Ohm można nic nie ruszać,

ale zawsze lepiej wstawić L - pad; nic się nie zmienia poza poziomem.

Cewki palą się przeważnie wtedy, gdy kopułki są zmuszone do pracy z korekcją barwy, konturem itd.

Ciekawe, że Tonsil zaleca te kopułki od 4,8 kHz;

NIE można i NIE jest. Także L-pad nie dział idealnie liniowo.

A Tonsil ma kopułki filtrowane nawet kondensatorami 6,8 uF. w III rzędzie.

To że zaleca to znaczy tylko ze zaleca, a GTC 11/100 mógł pracować od 2 kHz a pasmo mocy mierzono od 4,8 za filtrem

Ten link był już na forum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W niektórych modyfikacjach do Totemów też tak próbowano i działało - pytanie - jak?

Osobiście też próbowałem Vifę XT na I rząd 1,8 kHz; problem w tym, że zanim nie zrobiłem II rzędu powyżej 2,5 kHz nie wiedziałem, że można grać nie kalecząc uszu. Był zresztą niedawno temat w którym był link do pomiarów zniekształceń paru modeli kopułek; był tam i Tonsil, ale lepiej o wynikach głośno nie wspominać...

L pad nie działa liniowo, bo w funkcji częstotliwości itd...Ale to tak jak z demokracją, co to jest do ...ale nikt na razie nic lepszego nie wykombinował.

Nie wiem, czy akurat Sonata to wdzięczny materiał do doktoratów z audio czy zakupów kabli po 35 zeta za metr, ale może się grubo mylę, za co z góry serdecznie przepraszam...;-) Rysiek.

Moje głośniki w Sonatach to GDWK 11/100 8Ω , na środku kolumny jest zamontowany GDN 13/40/4 8Ω z podwójnym magnesem i na samym dole GDN 13/40/2 8Ω .Kopułki w GDN-ach któryś z poprzednich właścicieli zmienił z oryginalnych na cienkie plastikowe.Kiedy kolumny znalazły się u mnie w domu te kopułki wzbudziły moje obawy czy aby głośniki nie były regenerowane ,ale biorąc pod uwagę nieudolnie przyklejone kopułki gdyby GDN-y były regenerowane przez tego samego człowieka to pozostałoby wiele brzydkich śladów .

Wyciągnąłem zwrotnicę aby rozrysować schemat.Jutro postaram się go zrobić choć ostrzegam ,że ostatni schemat rysowałem ponad 20 lat temu :) więc może z tym być u mnie ciężko.Zamieszczam kilka fotek Sonat.

Jeśli idzie o moje wrażenia odsłuchowe to ogólnie jestem z nich zadowolony.Odpowiadają mi wysokie i niskie tony ,ale mam zastrzeżenie do środka pasma które jest zbyt wycofane.Oczywiście powodem może być kiepski wzmacniacz,kiepska karta dźwiękowa i akustyka pokoju .Chyba jeszcze nie pisałem,że muzyki słucham z komputera poprzez Radmora 5102.Przed miesiącem zmieniałem komputer i stara ,ale zadowalająca mnie dźwiękowo karta nie ma sterowników pod 64 bitowy system,więc po pierwszym będę kupował Audiotraka Prodigy HD2 Advance DE.Zanim bym coś kombinował z kolumnami muszę jeszcze osłuchać się na nowej karcie.Do tego jeszcze dojdzie wymiana opampów i osłuchanie się z różnymi ich kombinacjami.

Boję się zapytać aby nie wywołać sprzeczki na forum,ale ... czy np.taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) przewód głośnikowy jest wystarczający do podłączenia kolumn głośnikowych i nie ma to wpływu na jakość dźwięku czy też trzeba wydać kilkadziesiąt złotych za metr markowego przewodu ? :)

post-56291-0-56077500-1422036490_thumb.jpg

post-56291-0-29320200-1422036612_thumb.jpg

post-56291-0-30396200-1422036617_thumb.jpg

post-56291-0-81934700-1422036622_thumb.jpg

post-56291-0-51554100-1422036630_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wystarczy zwykły miedziany 2,5 mm2. Bez przesady.

Poza tym widzę, że próbowałeś na elektrodzie; zaloguj się i pobierz ze strony:

Ukryta Zawartość

jest tam na liście również Sonata 160

Ukryta Zawartość

. Pomyslałbym też nad zmianą okablowania na np janzen solid core jak dobrze pamietam (taki niebieski).

Taaaa, zmiana kabelków przeniesie go w inny wymiar :]

czy też trzeba wydać kilkadziesiąt złotych za metr markowego przewodu ? :)

Wydawanie większej sumy pieniędzy na kabel, jest błędem. Zwykła miedź 2,5mm kw. przekroju wystarczy.

Nie "wszedł" mój link do przewodu więc jeszcze raz

Ukryta Zawartość

Ja obecnie kolumny mam podłączone kablem za który zapłaciłem 2zł za 12m hi,hi.Kupiłem go na straganie a był to przedłużacz do kolumn który był zresztą już używany.Ma średnicę około 2mm kw.Przeciąłem go na pół dzieląc go sprawiedliwie między dwie kolumny :)

Skoro zewnętrzne okablowanie nie robi różnicy to czy "markowość" przewodów w zwrotnicy ma znaczenie czy też nie ?

audioburak - wielkie dzięki za wytropienie schematu Sonat :)

a więc :

post-56291-0-12353000-1422044742_thumb.png

post-56291-0-28875300-1422044757_thumb.png

post-56291-0-43705800-1422044795_thumb.png

post-56291-0-37070600-1422044812_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.