Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do RX-V777

DarthV

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, powoli przyszedł czas na zmiany sprzętu i jako pierwszy wymieniony został ampli z RX-V 657 na RX-V777. No i teraz myślę nad jakimś zestawem głośników, który dobrze się zgra z tą Yamahą.

Zestaw będzie służył w 95% do kina i w 5% do słuchania głównie radia z netu. Oczywiście jak do tej pory chcę skompletować zestaw 7 kanałowy. Zależy mi aby dźwięk był szczegółowy w każdym paśmie, ale też żeby nie męczył za bardzo przy dłuższych seansach. Do tej pory moje Prismy mnie zadowalały, chociaż jak wiadomo są to raczej bardzo nisko budżetowe kolumny :). Wychodząc z tego założenia podejrzewam, że cokolwiek innego z wyższej półki mnie zadowoli.Ale jak się okazało nie jest to takie proste aby wybrać zestaw. Założyłem przedział od 3000-5000 tys. za zestaw 7.0. W sumie jest tego sporo, ale mi zależy także na tym aby kolumny miały ciekawy wygląd i nie były kanciaste jak klocki. Pomieszczenie ma 20m.

Wytypowałem dwa zestawy które spełniają moje oczekiwania wizualne i są to:

Taga Platinum v2 F-80 +reszta zestawu

Boston Acustics A360 (tu jest problem taki iż bas reflex jest z tyłu i nie wiem czy nie będzie to problem iż w moim przypadku będą one stały jakieś 10cm od ściany) +reszta zestawu

Oba zestawy mi się podobają. Pytanie tylko czy w tym zestawieniu zagra to dobrze i czy ten bas reflex na dzień dobry nie zdyskwalifikuje kolumn marki Boston.

Proszę o Wasze opinie na temat tych kolumn lub inne propozycje spełniające kryteria.Oczywiście ostateczna decyzja zapadnie po odsłuchu.

Pozdrawiam

DarthV

https://www.audiostereo.pl/topic/117740-jakie-kolumny-do-rx-v777/

Witaj,

Taga zagra z Twoiją Yamahą jasno, przestrzennie, analitycznie, bardzo efekciarsko. Boston będzie bardzie zrównoważony, lepiej wypełniony szczególnie w środku pasma i basie. Myślę, że w przypadku BA nie powinno być problemu z basem.

Z mojej strony natomiast zasugerowałbym jeszcze branie pod uwagę bardzo dobrze współpracującego z amplitunerem Yamaha zestawu Dali Zensor 7/1/Vokal jako bardzo ciekawą alternatywę dla Boston Acoustics oraz jeśli lubisz brzmienie dynamiczne, koncertowe koniecznie Paradigm Monitor 9 v.7, do którego teraz dostajesz głośnik centralny za 1 zł.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań służę pomocą, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

Taga zagra z Twoiją Yamahą jasno, przestrzennie, analitycznie, bardzo efekciarsko. Boston będzie bardzie zrównoważony, lepiej wypełniony szczególnie w środku pasma i basie. Myślę, że w przypadku BA nie powinno być problemu z basem.

Z mojej strony natomiast zasugerowałbym jeszcze branie pod uwagę bardzo dobrze współpracującego z amplitunerem Yamaha zestawu Dali Zensor 7/1/Vokal jako bardzo ciekawą alternatywę dla Boston Acoustics oraz jeśli lubisz brzmienie dynamiczne, koncertowe koniecznie Paradigm Monitor 9 v.7, do którego teraz dostajesz głośnik centralny za 1 zł.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań służę pomocą, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Dzięki za propozycje. Paradigmy ładne i parametry niezłe na pewno wezmę pod uwagę, chociaż w zestawieniu 7.0 trochę przekroczy budżet. Zastanawia mnie tylko czy 14 cm głośniki to nie za mało, rozglądałem się bardziej za rozmiarem 16,5cm. Czyli mam 3 kandydatów do osłuchania:)

20 m2 i chcesz zestaw 7,0 po co ci to ,ciasno,

dzwięk się zleje,co do kolumn to Platinium będą bardzo dobre.

Przerabiałem na tym metrażu obie konfiguracje i 7.2 (taką mam obecnie) pasuje mi najbardziej. Przestrzeń za mną jest szersza i lepiej rozproszona. Natomiast 2 sub wyrównał bas i jego kontrolę w całym pomieszczeniu.Wcześniej bas był rozłożony nie równo i w niektórych miejscach po prostu go nie było. Więc biorąc pod uwagę trudne pomieszczenie i zarówno kompromisy będące efektem dzielenia salonu z kinem, takie rozwiązania wpłynęły korzystnie na odsłuch i jednocześnie nie zaburzają tzw. czynnika ZAŻ czyli "czynnik zadowolenia żony" :) Krótko mówią wszyscy są szczęśliwi.

kierował bym się bardziej ku zestawowi 5.0 lub 5.1. system oparty na dwóch dodatkowych kanałach nic nie wniesie w pomieszczeniu 20m.

Biorąc pod uwagę stosowanie w 95% do kina wybór może być jeden: Klipsch Reference RF, jesli tyły oprzesz na głośnikach

dipolarnych z Lini RS, wrażenia odsłuchowe będą lepsze niż w kinie, jestem przekonany.

kierował bym się bardziej ku zestawowi 5.0 lub 5.1. system oparty na dwóch dodatkowych kanałach nic nie wniesie w pomieszczeniu 20m.

Biorąc pod uwagę stosowanie w 95% do kina wybór może być jeden: Klipsch Reference RF, jesli tyły oprzesz na głośnikach

dipolarnych z Lini RS, wrażenia odsłuchowe będą lepsze niż w kinie, jestem przekonany.

Niestety spora ilość mebli nie bardzo pozwala na zastosowanie dipoli. Co do klipsch to mają swój urok i mogą się podobać. Seria R 26F mieści się w budżecie i ma basreflex z przodu - zobaczymy. Generalnie wszystko zależy co aktualnie będą mieć na stanie w sklepie abym mógł odsłuchać.Może będę musiał kilka wypadów zrobić. Dzięki za propozycję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.