Skocz do zawartości
IGNORED

Przewód do subwoofera - jaki?

Nordock

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie krótkie pytanie : czy jest jakaś różnica w budowie,zakonfekcjonowaniu zwykłego kabla RCA a kablem

mono do subofera ?

Kolega chce podłączyć suba takim kablem ,który zalega mu w szufladzie.

Pytam bo parę lat temu miałem kable IC Audionova i jak podłączyłem jeden z pary pomiędzy ampli a suba to buczało.

Teraz używam Taga Harmony Y do suba za 60 zł i wszystko jest w najlepszym porządku.

Robiłem kable już z różnych przewodów ale nigdy nic nie buczalo, więc może to ten magic i audiovoodoo powoduje że kabel którego producent nie przewidział do suba przy podłączeniu suba buczy ;)

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalk

• 2 tygodnie później...

Ja zauwazylem, ze jak wyjde z przedwzmacniacza kablem typu Y do suba, bo tam jest tylko jedno wejscie RCA, to dzwiek w kolumnach robi sie mono.

Czy to jest normalne?

Wzmacniacz to Nad c352 a sub to Rel Quake.

Oczywiście, że normalne, przecież fizycznie zwierasz kanaly L iP.

Żeby nie było takiego efektu, musialbyś buforować sygnaly LP i po buforach dopiero je zewrzeć.

Oczywiście, że normalne, przecież fizycznie zwierasz kanaly L iP.

Żeby nie było takiego efektu, musialbyś buforować sygnaly LP i po buforach dopiero je zewrzeć.

Jest sens to robic? Jesli tak, to czy mozesz wyjasnic na czym ta operacja polega?

Teraz fizycznie łączysz kanały LP do jednego przewodu więc tworzysz dalej sygnał mono. Jeśli chcesz zasilac sub dwoma kanałami (choc nie wiem po co bo na basie i tak sygnał jest identyczny w obu kanałach) musisz wykonać prosty bufor np na wzmacniaczu operacyjnym i za nim połączyć kanały- zapobiegnie to "monofonizowaniu" Twojrgo wzmacniacza.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.