Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do muzyki klasycznej do 10000zł?

f16

Rekomendowane odpowiedzi

Mój obecny zestaw to Tannoy Revolution DC6 T, plus Marantz SA 7003, Marantz PM 7004. Słucham głównie muzyki klasycznej, i mam pytanie, jakie kolumny odsłuchać, a z który będzie w stanie sobie poradzić Marantz PM 7004, czyli kolumny, które będą miały więcej barwy, lepszą przestrzeń i dynamikę? Cena do 10tys.zł? Chodzi jednak o kolumny nowe! :) No i podpytanie, czy wymiana kolumn w tej kwocie dużo zmienią, czy lepiej wymienić np. wzmacniacz w cenie do 6000zł za nowe/używane, które wyciągną maxa z moich obecnych kolumn, co spowoduje, że można mieć więcej niż to co posiadam?

Do tego Marantza bez sensu jest kupować kolumny za 10.000 zł - to chory pomysł. Masz przyzwoity sprzęt średniej klasy. Rozumiem że oczekujesz więcej. Jeżeli jednak zakładasz że jak zapłacisz więcej to na pewno będziesz miał lepiej - to łatwo się na takim myśleniu przejechać - zapłacić więcej i mieć gorzej. Sprzęt trzeba umiejętnie złożyć żeby grał. Jeżeli nie jesteś zadowolony - sprzedaj wszystko i zbuduj system od nowa. Za 10.000 możesz mieć używany sprzęt klasy high end. Pomyśl też o wzmacniaczu lampowym.

Jeżeli koniecznie chcesz się trzymać tego wzmacniacza - to Monitor Audio Silver 8 (są teraz na allegro za 1900 zł) to chyba najlepsze kolumny jakie można mu zafundować.

Monitor Audio GX 200 - spokojnie kupisz trochę poniżej 10 000 PLN. Ja mam te kolumny i są bardzo dobre. Słucham klasycznej, głównie polifonii średniowiecza i renesansu.

Sonus Faber z Marantzem gra też co najmniej bardzo dobrze i to jest moim zdaniem lepszy wybór - ale koniecznie musisz przesłuchać kolumny ze sprzętem bo np. SF Venere z Marantzem gra tragicznie, inne pięknie.

Jeżeli chcesz słuchać naprawdę dobrej muzyki to musisz wymienić wzmacniacz i kolumny - prawda jest brutalna, też miałem PM7004 i po wymianie to jest inny świat muzyki.

Gość

(Konto usunięte)

A może zacznijmy od tego co kolega wymaga od dźwięku w muzyce klasycznej...tu gusta są różne..przestrzeń uzyskuje się odpowiednim ustawieniem głośników...

Osobiście kupiłbym bardziej wydajny prądowo wzmacniacz...który dobrze wysteruje te głośniki...wtedy pojawi sie barwa i dynamika...wtedy pokażą co potrafią...

dla mnie najważniejsze przy słuchaniu klasyki w domu są: gęstość, nasycenie, barwa a potem reszta. Dźwięk chudy to katastrofa dla symfoniki czy koncertów.

I dlatego już źródło musi posiadać te cechy.

Ja bym szukał coś z sonus faber ale niestety na rynku wtórnym. Chyba, że nowe Chario.

Czajkowskiego czy Strawińskiego lepiej posłuchać na żywo.

Nie wolno łączyć kolumn za 10.000 zł z tanim Marantzem - to zbrodnia przeciwko zdrowemu rozsądkowi. Sprzęt używany nawet za połowę tej kwoty może zabrzmieć rewelacyjnie.

To może dopytam nieco inaczej, czy wg Was można wyciągnąć więcej z tych kolumn, zakładając wymianę wzmacniacza? A jeśli tak, to jaki wzmacniacz dobrze będzie współgrał z tym odtwarzaczem Marantza i tymi kolumnami? Kwota na wzmacniacz to max. 6000zł! Pytam o propozycje nowe i używane? :) Jakiego wzmacniacza w tej kwocie polecacie posłuchać z resztą toru jaki posiadam? :)

Nie wolno łączyć kolumn za 10.000 zł z tanim Marantzem - to zbrodnia przeciwko zdrowemu rozsądkowi. Sprzęt używany nawet za połowę tej kwoty może zabrzmieć rewelacyjnie.

Raczej odwrotnie...

Nie wolno łączyć drogich wzmacniaczy z tanimi kolumnami :)

Jak kolega ma 10.000 zł do przepuszczenia na kolumny to nie wolno go od tego zamiaru odwodzić.

Niech kupuje!

A wzmacniacz wymieni potem... a z tanim wcale nie będzie grać źle.

ja obecnie w ramach eksperymentu gram na wzmacniaczu, który kosztował mnie 50 zł, to DIY wzmacniacz w klasie D na układzie TPA3116

i spokojnie konkuruje z Audiolabem za 3000 zł

Najważniejsze i tak są kolumny.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Jak duże masz pomieszczenie ? Czy bierzesz pod uwagę zakup używanego sprzętu - i kolumn i wzmacniacza ?

Jeżeli chcesz wymienić tylko wzmacniacz to zainteresuj się lampą - zajrzyj do zakładki lampowej.

A ja spytam tak: jeszcze we wrześniu Kolega był zachwycony i deklarował ze przez xxx lat nie bedzie zmieniał kolumn ani elektroniki. Rok nie minął. Co się stało się?

No widzisz...ja mam odwrotne doświadczenia...

Jakie doświadczenia? Podpiąłeś jakies kolumny za ~15kilo czy wzmakami tylko zonglujesz?

Gość

(Konto usunięte)

Jeżeli jednak zakładasz że jak zapłacisz więcej to na pewno będziesz miał lepiej - to łatwo się na takim myśleniu przejechać - zapłacić więcej i mieć gorzej. Sprzęt trzeba umiejętnie złożyć żeby grał.

Każdy z nas ma swoje doświadczenia w różnych kierunkach...słowa Justasa są bardzo prawdziwe...

Pozdrawiam

A ja spytam tak: jeszcze we wrześniu Kolega był zachwycony i deklarował ze przez xxx lat nie bedzie zmieniał kolumn ani elektroniki. Rok nie minął. Co się stało się?

Jakie doświadczenia? Podpiąłeś jakies kolumny za ~15kilo czy wzmakami tylko zonglujesz?

Dałem się namówić znajomemu na pójście do sklepu i odsłuchanie kilku zestawów (dokładnie 3), który każdy graniczył w kwocie ok 20-30tys,zł. Każdy brzmiał lepiej od mojego zestawu i to dopiero dało mi do myślenia, że można lepiej, choć nie stać mnie na taki wydatek, a znajomego też nie stać, bo on akurat chciał posłuchać w sklepie, by później poszukać używek.

Dałem się namówić znajomemu na pójście do sklepu i odsłuchanie kilku zestawów (dokładnie 3), który każdy graniczył w kwocie ok 20-30tys,zł. Każdy brzmiał lepiej od mojego zestawu i to dopiero dało mi do myślenia, że można lepiej, choć nie stać mnie na taki wydatek, a znajomego też nie stać, bo on akurat chciał posłuchać w sklepie, by później poszukać używek.

Nie ma w tym nic dziwnego. Liczą się nie tylko kolumny, ale również wzmacniacz i źródło. Poza tym pułap cenowy.

Jak nie chcesz wtopić, najpierw poznaj swój gust. Dopiero kiedy będziesz dokładnie wiedział czego chcesz, zdecyduj się na zakup. Nie słuchaj zestawów z wysokiej półki, bo potem zawsze będziesz czuł niedosyt. Zaliczaj odsłuchy również te prywatne i jak w końcu coś Ci się spodoba spokojnie czekaj na okazję. Rynek wtórny - przemyśl to. Często, gęsto stan bez śladów użytkowania jest realny i przy 10k można trafić na prawdę fajną rzecz.

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Mój obecny zestaw to Tannoy Revolution DC6 T, plus Marantz SA 7003, Marantz PM 7004. Słucham głównie muzyki klasycznej, i mam pytanie, jakie kolumny odsłuchać, a z który będzie w stanie sobie poradzić Marantz PM 7004, czyli kolumny, które będą miały więcej barwy, lepszą przestrzeń i dynamikę? Cena do 10tys.zł? Chodzi jednak o kolumny nowe! :) No i podpytanie, czy wymiana kolumn w tej kwocie dużo zmienią, czy lepiej wymienić np. wzmacniacz w cenie do 6000zł za nowe/używane, które wyciągną maxa z moich obecnych kolumn, co spowoduje, że można mieć więcej niż to co posiadam?

Witam.

Jeżeli do muzyki klasycznej i zmiany mają być radykalne to musisz się całkowicie odwrócić od "sztywnych tłoków" w Twoich głośnikach na całkowicie miękkie.

Utracisz trochę na transparentności i szybkości ale reszta cech o których do tej pory nie miałeś pojęcia mile Cię zaskoczy.Może nawet zauroczy.

Z wysterowaniem przez Twoją elektroniką tych głośników też nie będzie problemu - oczywiście w założonym budżecie .

Klasyka + barwne i nasycone brzmienie może być dla Ciebie docelowe.

Dlaczego musi być radykalnie ....ano dlatego że w tym budżecie tylko tak ma sens.

Elektronika którą posiadasz nie należy do najgorszych ani najlepszych - jest w swoim przedziale wystarczająca natomiast kolumny które Ci polecam do posłuchania wiele jej wybaczą.

Co ma też ogromne znaczenie jak nie planujesz jej wymiany.

Koniecznie posłuchaj :

http://www.vienna-acoustics.com/

Model musisz dobrać do swojego pokoju .

Monitor vs Podłogowa kolumna.

f16

Jeśli szukasz barwy i przestrzeni, to polecam Ci genialne monitory firmy Diapason. Warto posłuchać. Ostatnio jeden z modeli - Karis - miałem okazję potestować u siebie w domu i zrobił na mnie piorunujące wrażenie. Dokładny opis z odsłuchów nasz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wielka klasa, z Karisami zmieścisz się w budżecie.

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.