Skocz do zawartości
IGNORED

Naim DAC vs Hegel HD20

savitar7

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Do końca nie mogę się zgodzić z twoją opinią.W żaden spsób róznica ceny nie usprawiedliwia róznicy jakości grania.Obecnie kompletuje drugi system,miałem Naim Daca do odsłuchu i na kolana mnie nie rzucił,a cenoa 12 tyś lekko powała.Mój HD20 kosztował 3,5 tyś.Jest na naszym rynku taki rumuński DAC-Audiobyte Dragon,warto posłuchać,jak dla mnie w tej cenie to rewelacja.

Twoja opinia może się pokrywać z rzeczywistością. Ale......

Ale jest to spowodowane kompletnym niewykorzystaniem potencjału tego daca z powodu połączenia z którego skorzystałeś czyli RCA .

Ogólnie w Naimie jest to tylko od parady i jako zło konieczne.

Około dekadę wcześniej wcale nie było montowane.

Firmowe połączenie DIN DIN ma za zadanie nie tylko całkowicie wykorzystać potencjał tych urządzeń jak również ma inne układy elektroniczne i parametry elektryczne. Specyficzna budowa kabli też swoje wnosi.

Podobnie można sobie zaszkodzić przy elektronice Quad gdzie nie podłączając firmowym kablem nie tylko całkowicie degradujemy "firmową koncepcję brzmienia" jak również zaniedbujemy rozpiętość dynamiczną gdyż na firmowym połączeniu - okablowaniu ( quad link) jest podane znacznie wyższe napięcie niż na wyj / wej. RCA .

Oczywiście wszystko gra ale bardzo pospolicie i prosto.

Ma to też wpływ na niedostatki w barwie i szybkości.

Ale do czego zmierzam ?

Otóż o elektronice obu producentów aby się dowiedzieć jakie było muzyczne przesłanie musi być " przymusowo " dedykowane połączenie - okablowanie i siłą logiki elektronika musi być " tylko " kontynuującą wybranej firmy.

W innym przypadku uważam że szkoda pieniążków. IMO

To wszystko co napisałeś jest oczywiście prawdą.Wydaje mi się,że chyba znalazłem zestawienie w którym jakość kabli i pozostałej elektroniki ma niewielki wpływ na prezentację muzyki,tak mi się wydaje,być może się mylę.Dodam,że nie kosztuje 200 tyś.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Do pewnych urządzeń czy systemów trzeba dojrzeć.

BTW, Naim kupuje się do innego Naima.

To prawda, Hegel vs nDac porównywany był w zestawieniu z 282/250. Według mnie w tym zestawieniu urządzenia te dzieli przepaść jakościowa.

mialem Naim DAC z dedykowanym transportem Naima i zewnetrznym zasilaczem (teddy XPS jak i oryginalny Naim XPS2 czy 555PS). Połączone to było najwyższymi (jak na tamten czas) przewodami Naima w kompletnym, adekwatnym do tego systemie Naima. Przy pelnej rozbudowie, koszt tego zrodla cyfrowego dochodzil do 45-50k i tak tez gral. Generalnie jestem fanem gramofonu, ale byly chwile kiedy moj w pelni rozbudowany Michell dostawal po dupie od kombo cd/dac Naima. Problem z tym dakiem jest nastepujacy: koniecznie zewnetrzne zasilanie, super transport + kable, połączone wszystko bnc/din, wtedy gra tak jak malo ktore zrodlo, bez tego, nie ma sensu moim zdaniem, goly DAC nie jest wart tej kasy,......

Naim CD5x + Flatcap 2x + NAC 72 + NAP 135 + KEF 105.2 Reference

I właśnie doszedłem do podobnego wniosku, nie dam rady finansowo sprawić sobie sensownego zestawu naima (dac, zasilacze, lepszy przedwzmacniacz), więc pomimo uwielbienia dla tej marki na razie odpuszczam, sprzedam co mam i kupie sprzęt innej marki.

Rumuńskiego wynalazku nie mam gdzie posłuchać a nie mam wystarczającego zaufania aby go kupić tylko na bazie wpisów z audiostereo. Zastanawia mnie również, ze światowe portale audio jakoś nie wznoszą peanów na jego cześć, wręcz nic nie piszą :)

Na razie sprawię sobie Audiolaba 8200CDQ - urzekł mnie pomysł wszystkiego w jednym klocku a i opinie są wszędzie pozytywne.

Tak, tak, zgadzam się, wybrałem zły dział a teraz wspominając o moim wyborze Audiolaba profanuję dział Hi-End

Ja bym uważał na wszelkie "profesjonalne" recenzje.

Większość z nich jest pozytywna. A szczególnie przodują w tym brytyjskie recenzje brytyjskich produktów ...

Posłuchaj kolegów. Black Dragon to świetny DAC. I piszę to nie mając żadnego w tym interesu.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.