Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienia głośności w kinie domowym samsung

Michał_57792

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nie wiem czy temat jest założony w dobrym dziale więc jak coś to przepraszam :p

Ale przejdzmy do rzeczy. Mam kino domowe samsung 4 duże głosniki 1 centralny i subwofer (nie wiem jak fachowo napisać)

Gdy ustawie dzwięk na STEREO to gra super, głośno duży bas i wgl. ale 2 tylnie głośniki są praktycznie bezużyteczne bo nie grają,

Gdy ustawie na MUSIC albo jakiś inny tryb to grają wszystkie ale nie jest to zbyt głośno i bardzo niski bas.

Moje pytanie brzmi czy można ustawić tak aby wszystkie głośniki mi grały tak samo głośno i że by były tak duże basy jak przy stereo.

z góry dziękuję i przepraszam za błędy ;)

Pewnie przy MUSIC zalacza się SUB który nie gra przy stereo, a co do glosnosci to rosnie obciążenie zasilacza. 100W w dużym uproszczeniu to 2x50W STEREO ale 5x20W MUSIC.

kraq dobrze prawi,

a to są głośniki/kolumny od zestawu tego kina tak, moc w stereo zawsze będzie większa niż po przełączeniu na pięć końcówek mocy. Nic z tym nie zrobisz. Po prostu kino ma słaby zasilacz a co za tym idzie małą moc.

Gdy ustawie dzwięk na STEREO to gra super, głośno duży bas i wgl. ale 2 tylnie głośniki są praktycznie bezużyteczne bo nie grają,

bo tak ma być , stereo to tylko dwa kanały więc nic dziwnego, że tyły nie grają. Skoro coś jest przeznaczone do odtwarzania w stereo to nie róbcie na siłę jakiegoś pseudo surroundu bo później wychodzą podobne jaja.

Gdy ustawie na MUSIC albo jakiś inny tryb to grają wszystkie ale nie jest to zbyt głośno i bardzo niski bas.

widać przełączasz wtedy na jakiś dekoder uprzestrzenniający do 5.1 , np. Dolby Pro Logic jakiś tam lub DTS Neo6 (zależy co masz ustawione w Setupie w menu), który robi to samo co Pro Logic dlatego grają wszystkie kanały wraz z subem ale spada moc jak to bardzo prosto a zrozumiale ujął kraq .

Ratuje Cię tylko muza w dobrej jakości , żadne mp-3 czy wma czy aac kiepskiej jakości tylko wav lub flac lub oryginalne płyty a koncerty czy filmy z dźwiękiem co najmniej DTS a nie jakiś obszczany mp-3 czy aac.

Pamiętaj o tym, że jeśli chcesz zmienić kino na tradycyjne (amplituner, odtwarzacz w osobnych klockach i kolumny) a masz mało kasy np 2 tys to nie rzucaj się od razu na pełny zestaw, lepiej poczekać pół roku a nawet rok i kupić coś lepszego, a nawet po tym roku lepiej kupić sam amplituner z samymi przednimi kolumnami a później dokupować resztę, patrz na amplituner za minimum 1,5 tys, zestaw kolumn 5.0 2,5-3 tys zł, to minimum na kolumny i subwofer ok 2 tys ale to zależy od wielkości pomieszczenia. Wtedy to w miarę zagra.

Gdybyś w przyszłości szukał jakiegoś zestawu to poszukaj tu na forum KD bo jest dużo tematów ludzi szukających sprzętu w różnych przedziałach cenowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.