Skocz do zawartości
IGNORED

Stream Magic 6 + ps3

piorasz

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem jednym z pierwszych na forum który kupił tego strumieniowca .

Nie kręć Marcin ;)-bo już go miała kupa ludzi-zobacz wątek,kiedy prosiłeś o porady. ;)

a dobre podłogówki zaczynają się w cenach około 8000zł . Bardzo dobre dwukrotnie więcej .

Przed rabatem,czy po rabacie? ;)

Bo nie wiem czy mam dobre kolumny-mimo że te bardzo dobre też były(z twoich opisów) a kosztowały tyle co dobre,a pisałeś że lepsze jak te bardzo dobre.

Bo te bardzo dobre,były dopiero po modzie,ale te dobre bez modu grały lepiej jak te bardzo dobre przed modem-dlatego weryfikuję cenę. (cennik) ;)

Nie kręć Marcin ;)-bo już go miała kupa ludzi-zobacz wątek,kiedy prosiłeś o porady. ;)

Po mnie kupiła go masa ludzi - zobacz też wątek . Masa też z którymi miałem czy mam kontakt i są spoza forum .

Przed rabatem,czy po rabacie? ;)

Bo nie wiem czy mam dobre kolumny-mimo że te bardzo dobre też były(z twoich opisów) a kosztowały tyle co dobre,a pisałeś że lepsze jak te bardzo dobre.

Bo te bardzo dobre,były dopiero po modzie,ale te dobre bez modu grały lepiej jak te bardzo dobre przed modem-dlatego weryfikuję cenę. (cennik) ;)

Ceny podane mniej więcej jako przykład gdzie leżą kolumny tu wymienione .

A co ma przetwornik do jakości napędu ? Wiesz że są same napędy bez przetwornika ?

Tego akurat nie wiedziałem.

Dobry napęd to choćby Marantz CD52 za 250zł . Kup , podłącz po coaxie i sam oceń .

Coś takiego ? :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ta się muszę podroczyć z tobą. ;)

Przywykłem :p

Coś takiego ?

Tak . Jest w 3 wersjach , ta też jest dobra . Pieniądze żadne . Sprawdź sam.

Kabel sobie kup Profigolda 4000 albo Alpgarda 8 coś tam długości 1,8m .

Ceny podane mniej więcej jako przykład

Wiesz że zasady nie ma,...Dali Ikon 6 za 6 koła,spodoba się komuś bo fajny jest moduł wysokotonowy ze wstęgą,i gra jak gra,a posłucha R 700 i lipa Panie powie.

Cennik-(6 koła kontra 11 koła) i co,powiesz że chu..wo wybrał? a on ci odpowie,mi to bardziej pasuje.(odsłuch)

W tych cenach-to już większość kolumn gra przyzwoite hi fi.

W cenie 2 koła,to faktycznie jest lipa-ale i JBL STUDIO 180 ludzie chwalą za 2 koła-gra też w miarę. :)

Każdy system trzeba dobierać świadomie a nie na pałę po ocenach czy opiniach . Do niewiadomej dodać preferencje , to czego słuchamy i gdzie to będzie stało ...

OK , bo odbijamy od tematu ...

Kabel sobie kup Profigolda 4000

A widziałeś-że z tym też jest jakiś "przekręt" niby tylko 75 cm miały być(oryginał) a ja widziałem dłuższe.( i na metry chyba są)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobry napęd to choćby Marantz CD52 za 250zł . Kup , podłącz po coaxie i sam oceń.

Nie ma i nie było cudu dobrych kolumn podłogowych w tej cenie . (...) Jak kolumny są cienkie to brzmienie upraszczają i przez to nie słychać czegoś co powinieneś usłyszeć bez problemu.

Chcesz dobrze, ale wyjść może tak samo jak z PS3 po optycznym.

Piotr_57210 niestety potwierdzam wypowiedzi kolegów, iż tak łatwo nie jest wyłapać różnice w brzmieniu źródła na sprzęcie z podobnego do Twojego pułapu cenowego. Sam mam kilka systemów z różnych zakresów cenowych i robię różne eksperymenty. Brzmienie źródeł cyfrowych zazwyczaj różni się bardzo drobnymi, często pomijanymi przez słuchacza szczegółami. Przede wszystkim są to różnice w poziomach zakłóceń, zniekształceń i odchyleń, które i tak są mało znaczące gdyż towarzyszące w Twoim przypadku pozostałe sprzęty generują większe w tym aspekcie różnice niż porównywane źródła. Poza tym sprzęty z niższych pułapów cenowych najczęściej mają swoje charaktery brzmienia i przysłaniają subtelne różnice źródeł. Mało tego, nawet na droższym, bardziej precyzyjnym i przeźroczystym sprzęcie to nie są jakieś spektakularne różnice... żeby je wyłapywać trzeba naprawdę się wsłuchiwać i przede wszystkim podać jak najwyższej jakości materiał.

Źródła cyfrowe są już same w sobie na tyle doskonałe (tudzież sprawnie oszukują umysł) i z definicji Hi-Fi im lepsze (dokładniejsze, brzmiące analogowo, przestrzennie i rozdzielcze) tym mniejsze różnice między nimi. Tutaj PS3 czy nawet DV600AV do takich całkiem kiepskich jakby się wydawało nie należą

Trzeba również pamiętać, by do takich porównań wyrównać poziom głośności źródeł, gdyż są często różne (wystarczy różnica 0.2-0.5dB a ucho ludzkie odbierze te głośniejsze jako bardziej przestrzenne, lepiej lokalizujące pozorne źródła i bardziej wyraziste brzmienie a podwyższoną głośność umysł pominie). Po precyzyjnym wyrównaniu głośności dopiero jest trudno różnice wyłapać i słychać je nie na każdym materiale muzycznym. Czasem trzeba kilka, kilkanaście płyt przerzucić by złapać różnice. Czasem trzeba szybko przełączać źródła a czasem trzeba przesłuchać całą płytę na jednym źródle i od nowa całą na drugim by złapać te subtelności.

Sam jestem na etapie szukania źródła, które by wniosło ewidentną poprawę do mojego głównego systemu. Kupowałem, wypożyczałem większość chwalonych urządzeń z pułapu do 5 tys. zł (nowe jak i używane) i jakoś nic mnie zdecydowanie nie przekonuje. Spodziewam się dopiero czegoś wyraźnie lepszego przy poziomie 10 tys. zł za używane.. niestety lekko nie ma... takie nasze hobby.

Pierwszym, dobrym krokiem do nauczenia się wyłapywania i wyczulenia na różnice między źródłami cyfrowymi jest zacząć od charakteryzowania sobie różnic między różnymi wydaniami tych samych płyt: 1sze wydanie vs remasterowane vs shm vs xrcd vs sacd itd.

... choć z drugiej strony ciężko ot tak po prostu przejść do porządku nad stwierdzeniem "Nie ma i nie było cudu dobrych kolumn podłogowych (jakichkolwiek) w tej (jakiejś określonej) cenie", bo trzeba zacząć od ustalenia co to znaczy, że kolumny są dobre.

Dla mnie na przykład dobre były monitorki Usher S520 za trochę ponad 1000zł. Dobre, bo dawały radość ze słuchania muzyki. Więc już na takim poziomie można uznać kolumny za dobre. Dobre dla mnie.

Zdarza się, że ktoś ocenia kolumny jako przecudowne tylko na podstawie np. ilości basu, mocnych wysokich, jakiegoś "wykopu", "czadu" itp. Takie kolumny mogą nie pokazywać różnic pomiędzy źródłami, a nawet słabo reagować na różnice we wzmacniaczach, ale może będą dawały sporo zabawy przy koncertach rockowych, czy muzyce pop. Będą "dobre"? Będą. Dla kogoś kto właśnie takie kolumny świadomie wybierze. Clou tkwi w słowie "świadomie".

Jeśli zaś przyjmiemy wyłącznie kryterium ceny, zawsze może przyjść następny ktoś, kto powie "Nie ma i nie było cudu dobrych kolumn w cenie poniżej xxx tys. zł" I co wtedy? Trudno będzie się nie zgodzić.

Źródła cyfrowe są już same w sobie na tyle doskonałe (tudzież sprawnie oszukują umysł) i z definicji Hi-Fi im lepsze (dokładniejsze, brzmiące analogowo, przestrzennie i rozdzielcze) tym mniejsze różnice między nimi. Tutaj PS3 czy nawet DV600AV do takich całkiem kiepskich jakby się wydawało nie należą

Nie wiem jak DV600AV, bo nie miałem okazji słuchać, ale np. zarówno DV-300 jak i DV410V, po wyjściach analogowych brzmią jak KUPA. Wystarczy przesłuchać kilka minut dobrze zrealizowanej płyty i porównać z przeciętnym odtwarzaczem CD. Rozróżnienie po wyjściach cyfrowych faktycznie jest trudniejsze.

Bo to jest Profigold OxyPure PGD4015 a nie 4000.

4000 widziadłem tylko 75cm

Marcin-to jest to samo,a nr 4015 chyba dlatego że inna długość.

RMS-takie ma oznaczenia ,nr różnią się od długości.

HDMI Lindy 41401=1m dł

HDMI Lindy 41402=2m dł itd

Tak samo jest z Profigoldem.

np. zarówno DV-300 jak i DV410V, po wyjściach analogowych brzmią jak KUPA

Tu się zgadzam, DV-300 czy 410 są kiepskie i grają na poziomie manty, korr czy innych cudów ale za to zdecydowanie odstają od noname'ów jakością obrazu, mniej funkcjonalnością (a tu pomagają modyfikowane firmare).

Seria AV to co innego, 600 czy 610 i jeszcze troszeczkę lepiej starszy 575A brzmią przyzwoicie (może lepiej użyć słowa poprawnie) . Oczywiście tu nie ma co się spodziewać cudów - nie są to jakieś pięknie i audiofilsko grające urządzenia za 500zł. Jednak ze sprzętem towarzyszącym z zakresu cenowego autora wątku mogą faktycznie brzmieć na tyle dobrze, że nie będą się odróżniać od takiego SM6.

... choć z drugiej strony ciężko ot tak po prostu przejść do porządku nad stwierdzeniem "Nie ma i nie było cudu dobrych kolumn podłogowych (jakichkolwiek) w tej (jakiejś określonej) cenie", bo trzeba zacząć od ustalenia co to znaczy, że kolumny są dobre.

Dla mnie na przykład dobre były monitorki Usher S520 za trochę ponad 1000zł. Dobre, bo dawały radość ze słuchania muzyki. Więc już na takim poziomie można uznać kolumny za dobre. Dobre dla mnie.

Zdarza się, że ktoś ocenia kolumny jako przecudowne tylko na podstawie np. ilości basu, mocnych wysokich, jakiegoś "wykopu", "czadu" itp. Takie kolumny mogą nie pokazywać różnic pomiędzy źródłami, a nawet słabo reagować na różnice we wzmacniaczach, ale może będą dawały sporo zabawy przy koncertach rockowych, czy muzyce pop. Będą "dobre"? Będą. Dla kogoś kto właśnie takie kolumny świadomie wybierze. Clou tkwi w słowie "świadomie".

Jeśli zaś przyjmiemy wyłącznie kryterium ceny, zawsze może przyjść następny ktoś, kto powie "Nie ma i nie było cudu dobrych kolumn w cenie poniżej xxx tys. zł" I co wtedy? Trudno będzie się nie zgodzić.

Nie wiem jak DV600AV, bo nie miałem okazji słuchać, ale np. zarówno DV-300 jak i DV410V, po wyjściach analogowych brzmią jak KUPA. Wystarczy przesłuchać kilka minut dobrze zrealizowanej płyty i porównać z przeciętnym odtwarzaczem CD. Rozróżnienie po wyjściach cyfrowych faktycznie jest trudniejsze.

Znów czytamy że nic nie gra poniżej ..(tu wstaw cene). Prawda jest taka że w kazdym zakresie cenowym są dobre kolumny. Wharfedale cudem nie są, słuchałem to wiem. Lepsze w podobnej cenie będą jakies Dali. Lepsze w sensie lepszego poziomu wyrafinowania

"Nie ma i nie było cudu dobrych kolumn podłogowych (jakichkolwiek) w tej (jakiejś określonej) cenie", bo trzeba zacząć od ustalenia co to znaczy, że kolumny są dobre.

Przeczytaj jeszcze raz co cytujesz . Pisałem o cenie około 2000zł .

Dobre podłogówki w tej cenie - nie ma takiej opcji nawet w DIY .

A które konkretnie STX masz na myśli ?

Poczytaj , poszukaj .

Marcin-to jest to samo,a nr 4015 chyba dlatego że inna długość.

Nie wiem czy to samo ale wersja 75cm jest lepsza .

Przeczytaj jeszcze raz co cytujesz . Pisałem o cenie około 2000zł .

Dobre podłogówki w tej cenie - nie ma takiej opcji nawet w DIY .

Najwyraźniej nie zrozumiałeś co miałem na myśli - chodzi o subiektywną ocenę co to są "dobre kolumny". Pisząc tak kategorycznie o granicy cenowej, dopuszczasz również ocenę, że np. "nie ma takiej opcji w cenie do ok. 15 tys." Ktoś kto posiada kolumny za 50 tys. napisze opinię że "żadne kolumny poniżej 15 tys. nie mają prawa zagrać" i spróbuj argumentować, że jest inaczej. On spokojnie Cię wysłucha, po czym stwierdzi, że nie masz racji i tyle, "ale jeśli Tobie się podoba takie żałosne granie, to Twoja sprawa."

Ci z Hi endu potrafią tak wpadac i wygłaszac takie opinie na temat budżetówki :)

No i mają rację, czyż nie? ;)

Seria AV to co innego, 600 czy 610 i jeszcze troszeczkę lepiej starszy 575A brzmią przyzwoicie (...) ze sprzętem towarzyszącym z zakresu cenowego autora wątku mogą faktycznie brzmieć na tyle dobrze, że nie będą się odróżniać od takiego SM6.

To wiele tłumaczy. Nie słyszałem wcześniej tej serii. A jeśli PS3 również gra na tyle poprawnie, to w wielu przypadkach chyba wystarczy jako główne domowe źródło sygnału AV.

Najwyraźniej nie zrozumiałeś co miałem na myśli - chodzi o subiektywną ocenę co to są "dobre kolumny".

Sprawa jest prosta . Kolumny mają jak najwierniej odwzorować to co dostają w postaci elektrycznej i takie kolumny podłogowe które to robią z zadowalająca jakością nie były i nie będą tanie .

Do tego trzeba mieć porównanie .

Jak ktoś jako pierwsze auto miał malucha i kupił VW Lupo to twierdzi że ma fajny samochód i mu wystarczy .

Zeby wiedzieć czy to jest fajny samochód delikwent by musiał pojeździć takim BMW 7 . Wtedy nawet kupując BMW 3 wiedział by że to już jest frajda z jazdy i namiastka serii 7er i w "d" był jak myślał że Lupo to samochód dający frajdę z jazdy .

To że coś tam pierdzi i buczy a komuś się podoba - jego sprawa . Dobre kolumny kosztowały , kosztują i kosztować będą bo trzeba być świadomym że koszt części w kolumnach za 2000zł to kilka stów . Reszta to marże , podatki , zyski itd .

Tak w dużym skrócie i nie będę dalej tego rozwijał ...

Sprawa jest prosta . Kolumny mają jak najwierniej odwzorować to co dostają w postaci elektrycznej i takie kolumny podłogowe które to robią z zadowalająca jakością nie były i nie będą tanie .

Do tego trzeba mieć porównanie .

Jak ktoś jako pierwsze auto miał malucha i kupił VW Lupo to twierdzi że ma fajny samochód i mu wystarczy .

Zeby wiedzieć czy to jest fajny samochód delikwent by musiał pojeździć takim BMW 7 . Wtedy nawet kupując BMW 3 wiedział by że to już jest frajda z jazdy i namiastka serii 7er i w "d" był jak myślał że Lupo to samochód dający frajdę z jazdy .

Czyli jest dokładnie tak jak pisałem - podstawa oceny kolumn jako dobre to subiektywne odczucie co jest jakością zadowalającą, a nie kwota jaką na nie wydajemy.

Jak ktoś jako pierwsze auto miał VW Lupo i kupił BMW 7 to twierdzi że ma fajny samochód i mu wystarczy .

Żeby wiedzieć czy to jest fajny samochód delikwent by musiał pojeździć takim Bugatti. Wtedy nawet kupując Porsche wiedziałby że to już jest frajda z jazdy i namiastka Bugatti i w "d" był jak myślał że BMW 7 to samochód dający frajdę z jazdy.

Doi tematu wracajcie .oftopy jak zwykle kuzwa

cepiano, z czym masz problem? Czy ktoś Ci zabrania zabrać głos w temacie? Bardzo proszę - dodaj coś od siebie.

Jeden lepszy od drugiego . Nie mam pytań.

A najlepszy trzeci :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.