Skocz do zawartości
IGNORED

Stream Magic 6 + ps3

piorasz

Rekomendowane odpowiedzi

Ja Poprostu spodziewałem się innego brzmienia przez DAC. To znaczy np wyostrzenia lub złagodzenia basów, wyeksponowanie średnicy czy zmiękczanie góry. To tylko przykłady. Szukałem przez to innego dźwięku a nie zgubione przez kompresję nuty. Widocznie źle zrozumiałem zasady działania DAC - ÓW. Teraz chyba jasne wszystko i chyba zmieni się dla Was punkt odniesienia.

Piotr- Pit 80 wytłumaczył ci to dokładnie w opisie,szerokim opisie.

Nie wiem czy to samo ale wersja 75cm jest lepsza .

No proszę cię ...;),a czemu taki wniosek, ;)tak jak napisałem nr 4015,może być z tego względu że 1,5m-końcowy nr .

Ja Poprostu spodziewałem się innego brzmienia przez DAC. To znaczy np wyostrzenia lub złagodzenia basów, wyeksponowanie średnicy czy zmiękczanie góry.

I tak jest-pisałem kiedyś na ten temat-SM6 nawet jako radio internetowe,gra z lepszą dynamiką (odczuwa się lepszy mocniejszy bas,wyrazną górę,i wypełnienie,dynamika-nie można powiedzieć że jest "płasko"- coś w stylu lekki "loudnesik" a pod drugim wejściem we wzmaku BD i z niego radio-ta sama stacja, i jest "płasko-do dupy.Tylko tu mamy do czynienia z dwoma DAC-kami.

To samo było-z CD hk 980,było już lepiej-ale nadal "inaczej" słabiej -nie tak jak z CD NAD 546 jako napęd +SM6=wzmak(NAD+SM6 łączenie coax)

Marantz Pearl Lite CD-po RCA ,grał w/g nas prawie tak samo jak NAD 546 po rca.

Ale przez wzmacniacz Pearl Lite Marantza ,odnosiliśmy wrażenie-że przez 546 jest łagodniej,fajniej po prostu,a przez CD Pearl Lite ,bardziej agresywnie-zależało od płyty.

SM6 z Pearl CD grał znowu za ostro(albo za pokaznie)-przez wzmak pearl marantz-(takie nasze wrażenie) ;) tylko że różnie to bywało z kolumnami-bo raz Focal 816 W, a raz Ma gx-300 ,po za tym,rozstaw był moich fokali na 256cm(baza) MA stały o dobre 30-40 cm szerzej,a to już sporo,po następne ,odbicia boczne były od kolumny do kolumny-ale mimo wszystko dało się wszystkie przepięcia usłyszeć.

Jestem w trakcie melanżu-(bardzo blisko rozwód widzę) ;) więc jak coś pomyliłem to mnie poprawcie.

Już dzisiaj nic nie klikam. ;)

No to siup. ;)

A tak jak ty to łączyłeś-czyli z PS po RCA do wzmaka,i optyk z SM6 do wzmaka,i różnic nie ma,to mnie dziwi.

Mógł bym powiedzieć ,że w tym przypadku po RCA-powinno być lepiej z dynamiką,basem i wypełnieniem.

A po optyku zawsze odczuwałem lepszą szczegółowość-nawet w filmach to jakoś inaczej było.

A może tylko wrażenie? ! :)

spodziewałem się innego brzmienia przez DAC. To znaczy np wyostrzenia lub złagodzenia basów, wyeksponowanie średnicy czy zmiękczanie góry

Szukałem przez to innego dźwięku

To czego szukasz z całą pewnością i satysfakcją przyniesie wymiana kolumn, jak już koledzy wcześniej pisali. Polecam Ci podłączyć swoje WF do wzmacniacza z przełączanymi wyjściami na 2 pary kolumn i żeby można je było przełączać za pomocą pilota. Jako drugą parę sprawdź sobie jakieś kolumny (jak nie masz z czego dołożyć to nawet z tego samego przedziału cenowego) polskich producentów, np. Audio Academy, Harpia, S16Hz czy Esa. Obydwie pary kolumn ustaw optymalnie (odległość od siebie, od ścian, od słuchacza i obrót frontu względem słuchacza). Włącz ulubioną płytę, usiądź w sweet poincie i przełączaj pilotem raz jedne raz drugie... Mogę Tobie obiecać, że zmiany brzmienia nie będą na poziomie percepcji, będą naprawdę dosadnie czytelne i nie będziesz musiał się specjalnie wsłuchiwać i gimnastykować. Jeszcze lepiej byłoby sprzedać SM6 i dołożyć do kolumn (co też już było proponowane) - kolumny droższe o wartość tego SM6 producentów, których wyżej wymieniłem przeniosą Twój system naprawdę na dobitnie wyższy poziom nawet jeśli będzie to miało grać z PS3.

Sprawdź sobie takie konstrukcje jak Amstaff, Minas Anor, Hyperion - po przyrównaniu ich do Twoich WF na pewno nabierzesz chęci do zmiany :)

. Jeszcze lepiej byłoby sprzedać SM6 i dołożyć do kolumn (co też już było proponowane) - kolumny droższe o wartość tego SM6 producentów, których wyżej wymieniłem przeniosą Twój system naprawdę na dobitnie wyższy poziom nawet jeśli będzie to miało grać z PS3.

No nie wiem czy lepiej. Jak już pisałem głównym moim źródłem jest laptop podłączony pod SM6 przez usb-audio + ASIO lub przez serwer DLNA (foobar2000) no i tu nie mam zastrzeżeń. PS3 miało być dodatkowym źródłem.

Chyba raczej nie sprzedam SM6 tylko może kolumny kiedyś jak dozbieram kasę na lepsze.

A kolumnami, które zaproponowałeś na pewno się zainteresuję.

Dzięki za info.

może kolumny kiedyś jak dozbieram kasę na lepsze.

W sobotę jestem umówiony na odsłuch audio academy hyperion IV

Pietrek-szybko kasę zarabiasz,no chyba że tylko z ciekawości chcesz posłuchać ,a zakup ewentualnie kiedyś. :)

A widziałeś-że z tym też jest jakiś "przekręt" niby tylko 75 cm miały być(oryginał) a ja widziałem dłuższe.

Bo to jest Profigold OxyPure PGD4015 a nie 4000.

4000 widziadłem tylko 75cm

Marcin-to jest to samo,a nr 4015 chyba dlatego że inna długość.

RMS-takie ma oznaczenia ,nr różnią się od długości.

Nie wiem czy to samo ale wersja 75cm jest lepsza .

Proszę wytłumaczyć-dlaczego wersja 75cm jest "lepsza" od wersji dłuższej jak nie miałeś i nie testowałeś? :)

Celowo to odszukałem-bo ludziom nawijasz,że nie miał,nie widział a się mądrzy-ty robisz to samo. ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Więc tak. Wczoraj rano wziąłem pod pachę taki oto sprzęt:

wzmacniacz cambridge audio azur 351A, cambridge stream magic 6, pioneer dvd 600 av, laptop.

Z tym wszystkim udałem się do Audio Styl w Katowicach na odsłuch kolumn.

Bardzo proszę nie komentujcie sprzętu który zabrałem ale chciałem mieć ze sobą to na czym słucham w domu.

Na miejscu wszystko pospinaliśmy kablami wireworld.

Od razu informuję, że wszelkie testy miały na celu wyszukania lepszego brzmienia niż dotychczas otrzymuję w domu z Diamond 10.7

Na pierwszy ogień poszły phoebe III. Cóż mam napisać. Za cenę około 3000 zł nie warte zachodu. Odstawiłam do kąta i podstawiłem pylon audio sapphire 25. No i tym kolumnom poświęciliśmy trochę czasu. Słuchaliśmy Dire Straits, Dead Can Dance, trochę jazzu, Yeloo oraz Rogera Watersa. Kolumny bardzo dobre w swoim przedziale cenowym (mniej niż 3000 zł). Na pewno warto zwrócić na nie uwagę.

Ostatnie kolumny jakie testowałem to Audio Academy Hyperion IV. No i tu już prawdziwa rozkosz dla uszu. Dźwięku jakie wydobywały sie z tych skrzynek po prostu zachwycały. Jedynie co nie zachwycało to cena :) (poniżej 5000 zł) ale chyba warte tych pieniędzy.

Po tym wszystkim bałem się wrócić do domu i włączyć muzykę na tym co mam. Podłączyłem wszystko z powrotem włączam Quincy Jonsa "Dude" i co ? Miód w uszach. Tak Panowie miód w uszach. Do jakich wniosków dochodzę ? Głośniki, które posiadam (Diamond 10.7) w cenie do 2000 zł wymiatają !!! Zastanawiałem się dlaczego każdy tak je krytykuje ? Długo myślałem i jeszcze raz testowałem słuchając różnej muzyki.I tak jak już wcześniej pisałem sekret chyba tkwi w szczegółach. Podejrzewam, że u mnie na 20 m2 jest dobra akustyka. I drugi sekret to dwie wnęki za moimi plecami (zabudowa z płyty gipsowej). To chyba tyle.

Ale i tak zbieram pieniążki na Hyperion IV.

No i tu już prawdziwa rozkosz dla uszu. Dźwięku jakie wydobywały sie z tych skrzynek po prostu zachwycały. Jedynie co nie zachwycało to cena :)

Nie słuchałem jeszcze-ale bym się zastanowił nad 2-drogi Pastella od Harpi,można by model wyżej-no ale kaska,:) naprawdę posłuchaj.Te Hipki to żadna fantastyka,a po drugie zawiń je do domu.

Muzę którą wymieniłeś,jest extra,Dire,Yello,Waters..itd

Więc tak. Wczoraj rano wziąłem pod pachę taki oto sprzęt:

wzmacniacz cambridge audio azur 351A, cambridge stream magic 6, pioneer dvd 600 av, laptop.

Z tym wszystkim udałem się do Audio Styl w Katowicach na odsłuch kolumn.

Bardzo proszę nie komentujcie sprzętu który zabrałem ale chciałem mieć ze sobą to na czym słucham w domu.

Na miejscu wszystko pospinaliśmy kablami wireworld.

Od razu informuję, że wszelkie testy miały na celu wyszukania lepszego brzmienia niż dotychczas otrzymuję w domu z Diamond 10.7

Na pierwszy ogień poszły phoebe III. Cóż mam napisać. Za cenę około 3000 zł nie warte zachodu. Odstawiłam do kąta i podstawiłem pylon audio sapphire 25. No i tym kolumnom poświęciliśmy trochę czasu. Słuchaliśmy Dire Straits, Dead Can Dance, trochę jazzu, Yeloo oraz Rogera Watersa. Kolumny bardzo dobre w swoim przedziale cenowym (mniej niż 3000 zł). Na pewno warto zwrócić na nie uwagę.

Ostatnie kolumny jakie testowałem to Audio Academy Hyperion IV. No i tu już prawdziwa rozkosz dla uszu. Dźwięku jakie wydobywały sie z tych skrzynek po prostu zachwycały. Jedynie co nie zachwycało to cena :) (poniżej 5000 zł) ale chyba warte tych pieniędzy.

Po tym wszystkim bałem się wrócić do domu i włączyć muzykę na tym co mam. Podłączyłem wszystko z powrotem włączam Quincy Jonsa "Dude" i co ? Miód w uszach. Tak Panowie miód w uszach. Do jakich wniosków dochodzę ? Głośniki, które posiadam (Diamond 10.7) w cenie do 2000 zł wymiatają !!! Zastanawiałem się dlaczego każdy tak je krytykuje ? Długo myślałem i jeszcze raz testowałem słuchając różnej muzyki.I tak jak już wcześniej pisałem sekret chyba tkwi w szczegółach. Podejrzewam, że u mnie na 20 m2 jest dobra akustyka. I drugi sekret to dwie wnęki za moimi plecami (zabudowa z płyty gipsowej). To chyba tyle.

Ale i tak zbieram pieniążki na Hyperion IV.

Znakomicie, że dokonałeś tych odsłuchów. Stawiając Hyperiony obok WF w Twoim domu i przełączając je na przemian (jak polecałem wcześniej) dopiero byś zauważył wiele szczegółów i jak wiele te kolumny różni jakościowo. Wtedy byłoby się Tobie łatwiej przestawić na lepsze granie ( muda44 ma rację, że trzeba do lepszego przywyknąć i nauczyć się słuchać, a stare przyzwyczajenia do wafli wyrzucić z pamięci)... Ponadto Hyperiony, które słuchałeś to w zasadzie minimum wstępu do dobrego grania. Jeśli chcesz pójść na skróty i zrobić dwa kroki jeszcze dalej a będziesz miał już te 5000zł na Hyperiony to koniecznie jeszcze przytargaj do domu Amstaff Mini lub droższe bez Mini (używane Mini za 5k bez problemu się kupi) - nowy odpowiednik to jak już Gracjan wspomniał to Experience Pastell. Wtedy o efektach, jestem pewien, sam nam ładnie z podekscytowaniem tu napiszesz :) Dla zachęty dodam, że Amstaff to jedyne kolumny poniżej 10 tys. zł, które nawet prasa zalicza do Hi-End.

Dla zachęty dodam, że Amstaff to jedyne kolumny poniżej 10 tys. zł, które nawet prasa zalicza do Hi-End.

Pit-wrzuć na luz,nie rozpieszczaj tak. :)-bo się okaże że Dali IKON mkii pokonają Harpie,i jak będziesz wyglądał. :)

PZDR

Experience Pastell ? Dajcie linka bo nie mogę znaleźć.

Nowa generacja tych konstrukcji jest w trakcie produkcji, a nowe nazwy zostały zatwierdzone kilka dni temu w klubie Harpia.

Zobacz tu:

Ukryta Zawartość

Jak dotąd na oficjalnej stronie są jeszcze informacje o Amstaffach, ale nowe dane będą prawdopodobnie tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wracając do tematu.

Ktoś wyżej wielce się oburzał, że tam słuchanie z youtube to jakieś żarty itd.

Proponuję więc kto ma okazje niech posłucha tego :

Ukryta Zawartość

i niech się wypowie czy to marnie gra. Proponuję do odsłuchu ps3 lub xbox (podłączone do SM6) lub PC po USB Audio.

U mnie w/w gra fantastycznie. Ja w ten sposób słucham mnóstwo koncertów.

Acha i dodam, że już nie mam Diamond 10.7. Wymieniłem na Audio Acustic Hyperion IV :D ( inne granie)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.