Skocz do zawartości
IGNORED

Audioquest Slate-Bedrock-Gibraltar

PMD

Rekomendowane odpowiedzi

-> pawiowy: Chcesz powiedzieć, że wycinąłem ze swego systemu maksa ?

A pre (no i A.) będziesz mógł sam ocenić co warte i wtedy powiesz, czy jest pod mój gust/system, czy też raczej obiektywne i uniwersalne ;)

* * *

Na razie myślę, że wypada obadać jakie powinno być prawidłowe połączenie kabelków w AQ B.

A, że gładki, analogowy, muzykalny, może nawet ociupinkę ocieplający brzmienie kabel głośnikowy robi w moim systemie dobrze to już wyszło ;-)

Kieruję wzrok na lampy. Spokojnie. Tral lallallalla...

Pozdr.

-> pawiowy: Jeszcze raz przeczytałem: no pewnie, że nie ma tragedii - przyjeżdżąj, obadasz swoim krytycznym uchem i wtedy coś podpowiesz. A będziesz zaskoczony, jestem prawie pewien. ;-)) ))

Poza tym nie widzę sensu /albo nie rozumiem o co Ci chodzi/ w tym co napisałeś, że niby co ? Sugerujesz, że jak sklepowy sprzęt to lepszy, pewniejszy, pod niego się lepiej dobiera ? /Nie kapuję chyba./

Zarówno producenci znanych klocków audio i pasjonaci, dążą do tego samego. Komu to lepiej wychodzi - sami oceniamy.

I tak trzeba dobierać, kombinować, słuchać. No przecież to to samo, niezależnie od pochodzenia sprzętu. Albo wymieniasz całe klocki, kable, albo grzebiesz (ew. inni grzebią) i dążysz do "LEPIEJ" lub poprawiasz co razi.

A to co mam sprawia, że - w moim poczuciu - jestem bliżej ideału niż kiedykolwiek przedtem.

Tępy jestem ?

PRZYJEDŹ, POSŁUCHAJ. Wtedy powiesz co myślisz. ZAPRASZAM.

Pozdr.

Max - być może to jest trafione słowo.

Nie twierdzę ,że Twoje diy jest złe ( po krótkim odsłuchaniu w stolicy nie mam złych odczuć ), i śmiem twierdzić ,że warte grzechu. Posłuchamy...

Całość mojej wypowiedzi tyczy raczej synergii kabelków z resztą toru. Jeżeli nie oddałem ducha moich myśli, to sorry. Nie tylko mnie się to zdarza.

Lampa ... owszem ,ale na górę - ale ,dół tranzystorek. Tral lallallalla...

Rosną koszty na kabelki , ale być może warto.

Jak z mikrofonem ? Myśl intensywnie !!!

andrea,

proponuje powtórzyć doświadczenie, problem z nie uzbrojonym przewodem B. jest taki, ze jest spoo możliwości kombinowania z przewodami skłądowymi. POłączeniu o jakm piszecie czyli 1 żyła + druga - wydaje mi sie całkowicie błędne. Sam w pierwszym podejściu tak zrobiłem i byłem nie mile zdziwoiny, drało jakośtak dziwnie, i nie równo, raz niby ok, drugi raz kiepsko, po prostu źle. żaczółem wiećstudiowaćopisy w prasie i na stronach www. Aq-sta jak to powinno być podłączone. Po prostu wydało mi sie mocno podejrzane, że przewód 2x droższy od slate`a wypada od niego gożej. PO dłuższych dociekaniach, doszedłm włąsnie do tego, że nie należy łączyćjedna strona (wszystkie 4 przewody)+ druga - . Tylko zebraćdo kupy wszystkie przewody - z obu żył i wszystkie +. Tak utworzone wiązki - wychodzi po 2 przewody z każdej żyły na wiązkę skręciłem razem i w zaciski. Trocheto nieporęczne poineważ przewody ucinałem róno , co po łączeniu zspowodowało ,ze nie były róne i cieżko to było skręcić. Jednak efekt był tego wart, wreszcie zagrało. Dynamika, szybkość i głęboki świetnie kontrolowany bas to pierwsze co rzuca sie na uszy. Nie mniej , jak już wspominałem pojawiło sie teżsporo infromacji, których nie pokazywał u mnie CV4 ani nexa.

Ina sprawa, że mó system był daleki od ostrości, jasengo brzmienia, wręcz przeciwnie. Zarónoa kable Tary jaji i AQ nie są zalecane do jasno brzmiących systemów! Nie znam systemu Andrei , ale weźice także na to poprawkę.

POstudiujcie sposób łączenia tych przewodó, ponieważ to nie jest obojęten jak to robicie, zwróććie teżuwagę, ze są kierunkowe, choć przyznaję nie sprawdzałem czy i jaki wpływ ma odwrócenie tych przewodów.

możecie też próbować łączyć tylko jedną żyłą ale efekt też powinien być inny, a nawet inny zależnie od tego którą żyłą.

Proponuje jednak na początek tak jak ja to zrobiłem.

Nie wiem. Zaczynam od dołu i pnę się w górę ;) Powoli, spokojnie.

Uważam, że do Tabletek to wywalenie kasy. CV4 jest zwinniejszy, elegantszy (co to za określenie w audio, hihi), lepiej się z nimi lubi. Coś w tym połączeniu jest.

Pożyjemy, zobaczymy, co zmieni się w moim systemie za jakiś czas. Różnie może być. W miedzyczasie chcę kupić kilka płyt i przesłuchać parę starszych, bo się tylko kurzą.

Cieszę się z relaksującego, przyjemnego brzmienia LG LX 220, bo wieczorami czytam sobie i zasypiam przy jazzie Paula Desmonda. (Coraz b. mi się podoba. Wymarzona muza do poduszki i nie tylko.) Niezły tuner (nie gubi sygnału stereo słabszych stacji, jak SONY). Koniec, bo gadam nie na temat ;)

i jeszcze jedno, nie wiem jak jest z tabletkami ale zdaje się, że mają podwójne zaciski (do biwire). Jeśli tak proponuję wóczas połącznie: do wzmak jak już wcześńiej podałem - wszytkie - z obu żył i wszystkie + z obu żył w do kupy i do wzmaka.

Do kolumn - jedna żyła ponoć powinna iść do nisko tonowca , sątam opisane chyba + jako bass. Więc z tej żyły rozdzielacie + i - i dajecie na niskotonowy. Druga analogicznie powinna mieopis treble, posteśujecie tak samo + i - rozdzielić i na górę. Pamiętając o kierunku łączenia przewodu. To tyle, miłego eksperymentowania, nie zrażajcie sie niepowodzeniem, sprawdzajcie, a nóżjesteście o krok od nirwany? :)

andrea,

z tego co napisał jodel wynika, że nie. On pisze że połączył jedna żyłę w całości (wszytskie 4 przewody 2 + czerwone i 2 - czarne ) do jednego zacisku + lub - a drugą do drugiego, to błąd. Ja też z marszu tak zrobiłem ,ale to nie jest włąściwe połączenie i to słychać! Na stronie AQ `sta pisze jak to się łączy.

Podłączenie bedrocka zrobiłem w naprawdę sposób prostacki. Nie rozczulałem się nad kolorami czy też oznaczeniami poszczególnych żył. Ale po przeczytaniu postu PMD można domniemywać, że prawidłowe podłączenie powinno coś poprawić.

-> andrea29

jutro sprawdzę czy są oznaczenia, jeśli nie to jakoś dam sobie radę, w razie większych problemów odezwę się. Jak tylko złożę to do kupy, z pewnością do ciebie zawitam, oczywiście jeśli nie będziesz miał nic przeciwko (oraz szanowna małżonka) ;-)))

pozdr

andrea29

Słyszałem kilka systemów z użyciem Bedrocka - opartych na głóśnikach Focal - DIY oraz firmowe JM Lab, a także Dynaudio - stare "8".

Właściciele słuchaja głównie muzyki rockowej.

Z tą muzyką, Bedrock sprawdził się bardzo dobrze.

Wyszlo to, co najlepsze w tej muzyce :-)

Bez wyostrzeń, twardości czy nadmiernej "wibracji" górnego zakresu i innych "efektów FX".

Klasyki czy muzyki akustycznej, na tych zestawach nie słuchalem.

Chciałbym zapytać, tak z ciekawośći :-)

Gdybyś miał porównać charakter dźwięku Twojego wzmacniacza Abox, do innego (z komercyjnych), do którego byłby podobny?

Pozddrawiam

>andrea29

Masz chłopie zacięcie :) Chorowałeś na Bedrocka i chorowałeś, a teraz się wyleczyłeś?

Dla mnie Bedrock w systemie Exposure - Epos ES14, po zmianie z Cordiala CLS-440 i IXOSa 6002 (oba na zmianę w bi-ampingu) był lekarstwem na wszelkie bolączki i to w pojedynczym połączeniu z końcówką mocy. Potem dokupiłem CV-4 do porządnego biampingu. CV-4 jest bardzo dobrym przewodem, który kilkakrotnie polecałem na forum. Bedrock jest ewidentnie lepszy, ale w systemie, który nie boi się odkręcenia kurka z basem ;) Słyszałem kilkakrotnie jak zadudnił tańsze i droższe systemy. Jak słusznie zauważyłeś, trzeba sprawadzić w konkretnej konfiguracji.

Mam teraz pożyczone ProAc Studio100. AQ Bedrock podłączony w biwiringu do głośnika średnioniskotonowego (przy CV-4 do tweetera) gra bardzo dobrze, nie ma mowy o nieradzeniu sobie monitorów z nadmiarem basu. Wszystko jest pod kontrolą.

Octavy jeszcze nie słuchałem, mam taki zamiar.

Chciałem również zdementować niecne posądzenia, że Jazza trzymam na podłodze ;)))

[obrazekLUKASZ-256640_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

podłączenie bedrocka nie jest tak może proste jak by się mogło wydawać - przynajmniej dla mnie ;-))

więc sprawa tak stoi:

zdjąłem zewnętrzną powłokę na długości ok. 10 cm

jedyne napisy jakie znalazłem to "bass" na drucie z czerwoną izolacją

jest osiem drutów z kolorami:

sekcja bass:

1. czerwony (z napisem bass)

2. zielony

3. czarny z zielonym paskiem

4. czarny z paskiem chyba czerwonym (ale dla mnie bardziej bordowy)

sekcja treble:

5. biały

6. żółty

7. czarny z paskiem żółtym

8. czarny z paskiem białym

domyślam się że czarne z poszczególnymi paskami są minusy (-),

a kolory pełne to plusy (+), proszę o zweryfikowanie mojego poglądu

nie chciałbym popełnic kolejnego błędu

pozdr

Jest tak jak piszesz - czarne to "minusy".

Ważne jest to, że w kablu przewody są poukładane sekcjami, tzn z jednej części kabla sekcja "treble" plusy i minusy, w drugiej sekcja "bass" plusy i minusy. Konfekcjonując kabel trzeba, w zależności od sposobu zakończenia (pojedyncze - bi-wire), odpowiednio "skrzyżować" przewody.

podłączenie będzie:

od strony wzmaka pojedyncze

od stony głośników biwire

więc łącze:

wzmak:

minus (-) -> wszystkie czarne z paskami

plus (+) -> wszystkie pełne kolory

głośniki:

wysokie -> sekcja treble

minus (-) -> razem oba czarne z paskami białym i żółtym

plus (+) -> razem biały i żółty

niskie -> sekcja bass

minus(-) -> razem oba czarne z paskami czerwonym i zielonym

plus (+) -> razem czerwony i zielony

sorki, że tak łopatologicznie ale wolę być pewny że nie ma kolejnej wpadki ;-)

-> papamek dzięki za podpowiedź, jakbyś mógł jeszcze to potwierdzić to byłoby fajowo ;-)))

pozdr

> RUST

Ciepło. Ciepło. Dobrze kombinujesz:) Nadmienię, że Bedrock to świetny głośnikowy w swojej cenie.

Pzdr.

PS. Po kabelkach możesz dojść do wniosku, w którym "przedziale audiofilskim" obecnie się znajdujesz. Gdy lepsze kabelki nie dają spodziewanego dodatkowego efektu Twoich klocków, tam się znajdujesz patrząc na ofertę kablową:) Dlatego tak niektórym bardzo daleko do Everestu, nawet mentalnie, bo to Panie szczyt:)

> RUST

Ciepło. Ciepło. Dobrze kombinujesz:) Nadmienię, że Bedrock to świetny głośnikowy w swojej cenie.

Pzdr.

PS. Po kabelkach możesz dojść do wniosku, w którym "przedziale audiofilskim" obecnie się znajdujesz. Gdy lepsze kabelki nie dają spodziewanego dodatkowego efektu Twoich klocków, tam się znajdujesz patrząc na ofertę kablową:) Dlatego tak niektórym bardzo daleko do Everestu, nawet mentalnie, bo to Panie szczyt:)

arek67

Co do sprzętu (swojego), na pewno nie moge powiedzieć:

"Oto swięty szczyt, teraz jestem z nim" (Dezerter?)

Dla bogatych - Everest, dla jeszce bogatszych sporo wyższcze szczyty na pobliskich planetach.

Dla ubogich - Everest odpada, przestrrzeń jest zbyt duża , a powietrze zbyt rzadkie :-)

Oceny, także sądząc po kabelkach, bywają mylące (znam z autopsji).

Myślę, że wiesz,"co jest grane" w domowym odtwarzaniu muzyki.

Osobiście , w miarę mozności, staram się otaczać rzeczami świadomie.

Sprzęt audio, również dobierałem w ten sposób.

Wiem, ze w moim systemie dysproporcja kable - "reszta swiata", jest spora.

Będzie większa :-)

Docelowo, proporcjesię zmienią.

Na razie nie ma pośpiechu :-)

Domyslam sie, że oprócz kabli, istnieje coś takiego jak płyta (z muzyką).

Czasem kupuję :-)

Czytając prestiżowe czasopisma, można czasem napotkać wzmianki, że przy wymianie któregoś elementu toru audio, recenzent chce wyrzucać wiekszość swoich płyt.

Dobry sprzęt, czlowiek osłuchany (często muzyk - odtwórca, muzykolog).

Jak ocenić takiego czlowieka?

Pozdrawiam

->bodo_z

czekam jeszcze na wtyki, jakieś BFA, bo poprzednie rozporowe to był mały nie wypał, blaszki poprostowały się i latało to jak nie powiem co..... i nie chce mi się ich zakładać z powrotem.

miałem nr telefonu do ciebie od andrei, ale gdzieś mi wlazł nie chce się pokazać ;-)

jak mówiłem mam sprawę do ciebie tylko że w tym tygodniu mam straszne urwanie głowy

także ewentualny kontakt z tobą odłożę do przyszłego poniedziałku

pozdr

jodel,

dokładnie tak. Jeśli kolumny mająpojedyncze zaciski to robisz tak samo jak zrobileś od strony wzmacniacza. JA wsadzałęm gołe druty. POwinny i wejśćw otwory w zaciskach (jeśli masz). JEśłi nie możesz sprawdzićczy wejdąjak Banan - sąna tyle grube że powinny sie trzymać.

Mam wrażenie, że znalazłem się w przedszkolu :( (To tak akonkluzja ogóla po tym, co przeczytałęm od mego ostatniego wpisu w tym wątku.)

Zaczynam odpowiadać po kolei:

-> PMD: "przecież tak gram od dawna" odnosi się do mego CV4, a nie Bedrocka jodela.

Fotki gdzieś, kiedyś zamieściłem na forum BTW czegoś tam - można sprawdzić datę. Było to daawno i od tamtego czasu jadę na tych połączeniach "all the time".

-> jodel: kod kolorów i jak co ma być jest prosty jak młócenie cepem. Jeden tel. i Ci powiem.

Eech,z żałuję, że nie było czasu, bo rozdzieliłbym i zrobił to u siebie na miejscu, jak należy. Wszystko mam, jeno wtyki byłyby te, co masz.

Do wszystkich:

Cały czas myślę o tym wątpliwym pokazaniu się Bedrocka. Podejrzewam, że za kiepski wynik odsłuchu Bedrocka jest odpowiedzialne nieprawidłowe rozdzielenie żył w nim i co za tym idzie błędne połączenie przewodów do końcówek. Jeszcze na głowę nie upadłem, by go skreślać, bo pamiętam jego brzmienie w AK i co zaprezentował po moim CV4. Po prostu lepiej bez dwóch zdań i zero dyskusji.

U mnie nie wyszło :-(

Ktoś wyżej napisał, że świetnie wypadł na nim rock. Gdybym miał podać gatunek muzyki najbardziej efektownie wypadającej w "wykonaniu" Bedrocka - wskazałbym właśnie rock. (Inne gatunki też dobrze.)

* * *

I 1. z ostatnich zdań w tym wpisie: najbardziej zyskał na odsłuchu... jodel ;)

* * *

Po poprawieniu połączenia żył, Bedrock będzie miał szansę się zrehabilitować i pokazać/udowodnić swą klasę. Myślę, że cieszy sie,. zasłuzoną opinią, bo i ja do ostatniego odsłuchu o nim taką miałem. Przed ostatnim nieszczęsnym odsłuchem, chwaliłem go baardzo - każden jeden o tym wie, co ze mną rozmawiał ;)

Mój CV4 jest i był od początku rozdzielony i połączony prawidłowo.

cdn.

->andrea29

też teraz żałuję, że nie zrobiliśmy tego na miejscu u ciebie, nie pomyślałem od razu że jest źle podłączony

w tych sprawach widać że jestem jeszcze laikiem

masz wyobrażenie o brzmieniu cv-4, octavy i źle podłączonego bedrocka to jeszcze brakuje prawidłowo podłączonego bedrocka :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.