Skocz do zawartości
IGNORED

Gabkowe zatyczki do kolumn

Sweetepete

Rekomendowane odpowiedzi

Jako ze podobnego tematu nie bylo, to pozwolilem sobie zalozyc nowy.

No wiec tak, czytalem troche ostatnio o wytlumianiu kolumn, i dowiedzialem sie ze obudowy typu bas reflex powinno sie tlumic bardzo skromnie, lub nawet wcale nie dawac zadnego wygluszenia, natomiast obudowy zamkniete powinno sie tlumic (gluszyc) dosyc mocno wypelniajac w zasadzie cala objetosc materialem tlumiacym fale stojace.

Wiec jak to jest z fabrycznymi zestawami posiadajacymi bas reflex i dolaczone w zestawie gabki umozliwiajace zatkanie otworu bas reflex, lub kilku jesli kolumna posiada wiecej niz jeden, lub jeszcze jedna opcja jeden z wielu z nich, mozna stosowac dowolne kombinacje wedlug producenta?

Przeciez po zatkaniu otworu , lub otworow powstaje nam obudowa zamknieta, jednak rodzaj wygluszenia i jego ilosc sie nie zmienia, a kolumna powinna grac prawidlowo. Wiec po co to cale zamieszanie z rodzajem i iloscia stosowanego materialu gluszacego w roznych typach obudow?

Moze mi to ktos wyjasnic.

Zachecam do eksperymentow, jesli ktos posiada zestawy umozliwiajace taka zabawe, roznice sa slyszalne, a na dodatek taki zestaw nadal gra poprawnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/118037-gabkowe-zatyczki-do-kolumn/

To nieprawda, że po zatkaniu b-r gąbką robi się obudowa zamknięta. Gąbka to nie zatkanie na amen, tylko ograniczenie przepływu powietrza i dopasowanie do pomieszczenia.

Tak jak napisałeś, warto eksperymentować. Istotna jest grubość warstwy gąbki i jej gęstość. Ja np. miałem kiedyś problem z dudniącym basem basrefleksu ustawionego zbyt blisko tylnej ściany - po zatkaniu otworu zbitą gąbką dudnienie ustawało, ale bas był zbyt odchudzony. Stopniowe zmniejszanie grubości zatyczki pozwoliło uzyskać efekt optymalny.

To nieprawda, że po zatkaniu b-r gąbką robi się obudowa zamknięta. Gąbka to nie zatkanie na amen, tylko ograniczenie przepływu powietrza i dopasowanie do pomieszczenia.

Tak jak napisałeś, warto eksperymentować. Istotna jest grubość warstwy gąbki i jej gęstość. Ja np. miałem kiedyś problem z dudniącym basem basrefleksu ustawionego zbyt blisko tylnej ściany - po zatkaniu otworu zbitą gąbką dudnienie ustawało, ale bas był zbyt odchudzony. Stopniowe zmniejszanie grubości zatyczki pozwoliło uzyskać efekt optymalny.

W moim zestawie po zatkaniu otworow zadne powietrze sie nie przedostaje na zewnatrz, normalnie robi sie obudowa zamknieta. Podobne zatyczki stosuje firma Vibe i Jbl w subwooferach samochodowych, ale sa to zatyczki styropianowe, wiec calkowicie zamykaja obudowe, wytlumienie pozostaje znikome, a powinno w takiej sytuacji zostac zwiekszone aby stlumic fale stojace, ktorych w obudowach zamknietych jest znacznie wiecej.

W moim zestawie po zatkaniu otworow zadne powietrze sie nie przedostaje na zewnatrz, normalnie robi sie obudowa zamknieta

To tym bardziej polecam eksperymenty z zatyczkami o różnej przepuszczalności. Całkowite zaczopowanie b-r może (nie mówię, że zawsze musi) zmieniać drastycznie dźwięk, powinna być do tego inaczej policzona obudowa, inne wytłumienie albo inne głośniki.

Można się też w ramach eksperymentów pobawić w zmniejszenie średnicy b-r na przykład rulonem z gąbki albo filcu.

moim zdaniem nie gra poprawnie. kolumna nie oddycha tylko się dusi. gra spłaszczonym dźwiekiem. to jest zabieg "na chwilę". rodzaj kolumn trzeba dopasować do wielkości i akustyki pomieszczenia a nie kombinowac z zatykaniem bas refleksu. jezeli ktos ma problemy z basem to jest to wina kiepskiej akustyki, złego ustawienia kolumn, złego dopasowania do elektroniki lub / oraz sprzet z niskiej półki.

Całkowite zaczopowanie b-r może (nie mówię, że zawsze musi) zmieniać drastycznie dźwięk, powinna być do tego inaczej policzona obudowa, inne wytłumienie albo inne głośniki.

Wlasnie dokladnie o to mi chodzilo.

Posiadam juz drugi zestaw kolumn do ktorych producent dolacza fabryczne zatyczki, ktore calkowicie zamykaja obudowe.

Wiec chodzi mi o to, jak rozwiazano problem rozmiaru obudowy i ilosci wytlumienia.

moim zdaniem nie gra poprawnie. kolumna nie oddycha tylko się dusi. gra spłaszczonym dźwiekiem. to jest zabieg "na chwilę". rodzaj kolumn trzeba dopasować do wielkości i akustyki pomieszczenia a nie kombinowac z zatykaniem bas refleksu. jezeli ktos ma problemy z basem to jest to wina kiepskiej akustyki, złego ustawienia kolumn, złego dopasowania do elektroniki lub / oraz sprzet z niskiej półki.

Nawet jesli producent zaleca takie rozwiazanie za pomoca dolaczonych do zestawu zatyczek?

To zupełnie inna para kaloszy.

A dlaczego? Mozesz wyjasnic?

Co znaczy za producent zaleca ? :) niech se zaleca ja robiłem odsłuchy i jest lipa to jest rozwiazanie na chwile. Albo cały projekt opiera się na bas refleks albo obudowa zamknięta. Bas refleks się tez odpowiednio stroi wiec to nie jest tak ze go się zatka i tyle

Ja mowię co to sam testowałem i u mnie nigdy się to na dłuższa metę nie sprawdziło

Producenci kolumn często stosują za małe obudowy dla danego głośnika- a to że wychodzi za duża i nie chcą straszyć klienta, a to po prostu stosując ten sam głośnik w różnych wersjach kolumny typu podłogowa i podstawkowa (choćby Pylon, czy dawniej Tonsil). Wtedy zatyczka po prostu LEPIEJ dostosowuje pudło do głośnika, które jest de facto za małe w przypadku podstawkowca.

A co powiecie na piankowe rurki do wkładania w kanały BR, które daje np B&W? Herezja???

Jest jeszcze ważna sprawa, że wiele przetworników jest projektowanych pod obudowy otwarte, a takze poprawnie pracuja w obudowach zamkniętych. Zamykajac otwor oczywiscie odstrajamy uklad rezonansowy od przyjetego przez konstruktora optimum, ale to nie znaczy , że coś psujemy. Po prostu dla naszego ucha, w naszej akustyce zamknięcie obudowy zatyczka gąbkowa która tak naserio ją całkowicie zamyka jest jak najbardziej ciekawą i przydatną mozliwością. W gazetce AUDIO z dawnych czasów był test kolumn B&W 603 S3 z dwoma otworami i dwoma kompletami zatyczek i można było się pobawić do użygu przysłowiowego. Fajne efekty się osiagalo, a w tej gazecie byly zdjete charakterystyki w różnych kombinacjach. Bardzo ucząca sprawa. Warto poczytać Konstruktory często stroją ekstremalnie nisko kolumny aby klient czuł bas przeponą i mówił wow !, ale nie zawsze taki niski bas to zdrowy i sprytny bas którego da sie słuchać bo czasami zaczyna chodzić po ścianach w naszych realnych lipnych akustycznie pomieszczeniach. Niski bas w tanich kolumnach to często tylko tani niski bas :( Wtedy warto spróbować któryś z otworów przymknąć. Zazwyczaj poprawia sie dyscyplina basu, przejrzystość na średnicy idzie na plus, ale też bas nie zapuszcza sie jak oszalały w piwniczne odmęty i nie wiadomo kiedy stamtąd powraca :D Jeśli producent wyposaża zestaw w zatyczki to wie co robi i warto tym się pobawić.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

A dlaczego? Mozesz wyjasnic?

Dlatego bo to subwoofer, masz tylko bas a po drugie to bagażnik auta działa sam w sobie jako pudło rezonansowe.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

szanuje wszystkich co polecają zatykanie bas refleksu, natomiast ja wypowiadam się mając swoje doświadczenia z takim rozwiązaniem i za kazdym razem było poprostu źle. bo po co zatykamy bas refleks ? wtedy kiedy mamy kiepskiej jakości bas tzn nie ma kontroli, jest dudniący itd. ale zatykając bas refleks wycinamy niskie pasmo, teoretycznie bas robi sie kontrolowany ale tylko na chwile bo zaczyna doskwierać brak niskiego basu i takiego uderzenia które akurat ja lubie, pod warunkiem ze jest dobrej jakości - tutaj mam dobre doświadczenia z kolumn na scan speakach kewlarowych i revelatorach. niechodzi o przesuwanie ścian ale o ten punkt i takie uderzenie w podłogę :) to jest fajne, dodaje realizmu. bo w koncu jak jestesmy na koncercie albo gra muzyka na zywo to co bas jest słaby czy mocny ?:) raczej to drugie prawda ?

Ktoś wydlubał Ci shift'a z klawiatury?

Bardzo fajnie, że masz szybki i kontrolowany bas, o dobrym uderzeniu. Niektórzy nie dostąpili takiej przyjemności, więc zatyczki pomagają im walczyc z basem, który jest gumowato rozwlekły bądź w inny sposób ich nie zadowala.

W moim przypadku zatyczki siedzą z innego powodu- basem zajmuje się subwoofer, podział jest na 80 Hz, więc i zakresu "bassrefleksowego" kolumny nie przetwarzaja, a że są wykonane jako nieco "za ciasne" dla glosnika jaki w nich siedzi (wg recepty którą opisalem parę postow wyzej) to takie zatkanie wychodzi im nawet na zdrowie.

takie zatykanie przypomina mi leczenie objawów choroby a nie jej przyczyn. a jak masz kłujące wysokie tony to co przykryjesz kocem ?:) jak sie ma zły bas to trzeba walczyc ze zła akustyka, zle dobraną elektronika itd.

ale trzeba najpierw zadać sobie pytanie czy dążymy do coraz lepszego dźwieku czy gasimy pożary zatykając czyli przycinając pasmo bo mamy rozlazły bas. ja wole to pierwsze, widac nie każdy. tylko po co wtedy wydawać 5 tys na kolumny, lepiej kupic pianocrafta

porlick, bawisz sie w stereo czy kino domowe ?

Dobry subwoofer nisko cięty może służyć też do stereo, więc Twoje pytanie nie jest aż tak sensowne, jak sobie wyobrażasz.

Zatykanie bass-reflexu to nie musi byc też wypedzanie diabła szatanem, lecz indywidualne ksztaltowanie dźwięku za pomocą narzędzi dodawanych przez producenta lub jak w moim przypadku wybranych swiadomie.

Nie pozuj na "stereotaliba", życie jest bardziej różnorodne niż Ci się wydaje.

do czego służą zatyczki dobrze pokazuje ten artykuł a w zasadzie wykres pod testem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ta kolumna ma dwa otwory, jeden można z premedytacją zatknąć :>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zamykasz jeden z dwóch otworów - przestrajasz rezonans br i f dolną graniczną w dół. Zatykasz oba- jedziesz w górę, czyli prosta i wygodna regulacja bez dorabiania zbędnej ideologii :-))

w moim przypadku zatykanie otworów zawsze kończyło się źle.Aktualnie testowałem na monitor audio br2 ,po zatkaniu br nie ma basu a dzwięk wydaje się zniekształcony....czasem myślę że zatyczki do br są dawane z obowiązku tak jak w komplecie kolumn osłonki głośników...

zazwyczaj i to i to ląduje w szafie.

Ah te wasze techniczne dywagacje, osobiście jestem daleki od wykresów, jakoś żadko widuje dobre systemy stereo oparte o sztuczne podbijacze basu czy wręcz odwrotnie sztuczne bramki basowe, moja wizja systemu stereo to lewy i prawy kanał

A i owszem osłonki na głośniki to także obowiązkowa profanacja dźwięku np sonus płuca pan Andrzej Witek który tworzy hi endowe systemy wogole nie produkuje kolumn z osłonkami

Sonus oliva :)

Ja tam oslonki mam caly czas na kolumnach, wydaje mi sie ze wplywu na dzwiek wielkiego nie maja, a salon to nie studio nagraniowe zeby mnie tu jakies glosniki po oczach razily. Uwazam ze kolumny wygladaja bardziej salonowo w maskownicach, a zatyczki trzymam w szufladzie, bo bez nich dzwiek wydaje mi sie glebszy, otworow br i tak nie widac bo sa pod maskownicami.

Jednak kazdy robi tak jak lubi, bo nie jestesmy tacy sami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.