Skocz do zawartości
IGNORED

Nowa wersja Tonsil GDN 13/50/9

Arku

Rekomendowane odpowiedzi

Sześcioomowy tak...

Do jasnej cholery!!! I tak będzie miał na basie i niskiej średnicy za niską skuteczność!!! Baffle step ni chu ma się do tego i nic tego nie zmieni. Jak gdzie załamanie! Przy 1500Hz ma załamanie 24dB/okt bez mała!! I co z tym zrobisz. 10 calowy woofer może mieć takie załamanie a nie taka pipka! Naprawdę, nie mówię nic już, szkoda gadać.

Do jasnej cholery!!! I tak będzie miał na basie i niskiej średnicy za niską skuteczność!!! Baffle step ni chu ma się do tego i nic tego nie zmieni. Jak gdzie załamanie! Przy 1500Hz ma załamanie 24dB/okt bez mała!! I co z tym zrobisz. 10 calowy woofer może mieć takie załamanie a nie taka pipka! Naprawdę, nie mówię nic już, szkoda gadać.

Daj spokoj. Kup, zmierz i przekonasz sie, ze tylko teoretyzujesz.

Na wykresie przebiegu SPL wersji 12-omowej ekranowanej prawie nie było tego dołka przy 4 kHz a szczyt rezonansowy przy 6 kHz był ostrzejszy i wyższy. Co jeszcze łatwiej jest skompensować.

Tylko właśnie nie mogę odnaleźć tego pomiaru, był albo na stronie internetowej starego Tonsila albo na jego forum internetowym.

Zazwyczaj jest tak że osłabienie obwodu magnetycznego, na przykład z powodu odjęcia magnesu ekranującego powoduje obniżenie szczytu rezonansowego, przynajmniej tak zauważyłem na głośnikach z plecionymi membranami Tonsila.

Nowa wersja z Akustyki Będzin nie tylko jest pozbawiona ekranu ale również nie ma nabiegunnika dostosowanego do założenia ekranu. Co by znaczyło ze głośnik może być wyraźnie inny od pierwowzoru.

Sześcioomowy tak...

To akurat bardzo typowa impedancja

I tak będzie miał na basie i niskiej średnicy za niską skuteczność!!! Baffle step ni chu ma się do tego i nic tego nie zmieni.

Skąd takie wnioski. Nic na nie wskazuje. Masz wykres z obudowy zamkniętej a nikt nie broni zaprojektować obudowy rezonansowej. Nawet przy 85db z wata po zastosowaniu zwrotnicy i mitologicznego baffle step ten głośnik nadal ma zupełnie normalne parametry jak na swój rozmiar.

Jak gdzie załamanie! Przy 1500Hz ma załamanie 24dB/okt bez mała!! I co z tym zrobisz.

Poradzę udać się do okulisty. Przy 1500Hz to on ma akurat tak zwane typowe podniesienie SPL - do 94db.

Znalazłem taki wykres pomiarowy zdjęty chyba z pary GDN 13/50/9 -12om prawdopodobnie pochodzi z Elektrody z pomiarów do projektu Borysgo2 na parze GDN 13/50/9 i Morelu MD-29 w układzie MTM. Niestety nie odnalazłem stosownego wątku żeby podać skąd jest cytowany wykres pomiarowy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Te membrany sa takie same jak w GDN 15/40/3 i 5. W tej klasie glosnikow absolutnie nic im nie mozna zarzucic. Membrana utrzymuje duza sztywnosc i nie sprawia zadnych problemow przy projektowaniu zwrotnicy. Podzial raczej w okolicach 2 khz i lekko powyzej.

Nie Arku.

U mnie ze wzrokiem jeszcze wszystko ok, a ta ostatnia twoja charakterystyka nie jest informacją od producenta, tylko czymś nie wiadomo czym.

Dla pomocy sprawdziłem dokładnie na charakterystyce podawanej w sklepie. I nie rozumiem o jakim prostym filtrze mówicie i gdzie ja mam ubytek wzroku. Chyba że fale dunaju rzędu 4dB to dla was hi-end.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w taki sprytny sposób to nawet drugą dziurę w dupie znajdziesz. Mimo, że jej nie ma tak samo jak na tym wykresie nie ma żadnego załamania charakterystyki przy 1,5kHz.

Na tych głośnikach robione były zestawy Excellence, które w pomiarach miesięcznika Audio miały NAJMNIEJSZĄ nierównomierność charakterystyki spl pośród mierzonych w tym numerze wszystkich zestawów podłogowych. Mieściła się w przedziale +/-1,5db, której nie ma niejeden monitor do home-recordingu.

Te membrany sa takie same jak w GDN 15/40/3 i 5

To może GDNy 15/40/3 i 5 byłyby lepiej opisane ?

ps. Tak wygladały wersje 12-omowe w projekcie borysgo2 na Elektrodzie.

Nie wiem dlaczego nie wyświetlają sie dołączone grafiki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli nie mierzyłeś tej aktualnej wersji sprzedawanej przez Akustyka Będzin ?

Ukryta Zawartość

Zauważ, że nowy głośnik od starego różni się kształtem nabiegunnika. To nie jesty ten sam GDN 13/50/9/1 który był sprzedawany kiedyś. Na pierwszym zdjęciu wyglada jak poprzedni model. Ale dwa koleinę zdjęcia ukazują glośnik w którym jest mniejszy nabiegunnik nieprzystosowany do założenia ekranowania.

Mierzyłem swoje głośniki, sprzed kilku lat,one maja ten nabiegunnik przy koszu o większej średnicy, zakupiłem je od ludzi z ProTonsilu. Te głośniki były u nas składane dla angielskiego Eposa, dopóki się jego polityka nie zmieniła.

Ukryta Zawartość

Raczej dla Eposa były wersje Ekranowane. Ale on ich nie kupił więc trafiły do zestawów Tonsilu. Nie wiem czy to było opracowanie tonsilowskie, Mam wątpliwości bo na koszach tego kształtu i z ekranowanymi magnesami powstawały tez kolumny Denon SCX-101 i 303

Ukryta Zawartość

post-2130-0-97097400-1423948259_thumb.jpg

Ktos więc z podobnych części produkował już podobne głośniki albo przed, albo po Tonsilu. Uwagę w kolumnach Denona przeznaczonych w sumie do ich zestawów Mini i Midi zwracają bardzo rozbudowane zwrotnice.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Raczej dla Eposa były wersje Ekranowane. Ale on ich nie kupił więc trafiły do zestawów Tonsilu. Nie wiem czy to było opracowanie tonsilowskie, Mam wątpliwości bo na koszach tego kształtu i z ekranowanymi magnesami powstawały tez kolumny Denon SCX-101 i 303

Ukryta Zawartość

post-2130-0-97097400-1423948259_thumb.jpg

Ktos więc z podobnych części produkował już podobne głośniki albo przed, albo po Tonsilu. Uwagę w kolumnach Denona przeznaczonych w sumie do ich zestawów Mini i Midi zwracają bardzo rozbudowane zwrotnice.

Zgadza się, dla Eposa miały być wersje z ekranem. Głośniki u nas były tylko montowane, to chyba właśnie Epos dostarczał komponenty i technologię.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Epos się skończył zanim wprowadził takie produkty budżetowe. Został kupiony, ale nowy właściciel nie podjął już tej produkcji, a dużo później wrócili do jakichś "podróbek" swoich legendarnych Es12 i Es14.

To może GDNy 15/40/3 i 5 byłyby lepiej opisane ?

Co masz na mysli? pomiary tez byly robione w obudowach zamknietych. Troche dziwne, ale chyba wszystkie glosniki tak byly mierzone w Tonsilu.

Nic w tym dziwnego.

Pomiar obudowy można przeliczyć w symulacji wystarczająco dokładnie, a do projektowania zwrotnicy używa się pomiarów impulsem w obudowie docelowej wiec to nas mało interesuje.

Chodzi mi o zgodność parametrów bo te mierzone i pokazywane do GDN 13/50/9 nigdy nie trzymały się kupy.

Tutaj sa jeszcze resztki temetu o moich starych MTM'ach. Bardzo lubilem te kolumny.

Ukryta Zawartość

Pozniej Tonsil ''wymyslil'' model Siesta ...........

Niedawno ktos probowal sobie skopiowac ten projekt i niestety pomiary wyszly calkiem rozne od moich.

Pomijajac jakosc, to jak by Tonsil ''trzymal'' chociaz powtarzalnosc wyrobu to juz bylo by fajnie a tak to do kazdej pary woferow trzeba by robic osobny projekt zwrotnicy.

Moim zdaniem to chyba szkoda czasu. Co z tego ze ktos zrobi projekt na GDN13/50/9 jak np za 6 miesiecy te glosniki beda calkowicie inne.

Lepiej chyba kupic cos sprawdzonego np stx 15 awx, nie mialem ale podobno dobry woferek za nieduze pieniadze.

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Te na których robiłeś na pewno były takie same. Tylko ze ich już od dawna nie ma w sprzedaży. Wersje bez ekranu produkowane później to już były inne głośniki, a te które teraz widzę chyba są jeszcze inne.

Tak w ogóle to ekranowane GDNy 13/50/9 -12om były udostępniane do sprzedaży po zaprzestaniu produkcji Excellence. To były zapasy przygotowane dla serwisów. Po paru latach od zakończenia produkcji zestawów zakończyli też produkcje głośników. Zapasy leżały jeszcze kilka lat po czym stopniowo wypychali te leżaki. Głośniki mogły nawet być takie same ale jak sobie taki głośniczek poleżał dziesięć lat w niewiadomym klimacie i niewiadomej pozycji to się zwyczajnie mógł lekko "posunąć" w latach.

Lepiej chyba kupic cos sprawdzonego np stx 15 awx, nie mialem ale podobno dobry woferek za nieduze pieniadze.

Podpisuję się pod tym. Swojego czasu miałem starej serii 13 50 9 i te właśnie 15AWX, które w ogólnym odczuci bardziej mi się podobały i na dole też więcej życia miały w stosunku do tonsila.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Arku

Na moich starych pomiarach byl spory brake-up okolo 6kHz ktorego w tonsilowskich notach katalogowych nie ma. Rozbierznosc jest na tyle spora ze ciezko mi uwierzyc w to co jest przedstawione w samej nocie katalogowej. Jezeli masz zamiar robic cokolwiek na tych glosnikach to po prostu trzeba je bedzie kupic, troche wygrzac i pomierzyc. Innej drogi do budowy kolumn na glosnikach z Tonsilu po prostu nie ma.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

A nie mógłbyś tak kupić.... pierwszy ?

Bo jeśli jedyna propozycja ma być tonsil albo stx to ja sobie znajdę coś lepszego może trochę drożej. Ale to nie w tym wątku. W tym chciałbym się dowiedzieć co tam wynalazła Akustyka na półce u Wieszczecińskiego.

Arku

Na moich starych pomiarach byl spory brake-up okolo 6kHz ktorego w tonsilowskich notach katalogowych nie ma. Rozbierznosc jest na tyle spora ze ciezko mi uwierzyc w to co jest przedstawione w samej nocie katalogowej. Jezeli masz zamiar robic cokolwiek na tych glosnikach to po prostu trzeba je bedzie kupic, troche wygrzac i pomierzyc. Innej drogi do budowy kolumn na glosnikach z Tonsilu po prostu nie ma.

Powtórze, ale to juz pisalem, Nota katalogowa jest od głosnika GDN 13/50/9/1-6om. Czyli tego głośnika bez ekranowania i z krótsza cewką.

Bardzo podobny kształt charakterystyki spl zamieścił pro-tonsil na swojej stronie - właśnie wykres tego głośnika, który był zdjęty w komorze bezechowej na życzenie ludzi wypowiadających się na forum.

Natomiast nigdzie nie znalazłem charakterystyk spl wersji GDN 13/50/9-12om czyli tej ekranowanej z dłuższą cewką. A takie głośniki właśnie wtedy mierzyłeś.

Obecne głosniki oferowane przez Akustyka Będzin oznaczone jako GDN 13/50/9 to jeszcze inna wersja - na dwóch z trzech zdjęć widac że mają inny obwód magnetyczny - nabiegunnik nie jest już dostosowany do założenia ekranu magnetycznego.

A nie mógłbyś tak kupić.... pierwszy ?

Moze bym i kupil, ale niespecjalnie widze taka potrzebe, jak juz mam gdn 15/40/3, ktory posiada dokladnie te sama membrane. W cenie gdn 13/50/9 zdecydowanie wole gdn 17/100, ktory jest wg mnie ciekawszym glosnikiem o wiekszych mozliwosciach. Poza tym moze sie skusisz na nowosc gdn 13/70 8 ohm w iscie zwariowanej cenie 189 zl?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale jaka to nowość? Widzę przepisane informacje z GDN13/50/9. Sam mogę takie napisać nawet ładniejsze i sensowniejsze, bo je najpierw sprawdzę w WinISD czy się kupy trzymają.

A gdzie ten głośnik ?

Poza tym dokładając trochę ale nawet niewiele mogę już mieć coś z chińszczyzny od Monacora na odlewanych koszach.

Akurat GDN13/50/9 jest dobrym wyborem nawet do tych 140 złotych. pod warunkiem że rzeczywiście jest. GDN15/40/3 również świetnie wygląda tylko musi być dostępny i zrobiony wg specyfikacji pro-tonsila. Chyba nawet był tańszy.

• 4 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.