Skocz do zawartości
IGNORED

Focal 826V - zwrotnica jaki upgrade VOL 2 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Denon avr 2106 - nie pisz o mezaliansie, bo zdaję sobie sprawę (choć szczerze mówiąc jest nadspodziewanie dobrze). Za jakiś czas będzie wzmak stereo.

Padła wyżej sugestia, żebym zmienił przewody głośnikowe. Czy w moim systemie (jest w moim profilu) odnajdzie się np. Van Den Hul Magnum Hybrid ?

Panowie, a w zasadzie panerai_47, bez jaj. 99 procent słuchaczy używa kolumn "jak fabryka dała" kombinując z kablami połączeniowymi i jakoś daje to efekty - a Ty piszesz, że kable w kolumnie to kupa i wywracasz audiofilskie marzenia na nice. Ładnie tak?

;-)

@muda44 - czy nie sądzisz, że ruby to niewielki ruch w porównaniu do mojego type4? Ten vdh je. jest z konfekcją za mniej niż połowę ceny sklepowej...

Edytowane przez burz

@muda44 - czy nie sądzisz, że ruby to niewielki ruch w porównaniu do mojego type4?

U mnie zastąpił Albedo Air1 z rodowanymi widłami a wcześniej Equilibrium Aurora .

Prędzej bym zainwestował w lepsze źródło niż kable droższe od Ruby

Kur..a wymiękam-czy ktoś zapytał choć raz,co ci kolego brakuje,co ci nie pasi,jak to odczuwasz itd,NIE.(jakie lokum,jak to stoi ,NIE)

Naczytał się kolega "pier..ł" i kolega brnie dalej.

Jak zapytałem czy jest możliwość-w tym lokalu te kolumny ustawić jak "Pan nasz przykazał" to kolega odpisał że nie.(i napisałeś że 1,5 roku walczyłeś żeby tak to ustawić) w klubie Focala.(no stoją prosto) :)

Sorry "burz" ale nawet mimo że masz AV a zmienisz na wzmacniacz stereo to ty "efektów nie oczekuj"-i osikaj "mody"

Nie wstydz się pokazać pomieszczenie,bo to podstawa,a potem robimy kombinacje.

Za dużo masz kasy?

W takich warunkach Focal nie pokaże jak gra ,za blisko i od tyłu,od boku i jest "padaczka"

Sorry ale musiałem cię uświadomić publicznie.

A foto i tak jest twoje do wglądu na AS.

Moim zdaniem kabelki mają mniejszy wpływ na dźwięk od przesunięcia kolumn o kilka mm,

Może mm to przesada,choć przy doginaniu ?(nie mylić z odsuwaniem i przysuwaniem o kilka mm ) być może to ludzie słyszą, ale cm robią swoje. :)

Niestety tak.

Jakieś dowody ? ??????? czy tylko kolor koszulki,brak loga na kablu,i że średnica ,przekrój przewodu nie taka(ale czy ma być inna) ;)

ale czy tam są aż tak skopane ?

Edytowane przez Gracjan

@Gracjan, sorry, ale nie łapię myśli przewodniej w Twojej wypowiedzi. Poza tym najpierw naskakujesz, żeby pokazać pomieszczenie, a potem SAM wklejach moją fotkę tegoż... O co kaman, stary?

I jeszcze jedno, wątek jest o zwrotnicy. Nie o kombinacjach w przemeblowaniu.

Edytowane przez burz

Koledze Gracjan chodzi za pewne o to że kolega nie potrzebnie ingeruję w zwrotnice które są odpowiednio dobrane dla danych kolumn a nie zapewnia kolumną odpowiednich warunków do grania.

Od siebie dodam że słucham na co dzień monitorów Focal Chorus 706 połączonych do wzmacniacza Cyrus One w bardzo małym pomieszczeniu nie całe 9m2 i nigdy nie miałem problemów z wysokimi tonami, z tym że od samego początku starałem się zapewnić mojemu systemowi w miarę jak najlepszą akustykę.

@Gracjan, sorry, ale nie łapię myśli przewodniej w Twojej wypowiedzi. Poza tym najpierw naskakujesz, żeby pokazać pomieszczenie, a potem SAM wklejach moją fotkę tegoż... O co kaman, stary?

I jeszcze jedno, wątek jest o zwrotnicy. Nie o kombinacjach w przemeblowaniu.

No i dlatego ci przyjacielu napisałem,że ..- twoje ustawienie(ok nie możesz inaczej-tak mi pisałeś) jest w stosunku do tego co można osiągnąć z tych kolumn, jest co najmniej (ch..we)

I robienie jakiegoś "mod" a nie możności ustawić kolumn,tak jak powinny stac,jest dla mnie bez sensu.

I to sie tyczy do watku o "zwrotnicy" po kiego mi "tłusty kondensator" - w zwrotnicy,jak kolumny mam na scianie.

Pewnie coś się poprawi-na pewno "scena w głąb ,w szerz to normalne, :)i subtelne wysokie tony ,jak rodem z jedwabnika.

Koledze Gracjan chodzi za pewne o to że kolega nie potrzebnie ingeruję w zwrotnice które są odpowiednio dobrane dla danych kolumn a nie zapewnia kolumną odpowiednich warunków do grania.

Noo Pacsal ,dokładnie tak. :)

Ps.Ale to nie ten Pascal co "gotuje na ekranie" .bo eberka mam na jutro rozmrozone i szukam fajnego przepisu.:)

Nie o kombinacjach w przemeblowaniu.

A to jest "NAJ WAŻNIEJSZE" -popytaj kolegów. :)-a kondensatory ......:).kup sobie nowa płytę .abo dwie.

Serdecznie pozdrawiam.

Za wcześnie oczywiście opisywać wrażenia z poczynionych zmian w zwrotnicy - jeszcze raz podkreślam, nie było żadnych zmian wartości elementów! Więc obawy o rozjechanie strojenia są bezpodstawne - ale już wiem, że był to kierunek właściwy...

cdn

ale już wiem, że był to kierunek właściwy...

A co mógł byś napisać innego......;) Pewnie relacja będzie jak z 'maratonu" tylko trzeba było najpierw nagrać relację z "przed" i teraz "po"

Tylko nie tak jak "pajac" z innego wątku. :)

Edytowane przez Gracjan

Gracjan, daj spokój. Mój cyrk, moje małpy. I tyle, jeśli chcesz podyskutować o wpływie elementów w zwrotnicy na brzmienie - zrób upgrejdzik, wtedy będziemy mieli o czym gadać.

Edytowane przez burz

Mój cyrk, moje małpy. I tyle,

OK -spoko-rajtuzy poluzować. ;)

Tylko nie oszukiwać się,i innych. :) tak proponuję.

A fantazjowanie po "modzie" ;) .................pozostaw dla siebie. ;)

pozdro

Gracjan, daj spokój. Mój cyrk, moje małpy. I tyle, jeśli chcesz podyskutować o wpływie elementów w zwrotnicy na brzmienie - zrób upgrejdzik, wtedy będziemy mieli o czym gadać.

Jako założyciel tematu masz opcję banowania niechcianych osób .

Normalne jest też na tym forum ze negatywnie o takich wymianach wypowiadają się ci którzy takich wymian nie dokonali albo wymienili to co jest w środku na inne , kiepskiej klasy elementy .

Wmawianie komuś kto takie zmiany słyszy , że nie słyszy i sobie wmawia jest zabawne :)

Powinieneś poprosić modercaję o przeniesienie tematu do zakładki DIY .

Tam zagląda więcej osób z doświadczeniem a mniej teoretyków - gdybaczy .

Kolejnym dobrym krokiem by była wymiana C2 .

Tu proponuję białego Mundorfa na 400V .

68uF są dostępne .

Reszty bym nie ruszał , ewentualnie wygłuszenie i okablowanie .

Edytowane przez muda44

Jest na początku toru średniotonowego więc pociągnij osobny kabel do tego toru .

68uF zamocuj z tyłu gniazda głośnikowego jedną nóżkę lutując wprost w + gniazda i sygnał z niego wepnij tym osobnym przewodem w " L " .

Jak się da to można zamocować obok , pod płytką a przedłużyć śruby mocujące zwrotnice .

Możliwości jest wiele a nie jest znowu aż taki wielki .

Od strony druku (i od gniazd) nie da rady, tylko od strony elementów. C2 to ten większy z dwóch elektrolitów obok siebie.

Najprościej będzie chyba przykleić mundorfa do cewki tej obok i do supremy (klej na gorąco).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

WP_20150218_022_zpsl0bkqc7e.jpg

WP_20150213_034_zpsndqnn8em.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez burz

Konstrukcja identyczna z ariami, jak pisalem wczesniej. U mnie upgrade przebiegal w trzech etapach. Najpierw kondy i rezystory, wszystkie zmienione, dalem rike audio na gore, na srednice mundorf alu evo oil., na bas bipolar mundorf. Roznica byla na plus ale nie jakas powalajaca. Wymiana okablowania zrobila kolejny krok na lepsze granie, otworzyla sie gora i srednica bas byl ok. Dopiero wytlumienie kolumny mata butylowa i poroso, spowodowala wielka zmiane, w calym zakresie, poprawila sie rozdzielczosc, przestala grac obudowa a dzwiek wyszedl z glosnikow, scena, przestrzen, separacja. Potem zrobilem koledze z forum upgrade monitorow aria 906, tu poszlo od razu z grubej rury, od razu calosc. Ale oczywiscie przed podjeciem decyzji kolega mial porownanie swoich monitorow do moich grzebanych 948, odsluch byl u mnie w domu, roznica na plus byla powalajaca na korzysc modyfikowanych kolumn. Co do kabli polecam neotech na bas i srednice, na gore jupiter, ja dalem na srednice jupiter ale podwojnie.

Teraz kolumny znikaja z pokoju w trakcie grania. Zmienilem tez gniazda na wbt i wywalilem blaszki, ktore laczyly zwrotnice z gniazdami, efekt zniknela nerwowosc na wysokich.

Przy okazji podziekowania dla muda44 za pomoc i doradztwo, warto bylo :)

Pozdro

Edytowane przez panerai_47

U mnie wartosci kondow troche inne na srednicy mam 75uF i 10uF na rlc. Wysokie 3,3 uF. Nowe kondy na srednicy wielkie jak diabli, wieksze niz cala zwrotnica :)

Polaczylem za pomoca kabelkow.

Tu masz zdjecie, przed modami i po pierwszych przymiarkach, jeszcze przed dokupieniem konda 6,8 uF mcap evo oil. Na zdjeciu mundorf 68uF mcap evo oil plus ruskie olejaki i rike audio. 10 uF dalem mundorf mcap. Rezystory dalem grafitowe od drugiej strony plytki.

Ukryta Zawartość

post-6746-0-06282500-1424628419_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez panerai_47
  • 2 tygodnie później...

W weekend coś napiszę.

Panerai_47 - przy okazji spytam, poroso okleiłes cały środek, łącznie z komorą średniotonowca? Co zrobiłeś z oryginalnymi wacianymi matami, włożyłeś do obudowy na dokładkę?

Edytowane przez burz

W weekend coś napiszę.

Panerai_47 - przy okazji spytam, poroso okleiłes cały środek, łącznie z komorą średniotonowca? Co zrobiłeś z oryginalnymi wacianymi matami, włożyłeś do obudowy na dokładkę?

tak, okleiłem wszystko mata butylową i poroso łącznie z komorą średnio-wysokotonową. to ważne jest ważne jest abys matą butylową tez okleił komore średniotonowca oddzielnie. Wszystko doładnie wykleic. każda sciankę od wewnątrz.

te pseudo maty białe (u mnie) wywaliłem.

poroso na tylna, górną i dolną ścianke podwójnie

Edytowane przez panerai_47

Krótko i węzłowato bo palcuję z tabletu.

Dla przypomnienia, wymieniłem C1 oraz R1 w torze tweetera - na mundorfa supreme i pathaudio. Wartości jak w oryginale.

Pierwsze minuty grania: góra zdecydowanie bardziej wyrazista, ale niekoniecznie fajniejsza. A potem było już tylko gorzej, ostry, nieprzyjemny dźwięk. Jakoś tak czwartego dnia chciałem wypruć te cudne mundorfy, wywalić te jakoby słodkie pathaudio...

Przemogłem się, dałem szansę. Kolumny grały po 8-12 godzin dziennie, wychodząc rano zostawiłem włączone radio.

Trwało to około tygodnia, wreszcie dźwięki zaczęły nabierać ogłady. Było coraz lepiej i lepiej.

Teraz jest świetnie.

Same plusy, zdecydowanie warto. Lepsza przestrzenność. Góra jest bardzo szczegółowa, ale delikatniejsza, jest większe zróżnicowanie, z przyjemnością zacząłem słuchać przeszkadzajek, miotełek na talerzach itp. Na szczęście złagodzenie nie zabrało metaliczności z owych talerzy, trąbki Davisa czy gitary Knopflera.

Dostałem też bonusik, na który wcale nie liczyłem - zniknęło to lekkie osuszenie, charakterystyczne dla magnezowo-aluminiowych kopułek focala... znaczy nie kopułki były winne, lecz byle jakie elementy zwrotnicy. Kopułki są świetne, mają potencjał i teraz pokazały klasę.

Będzie ciąg dalszy.

Zamówiłem mundorfy na średnicę, niestety sklep ma kłopoty z dostawą i czekam...

Edytowane przez burz

bede powtarzał jak mantrę, zmień okablowanie w kolumnie :)

jupiter na górę i srednice (podwójnie)

Ukryta Zawartość

neotech na bas

Ukryta Zawartość

po zmianie okablowania, czas wygrzewania ok 2-3 tygodnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sławek dłub, dłub :) może wpadnę do Ciebie z moimi seryjnymi Electrami 915.1 i zrobimy porównanie [37kg sztuka-pomożesz wnosić? :) ]. Jeśli Twoje Chorusy zdeklasują moje Electry to i ja się zabiorę za tuning korzystając z Twojej pomocy i wiedzy penerai. Ja z tych ludziów co jak w audio nie sprawdzą sami to nie uwierzą, skoro nie słychać różnicy to po co przepłacać.

Tylko jak zaglądam do swoich Electr przez otwór BR to mam też na ściankach matę poroso grubości około 1cm. Czyżby Electry były lepiej wytłumione niż Chorusy?

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

• Pokaż nowe odpowiedzi