Skocz do zawartości
IGNORED

CA 740 vs 840 vs 851

Piotr Seb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przejdę od razu do tematu. Obecnie gram na CA 740A i lubię taki kombodżowy sposób prezentacji muzyki. Ponieważ pogoni za króliczkiem nigdy dość naszło mnie i tak:

840A - 2400 zł,

840Av2 - 2700 zł,

851A - 3000 zł.

Może ktoś miał przyjemność rozpoznania tematu i porównania wyżej wymienionych. Papierowe dane wskazują na 851 ale z drugiej strony słyszałem, że 840Av2 jest lepszą konstrukcją, podczas gdy do modelu 851 swoje trzy grosze dodali księgowi. Każda rzeczowa podpowiedź mile widziana.

https://www.audiostereo.pl/topic/118225-ca-740-vs-840-vs-851/
  • 2 tygodnie później...

Słuchaj naganiaczy z forum to kupisz 840 w cenie 851 bo przekonają cię że jest lepszy podsyłając najlepiej link allegro z ich aukcji.

Ale odpowiedz na pytanie kolegi jeśli masz taką wiedzę. Również jestem tym zainteresowany. 840A nie za bardzo mi się widział. Teraz słucham na NADzie C375. Ale 851A jest obecnie tanio dostępny i chciałbym coś się więcej o nim dowiedzieć. Słuchać nie miałem możliwości.

Lubię kiedy gra muzyka...

Słuchaj naganiaczy z forum to kupisz 840 w cenie 851 bo przekonają cię że jest lepszy podsyłając najlepiej link allegro z ich aukcji.

kurcze a byłem rzeczywiście nimi zainteresowany a tu proszę.

Bardzo dobrze grający wzmacniacz, lekko, czysto i swobodnie, doskonała rozdzielczość bez podbarwień czy ociepleń. Dłużej by się rozpisywać, a odczucia jak zawsze każdy ma inne.

Po prostu poleciało parę opinii, że sprzęt nie warty uwagi, więc cena rynku wtórnego bez naganiania na forum spada.

Na dodatek każdy czeka na nowe modele Cambridge'a. Też widzę, że są dostępne za grosze, o ile ich stan jest dobry to warte uwagi.

Po prostu polaczki nie kupują dla własnego zadowolenia, tylko dla pewności że nie przepłacili i że na forum każdy ich będzie szanował. Na dodatek jakbym tak chciał odsprzedać za rok... to nie mogę stracić za dużo.

Tak już jest...

Starszą serie darowałbym sobie, obserwuję forum już długo, często z nudów, i problemy z awaryjnością są na porządku dziennym.

Bardzo dobrze grający wzmacniacz, lekko, czysto i swobodnie, doskonała rozdzielczość bez podbarwień czy ociepleń. Dłużej by się rozpisywać, a odczucia jak zawsze każdy ma inne.

Po prostu poleciało parę opinii, że sprzęt nie warty uwagi, więc cena rynku wtórnego bez naganiania na forum spada.

Na dodatek każdy czeka na nowe modele Cambridge'a. Też widzę, że są dostępne za grosze, o ile ich stan jest dobry to warte uwagi.

Po prostu polaczki nie kupują dla własnego zadowolenia, tylko dla pewności że nie przepłacili i że na forum każdy ich będzie szanował. Na dodatek jakbym tak chciał odsprzedać za rok... to nie mogę stracić za dużo.

Tak już jest...

Starszą serie darowałbym sobie, obserwuję forum już długo, często z nudów, i problemy z awaryjnością są na porządku dziennym.

Miałem chwilę CA 840A ale przegrał z C375. Moje Dynaudio 52SE i ja wymagały bardziej energetycznie grającego wzmacniacz. CA wg.mnie trochę zamulał. Ne wiem jak na tym tle 851A. Jako dac-a używam CA 840C a widże że ty masz Stream Magic 6 w 1 wersji. Warto wymienić 840C na tego SM 6. Nic nie stracę ??

Lubię kiedy gra muzyka...

Sm6 z PC gra lepiej od 851c. O dziwo jakiś lepszy dac w nim siedzi. Tylko tyle mogę powiedziec. Nie znam 840c.

Kwestia gustu. Miałem u siebie kiedyc c356bee i tragedia jakich malo, najgorsze co słyszałem, może po prostu nie mój styl grania.

A odpowiadajac na twoje pytanie, jeżeli miales 840a i przegrał z nadem, to 851a tez będzie złym kierunkiem wyboru. Pewnie nawet flagowy 851w nie zadowolilby cie... Nie ta szkoła grania.

A ja mam zgoła inne doświadczenia i obserwacje, sam do niedawna grałem przez SM6 jako DAC, ale odkąd mam 851C używam tylko jego jako DAC. Moim zdaniem to 851 c jest lepszy brzmieniowo jak Dac, ale to jest oczywiście moje subiektywne odczucie. W moim systemie 851c sprawdza się idealnie, płyty które już miałem wyrzucić bo mi nie grały, nagle odzyskała swój blask, tak więc jeśli ktoś potrzebuje rozdzielczego źródła, szczerze polecam.

Robiłem porównanie SM6 i CA840C.

SM6 grał pliki flac a 840C płyty cd. CA 840C grał w takiej konfiguracji zdecydowanie lepiej. Nie zrobiłem porównania SM6 vs DAC 840C i pliki z PC. Nie wiem co zagrałoby lepiej w takim porównaniu, ponieważ wg moich obserwacji sam 840C gra lepiej z cd niż to samo z PC przez swój dac.

Jeżeli chodzi o dac'ki w tych urządzeniach to SM6 bazuje na Dac MagicPlus, czytałem (w AV lub Hifi) wywiad z siedziby Cambridga gdzie rozmówca powiedział, że DAC zastosowany w 840C jest wyższej klasy i lepszy dźwiękowo niż ten w DacMagicku.

Wiadomo - wszystko zależy od systemu i preferencji, reszty systemu, pokoju, itd.

"To co teraz, ha?"

Balum ja mam dokładnie takie same obserwacje z tym, że porównując SM6 i 851C. Według mnie 851c to bardzo dobry cd oraz bardzo dobry Dac stosując połączenie usb z komputerem oraz coax w połączeniu z dobrym transportem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.