Skocz do zawartości
IGNORED

Bardziej stereo niż kino domowe - Bużdet ok 10 000

Verme

Rekomendowane odpowiedzi

Hej dziękuję za uwagi, najpierw pojadę na odsluchy i z subem tez dałem sobie chwilowo spokuj-pisalem o tym wyżej, nie chce kupować taniego wole poczekać i od razu kupić coś lepszego.

Recenzje czytam gdyż od czegoś trzeba zacząć przecież nie przesłucham setki kombinacji ;) w głowie mam 5 zestawów i miejmy nadzieję, że z którymś wrócę do domu, chciałem najpierw kupić amplituner plus fronty ale zona nie zniesie kabli wystających ze ściany ;)

@decybel pochwalony ;)

Może i to lepiej, że kupisz od razu 5.0, bo znając życie to czasami takie dwa głośniki zostają na kilka lat i mamy kino domowe 2.0 ;)

Jak już będziesz po odsłuchach podziel się wrażeniami.

Trochę się zdziwiłem Twoją opinią, ponieważ seria studio v5 to zupełne przeciwiństwo tego co napisałeś o monitor. Jak widać tylko odsłuchy są miarodajne.

Nie jest to przeciwieństwo, styl dźwięku zbliżony ale oprócz lepszej jakości i barwy, wszystko mniej więcej jest w normie, nie ma wtop typu podbita o 10db góra ;)

• 3 tygodnie później...

cześć

jestem już, może to wielkie słowa ale po odsłuchu jednego zestawu akurat był w lokalnym media markt ONKYO HTE636 + Klipsch Reference R-28F i jeśli seria r28 zgodnie z marketingową paplaniną oparta jest na "najlepszych cechach rf II" to właśnie rf 62 wypadły z listy do odsłuchu, moje odczucia to płytko sucho, zimo i bez emocji, w dodatku mało szczegółowo.

jak przy elektronicznym (ghost n stuff nero) - mogło być nie przeszkadzała mi mała szczegółowość tylko brak basu to przy koncercie (nightwish - ever dream) brakowało już wszystkiego, dalsze odsłuchy uznałem za bezcelowe.

kolejną sprawą jest to, że po remoncie nasz mini salon stał się mikro salonem ok 15,5m2 gdyż zostawiliśmy małą ściankę oddzielając korytarz, stąd moja nowa wątpliwość a mianowicie chcę żeby coś potrafiło zagrać beż podkręcania na full gdyż wspomniany wyżej zestaw nabierał wigoru dopiero przy większej głośności. więc może zamieszam troszeczkę i poszukam podstawkowych w podanym budżecie.

Wydaje mi się , że seria R-28F jest następcą seri F , a seri RF II modele 250,260,280.

Następna sprawa jest akustyka i ustawienia w amplitunerze .

Kolega ostatnio kupił MA Silver 6 , byłem bardzo miło zaskoczony nowym brzmieniem MA . Kiedyś słuchałem starszej seri i kuły w uszy , a tu niespodzianka :)

Grają z Marantz 6009.

na pewno masz rację akustyka wielkiej hali będzie inna niż mojego salonu, ale mam nadzieję na - wow to jest to! a ten zestaw nie zrobił na mnie absolutnie żadnego wrażenia a jeśli chodzi o bas to był ale jakby z tyłu.

Pier...ij sobie do frontów wzmak a zyskasz na dynamice, ogólnie na jakości brzmienia ale do tego musiałby być amplituner z wyjściami pre-out jeśli ma to wszystko służyć też jako kino d. ,

Paradigm Studio 20 v.5

Chario Constellation Delphinus

ESA Triton 1

Chario Syntar 523R

Swans Diva 6.0

Zaczyna się potwierdzać to co nasisałem we wczśniejszych wpisach. Zastanów się i przesłuchaj więcej konfiguracji. Żeby nie było za późno jak już coś kupisz.

jak przy elektronicznym (ghost n stuff nero) - mogło być nie przeszkadzała mi mała szczegółowość tylko brak basu to przy koncercie (nightwish - ever dream) brakowało już wszystkiego, dalsze odsłuchy uznałem za bezcelowe

No ale jak brak basu przy Klipschach? Nie prawidłowość. Oni dają możliwość kupienia i oddania postaw je w domu poczujesz różnice. Wtedy będzie rzetelna opinia. Po paradigmy udasz się do salonu który bedzie miał specjalnie wytłumioną salkę i to też nie będzie rzetelny odsłuch.

Chyba że coś Ci kategorycznie przeszkadzało, to inna sprawa.

Dziwne prawda? Tez się naczytalem,że pod tym względem ma być super, ale powtarza się sytuacja jak przy zakupie słuchawek wybrałem dt777 bo miały grać czysto i z basem a pierwsza myśl po ich zakupie to gdzie jest bas? nie wiem czy dobrze to określam ale musiałem nauczyć się go słyszeć, jest tam, przyjemny i dynamiczny trochę z tyłu i nie trzęsie słuchawkami totalnie 2 inne światy między beyerdynamic a np bose qc15 na, które po odsłuchu mocno się napalilen.

Zboczylem trochę z tematu, wrażenia z klipsh mogą być spowodowane po pierwsze tym iż na początku grały z subem wiec później mogłem je inaczej słyszeć, po drugie działo się to na wielkiej hali, nawet nie w tym pseudo pokoju odsluchowym, a po trzecie sprzedawca chyba stwierdził, ze zawracam tylko dupe i włączył tylko jakiś clear sound czy coś. Była jeszcze jedna wkurzajaca rzecz a mianowicie niesamowity aż kłujący w uszy syk z wyskotonowego.

sorry za post pod postem

nie wytrzymałem i pojechałem na odsłuch, w prawdzie nie wiele mi zaprezentowano i trochę z tego powodu jestem zmartwiony, ale słuchałem kilku pretendentów, którzy zawsze mnie interesowali:

Dali zensor 7

Paradigm Monitor 9v7

Canton chrono 508

za namową doradcy przesłuchałem również Morel solan 5

amplitunera szukałem w okolicach 3k zł i tutaj zaprezentowano mi 2: Yamaha RX-A740 oraz Harman Kardon AVR 370 chciałbym jeszcze przesłuchać czegoś od konkurencji np onkyo, denon, nad ale będzie jeszcze czas podczas zakupu.

niestety nie dane mi było posłuchać subka rel t5 gdyż nie było go w salonie oraz monitor audio silver 6, mała strata ponieważ puki co suba nie kupuję a silver 6 znacznie podnoszą cały budżet.

Subiektywnie:

Paradigm odpadł pierwszy bas czasem zaczynał dudnić i jak wcześniej wspominał Uszak był jakby odłączony od reszty.

Dali pomęczyłem troszkę dłużej, całkiem nieźle pod względem jasności i sceny wypadły na tle wszystkich pozostałych nawet na H/K o czym napisze później, mimo wszystko jak dla mnie za mało potęgi myślę, że trzeba by je połączyć z dobrym subem ale takim, który się dobrze z nimi zgra.

Canton na początku zrobił na mnie słabe wrażenie dźwięk był: ciemny, stłumiony, jakby stały do mnie tyłem, tym bardziej, że słuchałem go razem z Morel i te grały niesamowicie wielka scena wokal na pierwszym tle (dire straits - iron hand chciałem słuchać kilka razy), świetnie Florence i Jane Moheit, Metalica i Nightwish już nieco gorzej chociaż zadowalająco - to działo się na Harmanie po przesadce na Yamahę cantony zyskały nowe życie stały się jasne już nie stłumione może nieco mniej basowe ale dynamiki im nie brakowało, Morel po zmianie ampli aż tyle nie zyskał i jak przy H/K grał zdecydowanie lepiej niż Canton to na ampli Yamahy różnica może nie całkiem ale bardzo mocno się zatarła na tyle, że w moim odczuciu nie warto dokładać 1,5k aha zapomniałbym wysokie tony w morel po podrzuceniu do pieca, mocno się zmieniły w nieprzyjemny dla ucha sposób coś jakby grały inny utwór niż reszta głośników.

Wyjazd zaskoczył mnie jeszcze jednym faktem, po odsłuchach wrzuciłem płyty, których słuchałem w salonie do zmieniarki w samochodzie i muszę przyznać, że fabryczny sprzęt bose daje radę, może to kwestia akustyki zamkniętego pomieszczenia? pojawiły się szczegóły, których nie słyszałem na kolumnach, instrumenty i wokal jakby zrównoważone i nic nie było wypchnięte na pierwszy plan, do tego przyjemy nie dudniący bas.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.