Skocz do zawartości
IGNORED

Bardziej stereo niż kino domowe - Bużdet ok 10 000

Verme

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze witam wszytkich użytkowników, zaglądam tutaj od dłuższego czasu jestem nawet przekonany, że kiedyś miałem konto ale go nie pamiętam ;)

Do tej pory byłem jednie czytelnikiem aż nareszcie nadszedł czas na zakup sprzętu, więc muszę prosić o radę fachowców, żeby nna odsłuch pojechać z wybranymi kilkoma zestawami i nie słuchać wszystkiego z oferty sklepu.

A więc do rzeczy: zakup planuję w okolicach maja i do tej pory chciałbym zawęzić pokój 3x6 regularny prostokąt, szukam czegoś uniwersalnego, żona słucha spokojniejszych klimatów ja mocniejszych, jej zalerzy na wolkalach i instrumentach mi na potężnym dźwięku, który de facto przyda się też przy kd, budżet jak w temacie +/- 10 000 lepiej -. wolałbym prosty zestaw ampli + 5,1 niż bardziej skomplikowane zestawy ze względu na niewielki rozmiar pokoju.

Witaj,

rozumiem, że nastawiamy się przede wszystkim na możliwie najlepsze stereo?

Zacznę od elektroniki, na pewno warto zwrócić uwagę na amplitunera marki Marantz, których konstrukcja jest opracowywana z dużym naciskiem na uzyskanie możliwie najlepszego stereo. Już model SR5009 powinien Ci wystarczyć, natomiast jeśli budżet pozwoli, to wyższy SR6009 będzie idealny. Warto także zwrócić uwagę na ofertę amplitunerów NAD, szczególnie teraz, jak sa świetne promocje, które pozwalają na zakup bardzo dobrego amplitunera w rozsądnej cenie.

Kwestia kolumn to już trochę trudniejszy temat, gdyż każdy ma inne, subiektywne wyobrażenie o dobrym dźwięku.

Na pewno proponowałbym posłuchać systemu Dali Ikon 6 Set. To bardzo dobre połączenie z elektronika Marantz. Do powyższego zestawu proponowałbym subwoofer Rel T5. Warto brać pod uwagę także kolumny Monitor Audio najlepiej serii Silver, szczególnie jeśli lubicie dźwięk jasny, analityczny, podparty dobrym basem.

Zwróć także uwagę na system kolumn Kef Q500 / Q100 / Q200C także z subwooferem Rel, to pewnie najbardziej uniwersalna konfiguracja, która sprawdzi sie dobrze podczas projekcji filmów oraz słuchania muzyki.

Przyjrzyj sie proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiscie służę pomocą. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porownania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

dokładnie tak, chodzi bardziej o stereo niż kino domowe aczkolwiek filmy oglądamy często, może błędnie założyłem, że jeśli coś dobrze zagra w stereo to sprawdzi się też przy kinie domowym. Bardzo poważnie brałem pod uwagę zestaw z waszej oferty, marantz sr 5009 + dali zensor 7, w dodatku żona zaakceptowała wygląd :) ale po lekturze kilku wątków i testów wnioskuję, że mogą nie sprawdzić się przy "mojej" muzyce.

Może zbytnio marudzę ale miło byłoby mieć zestaw z jednej serii a podane przez was propozycje znacznie przekroczyłyby założony budżet.

"Zależy mi na potężnym dźwięku" - możesz być więc pewien, że zestaw Marantz 6009 + Dali Zensor to jeden z ostatnich zestawów jakimi powinieneś się interesować. Emocji w tym tyle co w prognozie pogody. Szukałem ostatnio dokładnie tego samego co ty, mniej więcej ten pułap cenowy, też _głównie_ do czegoś z wykopem, też kino, acz z większym poważaniem w stereo. Test pod kryptonimem "Metallica" bezceremonialnie obnażył niemoc większości zestawów.

Przejechałem chyba większość popularnych amplitunerów w rejonach 2500 - 3500 pln (i dla ciekawości również tych podchodzących pod 5k), różne Onkyo, Denony, Marantze, Yamahy; stanęło na tej ostatniej.

Z kolumn - KEF-y o których pisze Q21, mnie odradzano - że suche, że smętne, bez wyrazu. Nie zgodzę się, posłuchałem i było naprawdę nieźle, szczególnie wokale bardzo ładnie wypadały, to ich najmocniejszy punkt, niemniej: raz, że jak sam zauważyłeś mocno poza budżetem (więc "nieźle" to dużo za mało), a dwa, że mimo wszystko uległy zdecydowanie tańszym, acz dla mnie lepiej (pod wieloma względami) grającym paczkom - Cantonom 508, które zmazały plamę po swojej licznej konkurencji, która na szeroko pojętym rocku i metalu wypadała miałko

Wbrew pozorom 10 tysięcy to wcale nie jest dużo na ampli i nawet 5 głośników, a ty chcesz jeszcze woofer. Wiem, kiedyś sam parskałem, że co ci ludzie piszą, 10 klocków to przecież kupa kasy... niestety nie tutaj. Pierwsze odsłuchy jasno pokazały, że tu będzie co najwyżej przyzwoicie, ale bez przysłowiowego obsrania. Oczywiście piszę tu o sprzęcie nowym.

@Uszak świetnie mnie rozumiesz chce włączyć unforgiven albo albo coś z orkiestrą symfoniczna i niech drży ziemia ;) wiec może -tutaj będę trochę strzelał klipsh rf52/62, z drugiej strony czytałem opinie, że przy dłuższym słuchaniu trochę męczą, wiem o co autorowi mogło chodzić, mam tak przy komputerowych logitech z2100, są całkiem mocne ale szybko odechciewa mi się słuchania.

Co do budżetu wiem ze 10k nie jest zawrotną kwotą, i jestem gotowy ma kompromis, musze kupić cos co zagra dla żony i dla mnie, zwracam tez uwagę na wielkosc naszego salonu 18m2 myślę, że wielkich mocy tutaj nie potrzebujemy.

Do powyższego zestawu proponowałbym subwoofer Rel T5.

No tak, Rel jest dobry na wszystko. Nieważne czy małe, czy duże kolumny, nieważne czy do muzyki czy do kina, T5 to lekarstwo... Prawda jest tak, że ten subwoofer schodzi zaskakująco nisko ale nie jest w stanie wytworzyć prawie żadnego (odczuwalnego) ciśnienia przy 20-25hz, fizyki nie oszukasz. Więc nie wiem po co komu taka zabawka do kina domowego, skoro niewiele tam wniesie w stosunku do zestawu 5.0 na dużych frontach.

Bazując na swoim doświadczeniu i czytają Twój wpis odnośnie chęci dobrego stereo odradzam zakup w/w zestawów. Wiem iż podałeś kryteria że musi być ampli. + 5.1, chciałbym jednak zasiać ziarno niepewności i zaproponować lepsze stereo Paradigm Studio Reference 60v.5 + Rotel RA-1520. Do tego dokup zestaw np. Logitech Z5500. Masz bardzo dobre stereo na długie lata i słabsze kino oraz rozbudowy w przyszłości.

Do powyższego zestawu proponowałbym subwoofer Rel T5.

Tiaaaa, "subwoofer" na 20 cm głośniku w obudowie zamkniętej - no rewelacja po prostu. Potencjał w zakresie basu mniej więcej taki jak dwóch monitorów na 16cm głośniczkach. Podłoga zadrży....

Tiaaaa, "subwoofer" na 20 cm głośniku w obudowie zamkniętej - no rewelacja po prostu. Potencjał w zakresie basu mniej więcej taki jak dwóch monitorów na 16cm głośniczkach. Podłoga zadrży....

Nie wiem czy słyszałeś tego sub'a, głośniki montowane w tych urządzeniach pracują z innym wychyleniem niż w monitorach (wyższe ciśnienie akustyczne) 150W do napędzenia jednego głośnika to też nie mało, potrafi zatrząść fotelem.

słyszałem wiele subów i 25 cm to niezbędne minimum, choć wg mnie dopiero od 30 cm można mówić o prawdziwym subwooferze.

REL T5 nie zatrzęsie fotelem, chyba że ktoś ma wysoce rozwiniętą wyobraźnię, albo fotel jest tekturowy.

To jest dobra propozycja do wspomagania w stereo monitorków typu najmniejsze Harbethy czy ATC w małych pokojach - do takich celów sam bym pewnie kupił tego RELika, bo niewątpliwie jest bardzo porządnie wykonany, ma porządny głośnik i przyzwoitą cenę.

Do kina natomiast nie schodziłbym poniżej RELa T9, czyli 25 cm z membraną bierną w większej obudowie.

Masz rację, T5 to malutki sub ale swoje potrafi. Testowałem jego i jego większych braci.

Każde urządzenie powinno być dobrane aby nie grało na granicy swoich możliwości bo tam pojawiają się zniekształcenia

Również wychodzę z założenia że membrana 30cm ze wzmacniaczem 500W to minimum na 20m2 najlepiej z DSP.

słyszałem wiele subów i 25 cm to niezbędne minimum, choć wg mnie dopiero od 30 cm można mówić o prawdziwym subwooferze.

REL T5 nie zatrzęsie fotelem, chyba że ktoś ma wysoce rozwiniętą wyobraźnię, albo fotel jest tekturowy.

To jest dobra propozycja do wspomagania w stereo monitorków typu najmniejsze Harbethy czy ATC w małych pokojach - do takich celów sam bym pewnie kupił tego RELika, bo niewątpliwie jest bardzo porządnie wykonany, ma porządny głośnik i przyzwoitą cenę.

Do kina natomiast nie schodziłbym poniżej RELa T9, czyli 25 cm z membraną bierną w większej obudowie.

w 18m2? toz to nawet wizualnie masakruje taki pokoj...

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Dzięki za zainteresowanie tematem ale wygląda na to, że nie mój plan nie wypalił - chciałem pojechać na odsłuchy z kilkoma gotowymi konfigracjami i od razu z czymś wrócić :)

@R99 znów poza budżet :)

@p0is0n słuszna uwaga - nawet z2300 "klitki", które aktualnie zamieszkuję świetnie wypełnia basem :) przypomnę, że jest w nim zastosowany tylko 20cm głośnik dla porównania miałem okazję słuchać zestawu z dwiema membranami biernymi z zamkniętej obudowie chodzi mi o creative t3 jak dla mnie bez porównania na korzyść z2300 tutaj bas da się wyczuć, ale żeby nie zachwycać się komputerowymi pierdawkami dodam, że niestety wyaje się gubić kied musi szybko pracować, jest wolny.

zainteresowałem się również kolumnami canton, o których wspominał Uszak, a tak naprawdę całym zestawem z Yamahą avantage i takie coś byłoby w moim zasięgu,

ja nie mam w ogole doswiadczenia ale szukam w sumie tego samego co ty :). W innym watku pytalem w sumie moze nawet blednie zalozylem 50% muzy tylko. Przesluchalem dzisiaj Klipsch premiere RP-260F na Harmanie AVR 171 i Yamaha RX-V777. Zdecydowany jestem na te kolumny na 100% do tego biore centralny RP-250C i na tyly RP-240S. Suba nie biore bo uwazam, przynajmniej na tą chwile za zbędny. Jesli chodzi o odsluch to przede wszystkim bylo to QOTSA wiec cos jak test "Metallic'i" (No one knows, i kolejne 3 z tego albumu). Powiem tak: Yamaha zajebista góra, talerze, wokale, smaczki no cos pięknego. Wyposażenie tej Yamaszki naprawde fajne. No ale okazało się, że generalnie blizej mi do grania Harmana i decyduje się na Harmana tylko jeszcze ślęcze i się zastanawiam czy ta 171'ka czy nie polakomic się na 370'ke - zamawiam na 100% z samego rana :). Taki zestaw i miescisz sie w budzecie :)

edit:

a i ja to biore na 25m2 :) wiec na twoje 18 powinno styknac. i jeszcze kasy troche zostanie z tych 10 :D co mnie albo raczej moją żone cieszy chociaz i tak twierdzi, ze "za dużo" :)

gwoli ścisłości suba chciałbym mocnego, ponieważ słucham też sporo elektronicznej muzyki i bardzo lubię kiedy coś trzęsie fotelem.

zacząłem się zastanawiać nad jak najlepszymi frontami + sub do tego średni ampli a głośniki centralny i tylne mogą być tańsze.

Dobre fronty z mocnym wzmakiem/ampli nie powinny potrzebować suba. Dobry nowy sub do muzyki spowoduje znaczny wzrost ceny. Nie oszczędzaj na frontach, lepiej złożyć zestaw bez suba i go później dokupić, niż być rozczarowanym z jakości stereo.

Ja bym poszedł w tym kierunku cenowym 50%- fronty, 25% ampi, 15% center + surr, a z subem się wstrzymaj jak będziesz miał resztę i stwierdzisz że go bardzo brakuje.

@Decybel daj znać ja już kupisz możesz też pochwalić się zdjęciami :)

@R99 zapewnie tak zrobię bo sub znacznie podnosi cenę a nie chcę kupić czegokolwiek tylko dla faktu posiadania suba.

w kilku wątkach i na kilku forach też zagranicznych, przy podobnych wymaganiach do moich, często pada propozycja: paradigm monitor 9v7, monitor audio bx6, albo klipsch rf 62. a takie zestawy szczególnie 2 pirwsze kupuję z dobrym ampli.

Generalnie polecam Ci idz se do sklepu i posluchaj. Mniej wiecej wiesz co chcesz i mniej wiecej wiesz jakie zestawy będą odpowiednie dla Ciebie. Te czytanie w dalszym stopniu nie ma sensu bo wiecej sie nie dowiesz (wiem po sobie) co osoba to bedzie inaczej mówic bo kazdy ma swoje upodobania, kazdy slyszy 'inaczej'. Kombinowalem dlugo, cos tam czytalem, jeden odsluch i bach wiem to jest to - kupuje. Ja osobiscie wybralem Klipsche (nowszy odpowiednik rf-62) - czy dobry wybor - dla mnie tak - ale zobaczymy jak stana w moim pomieszczeniu :). Zestawik ma być na poniedzialek do odbioru :) zamowilem w koncu HK AVR 370 i mam nadzieje, ze sie nie zepsuje :) bo sie 'naczytalem', ze sie psują :). Zdjecie kolumny moge cyknac ale wygladają tak samo dobrze jak na materiałach marketingowych:) (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Calosc sie zmiescila w budzecie wiec powinienes cos wybrac (czy paradigmy tez JBL 280 polacają), zwlaszcza, ze cenowo patrzysz na to samo co ja :).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
w kilku wątkach i na kilku forach też zagranicznych, przy podobnych wymaganiach do moich, często pada propozycja: paradigm monitor 9v7

Jeden z największych mitów jaki - jak słusznie zauważyłeś - przewija się na każdym forum, a ludzie, mam wrażenie, bezmyślnie powtarzają jeden po drugim, że Paradigmy są świetne do muzyki z wykopem. Co za bzdura. Niezła góra, sucha, jednowymiarowa średnica i bas, którego po pierwsze wcale nie ma tak dużo, po drugie tępo stuka a nie "robi mięso", po trzecie jest odklejony od całej reszty. Tak jakby wysokie i środek grały w parze jedno, a niskie burczały niezależnie.

Po przeczytaniu tych wszystkich peanów byłem napalony na te paczki jak szczerbaty na orzechy... na szczęście zawczasu je odsłuchałem. Przeszło mi. :)

Jakie są wszystkie nie wiem, nie słuchałem. Odniosłem się do tych, których nazwa padła i które miałem okazję obadać, tj. 9 v7. Wypadły blado, mimo, że na odsłuchy jechałem z nastawieniem, że to z nimi wrócę, a pozostałe wybrane do testów będą mnie tylko utwierdzać w tym przekonaniu. Wyszło odwrotnie.

MA niestety nie słyszałem.

Też do niedawna byłem pewien rf62 trochę poczytałem i tylko raz trafiłem na stwierdzenie że są męczące, a spora większość opinii jest pozytywna, kilkukrotnie natrafiłem na propozycje Roth Oli jako alternatywe dla klipsch, a cena /2. Teraz muszę znaleźć cierpliwego sprzedawcę, krórty w dodatku ma wszystko na stanie ;)

Takie jakies telefonem na szybko wedle zyczenia :)

Ukryta Zawartość

post-52298-0-66665400-1425336172_thumb.jpg

post-52298-0-62008500-1425336174_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Verme tak z mojego skromnego doświadczenia.

10 tyś zł na cały zestaw kina domowego wbrew pozorom to nie jest dużo. Ty masz jasno sprecyzowane oczekiwania, kolumny z mocną podstawa basową, które sprawdzą się w ostrej muzie, więc muszą być szybkie, więc jeśli chodzi o głośniki nie możesz kupić byle czego. Amplituner to też nie może być najniższy model w serii bo Ci takich głośników odpowiednio nie napędzi.

Subwoofer zabierze sporą część budżetu z takiego zestawu, dlatego dysponując kwotą o jakiej piszesz, proponuję zakupić Amplituner + pięć głośników, a suba zostawić na później.

Co do kolumn frontowych to proponuję takie, które dadzą rade same w muzyce stereo nie musząc podpierać się basem z suba.

Po pierwsze sub, który zagra w muzyce i kinie będzie drogi. Powszechna opinia jest taka, ze do muzyki stereo lepiej nadają się suby w obudowie zamkniętej. Takie urządzenia jednak są słabsze ot tych bas refleks. Tak więc aby z suba zamkniętego otrzymać należytą potęgę w kinie musi on być większy i mocniejszy. Myślę, że najmniejszym sensownym subem, o którym warto myśleć jest REL T9, a to już 3,6 tyś.

Na dodatek, pomimo wszystko nie masz gwarancji, że ten sub zgra ci się z frontami w stereo, i że to wszystko razem dobrze zagra w muzyce. Wiem co piszę, miałem kilka subów w domu i to nie jest takie proste, zależy od frontów, suba, możliwości kalibracyjnych amplitunera, pomieszczenia itp. Jednym udaje się ładnie zgrać, innym nie.

Także skup się na zestawie Amplituner + głośniki 5.0.

Jak już będziesz miał sprzęt doskładaj około 1 tyś zł i poszukaj jakiegoś używanego, taniego suba na początek. Ja tak zrobiłem, kupiłem na allegro suba Paradigma na 10" głośniku z obudową bass refleks własnie za około 1 tyś zł i w kinie było duużo lepiej.

Jeszcze jedno, dużo czytasz i traktujesz opisy prawie jak wyznacznik zakupu. Uważaj bo możesz się sparzyć. Ja czytałem opisy kolumn, potem miałem okazję niektórych posłuchać i moje wyobrażenie były bardzo rozbieżne z tym co usłyszałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.