Skocz do zawartości
IGNORED

Fronty w kinie domowym przez wzmacniacz stereo

B0N0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadając do tej pory system stereo w postaci NAD316BEE + Focal Chorus 706 + Denon DA-300USB postanowiłem rozbudować system do kina domowego 5.1 . Z racji tego że odsłuch Focali jest dla mnie bardzo przyjemny i podobają mi się pod względem dzwięku dokupiłem jako centralny Focal CC700 a na "tyły" Focal Chorus 705. Jako SUB zagra Velodyne EQ-Max 8. Do napędzania kolumn posłuży Denon AVR-X2100W i wiem że do kina domowego ten ampli bedzie ok jednak w stereo chciałbym aby grało to przez NADa i tutaj moje pytanie. Jak podpiąć kolumny aby fronty grały przez wzmacniacz stereo a nie przez amplituner?

W tym amplitunerze nie masz pre-out, więc pozostaje Ci albo przepinanie kabli co nie jest takie uciązliwe jak zamontujemy banany lub dokupienie dzielnika

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wchodzi w rachubę tylko przełącznik Beresford, natomiast jak w przyszłości będziesz zmieniał wzmacniacz, zwróć uwagę, aby miał moźliwość wykorzystania w trybie końcówki mocy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Najlepiej zamień amplituner na taki który ma wyjście pre - out 5.1 . 7.1

Możesz przy swoim ampli zastosować dzielnik napięcia :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu masz ogólnie o podłączeniu o które pytasz post nr.5 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki wielkie za odpowiedź. Zmiana amplitunera nie wchodzi w grę tak więc albo zostaje dokupienie dzielnika albo przepinanie kabli. Wiem że z bananami nie tak źle by było choć to może być po jakimś czasie frustrujące. W każdym bądź razie dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam

Ja do tej pory przepinam kable i nie widzę w tym problemu. Pociągnałem sobie dwie pary kabli i przepinam w samych kolumnach. 10s roboty, a przecież nie przepinasz po kilka razy dziennie?

super wyjście do czasu aż przypadkiem zewrzesz dwa banany z sobą,wtedy będzie bieda,ja kiedyś tak zrobiłem i naprawa spalonych końcówek w amplitunerze Marantz prawie 1000 zł.

Jeżeli nie masz włączonego sprzętu nic się nie stanie jak zewrzesz końcówki. Nawet kiedyś czytałem, że żeby doszlo do spalenia być musiał mieć jednocześnie załączony amplituner KD i wzmacniacz stereo. Ja zawsze najpierw przepinam a później odpalam sprzęt, więc jakie jest prawdopodobieństwo awarii? Jak chyba trafienie w Lotto.

<br />super wyjście do czasu aż przypadkiem zewrzesz dwa banany z sobą,wtedy będzie bieda,ja kiedyś tak zrobiłem i naprawa spalonych końcówek w amplitunerze Marantz prawie 1000 zł. <br />

<br />Jeżeli nie masz włączonego sprzętu nic się nie stanie jak zewrzesz końcówki. Nawet kiedyś czytałem, że żeby doszlo do spalenia być musiał mieć jednocześnie załączony amplituner KD i wzmacniacz stereo. Ja zawsze najpierw przepinam a później odpalam sprzęt, więc jakie jest prawdopodobieństwo awarii? Jak chyba trafienie w Lotto. <br />

Jedyne bezpieczne i audiofilskie rozwiązanie z przełączaniem kabli to plusy z dwóch wzmaków podłączone na stałe do kolumn , a zmiana wzmacniaczy to przepinanie minusami .

A może zrób?

Kawałek plastikowej obudowy (5zł), zasilacz DC 12V/24V (10zł), sześć gniazd bananowych (od zł/10szt do audiofilskich,kwestia wyboru), dwa przekaźniki dwutorowe 12/24V(razem 5zł), dwie diody na wszelki wypadek, jeden mały przełącznik (50gr) I będziesz miał audiofilsko (bo bez żadnego łączenia któregokolwiek urządzenia ze sobą i w pełni pasywnie) i przede wszystkim na pewno bezpiecznie. A jeśli masz wyjście z któregoś wzmacniacza ze sterowaniem 12V (np do włączania suba) to możesz z niego skorzystać i jak włączysz ampli to się przełączą kolumny na ampli, a jak nie, to będzie ze wzmaka stereo.

Z dzielnikiem napięcia też można tyle, że zawsze będziesz podawał na wejście wzmacniacza to, co końcówka mocy w klasie D poda na dzielnik. Działąć będzie, ale trochę szkoda tracić na jakości w stereo. Jeśli ampli masz po gwarancji, to może lepiej się z jakimś elektronikiem dogadać, żeby ci preout (z wejścia na końcówkę) wyprowadził na tylną płytę?

....

Nie doczytałem, ampli nie masz po gwarancji. To jakościowo chyba najlepiej opcja pierwsza. Chyba, że zrobisz wersję z zasilaniem z wyjścia trigger 12V. Wygodnościowo (nie trzeba się ruszać z kanapy celem przełączenia) opcja z dzielnikiem.

<br />Z dzielnikiem napięcia też można tyle, że zawsze będziesz podawał na wejście wzmacniacza to, co końcówka mocy w klasie D poda na dzielnik. Działąć będzie, ale trochę szkoda tracić na jakości w stereo.<br />

Na jakości stereo nie straci bo w odsłuchu stereo gra tylko wzmacniacz integra stereo .

No, przy takim podejściu to będzie za każdym razem musiał regulować poziom głośności z ampli, nie? Musi mieć stałe wzmocnienie. Czyli muzykę też by wypadało przez ampli.

<br />No, przy takim podejściu to będzie za każdym razem musiał regulować poziom głośności z ampli, nie? Musi mieć stałe wzmocnienie. Czyli muzykę też by wypadało przez ampli. <br />

<br />Tu masz ogólnie o podłączeniu o które pytasz post nr.5 :<br />

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) <br />

Ukryta Zawartość

Tak sobie jeszcze myślę, żeby użyć Nada jako końcówki w kinie, ten przełącznik można zrobić zamiast zwór wejścia na końcówki (ale z kina oczywiście za dzielnikiem napięcia). Wtedy cyk1: załączamy wejście z pre Nada, cyk2 odłączamy pre Nada i załączamy ampli jako pre. Wtedy Nad będzie widziany przez ampli jako końcówka ze stałym wzmocnieniem, a więc jesteśmy happy.

Tylko troszkę większe ryzyko brumu (pętla przez uziemienie gniazdka), ale przetestować można, może nie będzie problemu.

Ach, żeby jeszcze się miało czas a przede wszystkim chęci do pobawienia się w to... :)

A tak z innej beczki, zastanawiałem się nad sprzedażą tego NADa, dla niewtajemniczonych model to C316BEE, stan jak wyjęty przed chwilą z kartonu. 1,5 roku u mnie w domu, grał razem może ze 70 godzin. Ile można wołać?

<br />Tak sobie jeszcze myślę, żeby użyć Nada jako końcówki w kinie, ten przełącznik można zrobić zamiast zwór wejścia na końcówki (ale z kina oczywiście za dzielnikiem napięcia). Wtedy cyk1: załączamy wejście z pre Nada, cyk2 odłączamy pre Nada i załączamy ampli jako pre. Wtedy Nad będzie widziany przez ampli jako końcówka ze stałym wzmocnieniem, a więc jesteśmy happy. <br />

Ten twój NAD C 316 BEE nie ma wejścia na końcówkę mocy .

Taki przełącznik to musi być niskopoziomowy czyli "RCA " ,a nie wysokopoziomowy głośnikowy .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to jak nie ma zwór na końcówkę, to nie widzę jak go użyć do kina bez walki każdorazowej z poziomem głośności. W takim układzie fronty w kinie zasilać z kina, fronty w stereo ze stereo i przełącznikiem przełączać wysokopoziomowo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.