Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

wojtekr, 27 Lut 2009, 15:34

>Czy można do tego wzmacniacza zastosować płytki z Alepha 5 w stopniu koncowym?

nie wiem jakie są w A5, ale w tym wątku (parę stron wcześniej) są płytki na stopien końcowy, które zamawialiśmy - możesz porównać :)

Jak ustawić prąd tranzystorów Q101, Q103, Q102, Q104 tak żeby był równy na obu połówkach. Chodzi mi o to że wzmacniacz musi trzymać pełną symetrię żeby dźwięk był dobry, bez zniekształceń. Czyli spadek napięć na rezystorach R116, R120, R117, R121 powinien być równy. We wzmacniaczach Giesbertsa z Elektora nie ma diody Zenera tylko dioda LED z tranzystorem .Dzieki można sobie dobrac Leda i Trana żeby było ok . Nie ma możliwości sparaowania przeciwnych tranów – MPSA42 i MPSA92. A może po prostu ustawić to zmieniając wartość rezystora przy zenerce?Przy asymetrii układu dźwięk jest dużo gorszy. Może dlatego niektórzy narzekają na tony wysokie w krellu?

Ta strona była podawana już wiele razy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu jest wszystko!!

Setting the bias.

Ukryta Zawartość

Kupował ktoś te pcb na abay'u? Zastanawiam się na ich zakupem, bo na nowe zamówienie płytek by nowy11 nie można liczyć :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, czy nikt nie miał problemów z brumieniem traf? U mnie brumienie prawie znika dopiero przy ustawieniu biasu na 45 mV na rezystorze 0.6 ohm co daje (chyba 0.250 A) na gałąź?

>>wojtekr

no proszę Cię, nie gadaj! Wkurzę się jak coś będzie mi brzęczało! Jakie i gdzie kupiłeś radiatory w Wawie, bo ja ciągle mam problem z kupnem czegoś...chciałem profil A4206...

Zakładam, że musiałem coś zrobić źle bo w A5 miałem jedno trafo 800VA i praktycznie brumienie było niesłyszalne ale tam była czysta A klasa a tu jest AB. Radiatory kupiłem na wolumenie, zdaje się że przypadkowo sa ta te same co u kolegi nowy11.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hexfredy ale uważam, że zwykły mostek 25A spokojnie by wystarczył- wyleczyłem się z takich bezsensów jak trafo 1KVA do wzmaka 2x80W czy innych rezystorowych woodoo.

Witam,

mam pytanie do któregoś z kolegów z listy na zamówienie trafa: żadnych problemów z brumieniem?

1. Marsel 2szt

2. saczek_XTRM 2szt

3. V343 2szt (full opcja,"Toroidy")

4. Rodzyn 2szt (full opcja, 'toroidy')

5. wojtekr 2 szt

6. damper 2szt (Trafber)

7. ChUmI 2szt (www.toroidy.pl)

8. Kurt 2szt (toroidy, full opcja)

9. zibii 2 szt (full opcja)

10.vuy 6szt (''Toroidy'' full wykonanie)

11.marosik 2szt (full opcja moze byc toroidy)

Ja juz zamawiałem kilka traf w toroidy.pl i zawsze były solidnie wykonane. Oczywiście w konfiguracji audio. Samo trafo po włączeniu też buczy???Czu tylko w głośnikach.Może maszproblem z prowadzeniem masy.Zmierz jeszcze napięcie w gniazdku sieciowym. U mnie czasami jest 250V i wtedy jak przyłożę ucho to lubi mruczeć delikatnie;-)

Jakich rezystorów użyłeś w budowie wzmaka?Dale?No i może chociaż Ty masz porównanie do innych wzmaków. Napisz prosze coś wiecejo dźwięku. Mam juzkomplet elementów ale poki co koncze lampucere i shigaclone. A krell czeka na kwiecień;-)

Ja swoich jeszcze nie uruchomiłem niestety, borykam się z radiatorami.

Jeżeli chodzi o brumienie w głośnikach to na pewno prowadzenie masy.

Jeżeli brzęczenie transformatora to wadliwe wykonanie.

Witam,

brumią trafa a nie pętle masy.

Jedno trafo brumi cichuteńko ale po rozkręceniu do 50,100 czy 150 mV spadku na rezystorach (0,6 ohm) brumienie obydwu jest dosyć uciążliwe. W najbliższym czasie będę chciał pomierzyć natężenia i określić do nich poziom brumienia- bo może w moim wzmaku jest coś nie tak co powoduje zwiększony pobór prądu

A co do rezystorów to jest parę bayshlagów a reszta była z płytkami, które kupiłem częściowo poskładane- swoja droga jak się okazało pomysł absolutnie idiotyczny.

radiatory polecam tu:

Ukryta Zawartość

obsługa fatalna ale nie za drogo i są.

Ukryta Zawartość

Ja tez jeszcze nie odpaliłem z braku tranów końcowych,ale sprawdzałem je pod innym wzm i było ok.Moze problem leży w tych ekranach ,które zastosowałeś.Przydała by sie tam jakas miekka przekładka albo wklejenie ich na zywice

nawet śrubę mocującą (z jednej strony) wyjąłem żeby zobaczyć czy brumi. Na moje oko to jest albo uszkodzone trafo albo zbyt duże obciążenie- muszę je zmierzyć. Ktoś się orientuję przy jakim obciążeniu takie trafo ma prawo brumić i czy wtedy nie powinno się grzać?

z tego co ja pamiętam, to p. Lachowski zapewniał, że nie będzie brumić pod żadnym obciążeniem...Ty miałeś chyba wysyłane trafo. Dobrze była paczka zabezpieczona? Mógłby być taki objaw gdyby trafo upadło na ziemię. Ja swoje i dla kolegi Marosika odebrałem osobiście.

• Pokaż nowe odpowiedzi