Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

wojtekr, 29 Kwi 2009, 21:02

>Czy się opłaca to zależy od wyceny Vuy'a z farnella, ale on się na razie nie odzywa.

jeszcze nie wiem Wojtku jak czas dzis pozwoli to siade nad tym i zamieszcze wycene;)

tylko nie wiem czy wszystkie tranzystory beda dostepne w jednym czasie... choc mysle ze uda sie to zalatwic;) jak bedzie gorzej to zalatwisz z on-semi a ja dokupie tylko brakujace jak mj15003 ale lepiej by bylo to miec wszystko razem do sparowania;)

widze ze w twojej wycenie zawyzyles troszke ilosc tranzystorow wyjsciowych mj15003/15004 w oryginale ''chodza'' cztery sztuki na kanal;)

jak bede mial czas to zamieszcze dzisiaj prawidlowy schemat KSA50 MKII bo tak jak pisalem sa roznice w stosunku do ''delta-audio'' ;)

>>vuy

wrzuć może schemat na rapidshare.com czy imageshack.us. Tutaj słąbo będzie go widać.

Ja się piszę na niektóre elementy i komplet tranów.

Miłego długiego weekendu życzę!

1.piotr_37 - 4 szt + 1 komplet części (zobaczymy jakie ceny)

>2.Fruttis - 4 szt

>3.macqw - 4 szt

>4.wojtekr- 4 szt

>5.p.f.pawlikowski - 2szt + części

>6.Zigi - 4 szt+ ewentualne elementy

>7.J4r3k - 2 szt

>8.nowy18 - 2 szt + elementy

>9.bikoz - 4 szt

>10.nick30 - 4szt płytek (czyli 2 kompłety)

>11.grzecho - 4szt płytek + części (ewentualnie)

>12.adigrzelczak - 2szt. (części też bym wziął ale zależy to od całkowitego kosztu)

>13.kjeld - 2szt + ewentualnie elementy

>14.woytek - 2szt. + elementy

>15.vuy - 6szt (3komplety)

>16.konankombo - 2szt + elementy

>17.Ericson-TN - 4szt + elementy

>18.lolo234 - 2 szt + komplet RN60

>19.Najmad - 2szt

>20.romi-4szt + elementy

>21.ManieX - 4 szt + 1 komplet części (zależy od ceny)

>22.wuwu4 - 2szt + elementy

>23.woldo4-2sz+komplet części

24.basist@-komplet płytek + ewentualnie czesci w zaleznosci od kosztów

A co sądzicie o tranach wyjściowych MJ15024 i MJ15025? Ja robię klasę AB więc powinny być ok? Takie posiadam. Zalutowałem też Beyshlagi 25ppm 1% i 0,1% - wszystkie parowane. Zastanawiam się czy jest sens inwestować w Dale? W miejscu Q105 i Q106 założę MJE 350/340, Q107 i Q108 MJE 350/340 a Q109 i Q110 MJE15030/15031 co Wy na to?

adigrzelczak, 1 Maj 2009, 19:49

>A co sądzicie o tranach wyjściowych MJ15024 i MJ15025? Ja robię klasę AB więc powinny być ok?

do AB moga byc tylko to nie bedzie krell ;) i dzwiek tez bedzie sie roznil...;)(porownales wszystkie parametry ?;)

nie po to sie buduje krella zeby go ''puszczac'' w AB;)

>Zalutowałem też Beyshlagi 25ppm 1% i 0,1% - wszystkie parowane. Zastanawiam się czy jest

>sens inwestować w Dale?

znow mozna zalozyc beyshlagi i tragedii nie bedzie ale sonicznie to juz nie bedzie klon ksa50 poniewaz Dale maja swoja sygnature i min. dlatego byly wybrane do tej konstrukcji przez konstruktorow krell-a ;)(przeciez mogliby zaoszczedzic bo w toku produkcji to nie sa male kwoty ale liczyl sie dzwiek i min.Dale sa odpowiedzialne za legende krella ksa50mk2;)

>W miejscu Q105 i Q106 założę MJE 350/340, Q107 i Q108 MJE 350/340 a Q109 i

>Q110 MJE15030/15031 co Wy na to?

znow mozna wszystko i wszedzie ale nie piszmy ze budujemy klona;)

no i nie miejmy pozniej pretensji ze wzmacniacz np.nam sie wzbudza lub dzwiek odbiega od oryginalu;)

pzdr

vuy

obiecany schemat ksa50mk2 na ktorym mozna sie opierac;)

za chwile postaram sie dodac tranzystory choc z malosygnalowymi bylo gorzej niz myslalem ale dotarlem do czegos co bedzie duzo wiecej niz odpowiednie;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ponizej zamieszczam liste tranzystorow:

mj15003 - 12,5zl/25szt - onsemi

mj15004 - 12,5zl/25szt - onsemi

mje15032 - 2,5zl/50szt - onsemi

mje15033 - 2,0zl/50szt - onsemi

mpsa92 - 0,7zl/50szt - onsemi

mpsa42 - 0,5zl/50szt - onsemi

2sc2362 - 1,4zl/100szt - sanyo very low noise

2sa1016 - 1,4zl/100szt - sanyo very low noise

2sc2240 - 1,5zl/25szt - magnatec

2sa 970 - 1,0zl/25szt - magnatec

na samym dole podalem dla przykladu tranzystory 2sc2240/2sa970 ktore byly uzyte w wersji ''delta audio'' firmy ''magnatec''zna ktos? raczej bym za nimi nie optowal...

wyzej sa doskonale oryginalne tranzystoru sanyo 2sc2362/2sa1016 o b niskim wspolczynniku szumow ale tez o bardzo zblizonych parametrach do 2sc1845/2sa992 ktore byly w tym czasie stosowane w stopniach wejsciowych ksa50/100 mk2.szczegolnie wspolbieznosc wzmocnienia grup npn/pnp i pojemnosc wyjsciowa zlacza w tych tranzystorach pretenduje je do tego projektu gwarantujac wrecz identyczne wlasciwosci soniczne ;)

wlasnie wyciagnalem swoje prototypowe moduly monoblokowe do uruchamiania ksa50 jak czas pozwoli to jutro zamieszcze fotki moze sie ktos zainspiruje ;)

znalazlem tez przy okazji bo o nich zapomnialem bfajne czarne obudowy na tranzystory TO3 ktore sa swietnym dodatkiem dla kogos kto chcialby tranzystory wyeksponowac na zewnatrz z radiatorami;)

jeszcze nie liczylem ile ich mam ale mysle ze na 2-3 komplety wystarczy wiec moge sie podzielic z chetnymi;)

jutro wysle fotki ;)

dobrze by bylo ustalic co robimy z elementami do wieczora w poniedzialek poniewaz jesli mamy cos zalatwiac to musze wiedziec co i jak do wtorku jesli mamy sie wyrobic do mojej najblizszej wizyty w Pl.

jesli bedzie zbiorka pieniazkow to dla lepszej koordynacji widze to tak aby wplaty zrobic koledze ''wojtekr'' a ja sie juz bede z nim rozliczal bezposrednio.

pzdr

vuy

>do AB moga byc tylko to nie bedzie krell ;) i dzwiek tez bedzie sie roznil...;)(porownales wszystkie parametry ?;)

nie po to sie buduje krella zeby go ''puszczac'' w AB;)

Z tego co wiem to ksa50 ma prad spoczynkowy o wartosci 1,9A wiec formalnie jest to wzmacniacz pracujacy w klasie AB. Zeby uzyskac 50W/8omach w czystej klasie A potrzeba pradu spoczynkowego min 3,5A co sie wiaze ze stala moca tracona ok 250W z czym nawet 4 dobre tranzystory moga sobie nie poradzic.

No ceny mamy ale jak to wyjdzie na 1 osobę?C hyba nie będzie każdy kupował po 25szt wyjściowych etc. Cena by wyszła ponad 1000zł za same trany. Trochę dużo.

Vuy wstępnie tez wpisuję się jako pierwszy na listę tych obudów pod trany. Muszę tylko zobaczyć jak to wygląda:-)

Mam jeszcze takie pytanie - jak będą parowane trany - o ile wogóle będą. Po doświadczeniach z dwoma wzmacniaczami Giesbertsa, czyli znany chyba wszystkim wzmacniacz na Hexfetach oraz Crescendo Milenium, wiem że trany muszą być dokładnie parowane i to nie na multimerze jak to niektórzy robią, rezystory 1% niestety też trzeba parować!!!Jak będzie w tym przypadku???Tranzystory wyjściowe też będziemy parować czy nie ma sensu?

Co do kondów w zasilaniu to znalazłemcoś takiego:

Ukryta Zawartość

Nie wiem tylko czy te kondy tak dobre jak BC Components. I czy jest sens stosować BC które będąkosztowały ok 400zł.

Ukryta Zawartość

adigrzelczak, 2 Maj 2009, 10:12

>Co do kondów w zasilaniu to znalazłemcoś takiego:

>

>

Ukryta Zawartość

>

>Nie wiem tylko czy te kondy tak dobre jak BC Components. I czy jest sens stosować BC które

>będąkosztowały ok 400zł.

czy kolega raczy myslec o kondensatorach firmy ''samxson''? ;)))))))

nie profanujmy krell-a prosze;)

''kopyto'' po basie z krella musi sie z czegos brac...;)

wlasnie za ok 400zl bez zastanowienia trzeba brac :

Ukryta Zawartość

nie ma co porownywac parametrow z ''samxon-ami''(np.dlugosc zycia 5000h ktora przy takiej pojemnosci jest wrecz smieszna) bc components tez troszke odstaje;)

ponad 20A w impulsie @ 100Hz i ESR 0,01R @ 100Hz z RIF-y mowi samo za siebie a i na miejscu mozna zaoszczedzic ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

adigrzelczak, 2 Maj 2009, 00:01

>No ceny mamy ale jak to wyjdzie na 1 osobę?C hyba nie będzie każdy kupował po 25szt wyjściowych

>etc. Cena by wyszła ponad 1000zł za same trany. Trochę dużo.

wlasnie po to robimy zbiorowe zamowienie aby jakos ''ugryzc'' wieksze ilosci ;)

adigrzelczak, 2 Maj 2009, 10:54

>A jak z parowaniem? Rezystory + trany wyjściowe nie będą parowane???

tak tranzystory wyjsciowe beda tez dobierane w parach choc jesli beda z jednej listwy i oczywiscie oryginalne to duzych rozbieznosci nie przewiduje jednak dla pewnosci aby sie komus nie dostaly skrajnie rozbierzne pary wszystko bedzie sprawdzone a na to wszystko jak wiesz potrzebny jest czas;)

rezystory wyjsciowe powinny miec wartosc 0,5R i tu jaka mozesz miec rozbieznosc? mozna je tez pozniej zmienic na mniejsze w zaleznosci czy bedziesz mogl sobie pozwolic na wiekszy ''heat dispatching'' ;)

tolerancja DALE 1% jest wystarczajaca bo przeciez mierzac na przecietnym omomierzu w multimetrze masz wlasnie tolerancje 0,8% do 1,2% ;)

najwazniejsze to bdobrze sparowane malosygnalowe i drivery ;) no i masz odpowiedni zakres dc offset w tym wzmacniaczu;)

adigrzelczak, 2 Maj 2009, 10:54

>Po prostu zapytałemo te kondy. Nigdy takich na oczy nie widziałem;-)

RIFA to legenda i zawsze mozna od nich kupic ''w ciemno'' ;)

Ukryta Zawartość

aha ceny podane sa cenami netto;)

w katalogu sa tez kondensatory polipropylenowe RIF-y o wartosciach pF wiec mozna sie nimi zainteresowac;)

Ukryta Zawartość

Jak paruję rezystory to nie mierzę omomierzem tylko robię prosty układzikimierzę spadki napięćna rezystorach. W taki sposób je dobieram. Bez tego wzmacniacz np. Hexfet Giesbertsa by nie ruszył. Podobno z uruchomieniem Krella nie ma problemów:-)Pozdrawiam

adigrzelczak, 2 Maj 2009, 11:25

>Jak paruję rezystory to nie mierzę omomierzem tylko robię prosty układzikimierzę spadki napięćna

>rezystorach. W taki sposób je dobieram. Bez tego wzmacniacz np. Hexfet Giesbertsa by nie ruszył.

>Podobno z uruchomieniem Krella nie ma problemów:-)Pozdrawiam

tak tez mozna i oczywiscie jest to dosc dokladne ale zawsze jeszcze wchodzi w gre aspekt temperaturowy wiec dobrze by bylo przepuszczac wiekszy pradzik i odczekac do podgrzania sie badanego rezystora i mozna sie tak pobawic dobierajac do jednego wzmacniacza ale nie po to kupuje sie np.Dale zeby sie tak tym przejmowac wierz mi sa prawie identyczne;)

aha Dale to oczywiscie czesc koncernu Vishay ale jest to wydzielony odzial zajmujacy sie produkcja elementow do ponadprzecietnych konstrukcji.

CMF55/60 sa min. montowane w F16 i wielu innych tego typu ''zabawkach'';)

>Podobno z uruchomieniem Krella nie ma problemów:-)Pozdrawiam

raczej nie ma pod warunkiem ze wszystko bedzie dobrze zmontowane i dwa razy sprawdzone zanim zostanie podane napiecie z zasilacza bo pozniej to tylko dym i ogien sie pojawi;)

jak czasem widac tu z niektorych watkow czesto te zasady nie sa zachowane;)

rowniez pozdrawiam;)

marsel, 2 Maj 2009, 11:53

>Ja się chętnie piszę na 4 sztuki 47000uF 63V Riffy. Komu i kiedy zapłacić?

ja takze ;)

musimy zrobic odzielna liste chyba i zlozyc zamowienie ;) i moze kol.''wojtekr'' o ile sie nie pogniewa;) zakupi je i rozesle do chetnych

mozna sprawdzic co by nas interesowalo z malych pojemnosci riffy jak o,1uF, 680pf i 39pf

z zielonych wimy 2,5% zostaly mi sie niestety wieksze wartosci od 1nF w gore:(

Rick, 2 Maj 2009, 12:23

>vuy.

>W monoblokach masz 2x47000uF czy 2x22000uF?

>Teoretycznie powinno być 2x22000.

>Pozdrawiam, Rick.

hej Rick ! ;)

hmmm teoretycznie powinno byc 2x40000/kanal (ksa50 w srodku to dwa monobloki)ja w moich mam 2x68000/kanal tez riffy bo takie wtedy udalo sie zdobyc tak ze mysle ze 47000 nie zaszkodzi;) przy porownaniach sonicznych nie wplywalo to bynajmniej negatywnie a moze nawet odrobine pozytywniej w odpowiedzi na impuls;)

sorki bo mialem sie odezwac na emila ale moja doba ostatnio ma za malo godzin;)) wolfy beda zalatwiane w przyszlym tygodniu;)

pozdrawiam serdecznie

vuy

zasilanie ksa50mk2 i prawidlowe prowadzenie masy (jeden kanal);)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!!!

W Dacpolu są takie kondy może kogoś zainteresuje?

W nawiązaniu do zapytania przesyłam oferte na kondensatory

1) Kondensator BHC ALS41A1021MF 31000uF/50V na 105C

Wymiar 66x105mm + wyprowadzenia M5 + śruba mocująca M12 w podstawie

Cena specjalna 35PLN/szt + VAT

• Pokaż nowe odpowiedzi