Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

andrejos1, 19 Cze 2009, 07:51

>co do ksa100 to pewnie nie jeden czytal ze juz nie ten magic:)

szkoda zachodu... ksa100 gral u mnie 10 lat temu zamiennie z ksa 50 i ''wylecial'' po miesiacu bo nie wytrzymal ''konkurencji'' ;)))

w tym konkretnym przypadku wiecej nie znaczy lepiej ;)

pzdr

Vuy

Piotr ma rację - zamawiajmy to szybko żeby funt 6zł nie osiągnął. Też mam taka propozycję. Wiem że jako rezystory emiterowe w tranach mocy chcemy założyć DALE. Już z pewnego doświadczenia wiem że w tym miejscu świetnie się spisują rezystory Fukushima Futaba MPC-71. Może zamienimy to?

Nie pomyślcie, że się czepiam. Jestempo prostu dociekliwy. W Farnell podobno maja oryginalne trany MJ150XX. Jak sie skonczą będą po 20 września. Ciekawe skąd je wezmą jeżeli ON-Semi nie prowadzi ich sprzedaży - z tego co wojteker pisał. Powtarzam jeszcze raz - napisałem to z czystej ciekawości a nie czepialstwa.

One są naprawdę świetne. Jak uruchamiałem Crescendo MIlenium na pseudo bezindukcyjnych z rezystory.net to na jednym rezystorze był dobry spadek napięcia x a na drugim 3 razy większy.Po wymianie rezystorów na MPC wszystko sie ustabilizowało. One sa produkowane jako rezystory wyrównawcze tranzystorów mocy.

One są naprawdę świetne. Jak uruchamiałem Crescendo MIlenium na pseudo bezindukcyjnych z rezystory.net to na jednym rezystorze był dobry spadek napięcia x a na drugim 3 razy większy.Po wymianie rezystorów na MPC wszystko sie ustabilizowało. One sa produkowane jako rezystory wyrównawcze tranzystorów mocy.

troszkę popatrzyłem w necie ale nie znalazłem interesującej nas wartości między 0,5 a 0,7 ohm , na allegro 0,22 a to za mało , z chęcią bym zakupił więcej sztuk nie tylko do ksa

tez bym z checia kupil MPC, nawet na zapas. Ale 0R5 to chyba optimum

co do toroidu i sensu stosowania wysokiego napiecia (2x35V) wypowiedz kolegi z diyaudio:

"the PCB and components will survive the higher voltage.

The output stage will run at very high dissipation if you bias to the same current as the standard voltage ksa50 klone. This will need bigger sinks to keep the stage as cool as standard.

The higher voltage will stress the outputs and the drivers more than standard.

I have not done any SOAR calculations but I know you will not be able to drive the low impedances that the standard 50 would be able to.

Assume that all the impedances are doubled to maintain similar stress levels.

The 450VA driving a single channel will run at 50% of maximum rating at 1.6A of bias current. A 1.9A bias will run the transformer @~60% of maximum rating. This might be a bit too warm."

Sam o to pytałem. 60% wytężenia transformatora to przecież żadne wytężenie;-) A z tym ciepłem to chyba chodziło o radoatory. Kolega z DIYaudio myśli pewnie że mam jeden radiator o wielkości takiej jaki był w ksa50. A będę miał 2 radiatorki i to większe niż w ksa100. O ciepło jestem spokojny:)

Jeszcze sobie odpowiem:

Napięcie zasilające +-37,5V dla uzwojenie ~26V było w wersji krella ksa50. My "gnębimy"z Vuy'em schemat ksa50mkII, który jest zmaieszczony na forum i dodatkowo podpisany,żeby nie było wątpliwości. Jeżeli masz napięcie zasilania niższe to po prostu poszukaj na diyaudio schemat z którego korzystali dla Twojego napięcia i będziesz wiedział. Wydaje mnie się że są takie same.

Może komuś sie przyda. Kupiłem od niego radiatory jestem w miarę zadowolony (kilka skrzydełek było wygietych, lekkie otarcia)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kalkulacje dla 3 par:

I am going technical on you but stay with me, all you need is a calculator.

Total bias current (Iq) = 1.8A for 50W into 8ohms. Iq = sqrt(P/R/2)

Number of output device pairs = 3

Bias current per pair = 1.8/3 = 0.6A = 600mA

Voltage across a single Re of 0.68ohms is current times resistance,

So Bias voltage (Vre) = I * R = 0.6 * 0.68 = 0.408V = 408mV

>>adigrzelczak, 20 Cze 2009, 12:45

tez zamierzam gnebic mk2, ale AndrewT na diyaudio wyraznie napisal, ze to co uzyskasz dzieki zwiekszeniu napiecia wtornego na trafi to:

1) wieksze grzanie trafa

2) wieksze obciazenie dla tranow

3) problem z uciagnieciem niskoimpedancyjnych kolumn (8R i nizej)

Wole przemyslec sprawe zanim zrobie kolejne zakupy i w dodatku niepotrzebne. Jakby elementy kosztowaly 100zl to pewnie az tak bym nie rozmyslal tylko kupil i sam sprawdzil :)

Witam again;)

wlasnie otworzylem lewe oko;)))

ostatni wpis zrobilem ok 2.30 AM;)

hmmm...

panowie przestancie juz ''katowac'' temat transformatorow...;))))))

naprawde +/- 40V (czyli 80V!) jest tym czego ksa50 potrzebuje i nie jedzcie z tym w gore bo tak jak koledzy z diy.audio pisza bedzie duzo gorzej z ''kopytem'' na nizszych impedancjach i cala reputacje ksa50 ktory wysteruje nawet plyte chodnikowa szlag trafi;))))(jesli zalezy wam na tym ''low bottom magic'' ;)

testowalem lata temu warianty z wyzszymi napieciami i nie bylo lepiej, a nawet powiedzialbym sonicznie gorzej...

w moich bylo i jest napiecie okolo 40V i to jest to ;)

to mniej wiecej tak jak z ksa100 niby moc wieksza ale ''powietrze'' i ''detal'' juz nie ten...

(w tym wypadku to tez za duzo tranzystorow i pojemnosci z tym zwiazanych)

dwa i tylko dwa po 400-450W (nie jeden 800-900W) transformatory i porzadne ''szczotki'' w prostowaniu to jest to czego potrzebujecie i to jest wszystko w tym temacie ;)))

co do rezystorow MPC71 jesl chcecie to moge sie za tym rozejrzec jak beda dostepne konkretne wataze i wartosci to mozemy to zamienic ;)

pzdr

Vuy

Dokładnie tak.

Przy obciążeniu 3,5 Ohm i 2 parach tranów dla napięcia zasilania +-35V wydzieli się ok 145W a przy 50W o 50W więcej. Mowa o biasie 1,9A. Czy 190W to taka tragedia dla radiatorów po falownikach? Myślę że więcej jest tu panikowania. Obym się nie mylił. Zawsze można dołożyć 3 parę tranów;-)

adigrzelczak, 20 Cze 2009, 13:25

>Dokładnie tak.

>Przy obciążeniu 3,5 Ohm i 2 parach tranów dla napięcia zasilania +-35V wydzieli się ok 145W a przy

>50W o 50W więcej. Mowa o biasie 1,9A. Czy 190W to taka tragedia dla radiatorów po falownikach? Myślę

>że więcej jest tu panikowania. Obym się nie mylił. Zawsze można dołożyć 3 parę tranów;-)

w twoim wypadku nie widze tu zadnego problemu bo masz na czym spokojnie ''odparowac'' ;))

lepiej by bylo jednak w poblizu 40V ;)

jeli chcecie pojsc ''po bandzie'' to mozna tak jak ja mam w swoim wykonac stabilizacji zasilania tej ''koncowy'' oparta na zasilaczu NAIM-a NAP135 ;)full stabilizacja z odcieciem zasilania przy zwarciu...

ale to juz jest Hard-core ;))))

ps.

nie dawaj ZADNYCH dodatkowych tranzystorow bo bedzie ''po detalu'' wiem co pisze;)

;)

Zostawiać tak jak jest czy rozkuwać żywicę i odwijać uzwojenia. Mam 2x35V na trafie po wyprostowaniu będzie 2x50 bez obciążenia. Pod obciążeniem pewnie siądzie ale nie wiele. Myslę że o 1-2V.

adigrzelczak, 20 Cze 2009, 13:28

>No to super teraz moge sobie 2 trafa za 500zł wyp***dolić do śmietnika. Teraz moj projekt został

>postawiony pod wielkim znakiem zapytania.

nic nie trzeba zaraz wyrzucac bo mozna to ''skorygowac'' w dol ;)

napiecie na schemacie jest istotnie 50V ALE to nie jest ZASILANIE ze STABILIZACJA i kazdy kto ma doswiadczenie potrafi to sobie policzyc... lub trzeba czytac uwaznie wiadomosci w calym watku;)

tragedii tu nie ma ,(dasz wiekszy bias i napiecie pojdzie troche w dol tak ze bez problemu powinienes osiagnac mysle 45V a to juz bedzie b.dobrze ;)

a tak poza tym wystarczylo nie wychodzic ''przed szereg'' tylko trzymac sie parametrow traf zamowionych poprzednio;)(to bez stabilizacji of course;)

i bez paniki bo bedzie dobrze;))

;)

To dobrze. Myślałem że bias 1,8A to wartość krytyczna no ale jak można więcej to będzie ok. W końcu mam 2 radiatory od falowaników ok 2x11kW ;)

Jak będzie trzeba to się zrobi stabilizację za czy zdecydowanie nie jestem. Możesz podrzucić jakiś schemacik?

piotr_37, 20 Cze 2009, 13:41

>ja też zamówiłem i mam trafo 2x32 , troszkę ciulowo ale nic damy radę

nic ''ciulowo'' bo bedzie ''w sam raz na troche wyzszym biasie ;)

w kazdym badz razie na zime bedzie jak znalazl ;)

a tak na serio to strasznie tu panikujecie ;)))

;)

Panikujemy bo takie 2 trafa to dla mnie 1/3 wypłaty. Niestety takie pieniądze zarabiaja w polsce inżynierowie po studiach:-/

Ale wyższy bias = wyższa moc czyż nie?

adigrzelczak, 20 Cze 2009, 13:49

>To dobrze. Myślałem że bias 1,8A to wartość krytyczna no ale jak można więcej to będzie ok. W końcu

>mam 2 radiatory od falowaników ok 2x11kW ;)

>Jak będzie trzeba to się zrobi stabilizację za czy zdecydowanie nie jestem. Możesz podrzucić jakiś

>schemacik?

bias 1,8A nie jest wartoscia krytyczna dla takich tranzystorow jak mj15003/4 wlasnie dlatego je zamawiamy;)

250W i 20A current collector continiuos! mowi samo za siebie;)

schemat stabilizacji wrzuce za czas jakis bo musze odszukac w mojej dokumentacji i zrobic fotke ;)

;)

• Pokaż nowe odpowiedzi