Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

Mówiłem poczytaj. W oryginalnym krellu było 26v. Vuy potwierdził że ma być tyle. Jest jeszcze kupa postów w których adigrzelczak kupił trafo 34v i 'gryzł' się z tym, chciał odwijać itp, więc tak jak pisalem wcześniej poczytaj trochę.

Jak robiłem GC to przeczytałem cały wątek o gainclone- wtedy jakies 160 stron, zrobilem ich 3 szt na maks wypasach. Teraz nikomu się nie chce i co 20 stron pojawia się pytanie jakie trafo, jak podłączyć etc. To bzdura, kiepski wzmak, kiepska argumentacja dla leniwych, głównie handel kitami i płytkami. Cały czas powtarzam fajny na początek ale nigdy na koniec. To jak mrygacz LED z AVT.

temat troche przygasl wiec dla jego podtrzymania chcialem spytac kolege adigrzelczak czy udalo ci sie uruchomic choc jeden kanal przez weekendi jak wrazenia?

Czym najlepiej łatać dziury i niedoskonałości w aluminium jeśli pójdzie ono potem do malowania piecowego? Szpachla samochodowa nie wytrzyma tej temperatury, tak wyczytałem. Może klej epoksydowy?

macqw, 7 Lip 2009, 11:11

>Każdy już buduje to temat przygasł. Jakie stosujecie zabezpieczenia ? Czy ktoś wykonuje obudowę z

>drewna :D ?

no nie kazdy, bo ja ciagle czekam na pcb wraz z elementami i pewnie nie tylko ja.

to moze wrzyccie jakies zdjecia z waszych budow.

konankombo, 7 Lip 2009, 11:50

> Szpachla samochodowa nie wytrzyma tej temperatury, tak wyczytałem. Może klej epoksydowy?

zastosuj szpachle samochodowa z włóknem szklanym, ja taka stosowalem i pozniej do pieca na malowanie proszkowe. problem tylko taki ze mimo iz wydaje sie nam ze nie czujemy roznicy pod palcem to wizualnie beda one pozniej widoczne delikatnie.

proponuje poczytac cos na temat uzywania wentylatorow w krellu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

andrejos1, 7 Lip 2009, 12:03

>konankombo, 7 Lip 2009, 11:50

>

>> Szpachla samochodowa nie wytrzyma tej temperatury, tak wyczytałem. Może klej epoksydowy?

>

>zastosuj szpachle samochodowa z włóknem szklanym, ja taka stosowalem i pozniej do pieca na malowanie

>proszkowe. problem tylko taki ze mimo iz wydaje sie nam ze nie czujemy roznicy pod palcem to

>wizualnie beda one pozniej widoczne delikatnie.

A nie lepiej sprobowac zaspawac pretami z Allegro? Topia sie chyba nad palnikiem wiec problemu nie bedzie, a zawsze to metal..

>>wojtekr, 7 Lip 2009, 20:53

ja niestety Ci nie powiem, bo tego sam nie uzywalem, ale planowalem uzyc przy budowie obudowy do Krella. Czy traktowales ten pret mini palnikiem typu Hot-Air?

Mogłeś to spróbować zalać a potem wyszlifować. Dobrze że ja nie mam takich problemów. Jakie dajecie jeszcze dodatkowe płytki oprócz zasilacza i końcówki ? Może jakiś soft start i to zabezpieczenie na głośniki ?

do lutowania uluminium powinno sie je dobrze oczyscic papierem sciernym i przed samym lutowanie nalozyc specialnej pasty lutowniczej. lut wychodzi idealny.

Trochę za dużo kombinowania, ja mam do załatanie kilka nagwintowanych dziur w radiatorach, albo coś wykombinuje albo zastawie tak jak jest- nie rzuca się w oczy.

to jesli masz do zalutowania dziury w radiatorach to nie uda ci sie zwyklym palnikiem tego zrobic. po prostu temperatura w okolicy na radiatorze musi miec temperature topnienia topnika, a ciezko to bedzie uzyskac w domowych warunkach gdyz temperatura zbyt szybko jest odprowadzana z miejsca lutowania.

Witam po dluzszej niz przypuszczalem przerwie;)

Wlasnie wrocilem z nieplanowanego wyjazdu sluzbowego ktory mial potrwac cztery dni, a przeciagnal sie na poltora tygodnia ;)

Udalo mi sie jednak w ubiegly poniedzialek tuz przed wyjazdem poczynic pare zamowien wiec po powrocie czekalo dzis na biurku pare paczek;)

Jak widac na zrobionych dzis ''na szybko'' obrazkach MJ15003/4 to ''poprawna'' produkcja ON-Semi z Meksyku ;)opakowania dotarly oryginalnie zapakowane w usa wiec wszystko jest w nalezytym porzadku.

z pierwszej tury nie dotarly jeszcze wszystkie MJE15032 gdyz nie bylo tyle (140) na ''stocku'' mam informacje ze reszta bedzie z druga tura ok 15 lipca.

DALE ''leca'' prawdopodobnie teraz nad oceanem wiec na poczatku przyszlego tygodnia po odprawach celnych i importowych powinny byc juz u mnie;)

bedziemy jednak musieli zaczekac na 24,9R 2W gdyz nie bylo wymaganej przez nas ilosci na ''stock-u'' one tez powinny dotrzec z druga tura ;)

W ostatniej chwili do zamowienia wprowadzilem korekte gdyz otrzymalem b.dobra oferte na tranzystory malosygnalowe 2SC2240/2SA970 (TOSHIBA) zamiast 2SC2362/2SA1016, maja one o 100% wiekszy prad kolektora (100mA zamiast 50mA) niz poprzednie (co przy klasie A ma znaczenie) przy identycznych parametrach szumowych, a takze co bylo argumentem podstawowym pracowaly na stopniach wejsciowych w ksa50mk2 i ksa100mk2;) przy czym cena pozostala bez zmian;)

na dzis to tyle gdyz ''padam'' i ide spac ;)

pzdr

Vuy

Ukryta Zawartość

post-17546-100000627 1247096821_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widze że na DIY AUDIO chłopaki ostro walczą!

I chyba mała wpadka z tymi transformatorami 35VAC :-/

Jak by zostały tranzystory wyjściowe to bym się pisał na 4 pary parowane oczywiście. Mogę wysłać swoje żeby było uczciwie( oryginalne z sampli).

Pozdro.

• Pokaż nowe odpowiedzi