Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

janosikx, 17 Maj 2010

wysoki prąd spoczynkowy tranzystorów końcowych mocy tego wzmacniacza nie wynika z charakterystyk tranzystorów, ale z chęci posiadania wzmacniacza, który jak najwięcej mocy oddaje w klasie a, a dopiero przy większych poziomach wysterowania przechodzi w klasę ab

Aktualizacja listy:

Trany, Rezystory:

1. ManieX - DALE, TRANY

2. macqw - DALE, TRANY

3. daru0105-DALE, TRANY

4. DCD - DALE, TRANY

5. pirx - DALE, TRANY

6. nick30 - Dale, Trany

7. bogdan - DALE

8. marosik dale i trany

9. andrejos - DALE, Trany (2 komplety)

10. JKoch - DALE, Trany

Trafo, Kondy:

1. ManieX - RIFA

2. DCD - RIFA

Czy to jest aktualne?

Jeśli tak to się dopiszę do kondzi:

Aktualizacja listy:

Trany, Rezystory:

1. ManieX - DALE, TRANY

2. macqw - DALE, TRANY

3. daru0105-DALE, TRANY

4. DCD - DALE, TRANY

5. pirx - DALE, TRANY

6. nick30 - Dale, Trany

7. bogdan - DALE

8. marosik dale i trany

9. andrejos - DALE, Trany (2 komplety)

10. JKoch - DALE, Trany

Trafo, Kondy:

1. ManieX - RIFA

2. DCD - RIFA

3. Loszmi - RIFA 2 szt

www.myspace.com/loszmi

Od roku posiadam pcb od NowyII, jednakże nie wykorzstałem jej dotychczas. I nie wykorzystam, ponieważ od dawna chodził za mną pomysł zrobienia pcb według identycznej topologoii, jak w KSA-50 Mk2. Właśnie skończyłem. Oto jpeg: Top Layer, Bottom Layer, Top-Overlay, schemat oraz lista elementów. Oznaczenia (numeracja) elementów są inne, niż na pcb by Nowy II i schemacie Delta-Audio. PCB zaprojektowana jest pod oryginalne tranzystory stosowane w Mk2, tj.:

2SC1845/2SA992 NEC

2SC2238/2SA968 Toshiba

MJE15032/MJE15033 ON Semi,

diody:

1N914 Philips

1N5361B ON Semi,

kondensatory:

FKP2 Wima (39pF, 680pF)

PHE 450 Evox Rifa (100nF)

ZL Rubycon (1000uF),

rezystory:

CMF60 Vishay Dale,

MRA-5 Mills (miałem kłopot ze zdobyciem 25Ohm/2W CPF2 Vishay Dale),

potencjometry:

3296W Bourns,

PCB ma wymiary 152 x 139mm, grubość 3,2mm, ścieżki Cu 100um, dwustronną Solder Mask i dwa dodatkowe otwory 3,5mm do mocowania. Tranzystory mocowane są na wspólnych radiatorach:

2 pary 2SC1845/2SA992 - parami na dwóch padach + listwa dociskowa Alu

2 pary 2SC2238/2SA968 - wspólny radiator SK125/84/SA Fisher

1 para MJE15032/MJE15033+MJE15032 - wspólny radiator SK68/75/SA Fisher.

W poniedziałek wysyłam pliki pcb do produkcji. A zatem mam pcb by NowyII do sprzedania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24884-100002571 1275170395_thumb.jpg

post-24884-100002572 1275170395_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sytuacja wygląda następująco: wczoraj zamówiłem rezystory Mills MRA-5 24,9 Ohm/5W (Percy Audio), dzisiaj zamówię tranzystory Toshiby (eBay) a jutro lub pojutrze mam zamiar wysłać pliki pcb do produkcji (www.merkar.pl).

Do każdego z w/w zamówienia można się dopisać, wówczas zmniejszymy koszty shippingu, a być może i dostaniemy rabat za ilość. Zatem niezbędna byłaby błyskawiczna lista chętnych.

Źródła zakupu:

- tranzystory 5x 2SC2238 +5X 2SA968 Toshiba cena 16,99USD/zestaw 5+5szt. źródło eBay

- tranzystory 2SA992/2SC1845 NEC (Matched Pair) cena 0,80USD (chyba za parę) źródło AnalogMetric

- tranzystory MJE15032/MJE15033 ON Semi źródło Elfa, Farnell, etc.

- rezystory CMF60 Vishay Dale cena ok. 0,1-0,3USD źródło Mouser Electronics (lista poniżej)

- rezystory Mills MRA-5 24,9 Ohm/5W cena ok. 2,40USD/szt. źródło Percy Audio

- kondensatory (bez zasilacza) źródło Elfa, Farnell, etc.

- potencjometr 9296W Bourns źródło Elfa, Farnell, etc.

- radiatory typu SK125/84/SA Fischer + SK68/75/SA Fischer (otwory na pcb zaprojektowane pod ten typ radiatorów) źródło Elfa, Farnell, TME, etc.

Osobiście mam zamiar kupić w MouserElectronic rezystory CMF60 0,1%, które są 6-8 razy droższe od 1% i czeka się na nie do 8 tygodni.

Jeżeli udałoby się skompletować listę chętnych na rezystory Mills MRA-5 i Tranzystory Toshiby, to mógłbym dorzucić chętnych do zamówienia, a wówczas moglibyśmy podzielić się kosztami shippingu. Nie wiem ile wyniosą te opłaty dla tranzystorów z eBay'u, ale do ceny rezystorów od Percy Audio trzeba doliczyć 3% i ok. 8,00USD za shipping (przynajmniej tyle płaciłem rok temu). Jutro lub pojutrze powinienm dostać fakturę od Michaela Percy'iego z dokładnymi kosztami shippingu i wówczas mógłbym zamówienie powiększyć o ewentualnych chętnych. Zatem w przypadku rezystorów Mills'a i tranzystorów Toshiby pośpiech byłby wskazany, z zamówieniem pcb mógłbym parę dni poczekać na zosrganizowanie się grupy kupujących.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja zadam jeszcze pytanie z innej beczki.

Jakimi przewodami najlepiej łączyć bazy tranzystorów z PCB.

Chce wykorzystać rozplecione przewody z kabla kimber 4VS. Każda żyła posiada 7 drutów o zróżnicowanych grubościach. Najgrubsza posiada średnicę 0,5mm najcieńsza, o ile dobrze pamiętam 0,12mm. Lepiej będzie połączyć wszystkimi 7 żyłami czy rozpróć go i podać np pojedyńczą żyłę 0,5mm? Jakieś sugestie?

A propos tranzystorów Toshiby: są źródła, gdzie ich ceny wynosi ok. 13USD/szt., zatem cena na eBay jest bardzo atrakcyjne, moim zdaniem. Można kupić tranzystory NEC i Toshiby u dużych dystrybutorów (znalazłem takiego w UK), ale łączna wartość zamówienia nie może być mniejsza, niż 100GBP.

Kupując na e-bay nie masz pewności że trany są orgyginalne. Na początkowych stronach wątku było o tym, nawet zdjęcia koledzy zamieszczali. W przypadku podróbek jest niestety cieńko z dźwiękiem.

adigrzelczak, 30 Maj 2010, 17:13

>Ja zadam jeszcze pytanie z innej beczki.

>Jakimi przewodami najlepiej łączyć bazy tranzystorów z PCB.

>Chce wykorzystać rozplecione przewody z kabla kimber 4VS.

nie dawaj tam kimbra, mielem wlasnie ten kabelek i nie zagralo to dobrze, jest wiele innych leprzych kabli, np. audioquest - wystarczy go rozplesc i wykozystac druty ktore maja okolo 1mm srednicy. nie mowie ze jest to idealne rozwiazanie ale znacznie lepsze od kabli kimbra.

Co do pewności, że tranzystory Toshiby na eBayu to tylko tyle można stwierdzić, iż sprzedający wystawia ponad 12000 pozycji. Sądzę, że przy takiej wielkości sprzedaży i nie zaryzykuje oszustwa. Po drugie, duzi dystrybutorzy często nie są w stanie zapewnić o oryginalności danego elementu, a zwłaszcza przy tak małym zamówieniu (wiem coś na ten temat, ponieważ kupowałem kilka miesięcy temu oryginalne tranzystory Toshiby produkowane w latach 80-90 w dużej międzynarodowej firmie dystrybucyjnej). Ponadto są dostępne tranzystory Toshiby po 13USD/szt., jednakże oznaczenia na obudowie nie wskazują na to, aby były produkowane przez Toshibę., w przeciwieństwie do tych na eBayu. Można jeszcze kupić te Toshiby w MCM Electronics, ale też niekoniecznie muszą być oryginalne. Takie ryzyko wiąże się z każdym źródłem zakupu, a zlokalizowałem ich wiele. Niestety nie ma wśród nich Toshiby (koniec produkcji).

Zagadka: które są oryginalne?

Ukryta Zawartość

post-24884-100002473 1275245381_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę, że są co najmniej dwie osoby zaintersowane moim pcb. Niestety, nie znam jeszcze ceny. Poznam ją dopiero po otrzymaniu wyceny z firmy Merkar. Orientacyjną cenę można sobie skalkulować w oparciu o cennnik na stronie firmy (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Projekt pcb wykonałem na podstawie materiałów dostępnych w internecie (niestety nigdy nie miałem "w ręku" prawdziwej pcb Krella), ale mam nadzieje, że jest identyczna.

Jestem w trakcie uzgadniania oryginalności i ceny za tranzystory 2SC2238-Y i 2SA968B-Y rok produkcji 1996-1997 by Toshiba, z dużym japońskim dystrybutorem. Chcę kupić wersje "Y", ponieważ takie były stosowane w oryginale. Wstępnie mogę powiedzieć, iż cena będzie w granicach 5-7USD/szt. Czy będą to oryginały? Nie mam pewności. Wypada mi tylko wierzyć, że sprzedawca postara się dokładnie to sprawdzić. Niestety, jest to jedyne miejsce gdzie takie oryginalne wersje można znaleźć. Pozostałe źródła oferują w najlepszym wypadku wersje 2sa968 bez litery "B" lub 2SC2238/2SA968 bez litery "Y", lub wersje z nowszej lonii z nowym logo Toshiby, co jeszcze bardziej utrudnia weryfikację oryginalności pochodzenia. Oczywiście ilość oferowanych przez dystrybutorów "fałszywek" jest przytłaczająca. Chętni na ryzyko mogą zgłaszać się. Koszt shippingu to ok. 10-15USD.

Ukryta Zawartość

Janisikx:

Nie wiem czy będą lepsze, ale przynajmniej są bliskie oryginałowi. Zdecydowałem się na własny projekt pcb, ponieważ w pcb by NowyII niepokoiły mnie szerokości ścieżek. Z pewnością wiele z nich powinno miec większą szerokość, co widać na pcb oryginalnej. Ścieżki o szerokości 2mm i grubości Cu 75um - jak w pcb by NowyII - są odpowiednikiem przewodu Cu o srednicy 0,98mm. Zapewne łącząc układ na "pająka" nikt nie zastosowałby na niektóre połączenia "wysokoprądowe" tak cienkiego przewodu. Makymalny prąd, jaki może popłynąć przewodem o takiej średnicy to 1,9A. Takie cieniutkie druciki można znaleźć w japońskich budżetowych wzmacniaczach lub chińskie, które - bez względu na średnicę - zawsze są cienkie.

Jeżeli byliby chętni na tranzystory 2SC2238-Y/2SA968B-Y to zapraszam na listę poniżej. Niestety na tym etapie nie mogę zagwarantować dojścia do skutku transakcji z japońskim dystrybutorem. O postępach w rozmowach będę informował na bieżąco.

JKoch:

Zwróć uwagę, że na płytce mojego projektu są tylko stopnie wstępne i sterujące tranzystory mocy i też tylko prądy tych stopni tam płyna a ich max wartość w zależności od ustawionego biasu nie będzie większa od 200mA.

Janosikx, sorry za błąd w nicku.

Nowy11:

Mam Twoją pcb i jest super, jak na moją wiedzę. Od początku interesowałem się wątkiem Krella a la Delta-Audio na diyForum. Jednakże nie miałem przekonania do zaproponowanych tam modyfikacji niemal wszystkiego, czyli tak naprawdę sprowadzenia sprawy do budowy jakiegoś-tam kolejnego wzmacniacza nazywanego Krell-Clone. Z tego powodu bez większego zaangażowania zbierałem elementy do tego projektu (trafa, trany, diody, kondy i osprzęt). Z radością przyjąłem Twoją inicjatywę zrobienia lepszego pcb.

Jednakże z natury wolę zawsze jakiś zapas, stąd zawsze preferuję szersze ścieżki, grubsze kable, szersze opony i większy silnik ;-)

Ponadto chciałem mieć dobry wzmacniacz w klasie A, a jeszcze bardziej Krella, chociaż tylko kopię.

A skąd masz pewność że w ksa mkII były właśnie takie trany a nie inne? Już sie przewinęło mnóstwo schematów na internecie i każdy miał być tym oryginalnym. Jakie trany będą na wyjściu?

Wygląda na to, że JKOCH wie co mówi. Należy raczej zapytać skąd w klonie z tego wątku wzięły się tranzystoey MPSA? Bo na zdjęciach orginału widać wyraźnie tranzystory w obudowie TO-220.

Kuzyn murzyna

"stąd zawsze preferuję szersze ścieżki, grubsze kable, szersze opony i większy silnik ;-)"

o ile opony i silnik rozumiem, o tyle do prądu 200mA nie potrzeba aż takiego zapasu, idąc Twoim tokiem rozumowania osoby z wątku Gainclone doszli już do transformatorów 400VA na kanał. Moim zdaniem wynika to z faktu, że jak ktoś nie wie to daje więcej (grubsze kable, większe trafa- chociaż nie potrzebne) a następny traktuje to jako bazę i też daje więcej. Kiedyś zadałem pytanie dotyczące przekroju przewodu i wyszło, że 1mm2 wystarczy na prawie 10A. Oczywiście nie widzę w przewymiarowaniu nic złego, o ile nie dorabia się "teorii świnki Halinki", że tak musi być bo inaczej "nie gra". Osobiście w krellu dałem płaskowniki 50mm2 w zasilaniu i wyjściu ale mam świadomość, że 2mm2 też by wystarczyło.

Zgadzam się z Tobą, ale często obliczenia (tu: szerokości ścieżek) sobie, a dźwięk sobie. Jak widać poszedłem tą samą drogą rozumowania, co inżynierowie Krell'a. Grube ścieżki pozwolą mi "spać spokojniej" ;-).

Mam pytanie poboczne do układu Krell'a: czy ktoś stosował układ uPC1237 NEC (schemat poniżej) do zabezpieczenia wyjścia wzmacniacza? Układ ma następujące możliwości:

- opóźnione załączanie wyjść (Time Delay),

- natychmiastowe odłączanie wyjść (AC Off Mute),

- odłączanie wyjść przy pojawieniu sie na wyjściu wzmacniacza dodatniego lub ujemnego napięcia DC (Offset Detection) lub napięcia AC (AC Level Detection),

- odłączanie wyjść przy przekroczeniu prądu na wyjściu (Overload Detection) - z dodatkowym układem,

- ustawiane ręczne lub automatyczne ponowne załączanie wyjść(Latching and Automatic Resetting).

Czy powoduje on jakąś degradacje dźwięku, czy jest raczej obojetny?

Mam zamiar zastosować go w Krell'u.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiedza na temat tranzystorów 2SC2238-Y/2SA968-Y Toshiby pochodzi m.in. z tego zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi