Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

to co napisałem dotyczy jak rozumiem, wersji nie MK2 z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Wersja MK2 ma 50V ale do tej nie mam schematu i nie jestem pewien czy płytki by Nowy11 są mk2 czy nie dlatego zapytałem czym się różnią te wersje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zamierzam w nieodegłym czasie złożyć tego "pięknisia" ale czytając ten post i troszkę na diyaudio.com, mam pewne wątpliwości. Chodzi o to czy jest dostępne schematy i dokumentacja w 100% odpowiadająca oryginałowi ? Wielu ludzi wprowadza swoje jakieś zmianki typu napięcia zasilające nawet wartości elementów ich marki ilość tranzystorów wyjściowych, a tutaj chodzi o zrobienia kopii krela a nie o "popprawienie" tego jak mniewam bardzo bardzo dobrego projektu.

Jak to jest ze schematem "MK2" oraz "delta audio", jak one się mają do oryginału ? Może ktoś będzie w stanie klarownie mi to wyjaśnic :)

Z góry dzieki

ta płytka "by nowy11" jest do tego , zmieniał tylko położenie tranów sterujących końcówką, oraz nie dawał na płytce "limitera" , na diyaudio były 2wersje pinkmouse i delta

troche nie na temat, ale czyje sie w obowiazku zrobic krotkie wyliczenie po zakonczonym zamowieniu na kond.

10 osob chetnych po 495zl co daje 4950. kwota przelana do elfy to 4812,9zl. roznica tego pozostawia kwote 137,1zl. przesylka priorytetem 13zl. kartony po butach byly za free:) pozostaje 7 zl. pozwole sobie kupic dobre piwo za tą robotę. jakis sprzeciw???

mysle ze kazdy zadowolony.

p.s. troche bez sensu przelewac po 70gr. :)

Na moim schemacie od krella wersji ksa50 mkII napiecie na wtórnym transformatora jest 40v.a moze były jednak trzy wersje ksa50 ,50mkII, 50s?

Ukryta Zawartość

post-17932-100002360 1245152517_thumb.jpg

post-17932-100002361 1245152517_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgadza się. Z 40V AC na wtórnym pod obciążeniem uzyskamy 50V DC. Ja zamówiłem trafa z 35V bo jedno takie 450VA 2x35V w konfiguracji audio posiadam z innego projektu. Myślę że będzie ok:)

andrejos1 tak mi sie wydaje. a wersja s ma jednego toroida po srodku.zamieszczone było zdjecie pare postow wczesniej rozbierane. z tego co czytałem na sterophile to wersja ksa50s grała lepiej. i to własnie chyba ja budujemy.jesli nie to poprawcie mnie

z tego co wiem to wybor jedno dwa trafa to kwestia luznego wyboru kazdego skladajacego (choc i tak wiekszosc z nas bedzie dawalo 2 transformatory). a co do zdjecia to ja tam widze 2 trafa. jesli sie myle to prosze o korekte.

>Ale to zdjecie powyżej to ksa50mkII a nie ksa50s

faktycznie, zwracam honor.

choc uwazam ze nigdy gorzej nie zabrzmi jak bedzie jedno trafo na kanal w porownaniu do jednego dla stereo. a to ze pisali ze brzmialo lepiej to pewnie byly tam tez inne zmiany (drobne) ktore sluchajacemu przypadly do gustu.

2 trafa to dwa razy więcej magicu, 4 trafa to cztery razy. i tym sposobem każdy może sobie wyliczyć ilość traf w zależności od zapotrzebowania na magic. A jak ktoś chce mieć unlimited magic jak guru z kanady to musi zbudować GC :)

czytam, czytam, i juz sie pogubilem...

ustalmy w koncu ktora wersje robimy (o ktorej mowil Vuy?) - 50mk2, czy 50s czy jeszcze jakas inna??!

...oraz przede wszystkim jakie bylo tam trafo (napiecie wtorne mnie tylko interesuje)

w dalszej kolejnosci JEDEN KONKRETNY schemat i liste elementow. trzymajmy sie 1 schematu bo kazdy kto potem bedzie czytal ten watek bedzie zielony...

Wg wcześniejszych ustaleń, z vuy'em,robimy ksa 50mkII. Napięcie zasilające 2x50V. Na schemacie faktycznie jest podane 2x40V na uzwojeniach wtórnych. Ja stosuję 2x35V AC i po wyprostowaniu mam właścnie 50V. Jak się obciąży tomoże troszq spaść ale myślę że niewiele bo trafa mają 100% zapasu mocy. Poza tym przecież to nie apteka +-5V tragedii nie robi:)Fajnie jakbysię Vuy odezwał i określił w jakiś sposób np miło by było jakby podał przybliżoną datę realizacji zamówienia. Niech to nawet i bedzie za 2 miesiące ale przynajmniej bedziemy mieli świadomość, że nie trzeba czekać w nieskończoność...

z trafami to jest raczej tak, że trafo 2x35 ma 2x37 a pod obciążeniem spada do 35. Po to się podaje napięcie robocze, żeby trzymało pod obciążeniem. +- różnicy nie robi ale na przykład przy napięciu żarzenia 6,6V +- może robić.

No tak ale żarzenie to nie jest i lampy też. Mam już 2 trafa więc głupotą by było zamawiać kolejne 2 żeby mieć o 5V wyższe napięcie. Przy napięciu DC=37V też gra;-)W końcu ludzie z DIYAudio takie uzyskiwali. A co do obliczeń napięcia rzeczywistego po wyprostowaniu to nie do końca w nie wierzę. Niby napięcie zmienne mnożymy przez pierwiatek z 2 poźniej odejmujemy 1-2V spadku na mostkach, na uzwojeniu itp. Przy ostatnim wzmacniaczu - Crescendo milenium - pracował transformator 450VA 2x35V. Po podkreceniu wzmaka do poziomu baaaardzo głośnego zasilanie cały czas utrzymuje się napoziomie 49V. Myślę że przy takim zapasie mocy trafie (w sumie będą 2x450VA) napięcie będzie oscylować w granicach 50V. No powiedzmy że spadnie do 45V.

• Pokaż nowe odpowiedzi