Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

a w tej symulacji sprawdzałeś ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Już naprawdę zgłupiałem. Mamy schemat, mamy napięcia, mamy ilość tranów i bias a tam za wszelką cenę chcą mnie przekonać że taka kontrukcja nie ma racji bytu...

adigrzelczak, 18 Cze 2009, 12:09

>Kurde na DIYAUDIO chyba chcą mnie przekonać o tym, że przy moim zasilaniu czyli trafo 450VA i

>2x35VAC nie uzyskam klasy A. Nie znam na tyle angielskiego technicznego. Więc licze na Was

>

>You will end up with a high bias ClassAB amplifier capable of ~200W into 4r0 and ClassA output for

>loads >=16r0

a wspomniales, ze masz 2 trafa po 450W???? Bo mi sie wydaje, ze im sie wydaje :D ze mowiles o 1 trafie...to by mialo sens. Krell ma duze trafo, zeby mogl pracowac przy obciazeniu nawet 2R w klasie A

Na początku w takiej formie napisałem, że faktycznie mogli źle odebrać. dzisiaj napisałem 450v 2x35VAC per channel. To chyba jasne. Z obliczeń wynika, że jest jak najbardziej ok:-)

a swoja droga... czy zasilanie po wyprostowaniu ok 35-36V zmieni punkt pracy wzmacniacza czy tylko wlasnie jego zdolnosc do pracy w klasie A przy nizszych obciazeniach? Zastanawiam sie bo mam trafa 2x26V...Mozna to jakos zasymulowac?

Oto wytłumaczenie z diy audio:

A ClassA amplifier set to 1.9A bias (KSA50) can send upto 3.8A of ClassA current to the load.

50W into 8r0 ClassA requires that the amplifier should be able to reach 28.3Vpk into an 8r0 load and simultaneously pass 3.5Apk to the same load.

If you connect a 4ohm load to that 50W into 8r0 ClassA amplifier, then you will have a maximum ClassA output of 25W due to reaching the 3.5Apk ClassA current limit into that 4r0 load.

The push-pull amp is capable of delivering even more power if the power supply is able.

The KSA50 will easily deliver 100W into 4r0 as a ClassAB amplifier when the PSU is as standard.

You are proposing a 35Vac transformer and this will give ~+-50vdc from the supply. When biased to 1.9A, the PSU will probably drop to ~+-49Vdc. The amp will easily deliver 100W into 8r0 and very likely be able to deliver 200W into 4r0. All of these maximum powers are in ClassAB mode.

If you want to know the maximum ClassA power available you have to use the ClassA current limit to determine the ClassA power capability.

Check what Vpk and Ipk you will need to get 70W into 11r0.

Try to drive a lower impedance load and the amp will go into ClassAB when driven to maximum output.

Chodzi chyba o to, że przy duzym obciążeniu np 4Ohm, wzmacniacz dostarcza w klasie A zaledwie 25W dla napięcia zasilania. Po przekroczeniu tej mocy zaczyna pracować w klasie AB. A moce może osiągnąc potęzne jak na warunki domowe.

tylko nie piszcie ze tranzystory maja byc odwrotnie:)

dzis odebralem radiatory i "parapeciki" po obrobce

wszystko razy 2

Ukryta Zawartość

post-17411-100002173 1245350805_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

powiem tak:

1. trany chyba rzeczywiscie odwroce:)

2. obrobka radiatorow (frezowanie powierzchni) plus koszt material i obrowka 4 parapecikow to koszt 200zl. moze duzo ale nic innego nie znalazlem w swojej okolicy.

3. zamowilem 2 trafa 2x34V 400VA plus 1x9V 10VA

wojtekr, 18 Cze 2009, 22:25

>ten 9v trochę mało 1.1A jak na jakis vfd, przekaźniki czy coś. Chyba, ze tylko atmega.

to ma byc najczystsza z mozliwych form koncowka mocy (zadnych pre)

te 9V to w razie czego na jeden wentylator ktory bierze przy 12V 0.2A a raczej nie podam mu wiecej jak 5-8V i moze jeden przekaznik dla soft startu ktory pewnie bierze jeszcze mniej amprów:)

suma sumarum pozostaje mi z reszty mocy zasilic jedna diode led.

te 9V to tak prewencyjne aby nie wsadzac jeszcze jednego malego trafka.

No i zabezpieczenie głośników przed DC. Kurdę dużo zapłaciłeś za robociznę. Miałem oddawać swoje sztaby aluminiowe 4cm x 2cm x 21cm do podfrezowania i powiercenia ale widzę że będę musiał sobie poradzić sam. Ja trany zakładam wzdłuż radiatorka:)

jesli masz taka sztabe jak mowisz to pewnie samo podfrezowanie nie bedzie az takie drogie (ja zaplacilem az tyle bo nie mialem materialu) jak chcesz to moge spytac ile za takie podfrezowanie by wzieli. jesli chodzi o wiercenie to moge pomoc gdyz mam dobra wiertarke stolowa.

Ja mam zwykła wiertarkę 1000W ze statywem. Już nie takie rzeczy nią robiłem więc powinienem sobie poradzić. Moja wizja jest taka, że sztaby będą przylegać do radiatora większą powierzchnią czyli 4cm x 21cm. Trany będą przykręcone na sztabie. Nóżki będą zaz krótkie żeby wystawały na wylot więc będzie mogło tak być. Będę musiał się do nich przewiercić od dołu a następnie od boku. Od dołu po to żeby dojśc lutownicą a od boku wyprowadzę kable. Myślę ze to dobry pomysł bo pomine problem wąskiego gardła.

A może dołożymy tranów, ustawimy bias na 2,6A i będzie jak w ksa100;-)Moc na zasilaniu będzie, napięcie właściwe no i chłodzenie potężne:-)

Kurde już czekam ponad miesiąc na trafo od Lachowskiego. Zaczynam sie niecierpliwić. Trzeba było zamówić w telto. Podobno sa baaaardzo ciche a termin realizacji ok tygodnia.

czekam ponad miesiąc na trafo od Lachowskiego. Zaczynam sie niecierpliwić. Trzeba było

>zamówić w telto. Podobno sa baaaardzo ciche a termin realizacji ok tygodnia.

no wlasnie:) ja zrobilem jeszcze jedno podejscie do toroidow.pl. kiedys kupilem tam trafa do alepha5 niedosc ze czekalem 1,5 miesiaca (a w miedzy czasie zamowilem w telko takie same - gdyz brak mi czasem cierpliwosci) to jeszcze jak zasilal on passa to znacznie braumial. bez obciaazenia bylo idealnie (kompletna cisza) i w odruznieniu od telto nie wymagal on soft startu (trafo z telto 350VA czasem wywalalo mi korki). Telto bardzo delikatnie pomrukiwalo jak sie przylozylo ucho (z odleglosci 1m juz nic nie slyszalem) ale dokladnie taki sam pomruk wydawalo jak sie juz podpielo mu passa. na wlaczonej koncowce toroidy przegraly. tym razem jak zamawialem dzwoniac mowilem o tym przypadku a p. Lachowski stwierdzil ze nie powinno tak byc i moge je odeslac aby to sprawdzili (historia juz ponad 2 letnia wiec i traf brak)

i tak jak pisales: okolo tygodnia max. oczekiwanie na trafa z telto nawet te zalewane w kubku.

mam nadzieje ze nie pozaluje za chcialem miec tzw "full audio"

co do ksa100 to pewnie nie jeden czytal ze juz nie ten magic:)

Moge zalatwic chetnym radiatory 12,3x13,5x24 (takie jak ja mam w cenie 25zl/szt) plus koszt wysylki.

osobiscie nie mam tych radiatorow ale spytalem czlowieka czy posiada jeszcze kilka sztuk, w odpowiedzi dostalem inf. ze posiada jeszcze 6 takich radiatorow wiec 3 chetnych moze sie zalapac, pisze o tym bo wydaje mi sie ze radiator o wadze 3-4kg w cenie 25zl to dobra okazja. dla przypomnienia to sa one ponoc z falownikow 11kW.

jesli jest ktos chetny to prosze o pw.

Witam ponownie;)

Tak jak kolega ''wojtekr'' napisal kontaktowalem sie dzis z nim i potwierdzam ze w czasie weekend-u bede chcial zajac sie zrobieniem zestawienia pod nasze zamowienie i zrobic je w nadchodzacym tygodniu jak czas na to pozwoli...

szczegolnie tranzystory mj15003/4 wymagaja dzialania gdyz ''stock'' w uk maleje, a nastepna dostawa bedzie nie wczesniej niz po 25 wrzesnia wiec nie szybko...

rozmawiajac dzisiaj z moim stalym dostawca z farnell-a sprawdzilem dla pewnosci pochodzenie mj15003/4 i sa to 100% onsemi prosto z usa ;)

ilosci ktore nas interesuja ( nie mniej niz 100szt kazdego typu)sa juz obecnie w europie a konkretnie w belgii wiec po zamowieniu zaraz pojawia sie u mnie;)

czy moze ktos z kolegow sprawdzic jakie mamy obecnie zapotrzebowanie wynikajace z listy chetnych na ilosc tych tranzystorow? pytanie wynika z tego ze sam bede ich troszke kupowal ale chce wiedziec na jakim poziomie jestesmy obecnie?

Co do kilku wczesniejszych wypowiedzi niektorych tu kolegow powiem tak:

hmmm...to jest wlasnie ''takie polskie''podejscie do sprawy...

Czy ''kochani'' koledzy (oczywiscie nie wszyscy) nie rozumieja ze komus moze cos wypasc co moze byc duuuuuuuuzo wazniejsze niz zamowienie kilku rezystorow i tranzystorow??? i ze przez to moze byc bardzo zajety oraz moze miec pare problemow natury osobistej(zdrowotnej) i innych jak chocby z laptopem co wlasnie mnie sie przydazylo po powrocie bo padl mi twardy dysk i to ten na ktorym mialem wszystkie dane do naszego zamowienia...

dobrze ze udalo sie odzyskac wiele z tego i mam taka nadzieje ze na lyk-endzie bede mogl siasc i podsumowac wszystko ( np.ceny bo jakos nikt do tej pory na forum nie wspomnial ze od czasu jak robilem zestawienie kurs funta zminil sie co nie co;) i bedziemy mogli myslec o zamowieniu, tylko jesli niektorzy ''koledzy'' sa w tak goracej wodzie kompani to moze szkoda mojego zachodu...?

Uprzedzam tez ze w dalszym ciagu nie mam za bardzo (w chwili obecnej)czasu na ''polemiki'' i ''pytania i odpowiedzi'' na forum gdyz jestem wciaz mocno zajety tak ze odpisze w miare czasu i mozliwosci...

Pragne tez nadmienic tu iz zakladam ze wszyscy jestesmy entuzjastami tego co tu ''montujemy'' to zamowienie ktore tu staram sie zorganizowac ma jak zawsze z mojej strony charakter ''non profit'' i nie chcialbym tu widziec pytan ''z podtekstem'' o ceny;) obecna ''regulacja'' ma tylko i wylacznie na celu uwzglednienie roznic kursowych (tak abym tylko nie ''dolozyl'' z wlasnej kieszeni) wiec w zasadzie sami koledzy moga to sobie policzyc gdyz ostatnia moja kalkulacja byla na poziomie 5zl/GBP.

obecnie jest w granicach 5,30zl wiec bardziej dla was niekorzystnie, mozecie tez zdecydowac o odlozeniu zamowienia w czasie ale bez mj15003/4 gdyz jak wspomnialem juz tutaj ''stock'' jest b niski na poziomie 300szt/typ wiec tu trzeba sie ''streszczac''

Reasumijac nigdy nie napisalem ze wycofuje sie z realizacji tego zamowienia (i w dalszym ciagu mam zamiar je zrealizowac) no ale coz poczac jak nie wszyscy sa w stanie zrozumiec ze pewne rzeczy moga sie przesunac w czasie o czym lojalnie uprzedzalem wczesniej w tym watku na forum;)

Tymczasem pozdrowiam dla wszystkich prawdziwych entuzjastow ksa50, a najbardziej dla tych cierpliwych i ''mniej napalonych'';))))

pozdrawiam

Vuy

• Pokaż nowe odpowiedzi