Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

Moje fotki z placu budowy, oczywiście monobloki, na każdym z radiatorów (po 7Kg) będą tylko dwa trany, więc mam nadzieję, że będę mógł pobawić się biasem:-). Balkoniki to kątownik o grubości 10mm, trafo 650W.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>ManieX

Dale już wlutowane tak jak u mnie :) , fajna zwarta konstrukcja ,tylko czy nie będzie przydźwięku od trafa bo toroidalne najbardziej "sieją" od góry, ale po odpaleniu będzie wiadomo ,niema krakać.

Dlatego też, trany mocy montuję od dołu, tak że wszelakie kable będą szły górą, a od trafa dzieli je 10mm aluminium, poza tym, w tych obudowach do niedawna były końcówki mocy na LM4780 (4szt. na kanał) i kompletnie nic nie brumiało, jedyne obawy mam o brumienie samego trafa, ma odczepy na różne napięcia co niekorzystnie wpływa na ułożenie uzwojeń.

ManieX, 8 Gru 2009, 22:16

>Moje fotki z placu budowy, oczywiście monobloki, na każdym z radiatorów (po 7Kg) będą tylko dwa

>trany, więc mam nadzieję, że będę mógł pobawić się biasem:-). Balkoniki to kątownik o grubości 10mm,

>trafo 650W.

wyglada ladnie ale mam jedna obawe ze mimo iz dwa trany na radiator, to w nim bedzie brakowalo przeplywu powietrza ktore bedzie kumulowalo sie pomiedze zebrami radiatora, gdyz ani przebieg swobodny ani wymuszony nie odprowadzi ciepla.

widze ze stosujesz dwa mostki prostownicze, sam wczesniej poruszalem ten temat i wiele watkow mowi o tym aby stosowac pojedynczy przy tej konstrukcji.

p.s. ładne parapety:)

moje trafa brumia lae mam nadzieję, że w nowej wersji elementów i ułożenia przestaną. Lachowski twierdzi, że to niemożliwe, że coś musi byc nie tak, mam nadzieję, zobaczymy

piotr_37, 8 Gru 2009, 22:39

>a tak swoją drogą jestem ciekaw czy wzmacniacz spełni nasze oczekiwania ?

wydaje mi sie ze nie ma wyjscia:)

w moim systemie ma do pokonania pasa aleph 5 w monoblockach, ktoremu tez nie zalowalem zasilania, choc na kozysc krella przemawia to ze wczoraj caly wieczor "platłem" wszystkie kable sygnalowe (te szare na zdjeciach) ktore są splotem jednej żyły kimbercable i jednej żyły srebra.

wojtekr, 8 Gru 2009, 22:40

>moje trafa brumia lae mam nadzieję, że w nowej wersji elementów i ułożenia przestaną. Lachowski

>twierdzi, że to niemożliwe, że coś musi byc nie tak, mam nadzieję, zobaczymy

tez tak kiedys mialem. kupilem z toroidy.pl dwa trafa do alepha 5. na biegu jalowym z odleglosci 5cm nie bylem w stanie stwierdzic czy pracuja czy nie, lecz jak dostaly obciazenie (a byly 350VA) byly nie do wytrzymania (nadawaly sie tylko na klase AB a nie na A). teraz te co dostalem obciażylem sztucznie rezystorem 3ohm/50watt i byly cichutkie

>bedzie brakowalo

>przeplywu powietrza ktore bedzie kumulowalo sie pomiedze zebrami radiatora, gdyz ani przebieg

>swobodny ani wymuszony nie odprowadzi ciepla.

Będzie swobodny przebieg powietrza ponieważ monoblok będzie stał pionowo, tylko do montażu i do fotki "leży", wyjście głośnikowe będzie na górze obudowy, a prowizoryczne nóżki z filcu widać na fotce.

>widze ze stosujesz dwa mostki prostownicze, sam wczesniej poruszalem ten temat i wiele watkow mowi o

>tym aby stosowac pojedynczy przy tej konstrukcji.

To są moduły diodowe STTA9012TV1 (2 diody w obudowie po 45A, 65ns), więc jest tylko jeden mostek, mam nadzieję, że 45A to nie za mało:-)

koncowki ruszyly:)!!!

problemu zadnego by je uruchomic.

pot. od biasu dopiero od polowy zaczyna reagowac na krecenie (za pierwszym razem myslalem ze cos nie tak) - no ale tez na maxa byl skrecony.

z jedna koncowka byl malutki problem bo nie dalo sie ustawic zero na wyjsciu wiec koniecznoscia bylo w miejsce rezystora R104 wstawienie zwory, po tym zabiegu wszystko ok. choc jest to ciekawe bo niby wszystko parowane i rezystory o tak malej toleracji a taka roznica w porownaniu z piersza koncowka gdy zero na wyjsciu bylo dokladnie w polowie ustawienie pot. a po obu stronach 4,7k rezystory (R104 i R106). pisze o tym dlatego ze komus z was moze sie podobnie przytrafic.

teraz koncowki sie grzeja i wybrzmiewaja i juz odrazu moge powiedziec ze w porownaniu z aleph 5 passa graja bardziej otwarcie i znacznie wieksze nasycenie dzwiekow da sie odczuc.

mysle ze za kilka dni bede mogl wiecej opisac o ich brzmieniu.

prad spoczynkowy to 1,2 ampera na tranzystor, czyli spadek 0,6volta na rezystorze 0,5ohm (emiterowy)

temperatura i to sie zaczynaja hawaje:) cieplutko. nad glownym radiatorem przy wydmuchu okolo 40stopni (obieg wymuszony) a temperatura parapecikow (a spore sa) okolo 70stopni, max 1-2 sek mozna przytrzymac palce bo pozniej parzy, ale stabilnie juz od 19.00 sa wloczone i nic nie odbiega od normy.

jak ktos bardzo chce to mam jeszcze 4 ryzystory dale 1.15k wersji militarnej (gdyz kupilem 6szt)

i jesli chodzi o temp. jeszcze to pewnie kazdy widzial jakie radiatory mam i do tego obieg wymuszony ale powyzej 1,2 ampera na tranzystor wole nie wychodzic:) jesli ktos ma mniejszy warto sprobowac ze spadkiem napiecia na emiterowych 0.4volta i odczekac okolo pol godziny a pozniej podejmowac decyzje o zwiekszeniu pradu. ze tak powiem juz z doswiadczenia:)

termometru w multimetrze nie mam, choc zawsze gruboskorny bylem:)

choc ciekaw jestem ile faktycznie tam jest, i pewnie jak tylko bede mogl to zmierze

a tak wygladaja kable juz popodlaczane. mysle ze lepiej sie nie dalo. a tak nota bene powiem ze jesli podepne kolumny do zalaczonego wzmaka bez jakiego kolwiek sygnalu to zadnego brumu ani szumu przykladajac ucho do glosnikow nie uswiadcze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

andrejos1, 11 Gru 2009, 11:46

>dziekuje.

>wam moge zyczyc abyscie szybko zlozyli ten wzmacniacz bo jest wart kazdej zlotowki i minuty

>poswieconej na jego skladanie.

No to jest dokladne tlumaczenie z angielskiego tego co niedawno tu napisalem;)))

Lza sie w oku kreci jak widze takie podejscie do tematu widzac ze praca nie poszla na marne;)

daj mu troche czasu zeby sie ''poukladal'' tak nie mniej jak dwa tygodnie ;)

co do temperaturki to pisalem ze na zime jak znalazl ;)))

milych wrazen i obcowania z tymi koncoweczkami;)

pozdrowienia

Vuy

jeszcze raz dzieki za mile slowa.

kable polaczeniowe:

glowne pradowe i ten do terminali fo ofc 4mm^2 - naprawde ciezko je bylo w srodku uksztaltowac:) bo mimo ze jest to plecionka to zrobiona z grubych żył.

kable sygnalowe:

wszystkie sygnalowki, czyli sterowanie tranami, powrot wyjscia do pcb oraz sygnal wejsciowy wykonalem dwoma splecionymi ze soba zylami - jenda to srebro a druga to zyla miedzi wyciagnieta z kabla kimber i laczna powierzchnia jednej zyly to okolo 0.6mm^2 i tu z doswiadczenia wiem ze stosowanie grybych zyl w przesyle sygnalu pogarsza konturowosc dzwiekow a polaczenie srebra z miedzia daje bardzo dobre rezultaty.

a zenerek nie parowalem i moze dlatego mialem na jednej koncowce maly problem z wyregulowaniem offsetu.

>glowne pradowe i ten do terminali fo ofc 4mm^2 - naprawde ciezko je bylo w srodku uksztaltowac:) bo

>mimo ze jest to plecionka to zrobiona z grubych żył.

Właśnie o te mi chodzi, przeważnie robione są z bardzo cienkich drucików, a ja wolę z grubych, gdzie je kupiłeś? Widziałem podobne w car-audio do łączenia akululatora i wzmaka, ale nie sądzę aby były OFC.

mam je juz od 2-3 lat wiec juz nie pamietam dokladnie gdzie byly kupione. ale jesli mozesz to kup sobie wlasnie te o ktorych mowisz mimo ze nie sa ofc. uwazam ze wiecej dobrego wniesie to ze sa tam grube zyly niz ofc z cieniutkimi zylami przy takich krotkich odcinkach (10-15cm)

zawsze mozesz tez laczyc kilka roznych babli co ma bardzo dobry wplyw w tego rodzaju rozwiazaniu.

>vuy

Zastanawiam się biasem, pisałeś, że oryginał miał 1,9A, rozumiem, że nie na jeden tranzystor, ale na parę (na schemacie widnieje napis 2x0,9A), czy dobrze to rozumiem?

nie do mnie to pytanie ale odpowiedz znam:)

na schemacie jest 0.9A i jest to prad ktory plynie przez jeden (z czterech) tranzystorow.

na innym bylo 1.9A i zapewne bylo to dla dwoch tranzystorow.

wczesniej kolega vuy pisal ze jesli ktos ma mozliwosci (odpowiedni transformator min400VA i co najwazniejsze mozliwosc odprowadzenia ciepla) to warto zwiekszyc ten prad do 1,2A na tranzystor (jest to rownowazne ze spadkiem 0.6V na rezystorze emiterowym przy wartosci 0.5ohm) do 1,5A a to juz bedzie bardzo ciezko odprowadzic to cieplo.

ja u siebie przy naprawde duzym radiatore i wymuszonym chlodzeniu mam 1.2A i mysle ze patrzac na te monobloki przez kamere termowizyjna wygladalo by to ciekawie:)

warto na poczatku ustawic sobie spadek napiecia na wartosc 0.4V i jesli wciaz bedziecie czuc rezerwe w mozliwosci odprowadzenia cieplla dodac kolejne 0.1V ma spadku czyli 0.5 co bedzie odpowiadalo juz 1A na tranzystor. jesli znow po okolo kolejnych 40 min uznacie ze mozna wiecej warto tak jak pisal vuy wejsc na poziom 1.2A/tranzystor (spadek 0.6V na emiterowym)

• Pokaż nowe odpowiedzi