Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade kina domowego

Shadowsky76

Rekomendowane odpowiedzi

W przeciwieństwie do Ciebie nie uważam się za specjalistę w tym zakresie.

Odpowiadając na Twoje pytanie - TAK wolę słuchać muzyki w stereo - ale to mój wybór.

Ty wracaj do piaskownicy.

Temat jest o brzmieniu amplitunera 7.1 a Ty o stereo - kto tu z piaskownicy wyszedł?

Co kto woli to też każdego prywatna sprawa nikt Ci nie zabrania" wolenia" słuchania w stereo

ale dlaczego negujesz komuś przyjemność ze słuchania muzyki w wersji wielokanałowej?

A to już nie można pogodzić jednego z drugim?

Skąd ta "ortodoksyjność"?

Ja napisałem , że dla mnie amplituner Denon do stereo się nie nadaje. Może źle użyłem słowa 'w muzyce' - ok - moje niedopatrzenie.

Ty natomiast zacząłeś przytyczki personalne. Cały czas podkreślam - to moje subiektywne zdanie i mam prawo je wyrazić. Podobnie jak Ty swoje. Natomiast krytykowanie preferencji - nie było potrzebne.

• 4 tygodnie później...

Witam,

Po kilku dniach (i weekendzie) zabawy z kompletnym zestawem (subwoofer dotarł we wtorek, 2015-03-31), pora na podsumowanie :).

1. Ustawienie subwoofera

Z tym walczyłem długo - gdzie bym go nie postawił, to słychać go dobrze w różnych częściach pokoju, ale nie tam gdzie siedzę (na kanapie). W końcu, sprzątając po remoncie i nie mając co zrobić ze starym pufem, postanowiłem postawić go (puf) w rogu pokoju, a po chwili wpadłem na pomysł aby postawić suba na tym pufie własnie. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania :D, sub gra niezwykle precyzyjnie i nawet na małej głośności, jest doskonale słyszalny właśnie na mojej kanapie. Ponieważ sub jest typu forward-firing, zastanawiam się czy nie pomogło mu właśnie podniesienie go o prawie 40cm ponad poziom podłogi...

2. Stereo

Początkowy plan był taki aby suba używać tylko do filmów, ale szybko okazało się że sub gra zbyt ładnie aby tak go marnować :). Powalczyłem trochę z ustawieniami suba w amplitunerze Denon AVR-1910, ale nawet z pomocą instrukcji użytkownika nie mogłem zrozumieć co różne opcje w menu robią. Dopiero na stronce znalazłem czytelny opis:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ta stronka (Denon-to-English dictionary) wyjaśniła co jakie opcje dają, i udało mi się w końcu uzyskać dobre efekty. Końcowa konfiguracja dla stereo jest taka : głośniki ustawione na small, crossover frequency 80hz. Czyli, front grają od 80Hz w górę, sub od 80Hz w dół. Dźwięk jest cudowny, bas jest bardzo mięsisty (nisko schodzący), ale żadnego łomotu czy dudnienia, piękny szybki kontrolowany basik. Miodzio :). Na początku ustawiłem crossover na 60Hz, ale brakowało mi "mocy dźwięku" w niektórych utworach, głównie orkiestrowo-chórowych (np. 1492 Vangelisa). Ustawienie crossover na 80Hz spowodowało że zestaw gra jak moje stare podłogówki, jeśli chodzi właśnie o tego typu muzykę :).

3. Kino domowe

Na początku ustawiłem 5.1 tak jak dla stereo, czyli głośniki na small i crossover na 80Hz. Ale, szybko okazało się że w niektórych filmach taka konfiguracja w ogóle się nie sprawdza. Dlaczego ? Ponieważ chyba większość (ale nie wszystkie!) filmów ma basy z kanałów głównych już zawarte w kanale LFE. Odtwarzanie na subie równocześnie kanału LFE i basów z kolumn generowało kosmiczne ilości chałasu, nie dało sie tego słuchać (np. sceny z TRON Legacy, przed walką Sam'a na disc arenie albo przed sceną w lightcycles). Zmieniłem konfigurację głośników na Large (czyli basy z frontów nie szły już na suba), i było duuużo lepiej. Problem w tym, że niektóre filmy nie mają niskich częstotliwości z kanałów głównych w LFE (np. Truman Show), i niestety trochę basów z muzyki w tej konfiguracji mi brakuje :(.

Raczej chyba większość filmów ma w LFE basy z kanałów głównych (przynajmniej te które sprawdzałem), więc pozostanę przy konfiguracji z frontami na Large dla 5.1. Filmy takie jak TRON Legacy czy 5th Element grają cudownie, niski "rumbling" przy przelatujących recognizerach albo statkach kosmicznych miło masuje uszy :), muzyka jest przepiękna, a efekty przestrzenne doskonale słyszalne.

Podsumowując :

Jestem z zestawu i jego brzmienia bardzo zadowolony. Amplitunera na razie nie wymieniam, moim zdaniem daje radę z Monitor Audio Silver 1. Subek BK Elec XXLS400 jest wspaniały, dokładnie taki jaki chciałem - szybki, dokładny, nisko schodzący i zamknięty (bez bass-reflexów).

Znikam słuchać muzyczki :).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.