Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade kina domowego

Shadowsky76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

To mój pierwszy post na tym forum, chociaż regularnie odwiedzam je od lat szukając porad i informacji :).

Chcę zaktualizować mój 10-letni zestaw audio. Obecnie zestaw składa się z :

- amplituner Denon AVR-1910 (kupiony w 2011, wcześniej miałem inny starszy model też od Denon)

- głośniki Wharfedale Diamond : 8.4 (front), 8.1 (tył), 8 Center, i subwoofer PowerCube 12+ (nie działa, zepsuty :))

W obecnym zestawie bardzo mi się nie podobają wysokie częstotliwości - są bardzo słabe, w dodatku głośnikom brakuje szczegółowości (np. szarpnięcia strun przy gitarach akustycznych brzmią bardzo "płasko"). Nie podoba mi się też to, że przy cichym słuchaniu bas dominuje nad resztą pasma. Nie jestem pewien czy to wina basu czy właśnie zbyt słabej reszty pasma :). Przy głośnym słuchaniu (głównie w filmach) niskie częstotliwości z frontów bardzo mi się podobają, nie odczuwam braku subwoofera. Ogólnie głośniki sprawiają wrażenie jakby były za duże i potrzebowały większej mocy niż jestem skłonny im dostarczyć - przy dużej głośności (głównie w filmach) basy i średnie częstotliwości są ok, przy cichym słuchaniu (głównie muzyka wieczorami) dół za bardzo dominuje.

Jeśli chodzi o pomieszczenie – jest to pokój 6x4m, głośniki i kanapa stoją mniej-więcej centralnie wzdłuż dłuższych ścian, głośniki frontowe i tylne rozstawione mniej-więcej w odległości od siebie ok 3.5-4m (czyli ogólnie głośniki frontowe i tylne tworzą kwadrat 4x4m). Głośniki frontowe mogę łatwo odsunąć na kilkanaście cm od ścian, głośniki tylne muszą stać przy samej ścianie (płytkie półki), ale mogę je obrócić (obecnie tylne monitory są obrócone o 45 stopni w stronę słuchacza), półki są szerokie i monitory po bokach mają dużo miejsca.

Docelowo, interesuje mnie wymiana kompletu głośników. Na front - dobrej jakości monitory do słuchania muzyki, na tył i center - coś do będzie dobrze pasowało do monitorów, i osobno dokupię subwoofer (na chwilę obecną byłby to XLS200 od B.K. Electronics). Jestem na etapie wyboru głośników, na razie moje typy na front to :

- Monitor Audio Silver 1

- Paradigm Monitor Mini v.7

- Monitor Audio Silver 2

- Monitor Audio BX2 lub BX5

Monitor Audio Silver 2 jest mocno opcjonalny – trochę poza moim celem finansowym, chyba żebym je sparował z tanimi głośnikami centralnym i tylnymi z serii BX (lub nawet zostawił moje obecne Wharfedale). Nie wiem na ile takie połączenie w filmach miało by sens :). Poza tym, 20cm Silver 2 wydaje mi się trochę za duży jak na moje potrzeby. Na razie "wiodącym" rozwiązaniem jest 4x Silver 1 (na front i tył) + Silver Center - trochę drogo, ale "do przełknięcia" :).

Moje zasadnicze pytania do forumowiczów są następujące:

1. Czy faktycznie Denon źle gra z kolumnami Monitor Audio? Pan w salonie audio powiedział mi że jest to bardzo słabe połączenie i zaproponował amplituner CA Azur 351R, lub inne kolumny do Denona

2. Czy bardzo bluźniercze jest łączenie w kinie domowym głośników z różnych serii (np. Silver 1 lub 2 na front + seria BX na center i tył, lub nawet zostawić moje Wharfedale :)) ?

https://www.audiostereo.pl/topic/118431-upgrade-kina-domowego/

1. Denon gra źle w muzyce - koniec . CA będzie lepszy. Onkyo będzie lepszy.

Na, a zaledwie parę tematów obok:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I teraz co ma pomyśleć nowy użytkownik: Denon jest dobry do stereo, czy to pardon kupa w stereo

P.S. w stereo, w sensie muzyka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie neguję Twojej opinii, pokazałem ciekawostkę - sąsiednie tematy - diametralnie różne opinie...

I co ma wtedy zrobić biedny żuczek ??? ;P

Pozdrawiam i Ciebie i skołowane żuczki...

Ogólnie to ja wiem że do stereo amplitunery 5.1 są słabe złe nie nadają się i w ogóle :). Mnie interesuje tylko i wyłącznie jakaś negatywna interakcja pomiędzy amplitunerami Denon a głośnikami Monitor Audio. Czy faktycznie głośniki jakiejś innej firmy (nawet tańsze) zagrają dużo lepiej z Denon ? W ciągu następnych 2-3 lat max pewnie i tak wymienię ampli na coś innego, a głośniki są kupowane z trochę dłuższym planowanym okresem użytkowania :).

Tak czy inaczej, planuję odsłuch MA Silver 1 (i być może Silver 2) na moim amplitunerze. Zobaczymy co wyjdzie.

Wharfdale tak mają (ciepłe kluchy). Na przeciwnym biegunie, zobacz na cantony, są dość ostre to się może z denonem dogadają gdzieś po środku. MA nie wiem, słuchałem kilku podłogówek (serii MR, BR) i one mają coś nakombinowane w basie, monitorów to się może już nie tyczyć.

,,zuczki,, powinny posluchac i wybrac wedle wlasnego gustu :-)

jak to mowia ,,sluchaj innych a rob swoje,,...

jednemu sie dobrze jezdzi golfem a drugiemu i s klasa nie pasuje . tak samo jest ze sprzetem, a do tego apetyt rosnie w miare jedzenia...

Ba, ino nie każdy żuczek może posłuchać zanim skarbonkę rozbije - a po rozbiciu, to już pazamiatane ;)

@michal535 acz się deczko rozczarowałem, myślałek iż skrobniesz parę słów w obronie tego Denona którego chwaliłeś po sąsiedzku - a tu nic....

buuuuuuuuuuuuuuuuu

panowie pisałem o tym już kilka razy że nie ma wielkich różnic pomiędzy tanimi amplitunerami,droższymi i bardzo drogimi,Wyposażenie ilośc końcówek zaciski głośnikowe,pre-out,oraz main-in nie które,wifi i jeszcze bóg wie co mocy, brakuje i tak każdemu,a o graniu cichym i dynamicznym słyszalne wysokie,oraz dobry kontrolowany bas możemy zapomnieć,jak grają głośniej to jeszcze idzie tego słuchać,jak cicho to proszę zapomnieć.Przedostatni mój amplituner teoretycznie dość wysoki model Onkyo 929 miał miec tyle paweru że cho,cho,nic z tego odkrecany na prawie maksa dopiero dawał jakies tam efekty kinowe,jak grał cicho zero dynamiki pisze o kinie,bo o stereo nie ma nawet co pisać.To urzadzenia multimedialne i nie są nastawiane na jakość,lecz na ilość sprzedanych egzemplaży.Jakims tam minimalnym lekarstwem są kolumny,wysoka skuteczność jest wskazana i to bardzo,i nie radze podpinać jakis audiofilskich kolumn za kilkanaście tyś bo wtedy pokażą jak słabe jest nasze urządzenie.Amplitunery kina domowego nie nadają się do cichych składów muzycznych i to jest pewne.

Dyskusja idzie w zupełnie niewłaściwym kierunku. O "słabości" amplitunerów w muzyce/stereo czytam od lat, i nie ma co tutaj przytaczać tych samych argumentów po raz n-ty. Nie jestem audiofilem, ale nie jestem też kompletnie głuchy. Do tej pory mój Denon i Wharfedale mi stykały, teraz chcę coś deczko lepszego, a nie od razu zestaw stereo dla audiofila. Nie będę kupował, nie ma takiej opcji, osobnego systemu do muzyki stereo.

Jeśli ktoś słucha zestawów za kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy i wszystko co słabsze (lub obsługuje 5.1) się nie nadaje, to taka osoba nie może mi pomóc. To tak jak kiedyś kumpel w pracy się mnie spytał jaką kartę graficzną do gier ma sobie kupić - ja się pytam ile chce wydać, a on że 300 max 400zł... ja mam taką za 2000zł i powiedziałem mu że nie mogę mu pomóc bo się nie znam na kartach budżetowych, że musi poszukać sobie coś na necie jakieś testy :). Oczywiście nie miało by sensu abym mu powiedział "na takiej taniej karcie nie da się grać, na ekranie będzie kupa nie grafika, wydaj 2000 lub sobie daruj granie".

Zasadnicze pytanie pozostaje bez odpowiedzi - czy faktycznie Denony gorzej grają z głośnikami MA niż z głośnikami innych firm, w porównywalnych lub niższych cenach. I nie interesują mnie odpowiedzi w stylu "Denon gra źle ze wszystkim" :).

kto ci napisał że denon jest bee,ja zasugerowałem że nie będzie konkretnie różnicy pomiędzy firmami,dlatego może nie szukaj innego avr,lecz skup się nad kolumnami.MA to kiepskie kolumny,przereklamowane,i uwielbiane na forum ,nie wiem czemu.

Sorry że tu spytam:

Czy to w Onkyo 609 i innych z 9 na końcu nagminnie padają moduły (płyty z elektroniką) HDMI ???

Bo w sumie ten Onkyo mi się podoba - kupiłbym jako drugi do domku, tylko tak czytam i zaczynam się fest bać. W paru miejscach czytam o wadach fabrycznych...

Kupić używkę która za chwilę zdechnie i zostanie kilka kilo złomu do wyniesienia wieczorem do śmietnika i to za kilkaset złociszy - deko boli...

A na allegro widzę nawet aukcję od razu trzech Onkyo bez płyt z elektroniką HDMI - czyli wnioskuję iż płyty były wzięte do naprawy innych egzemplarzy...

To wada fabryczna 9 ???

Dzięki za informacje i raz jeszcze sorry dla autora tematu, że się podpiąłem..

Czy to w Onkyo 609 i innych z 9 na końcu nagminnie padają moduły (płyty z elektroniką) HDMI ???

kolego to samo jest w Denonie i Harmanie ale nikt o tym nie mówi :) Uwierz mi wiem to.

Kup w normalnym sklepie i przedłuż sobie gwarancje. Jak wytrzyma 4 lata intensywnego grania to już wytrzyma dłużej.

jasne ze stane w obronie denona :-) - tak specjalnie dla ciebie abys sie nie zawiodl...

w tej klasie cenowej sadze ze to dobry amplituner i kazdemu go polece jezeli ma finanse jakie ma(mowa o modelu z innego watku ktory kolega tu przytoczyl)

skarbonke mozna rozbic ale pieniazki wydac rozsadnie we wlasciwym momencie...hihi

z kolega powyzej kompletnie sie nie zgodze w zwiazku z padajacymi hdmi w denonie,porownaj ilosc tych wad w onkyo.onkyo jest mnostwo z walnietym hdmi na sprzedaz.denony nielicznie.wystarczy spojrzec na zagraniczne portale aukcyjne lub nawet polskie portale.denonow znajdziesz naprawde niewiele z ta wada...wiem bo pilnie obserwuje te portale od ostatnich 3 lat...

a z sugestia dodatkowej gwarancji...hmm ,kupic i czekac az sie popsuje lub martwic czy sie zepsuje

.wysylka do servisu-tam nie wiadomo co powiedza.czy to warte ? nie warto psuc sobie nierwow.ale coz kazdy robi jak chce...

Kup w normalnym sklepie i przedłuż sobie gwarancje. Jak wytrzyma 4 lata intensywnego grania to już wytrzyma dłużej.

Normalny sklep odpada to ma być drugi amp w domu, także w grę wchodzi wyłącznie używka. Nie kupię nówki, żeby z niej skorzystać z 3-4 w miesiącu....

Dzięki, w tym czasie doczytałem iż padająca płyta z elektroniką HDMI to wada fabryczna większości amplitunerów Onkyo z kilku lat - także złomu nie kupię - pass. (nawet na Allegro jest jest jeden dobry Onkyo 609, a aż 4 padnięte (HDMI) A swoją drogą dziwię się iż woleli darmowo naprawiać (nawet w Polsce) niż osunąć wadę...

Szkoda bo 606 miała parę plusów jako drugi - w tym radio netowe, HDMI 1.4 - ale ja ma mi zdechnąć za chwilę to sorry pass.

walnietym hdmi na sprzedaz.denony nielicznie.wystarczy spojrzec na zagraniczne portale aukcyjne lub nawet polskie portale.denonow znajdziesz naprawde niewiele z ta wada...wiem bo pilnie obserwuje te portale od ostatnich 3 lat...

Bo Denon ma 3 lata gwarancji a Onkyo 2, przez 3 lata jak najprawiaja go cały czas to w koncu jest sprawny, a przez 2 mozna się jak to mowie "pobujać" z pacjentem i mu ciagle odsyłać wadliwy.

czy ty widzisz jakis spisek ze kazdy wlasciciel denona ukrywa usterke ?lub ukrywa to ze odeslal do serwisu...

zeby nie bylo,nie pracuje dla denona ani nie jestem wielkim jego fanem.tylko zadowolonym uzytkownikiem tej marki - tu podkresle ze mowa o starszych modelach AVR ...

SHREK - zawsze podam ci ,,pomocna dlon,, jak upadniesz...hihihi

W obecnym zestawie bardzo mi się nie podobają wysokie częstotliwości - są bardzo słabe, w dodatku głośnikom brakuje szczegółowości (np. szarpnięcia strun przy gitarach akustycznych brzmią bardzo "płasko"). Nie podoba mi się też to, że przy cichym słuchaniu bas dominuje nad resztą pasma. Nie jestem pewien czy to wina basu czy właśnie zbyt słabej reszty pasma :). Przy głośnym słuchaniu (głównie w filmach) niskie częstotliwości z frontów bardzo mi się podobają, nie odczuwam braku subwoofera. Ogólnie głośniki sprawiają wrażenie jakby były za duże i potrzebowały większej mocy niż jestem skłonny im dostarczyć - przy dużej głośności (głównie w filmach) basy i średnie częstotliwości są ok, przy cichym słuchaniu (głównie muzyka wieczorami) dół za bardzo dominuje.

==========================================================================================================

Mam pytanie - czy użyłeś kalibracji Audyssey?

Bo ja takiego samego Denona używam i dźwięk mam super. (kolumny Magnat)

A drugie pytanie to dobrze rozeznałeś możliwości ręcznych regulacji w menu?

Bo jeśli masz za mocny bas to jaki problem obniżyć dynamikę w zakresu?

Masz regulację na 63; 125;250;500;1000;2000; 4000;8000 i 16000 Hz.

Obniż na 63 125 dodaj na 4-16 kHz i zbalansujesz kolumny.

Musisz do tego wybrać opcję Multiequalizer MANUAL bez tego nic nie wyregulujesz ani nie usłyszysz.

Natomaist kalibracja Audyssey powinna automatycznie zestroić nastawy - możesz to przełączyć w tryb FLAT albo wyłączyć całkiem i przejść na regulację niskie/wysokie.

A w trybie pure audio też masz za mocny bas?

Napisano 24.02.2015 - 14:00

1. Denon gra źle w muzyce - koniec . CA będzie lepszy. Onkyo będzie lepszy.

A dobrze to niby co gra? To co sprzedajesz?

Po użyciu Audyssey bas dudnił jeszcze bardziej, a głośnik centralny zrobił się tak cichy że prawie było słychać dialogów. Próbowałem auto-kalibrację robić kila razy i zawsze w moim odczuciu brzmiało to dużo gorzej niż w trybie direct :). Poza tym, głośniki mam wszystkie z tej samej serii (Wharfdale Diamond 8) i rozstawione ładnie symetrycznie dookoła kanapy, więc nie spodziewałem się cudów po autokalibracji.

Moim problemem nie jest Denon i jego ustawienia (tak sądzę), tylko kolumny, i to kolumny chcę zmienić. Na odsłuch kolumn (ciągle czekam na info z salonu że są gotowe :)) pojadę właśnie z moim amplitunerem, aby się przekonać jak gra z innymi kolumnami niż moje stare Wharfedale.

Pozdrawiam

Po użyciu Audyssey bas dudnił jeszcze bardziej, a głośnik centralny zrobił się tak cichy że prawie było słychać dialogów.

To coś jest nie tak. Nie rozumiem w jaki sposób głośnik centralny miałby zostać wysterowany znacznie ciszej.

Mikrofon masz oryginalny? mocowany na statywie?

A punkty pomiaru dobrze wybrałeś i czy była cisza?

Jest jeszcze opcja ręcznego przypisania progów częstotliwości dla każdego kanału.

No ale OK skoro Audyssey z tymi kolumnami nie dziła jak należy to jedynie ręczne nastawy pozostają.

Spróbuj wystroić ilość db ręcznie dla każdego zakresu częstotliwości - na odejmowanie masz sporo zapasu gorzej z dodawaniem bo powyżej zera jest tylko +6 dB.

No a głośność kanałów te zmożesz zbalansować.

Może faktycznie kolumny nie pasują do tego wzmacniacza może są niedopasowane mocą i impedancją?

Nie porównuj amplitunera KD do wzmacniacza stereo.

Jeśli to robisz to nie mamy o czym dyskutować.

A ktoś porównuje?

BTW jak świetnie zabrzmi wzmacniacz stereo w przypadku porównania do wielokanałowej płyty SACD z amplitunera KD?

A koncert nagrany w DTS HD MA 5.1 też polecałbyś odtwarzać w stereo?

Co jakiś wątek o kinie domowym to zawsze wpada jakiś guru z hasłem " do muzyki lepsze jest stereo"

Otóż g..prawda.

Byłem dzisiaj na odsłuchach, i moje wrażenia są następujące (testowałem na moim Denon-1910, utwory głównie to Daft Punk - Give Life Back to Music, Yello - Kiss in Blue, Howard Shore - The Council of Elrond, Vangelis - Light And Shadow) :

- MA BX2 zagrał zdecydowanie najsłabiej - bas jakiś taki "rozklekotany" i nieco dudniący, mniej szczegółowe niż pozostałe głośniki, nie ta liga :)

- Paradigm Monitor Mini v.7 grał "neutralnie" - bass schodził chyba najniżej z całej czwórki, ale poza tym niczym się nie wyróżniał na plus (oczywiście i tak był dużo lepszy od BX2), a do basu i tak będę miał subwoofer

- Kef Q300 - genialne stereo, wszystko słychać gdzie co gra, ale trochę brakowało mi "siły przekazu" przy utworach typu orkiestra symfoniczna czy Light and Shadow Vangelisa, świetne do Daft Punk i Yello

- MA Silver 1 - nie tak dobra "scena" jak w Kefach, ale grały bardziej "miękko" i jakby "silniej" - muzyka orkiestrowa i Vangelis podobały mi się bardziej

Ponieważ zestaw docelowo ma być 5.1 i głównie do filmów, skłaniam się ku MA Silver (preferuję orkiestrowo/syntezatorowe soundtracki filmowe raczej niż rockowo/jazzowo/popowe).

Na koniec pan z salonu podłączył zamiast mojego Denona inny amplituner - CA Azur 351R (głośniki MA Silver 1). Rożnicę od razu usłyszałem nawet ja :), na korzyść CA rzecz jasna.

Oczywiście ucho mam kompletnie nie audiofilskie i wszytko co napisałem powyżej to moje zdanie, a nie prawda absolutna (z wyjątkiem listy utworów i sprzętu :)).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.