Skocz do zawartości
IGNORED

Stare modele CD - jako transport do DAC

krzychu.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Justas, Japończyk płakał jak sprzedawał.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Justas, dla porównania, niżej Fixed Pick Up Mechanism z KSS-273A/B lub KSS-274:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gdyby sama płyta ruszała się także w polu magnetycznym, to w sumie nie miał bym żadnych zastrzeżeń. Ale nie dość, że sama płyta się rusza wokół własnej osi, to jeszcze dochodzą do tego drgania z mechanizmu kół zębatych, a i sam ruch przenosi swoje.

A niżej KSS-270A, taki jaki siedzi w X55ES. Uważam, że takie rozwiązanie jest lepsze, bo drgania są zniwelowane do minimum. Oczywiście, to tylko moja opinia.

post-15740-0-81537900-1424972324_thumb.jpg

W zasadzie nowe mechanizmy weszły w raz z wejściem na rynek modelu CDP-XA7ES, rok 1995, kryzys już trwał na dobre.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

To jest zabawa , bajery i nie ma nic wspólnego z dobrym graniem .

Ale po co ponownie o tym samym pisać .

Wystarczy w forumową wyszukiwarkę wpisać TRANSPORT .

To jest Twoja opinia

Łokmen Saba

Sony BDP-S500 mam u siebie. Do niczego prócz filmów to to się nie nadaje... Zasilacz impulsowy plus kiepski transport plus kiepska aplikacja przetwornika...

>>Muda44

Zapomniałem wstawić chyba jednego z najlepszych mechanizmów jakie powstały. Czyli Pioneer STABLE PLATTER MECHANISM, montowany był w PD-73, PD-75, PD-93, PD-95. Jak jeszcze gdzieś to proszę podaj :) Podobnego mechanizmu używa chyba teraz ESOTERIC, tzn. nie taki sam, to chyba ich robota :)

Niżej fotka wnętrza. Płyta umieszczona była na obracającym się talerzu, a nad nią był laser w polu magnetycznym. Z tej całej czwórki, PD-75 wychodzi na prowadzenie - miałem u siebie :)

Ukryta Zawartość

EDIT

Jednak nie do końca. ESOTERIC ma jednak głowicę poruszaną za pomocą zębatek, szkoda....

Ukryta Zawartość

Bezbłędnie odczytać dane cyfrowe z płyty CD to obecnie potrafi każdy mechanizm, w tym byle napęd przeznaczony do komputera za kilkadziesiąt złotych... Do tego nie są potrzebne super zasilacze, selekcjonowane kondensatory, kosmiczne lasery i inne cuda niewidy.

Ale bzdury... - chłopie, daj już spokój, brakuje Ci podstawowej wiedzy w temacie, więc po co zabierasz głos?

O jakiej wiedzy mówisz? Mam doświadczenia empiryczne. Np od wielu lat korzystam z napędów CD w komputerze i nie zauważyłem, aby pliki kopiowane z nich w jakikolwiek sposób się różniły, programy się nie uruchamiały itp itd. Masz inne doświadczenia w tym zakresie?

Sony BDP-S500 mam u siebie. Do niczego prócz filmów to to się nie nadaje... Zasilacz impulsowy plus kiepski transport plus kiepska aplikacja przetwornika..

To Twoja opinia jak i pana Mudy ta powyżej,na której nie będę się opierał wybierając transport czy kolumny czy inny sprzęt,może wy macie takie "ucho" że po odsłuchu jednego playerka i po zamianie na inny usłyszycie różnicę,przykładowo po 10 minutach przerwy i będziesz w stanie powiedzieć co siedzi w środku

pozdrawiam

Bezbłędnie odczytać dane cyfrowe z płyty CD to obecnie potrafi każdy mechanizm, w tym byle napęd przeznaczony do komputera za kilkadziesiąt złotych... Do tego nie są potrzebne super zasilacze, selekcjonowane kondensatory, kosmiczne lasery i inne cuda niewidy.

Dla innych ma znaczenie,czy wejścia są pozłacane a ty piszesz o jakiś tam technicznych rzeczach,które siedzą w środku :)

Tutaj na forum są tacy co zauważą zmianę w dźwięku gdy zniknie donica z kwiatkiem,którego żona wyniosła z pokoju aby podciąć suche liście

Łokmen Saba

krzychu.pl

Na allegro są transporty w cenie jaką chcesz przeznaczyć (np. luxman z dostępnym laserem) więc po co kupować odtwarzacz cd do ewentualnych modyfikacji? Chyba, że uważasz, że dedykowany transport będzie gorszy brzmieniowo od odtwarzacza cd w roli transportu. Moim zdaniem w zdecydowanej większości przypadków będzie lepszy.

No to odpowiedzcie mi na pytanie co robi głowica laserowa w transporcie? Jakie jest jej zadanie?

No to odpowiedzcie mi na pytanie co robi głowica laserowa w transporcie? Jakie jest jej zadanie?

jeżdżę samochodem od 1995r kiedy to zdałem prawo jazdy,ale za cholerę nie wiem na jakiej zasadzie i z jakich podzespołów składa się silnik.

jest tutaj chyba dział techniczny,gdzie możecie błyskać wiedzą

Łokmen Saba

Zadałem konkretne pytanie, znasz na nie odpowiedź? Skoro twierdzicie, że każdy transport przeczyta każdą płytę bez problemów i zgodnie z zapisem na samej płycie, czyli to co zapisane pojawi się na wyjściu cyfrowym, no to musicie być ekspertami w budowie i działaniu takich transportów. Proszę mi w takim razie wytłumaczyć, co robi głowica laserowa w takim transporcie?

No. no, masa wiedzy, mega eksperci..., masa.

masa expertów tutaj,cała masa i co jeden to lepsiejszy

czasami zerkam na "audiodtereo" i co rok to jest gorzej

zacznijcie słuchać muzyki a nie rozbierać sprzęt i analizować jego zawartość,od tego jest elektroda

Dlatego też nie zamierzać się wdawać w próżne, jałowe dysputy. Warto tylko skonstatować, że przesłanie danych cyfrowych nie jest czymś wymagającym super skomplikowanej techniki. Każdy z użytkowników forum korzystając z internetu odczytuje np. pliki z drugiego końca świata i nie zastanawia się jak to się dzieje, że otrzymane dane są identyczne ze źródłem odległym o tysiące kilometrów, kiedy dane pokonują niezliczoną ilość routerów i są wielokrotnie przekonwertowywane między impulsami elektrycznymi w kablach miedzianych a impulsami świetlnymi w światłowodach. O fali elektromagnetycznej jeśli gdzieś po drodze jest wi-fi nie wspominając....

S/PDIF co prawda nie powstał do przesyłu danych na wielkie odległości, ma pewne niedoskonałości, ale wiara w to, że w XXI wieku może gubić bity na połączeniu długości kilkudziesięciu centymetrów, jest naiwnością!

Chłopie, nie chodzi o drogę sygnału tylko fizyczny odczyt danych z nośnika. Dlatego zadałem proste pytanie, na które to pytanie nie uzyskałem odpowiedzi. Stąd wniosek, że mam do czynienia z ignorantami, którzy nie potrafią logicznie myśleć i analizować danych, które do nich docierają. Wierzycie w dzisiejszą technikę, a to jest pic na wodę. Oczywiście macie do tego pełne prawo, tylko proszę nie wypisywać głupot w stylu, źe każdy napęd dzisiaj odczyta każdą płytę tak samo, bo to bzdura... Uzyskam odpowiedź, czy nie?

Nie ma sensu się ścierać .

Dla wielu parówka za 5zł kg to też kiełbasa :)

Ważne żeby były świecidełka , bajery i masa funkcji .

OK , nie mój problem , nie moje wymagania .

Tylko wpienia mnie jak ktoś stanowczo wypowiada się o czymś o czym pojęcia nie ma .

Nigdy nie miał dobrego sprzętu a swój brak kasy podpiera teoriami z internetu .

Najgorzej że inny to przeczyta i powieli dalej i tworzą się legendy jak to DVD za 5 stówek jest fajne .

A wystarczy chwilę pomyśleć że skoro takie DVD jest takie fajne to jakim cudem sprzedaje się sprzęt kilkanaście - kilkadziesiąt razy droższy ?

Frajerzy w ciemno to kupują ?

Nie każdego stać na dobry sprzęt i ja to rozumiem ale żeby się o czymś wypowiadać trzeba mieć jakąś wiedzę PRAKTYCZNĄ .

Wiedzę z porównań różnych sprzętów z różnych przedziałów cenowych a wtedy boleśnie okazuje się co wart jest sprzęt za parę stówek

>>Muda44

Zapomniałem wstawić chyba jednego z najlepszych mechanizmów jakie powstały. Czyli Pioneer STABLE PLATTER MECHANISM, montowany był w PD-73, PD-75, PD-93, PD-95

Miałem PD 7700 , 8700 , 9700 i PD75 z takim napędem .

Pomysł z napędem fajny pod warunkiem że talerzyk jest prosty a wiele sprzętów które miałem z tym talerzykiem miała go zwichrowany .

No i mnie wpieniało to odwracanie płyty .

SOAD Technicsa też ponoć bdb .

Technicsa dzisiaj wstawię. Muda, CDM1 można jeszcze kupić luzem?

Muda, CDM1 można jeszcze kupić luzem?

Raczej łącznie z dawcą - innym odtwarzaczem CD a to kilka stów .

Tragedii nie ma ale taniości w ewentualnej wymianie CDM4/19 nie przebije .

Muda, nie wiem, ale też to pewnie zauważyłeś. Wszyscy wybierają jak najlepsze DAC'i, ale transport można pominąć. A to przecierz od jakości transpotru zależy jakość dalszej obróbki w przetworniku...

Muda, nie wiem, ale też to pewnie zauważyłeś. Wszyscy wybierają jak najlepsze DAC'i, ale transport można pominąć. A to przecierz od jakości transpotru zależy jakość dalszej obróbki w przetworniku...

No i całe szczęście :)

Zostaje większy wybór i mniej wywindowane ceny ;)

po 10ciu latach z pd9700 nie moge sie odzwyczaic i do tej pory wszedzie wpycham plyty odwrotnie :-)

Miałem kilka CDków z tym napędem i dosyć długo ale za cholerę nie mogłem się przyzwyczaić .

• Moderatorzy

przesłanie danych cyfrowych nie jest czymś wymagającym super skomplikowanej techniki

W ogóle zapis dźwięku w jednym miejscu i odtworzenie go w innym miejscu i czasie to też czynność nie wymagająca "super skomplikowanej techniki"

edison-and-his-phonograph_thumb.jpg

W temacie wątku dodam, że oprócz wymienionych pionierów bardzo fajnie sprawdza się kosztujący grosze Onkyo Dx7711 oraz Dx7911 (jako transport identyczny od 7711 rózni się lepszym DAciem i zasilaniem).

Ręki sobie nie dam uciąć ale tam też głowica laser przesuwana jest bez użycia zębatek. Natomiast DACi są w nich beznadziejne...

DX-7711_11.png

-----------------

Neomammot, nie mam ochoty z tobą dyskutować na tematy techniczne i bardzo szczegółowe. Poczytaj sobie o CIRC oraz korekcji błędów C1 i C2.

Czyli standardowa odpowiedź przy braku argumentów. Korekcja błędów to jedno, a odczyt danych, a w zasadzie rowków z płyty z minimalnym jej użyciem to dwa różne sygnały. Korekcją wszystkiego nie załatwisz. Słuchałeś samych transpotrów w rozdzielczym systemie? Mniemam, że nie. Fajnie jest opierać się tylko na informacjach dostępnych w internecie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.