Skocz do zawartości
IGNORED

Stare modele CD - jako transport do DAC

krzychu.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Jako że stałem się posiadaczem Hegla H80 z DAC na pokładzie ( i odkrywam zalety tego rozwiązania) chciałbym nie narażając się na wielkie koszty wykorzystać jakiś stary solidny odtwarzacz jako transport (podłączyć do DAC przez coaxial). Wchodzi w gre suma max 600-800 zł. Traktuje to jako rozwiązanie tymczasowe ponieważ na dzień dzisiejszy nie wiem czy "iść" w stronę słuchania plików czy pozostać na etapie CD - i zainwestować w konkretny odtwarzacz na przykład Hegla (do zestawu). Jestem chyba konserwatystą i lubię na półce przeszukiwać jakieś nagranie i klasycznie włożyć do napędu i słuchać, dlatego póki co nie chcę inwestować grubej kasy... Ale do rzeczy: Upatrzyłem na allegro trochę modeli Sony: CDP-XB920QS/930QS/930E QS, XB 740QS, XB630QS, X202ES, XA20ES, X55ES itp. Pioniery: PD-9700, 9300, S702, S904, S901 itp. Technicsy z podobnej półki. Czy ktoś z was używa tego typu sprzętu? Może polecić jakiś konkretny model? Jak jest z naprawami, niezawodnością i co dla mnie ważne czy chodzą cicho?

Dzięki z góry za odpowiedzi:

PS. było kilka wątków na ten temat na forum, ale już się nie można dopisać, a i lata lecą (i ten sprzęt się starzeje). Jak to jest na dzień dzisiejszy?

https://www.audiostereo.pl/topic/118468-stare-modele-cd-jako-transport-do-dac/

Wątków jest masa i jeszcze więcej informacji na ten temat .

Ostatni wątek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przecież to wszystko jest szrot na wykończeniu, który albo zaraz padnie albo już dostaniesz padnięty. Pięć złotych szkoda na to wydać.

Lepiej kupić jakiegoś dwuletniego Denona za połowę tej sumy i jako tylko sam transport nic więcej do szczęścia nie trzeba.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Wybór jest prosty: kupic starocia i w razie awarii szukac po ebayach częsci (lub nadziać się na chinskie podróbki np lasera) lub kupic cos nowego i miec spokój z naprawami (serwis) a i tak zagra to przyzwoicie.

Do użytkownika: Muda 44

> Wątków jest masa i jeszcze więcej informacji na ten temat .

> Ostatni wątek

>

Ukryta Zawartość

Widziałem ten wątek, ale nie ma tam informacji o tych konkretnych modelach które są popularne na allegro. Chciałem przeczytać opinie użytkowników.

Ukryta Zawartość

Przecież to wszystko jest szrot na wykończeniu, który albo zaraz padnie albo już dostaniesz padnięty. Pięć złotych szkoda na to wydać.

Lepiej kupić jakiegoś dwuletniego Denona za połowę tej sumy i jako tylko sam transport nic więcej do szczęścia nie trzeba.

Tym razem się z Tobą nie zgodzę .

Marantze z CDM4/19 są nie do zajechania , bezawaryjne i tanie .

Czasem jest do wymiany zębatka za 50zł nowa .

Sam zatoczyłem koło i wróciłem do tych " szrotów " .

Gdy nawet padnie mi laser ( miałem kilkadziesiąt modeli Marantza z tym napędem jak CD40/50/60/42/52/72 ) i rzaden nie miał zajechanego lasera .

To nie KS213C który wytrzymuje max 2 lata intensywnego użytkowania .

A jak nawet padnie nam taki Marantz to Philipsa z tym napędem kupi się do 100zł z przesyłka i dalej lata tłuczemy .

Który Denon ?

Miałem nowego DCD 720AE i jako transport to był niewypał .

Ponoć dobry jest DCD2000 ale kosztuje koło 3000zł a laser ?

Marantz produkuje dobre, tanie CD. Szroty zostawić na śmietniku.

Marantz jak był połączony z Philipsem produkował wręcz niezniszczalne odtwarzacze , później było coraz gorzej .

Gadałem ostatnio z kumplem który był w serwisie audio. Dowiedział się ciekawej rzeczy: coraz częsciej klienci przychodzą z laserem kupionym po jakis tam ebayach i okazuje sie niesprawny. Więc ostrozny byłbym z kategorycznymi tezami że " kupujesz za 100zł i smiga wiecznosc"

Widziałem ten wątek, ale nie ma tam informacji o tych konkretnych modelach które są popularne na allegro. Chciałem przeczytać opinie użytkowników.

Masz tam konkretną odpowiedź - Marantz CD52 , najlepiej w wersji MKIISE .

Patrz na wyświetlacz żeby palił się ostro i kup na zapas zębatkę do CDM4 - 40/50zł .

Z podanych

: CDP-XB920QS/930QS/930E QS, XB 740QS, XB630QS, X202ES, XA20ES, X55ES itp. Pioniery: PD-9700, 9300, S702, S904, S901

To co ma tylko wyjście optyczne - odpada.

Z Pioneera PD9700 , 901 - bardzo dobre jako napędy ale za zadbany trzeba dac powyżej 1000zł .

Lasery na wyczerpaniu - oryginał 500zł

Sam ani ten kto nie siedział w Pioneerach lasera nie wymieni .

Wymieni ale nie skalibruje dobrze .

Do Marantza cały napęd przekładasz w zasadzie 1:1

Odpowiedź nasuwa się sama .

Gadałem ostatnio z kumplem który był w serwisie audio. Dowiedział się ciekawej rzeczy: coraz częsciej klienci przychodzą z laserem kupionym po jakis tam ebayach i okazuje sie niesprawny. Więc ostrozny byłbym z kategorycznymi tezami że " kupujesz za 100zł i smiga wiecznosc"

Jaki sprzęt , jaki laser ?

Sony , Technics , Kenwood , Stare Denony i podobne .

Jest wiele sprzętów z niedostępnymi czy padającymi laserami i tu się zgodzę .

Jak pisałem - miałem KILKADZIESIAT odtwarzaczy na CDM4 w różnym stanie . Ten laser zjechać to sztuka !

W tamtych latach Marantz był połączony z Philipsem i stosował napędy Philipsa a ten wstawiał je do wszystkich modeli więc taki CD604 czy podobne niskie modele kupujesz za grosze .

Z 2 lata tamu dokładnie za 100zł kupiłem 618tkę bez śladów używania .

Jako transport sugeruję odtwarzacz blu-ray Pioneer BDP-170, do kupienia NOWY, z polską gwarancją, w cenie około 400 pln. Wbudowany Ethernet, zarówno kablowy, jak i wi-fi, obsługa DLNA. Odtwarza wszystkie typy plików do 192/24 (oprócz DSD, a FLACki tylko z USB). Brzmienie wbudowanego DACa oczywiście nie jest wybitne, ale skoro ma służyc jako transport to nie ma znaczenia. Możliwość podłączenia HDD przez USB, bo radzi sobie nie tylko z FATem jak i NTFS. Acha, można odtworzyć SACD.

Używam i polecam, z zastrzeżeniem że soft jak to u Pioneera należy do tych słabo dopracowanych i urządzonku zdarza się złapać od czasu do czasu zwiechę przy odtwarzaniu z Youtuba i Divx'ów.

Skąd sugestia że Pioneer ma "złe" wyjście coax? Moim zdaniem gra to OK. Mam wzmacniacz Onkyo z wbudowanym DACem Wolfsona i gra to bardzo przyjemnie. Porównywałem z brzmieniem Onkyo C-7030, które też ma wyjście cyfrowe i moim zdaniem różnicy nie ma, oczywiście na cyfrze bo po analogu Onkyo gra przyjemniej niż Pioneer. A płyty SACD nie mam, także nie odpowiem.

Zapomniałem wspomnieć, że Pioneera można obsługiwać bezpośrednio ze smartfona. A także przesyłać pliki muzyczne. Video też! ;-)

Skąd sugestia że Pioneer ma "złe" wyjście coax?

Większość odtwarzaczy ma to wyjście zrobione na sztukę i efekt finalny jest mizerny .

Było o tym na forum nie raz , sam tez robiłem takie porównania i z nich wyłonił się wspomniany wyżej Marantz czy Pioneer PD9700 .

Lada chwila będę miał Wadię 3200 - transport CD i będę miał okazję porównać obecnego CD72MKIISE + mod vs dedykowany i jeden z najlepszych transportów CD jakie zbudowano .

No wiesz, żeby coś sknocić w połączeniu cyfrowym to naprawdę trzeba się postarać... Moim zdaniem w wyjściu cyfrowym BDP-170 nic niepokojącego nie ma, to dość śiweży model, pojawił się rok temu i połączenie cyfrowe powinien mieć lepiej dopracowane niż jakieś starocie. Ale oczywiście przy moim sprzęcie typu low-end może to być mało wiarygodna opinia. :-)

No wiesz, żeby coś sknocić w połączeniu cyfrowym to naprawdę trzeba się postarać... Moim zdaniem w wyjściu cyfrowym BDP-170 nic niepokojącego nie ma, to dość śiweży model, pojawił się rok temu i połączenie cyfrowe powinien mieć lepiej dopracowane niż jakieś starocie. Ale oczywiście przy moim sprzęcie typu low-end może to być mało wiarygodna opinia. :-)

No właśnie, nabierz troszkę doświadczenia ze sprzętem, nie tylko low-end, to może Twoje opinie będą bardziej wiarygodne.

panowie Muda oraz Banalny,

miałem do niedawna blu ray panasonic bdt220,grało to jako tako po optyku ale miał dlna,wifi,flac i inne pierdoły,cena używki jakies 40funciszy

od wczoraj mam Sony bdp s500 po coaxialu do RA-12,brakuje mu wifi,dlna,flac itd ale nie żałuję wymiany a koszt 60funciszy,jedynie jak w opiniach wyczytałem,jest mułowaty czyli długo myśli ale jak się po jednym kawałku nie zmienia krążka CD to jest to do zaakceptowania.

jak dla mnie sony zgrywa się dobrze z moim systemem a obraz z krążka Blu ray sprawa drugorzędna ale wymiata a i upscaling DVD ma najlepszy jaki widziałem

miałem sony sb740,qs,pionka av868 i pare innych plajerów,koszt zabawy w UK nie jest zbyt wysoki,więc pozwalam sobie na takową zabawę/wymianę ale sony będzie u mnie raczej na długo,bo jako player blu ray będzie służył aż padnie,gdy dokupie sobie jakiegoś sieciowca na flac

pozdrawiam

Łokmen Saba

Ja gram Pioneerem PD 10 po coax. Jestem zadowolony z brzmienia jak za te pieniądze. Wczesniej miałem Audio analogue crescendo które grało lepiej ale przepasci nie ma. Dziwi mnie krytyka Pioneera albo ktos jest głuchy albo porównuje do o wiele drozszego sprzetu co jest głupotą :)

Dziwi mnie krytyka Pioneera albo ktos jest głuchy albo porównuje do o wiele drozszego sprzetu co jest głupotą :)

No bo każdy wie, że audifilskie "zero-jedynki" brzmią zdecydowanie lepiej niż chamskie, zwykłe bity... ;-P

No wiesz, żeby coś sknocić w połączeniu cyfrowym to naprawdę trzeba się postarać...

I dlatego xx letnie transporty CD za niemałe pieniądze schodzą jak ciepłe bułeczki :)

Maluch to też samochód . Przecież ma 4 koła i jak to można sknocić ;)

i połączenie cyfrowe powinien mieć lepiej dopracowane niż jakieś starocie

Za 500zł ?

panowie Muda oraz Banalny,

miałem do niedawna blu ray panasonic bdt220,grało to jako tako po optyku ale miał dlna,wifi,flac i inne pierdoły,cena używki jakies 40funciszy

od wczoraj mam Sony bdp s500 po coaxialu do RA-12,brakuje mu wifi,dlna,flac itd ale nie żałuję wymiany a koszt 60funciszy,jedynie jak w opiniach wyczytałem,jest mułowaty czyli długo myśli ale jak się po jednym kawałku nie zmienia krążka CD to jest to do zaakceptowania.

jak dla mnie sony zgrywa się dobrze z moim systemem a obraz z krążka Blu ray sprawa drugorzędna ale wymiata a i upscaling DVD ma najlepszy jaki widziałem

miałem sony sb740,qs,pionka av868 i pare innych plajerów,koszt zabawy w UK nie jest zbyt wysoki,więc pozwalam sobie na takową zabawę/wymianę ale sony będzie u mnie raczej na długo,bo jako player blu ray będzie służył aż padnie,gdy dokupie sobie jakiegoś sieciowca na flac

pozdrawiam

To jest zabawa , bajery i nie ma nic wspólnego z dobrym graniem .

Ale po co ponownie o tym samym pisać .

Wystarczy w forumową wyszukiwarkę wpisać TRANSPORT .

bajery i nie ma nic wspólnego z dobrym graniem .
To chyba jest jedyna rzecz, w której się zgadzamy. Faktycznie bajery służą tylko wygodzie, komfortowi użytkowania, podnoszą funkcjonalność urządzenia. A sam pure "transport" też z założenia nie służy "graniu". Jest przezroczysty z tego punktu widzenia. Dane cyfrowe odczytuje i przesyła dalej. Transport to tylko taki bardziej zaawansowany "kabelek" łączący źródło danych z przetwornikiem DAC. Ale ja rozumiem, że są osoby które płacą grube tysiące za kabelki, szczególnie te cyfrowe, i wcale mi to nie przeszkadza! :-)

Do użytkownika: boras

> krzychu.pl

> Tak z ciekawości zapytam. Skoro potrzebujesz transport cd, to dlaczego chcesz kupić odtwarzacz?

Tak jak pisałem , jest to rozwiązanie tymczasowe, dlatego nie chciałem przeznaczać na to wielkich pieniędzy. Z tego też powodu modele cd-ków z allegro , które wymieniłem wyglądały interesująco, sprawiają dobre wrażenie a po za tym kosztują niewiele. Tylko narzuca się pytanie: Jak długo przetrwają.

Dzięki odpowiedziom użytkowników, trochę się rozjaśniło. Szczególne dzięki dla Muda44. Thx.

Ale ja rozumiem, że są osoby które płacą grube tysiące za kabelki, szczególnie te cyfrowe, i wcale mi to nie przeszkadza! :-)

W Audio video polecieli najlepiej. Redaktor deprecjonował transporty CD za grubą kasę, ale transport plików Aurendera (bez DAC!!) za 30 tysięcy juz nie :) Komp za 30 tysi..no to cacy .

To chyba jest jedyna rzecz, w której się zgadzamy. Faktycznie bajery służą tylko wygodzie, komfortowi użytkowania, podnoszą funkcjonalność urządzenia. A sam pure "transport" też z założenia nie służy "graniu". Jest przezroczysty z tego punktu widzenia. Dane cyfrowe odczytuje i przesyła dalej. Transport to tylko taki bardziej zaawansowany "kabelek" łączący źródło danych z przetwornikiem DAC. Ale ja rozumiem, że są osoby które płacą grube tysiące za kabelki, szczególnie te cyfrowe, i wcale mi to nie przeszkadza! :-)

Transport to nie takie proste urządzenie . Z założenia tak ale już wykonanie nie .

Dane trzeba najpierw odczytać z płyty , przetworzyć na SPDIF i wysłać . Po drodze jest kilka układów bezpośrednio w torze sygnałowym jak i tych do obsługi wyświetlacza , zdalnego sterowania , napędu itd .

Każdy układ do zasilania wprowadza jakieś zakłócenia zakłócając je i sam jest zakłócany przez inne układy . I tu wychodzi problem z zasilaniem .

W dobrych klockach zasilanie to jest odseparowane . Dla przykładu taki Marantz CD50 ma jak pamiętam 3 stabilizatory . Jeden do cyfry +5V i zasila całą cyfrówkę .

NAIM CDX ma jak pamiętam 21 takich stabilizatorów - odseparowane zasilanie .

I tu rodzą się koszty .

To tak w dużym skrócie .

Tak jak pisałem , jest to rozwiązanie tymczasowe, dlatego nie chciałem przeznaczać na to wielkich pieniędzy. Z tego też powodu modele cd-ków z allegro , które wymieniłem wyglądały interesująco, sprawiają dobre wrażenie a poza tym kosztują niewiele. Tylko narzuca się pytanie: Jak długo przetrwają.

CD52MKIISE jest tani , nie do zajechania , zębatka i lasery dostępne no i jest bdb transportem więc nie ma co kombinować ;)

odpowiedzi:

Sony ES unikaj jak ognia bo nie ma do nich laserów.

Wybitne napędy stosowało Sony nawet w budżetowych modelach - nazywały się Fixed Pick Up Mechanism. Można je kupić za grosze, mają tanie i dostępne lasery a to był kiedyś taki napędowy high end .

Fixed Pick Up Mechanism nie ma nic wspólnego z wybitnym napędem. Wprowadzono go z oszczędności. Dobre trasporty to seria CDM Philipsa i BU-1 od Sony. Wszelkie rozwiązania mechaniczne z zębatkami są do dupy.

CDM jak i BU-1 to przedewszystkim szklana optyka, głowica laserowa w polu magnetycznym oraz dobre zawieszenie trasportu wtym dobra obudowa.

Lasery obu firm z tamtych lat są nie do zajechania, nie wiem co ludzie robią, że przestają działać. Ale słyszałem, że ludzie specjalnie podkręcają napięcie lasera, bo niby to ma zwiększyć precyzję odczytu - co za bzdura. Ja mam X55ES i działa jak marzenie.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

To było i nie wróci :(

Ukryta Zawartość

Wystarczy porównać jak takie pierwsze CDMy miały zawieszoną soczewkę a jak mają obecne .

Ukryta Zawartość

Fixed Pick Up Mechanism nie ma nic wspólnego z wybitnym napędem. Wprowadzono go z oszczędności.

No patrz ... A wszystkie pisma pisały ze high end. Cholerni oszuści ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.