Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe nie odtwarza dźwięku z telewizora.

EPolak

Rekomendowane odpowiedzi

fu3tkm.jpg

29crhmq.jpg

2nqdu8.jpg

25flfnm.jpg

2q1hw80.jpg

Witam jako nowy na forum, i zaraz z pierwszym pytaniem :)

Ok iluś tam lat mam stare kino domowe 5.1 (model u góry na zdjęciu),oraz całkiem nie dawno kupiłem nowy telewizor od Samsunga. Chciałem znów podłączyć moje KD do telewizora, lecz jak podłączyłem i ustawiłem wyjście audio na telewizorze, dźwięk nie jest puszczany przez głośniki. Macie jakieś pomysł na podłączenie ?

p.s. przepraszam jak będą za duże obrazki

p.s.s. na podłączeniu "Component" są połączone "czerwony, żółty i biały kabelek" z kina i nie działa :D

Liczę na szybką odpowiedź, pozdrawiam,

Artur

Nie będzie działać , bo w TV to wejście L R ( biały i czerwony ) analogowe RCA ( potocznie czincze ) .

Musisz połączyć optycznie , kino ma wejście , a TV zdaje się wyjście . Jaki to TV ?

No przeciez w TV masz po analogu (tak jak wtyki powpinane) TYLKO wEjście dzwięku!

Połącz opticalem - wyjscie w TV z boku widac i wejdz z tym w dowolny OPTICAL IN w KD (są jak widać 2)

Jak kupie w najbliższym czasie te kable optyczne to sprawdzę, bo narazie próbowałem prowizoryczne podłączyć. A telewizor to Samsung HU6900

Dzięki za szybką odpowiedź. Pozdrawiam,

Artur

Witam ponownie,

Dziś kupiłem kabel optyczny, podłączyłem i włączam na yt jakiś "tester" i włączyłem to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Lecz gdy odsłuchiwałem na KD to nic nie słyszałem z tyłu, troszkę jakby tylne głośniki nie działały. Podchodzę, sprawdzam uchem, coś słychać ale słabo. Zmieniam ustawienia w KD tak aby przednie "zmniejszyć" a tylne "zwiększyć" jednak to nic nie dało. Macie jakieś pomysły ?

p.s. ten "tester" działa, na słuchawkach patrzałem i działał pięknie

p.s.s. wszystkie głośniki działają jak należy (testowałem w wmontowanym testerze w KD)

Liczę znów na szybką odpowiedź :)

Pozdrawiam,

Artur

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No ale to jest test do sluchawek wiec ma byc z tyłu słyszalny ?

Poszukaj jakiegos testu 5.1 o ile TV przesle cos takiego z Opticala bo nie zawswze to jest oczywiste.

Też włączyłem z yt 5.1 wszystko ładnie przedni lewy i prawy oraz centralny działa ale już tylne lewy i prawy oraz subwoofer nie działają :/

YT nie wspiera DD 5.1. Poczytaj komentarze .

Po

wył

U

Raczej to nie YT nie wspiera 5.1, tylko Samsung.

Było gdzieś obok niedawno o wyjściu audio z TV i opinia, że owszem, dają, ale 2.1, a nie 5.1 :-(

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Na tej stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) piszą że jest jakieś wsparcie dla 5.1 :) . Macie jakieś próbki dźwięków żeby chociaż sprawdzić czy odtwarza ? Oraz czy jeśli podłącze pendrive pod telewizor i włączę z niego film to będzie 5.1 dźwięk ? :) Może jakieś kanały polskie z filmami dają wsparcie do 5.1

Pozdrawiam,

Artur

Ukryta Zawartość

Obawiam się, że trzeba będzie nabyć odtwarzacz, albo jakiś np. tuner DVBT HD z USB i cyfrowym wyjściem audio.

Bywają modele już od 60 zł, zwykle z wyjściem coax. Powodzenia.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Było gdzieś obok niedawno o wyjściu audio z TV i opinia, że owszem, dają, ale 2.1, a nie 5.1 :-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Macie jakieś próbki dźwięków żeby chociaż sprawdzić czy odtwarza ? Oraz czy jeśli podłącze pendrive pod telewizor i włączę z niego film to będzie 5.1 dźwięk ? :) Może jakieś kanały polskie z filmami dają wsparcie do 5.1

To podłącz i sprawdź . Kanały są z 5.1 . skąd bierzesz sygnał do TV ?

Druga sprawa , że często w kombajnach KD dźwięk 5.1 jest tylko z napędu wbudowanego .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam kombajn LG za grosze i odtwarza z USB i wejścia opt fonię tak samo, jak z napędu.

Zarówno DD 5.1, jak DTS.

A już np. TV Philips nie rozpoznaje fonii 5.1 z USB i jest cisza, bo nie ma nawet downmixa.

Obawiam się, że trzeba będzie nabyć odtwarzacz, albo jakiś np. tuner DVBT HD z USB i cyfrowym wyjściem audio.

Bywają modele już od 60 zł, zwykle z wyjściem coax. Powodzenia.

Kolega ma rację i to będzie chyba najlepsze rozwiązanie , poszukaj jakiegoś tunera zewnętrznego tv naziemnej (bo teraz pewnie korzystasz z tunera wbudowanego w TV ) , one mają możliwość odtwarzania filmów z usb i będzie dźwięk 5.1, niestety żaden z nich nie odtworzy ścieżki zapisanej w DTS-ie , szukaj takiego, który ma jak największą ilość wyjść różnego rodzaju, da Ci to większe pole manewru przy podłączeniu. Wtedy TV łączysz z tym tunerem kablem hdmi (najlepsza jakość obrazu) a TV z kinem kablem optycznym.

A teraz odnośnie tego połączenia co masz, patrzyłeś na ustawienia k.d.? , jak masz ustawione wejście dźwięku w menu, czy jest jakieś w ogóle ustawienie dźwięku wejściowego, patrzyłeś/ustawiałeś tylko w TV a kino to co? Moim zdaniem tam też powinny być jakieś ustawienia w tej kwestii.

Teraz odnośnie dźwięku z YT, dajcie sobie spokój z jakością dźwięku w YT, nie ma żadnego 5.1, ewentualnie jakiś Pro Logic przerobi to bidnej jakości stereo aac 128kbps i wielkości 2 MB !! do surroundu . Najlepiej ściągnąć jakiś plik o dużej pojemności z dźwiękiem DD wtedy będzie wiadomo, że jest on dobrej jakości i z oddzielnymi wszystkimi kanałami.

Ale dziwi mnie jeszcze to, że przy połączeniu kablem Euro-Euro nie ma dźwięku w kinie, chyba, że to nie jest pełne Euro, czyli nie ma wyjścia dźwięku z TV z tego euro. Chyba, że nie ustawiłeś w TV wyjścia dźwięku po euro. Wtedy niepotrzebne by były te chinche, które zresztą wpiąłes w wejścia.

W instrukcji TV na stronie 23 napisali :

" Podłącz złącze wejściowe SCART telewizora do złącza wyjściowego SCART urządzenia za pomocą kabla SCART. Dodatkowe połączenie audio nie jest wymagane, ponieważ kabel SCART doprowadza także sygnał dźwiękowy. "

Chodzi tu zapewne o wprowadzenie dźwięku do Tv a nie napisali czy za pomocą euro-euro da się go wypuścić .

Zobacz może w instrukcji kina d. napisali czy dźwięk może wejść przez euro.

Witam po raz ostatni w tym temacie :)

Akurat leciał film pt. "Avatar" na Polsacie i od razu włączyłem kino :D I okazało się że działa, trzeba troszkę posiedzieć przy tym konfigurowaniu żeby było wyśmienicie :D I widocznie prawdą jest że yt nie odtwarza ścieżki dźwięku 5.1. Dzięki wszystkim co się tu wypowiadali, za pomoc przy podłączeniu. Jeżeli na forum jest możliwość (jestem nowy) to temat gotowy do zamknięcia.

Pozdrawiam,

Artur

• 2 tygodnie później...

Teraz nie pamiętam czy to było na Polsacie czy gdzieś indziej :) Bynajmniej z telewizora działa, m.in. film kupiłem z dźwiękiem 5.1 i ustawiłem KD na Dolby Digital. Były efekty, jeszcze trzeba skonfigurować lecz wszystko się uda :D

Pozdrawiam,

Artur

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.