Jump to content
IGNORED

Naim CD 5 X

leonpk

Recommended Posts

Cześć.

Niedawno zostałem zaproszony do sklepu w Gorzowie na odsłuchy cd-ka Naima CD 5 X.

Od razu muszę powiedzieć ,że jestem zagorzałym fanem starej czarnej płyty i naprawdę niełatwo jest wybrać cd-ka o zbliżonej charakterystyce dzwięku do LP , czyli jednym słowem mówiąc jestem bardzo wymagający pod tym względem.

Odsłuchu dokonywaliśmy na Cabasach, wzmacniacz był produkcji miejscowej czyli z Gorzowa i była to lampa, Do porównania wziąłem swojego cd-ka , a właściwie DVD Yamachy 530 przerobioną przez Darka Kuleszę . Przeróbka dotyczyła tylko stopnia analogowego,tak więc nie spodziewałem się jakiejś rewelacji w porównaniu ze sprzętem za 10500 zł, mój kosztował ok.1000zł za wszystko brutto.

Pierwsze wrażenie jakie odniosłem po słuchaniu rocka i muzyki poważnej to zamazane wysokie tony na Naimie , ale było to wrażenie tylko chwilowe . Wysokie są naprawdę ciche w porównaniu do Yamachy -ale są , i to 2 razy dłuższe brzmienia niż DVD –dziwne co?

Średnica to już 100% analog ,a bas jest tak potężny jak sto kilo gwoździ .No i ta przestrzeń –może nie jest to stadion , ale od Yamachy było naprawdę lepiej i głębiej. Lokalizacja źródeł była naprawdę niezła. Przypominało mi to wszystko starego dobrego lp-ka.

Podsumowując , Naim jest to urządzeni dla dojrzałych audiofili, melomanów, a także dla osób , którzy lubią posłuchać muzyki z dużym wykopem. A osoby , które lubią spędzać zimowe , długie noce przy lampce wina , nie trzeba przekonywać do niego .Brak cyfrowej skazy w nagraniu,i ta analogowa , słodka otoczka przy każdym dźwięku dodają do nagrania tego czegoś.

PS.niedługo znowu wybieram się na odsłuchy i mam nadzieję,że jeszcze kiedyś posłucham CD5X ,ale tylko w sklepie no może u znajomego---cena jest dla mnie ZAPOROWA..

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• 3 months later...

Daj spokój z Naimem i posłuchaj Lina. To jest czad. Rozdzielczość, dynamika, stereofonia, głębia. Po prostu warto wydać kasę aby go mieć, ja juz składam.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.