Skocz do zawartości
IGNORED

Asynchroniczne wejście USB DAC

Patryk_57905

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj, Patryku. Na forum raczej piszemy do siebie po imieniu.

Trochę danych o asynchronicznej transmisji USB, bez marketingowego bełkotu znajdziesz tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wprawdzie to porównanie z interfejsem FireWire, ale prosto definiuje tryb asynchroniczny:

Transfer asynchroniczny (masowy) jest wykorzystywany do przesyłania dużych ilości danych z wymaganiem, aby wszystkie transmitowane dane zostały poprawnie dostarczone do odbiorcy, przy czym nie jest wymagane regularne (w równych odstępach czasu) dostarczanie tych danych. Uszkodzenie danych podczas transmisji skutkuje ponowną retransmisją danych.

Z kolei tryb izochroniczny autorzy opisują tak:

Transfer izochroniczny (…) zapewnia regularne dostarczanie danych. Sprawdzana jest również poprawność odebranych danych poprzez kontrolę zgodności sumy CRC, jednakże w przypadku wykrycia uszkodzenia odebranych informacji transakcja jest tylko odrzucana i nie następuje retransmisja uszkodzonych danych. Dlatego głównym zastosowaniem tego transferu jest przesył danych typu A/V, dla których krytyczny jest czas dostarczania danych, a nie spójność przekazywanych informacji.

Zagadkowe to ostatnie zdanie...

Od jakiegoś czasu tryb asynchroniczny stał się "obowiązkowy" w urządzeniach audio. Jako właściciel DAC-a pracującego na wejściu USB w trybie izochronicznym mogę tylko stwierdzić, że gra to wyraźnie gorzej od wejść SPDIF, dlatego ja póki co łączę komputer z przetwornikiem za pomocą kabla optycznego :-(

Sam się próbuję dokształcać w kwestii cyfrowego audio, więc byłoby miło, gdyby ktoś skomentował mój wpis i wniósł więcej wiedzy.

Ukryta Zawartość

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

Proszę poczytać sobie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie - sprawa jest prosta: konwertery asynchroniczne są dostępne dziś powszechnie na rynku i nie kosztują już majątku, w szczególności te chińskie wynalazki.

Jaki problem zamówić sobie z Aliexpress i przekonać się samemu o prostej prawdzie, że bez konwertera asynchronicznego nie ma mowy o dobrym graniu z kompa.

Oczywiście - dobrze jeśli konwerter jest wysokiej klasy (zegary, XMOS, izolacja galwaniczna) ale ja np. mam modele konwerterów bez XMOS-a i nie narzekam.

W każdym razie - konwerter asynchroniczny to jedyny sensowny sposób na rozwiązanie transportu w PC audio, jeśli jakość jest dla Was priorytetem.

Wszystko jedno, czy będzie ów konwerter urządzeniem samodzielnym, czy elementem składowym nowoczesnego przetwornika D/A.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

A możecie poradzić jakiś dobry używany dac z odtwarzaczem sieciowym z asynchronicznym wejściem, obsługą plików DSD i żeby grało na prawdę dobrze?

Wiem już, że będę poszukiwał dobrego starego transpostu cd tak do 500zł i kupię za całość budżetu, który urusł do 3 tys dac z odtwarzaczem strumieniowym..tylko jaki??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.