Skocz do zawartości
IGNORED

Transformatory do Audio

tosiekk

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka. Właśnei zamówiłem dla siebie trafko w toroidy.pl 400VA 2x24V pod LM3886. Wg. ich cennika i tego co mi przysłai na maila chcą za nie 85 zł i 40 gr + koszt wysyłki. Zobaczymy co to jest :)

Jeżeli pod aplikacje Audio to lepiej odwołaj te zamówienie i zamów droższą wersję dedykowaną dla audio wegług tego co napisane jest wcześneij - WARTO !! standardowe nieco warczą,

a możesz mi powiedzieć jaki wpływ ma warczenie na jakośc prądu z trafa ?? bo ja Ci powiem że żadną... a droższa byłaby ok 40 zł a za tyle to mam już np jednego LM3886T.... niewiem czego wy chcecie od tego buczenia ....tego przeciez nie słychać ....:P

Widzisz rzecz względna... Jeżeli chodzi o mnie to jakość brzmienia wzmacniacza określam przy bardzo małym poziomie głośności, poza tym słucham muzyki cicho i warczenie trafa nie jest zbyt miłym dodatkiem akustycznym. Takie jest moje zdanie.

>tosiekk

Wszystko, jak zwykle jest sprawą kompromisów. Prawdą jest również, że na zwykłych trafach można zrobić wystarczająco dobrze grający wzmacniacz (szczególnie jesli nie jest on wstawiany do toru za dziesiatki kPLN).

Jeśli tylko trafo nie przeszkadza w odsłuchu, to jest OK. Szczególnie nie jest to tak istotne dla wzmacniaczy pracujących w klasie AB, bo małe prady spoczynkowe i na ogół trafa są wystarczająco ciche.

A jesli chodzi o dźwięk, to wstawienie trafa o kilkadziesiąt PLN droższego żadnej gwarancji nie daje.

Mam lamerskie pytanie jako laik w kwestii elektroniki: czy wymiana trafa (toroid) we wzmacniaczu pracującym częściowo w klasie A, a powyżej pewnej mocy w AB wymaga jakichś dodatkowych przeróbek, czy wystarczy wstawić nowe "szpulki"?. Drugie pytanie to czy jest jakiś sens zmiany toroidów z 2x150 VA, na powiedzmy 2x200 VA, lub 2x300VA (o ile się zmieszczą) - czy sama zmiana trafa ma wpływ na wydajność prądową wzmacniacza?

Dzięki za ewentualne odpowiedzi.

Najlepiej[moim zdaniem]jest zastosowanie wspolnego duzego trafola[Oile mamy to wszystko we wspolnej obudowie].

Jezeli faktycznie chcesz miec duza [uczciwa moc ciagla..o ile tranzystory niezdechna] to pamietaj o sumie amplitud wyjsciowych podzielonych przez RL.I masz min.niezbednego pradu potrzebnego do oddania wmiare czystej mocy.Musisz wziasc pod uwage zjazdy impedancji zest.glosnikowych do wartosci np.1.5 Ohm[innfinnity]...

Wlaśnie wysłałem Ci to pytanie przez Twoje www. Ten wzmacniacz to Amplifikator, wiem że miał problemy z wysterowaniem np. ProAc Response 2.5. Zastanawiałem się czy przez wymianę wstawionych tam traf coś osiągnę, nie "paląc" przy tym wzmacniacza.

Czasem zamiana tranzystorow wyjsciowych na lepsze pradowo daje dobry efekt koncowy.

Glownie chodzi tutaj o mniejsze spadki na laczach i lepsze warunki pracy przy wysokich pradach jak duzych temperaturach.Niestety jak to bywa w elektronice[sztuka/kompromisow]mamy wtedy do czynienia z wiekrzymi pojemnosciami zlacz... ciecie gory pasma.

Jest to kompensacja napięcia wejściowego. Przeważnie +- 5 do 10 %. Wyobraź sobie ,że mieszkasz w leśnej głuszy i w gniazdku masz napięcie 200V. Wtedy takie rozwiązanie jest jak znalazł.

To zależy od urządzenia, od czasu kiedy zostało skonstruowane. Takie rozwiązania stosuje się jednak rzadko - raczej w specjalistycznych urządzeniach. W sprzęcie audio czegoś takiego nie widziałem.

Za model posłużyła koncepcja powszechnie stosowana w trafach w GPZ ( Główny Punkt Zasilania). Trafa po stronie WN miały odczepy do kompensacji spadków na linii.

Witajcie :) DZisiaj otrzym,ałem przesyłke od Toroidy.pl z trafkiem 400VA 2x24V i jestem bardzo zadowolony. Trafo przyszło szybko , dobrze wykonane i co najważniejsze w ogóle nie buczy...tylko podczas włączenia jest bardzo cichutkie buknięcie. Naprawde polecam :) Trafo 400VA 2x24V z przesyłką kosztowało mnie 98 zł i 80 gr

• 2 tygodnie później...

Co daje zalanie środka żywicą?? Ano to ze jak się w niej wywierci otwór to łatwiej je zamocować..no dobra może delikatnie usztywni zwoje,ale tylko wewnątrz rdzenia,tam gdzie ta żywica jest.

Podoba mi się kolejny już tekst... "otrzymałem trafo do Gain Clona ,wogóle nie buczy"

Żadne trafo nie bedzie w Gain Clonie buczeć bo na stand by-u pobiera on kilka wat z sieci.

Zalewanie żywicą epoksydową uzwojen ma na celu uniemożliwienie ich drgan jak i uderzania o siebie.

Zalewanie przestrzeni między miedzy rdzeniowej w celach udogodnienia montazu tez jest poprawnym zabiegiem,rdzenie toroidalne nie lubią nacisku zewnetrznego bo ulegaja odkrztalceniu.

Dodam dwa słowa do wątku o trafach z toroidy.pl - kupiłem i sprawdziłem. Całkiem poprawne trafa, buczenie słychać dopiero z kilku centymetrów (test żarówkowy), nie wiem po co taki duży zapas napięcia na uzwojeniach (np. miało być 15 jest 17 pod obciążeniem). Ale ogólnie za tą cene poprawne trafo. Plusem są wymiary w stosunku do całkiem zalewanego trafa.

[obrazekLUKASZ-204261_1.jpg] [obrazekLUKASZ-204261_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-616-100001944 1170261163_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>jar

Nie wybrażam sobie pokoju z gdzie wystawały by mi kable - wybraź sobie gości którzy widzą na stole obok sałatki trafo z kablami. No i dzieki za opinie, lubie robić zdjęcia choć jeszcze kiepsko mi to wychodzi . :)

Jestem kolejnym szcześliwym posiadaczem traf z firmy Toroidy. Słowa uznania dla firmy, trafa wykonali w przeciągu kilku dni. Mimo, że są jeszcze nie przykręcone na stałe, nie słychać żadnego buczenia. Moje trafa to 2 szt. 250 VA 2x22V w specyfikacji do Audio. Koszt dwóch sztuk 250 zł. Polecam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.