Skocz do zawartości
IGNORED

GOODMANS/CARY 300B/GRAMOFON J.SIKORA

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie znalazłem z godzinkę aby odpowiedzieć na wszelkie pytania ... ale zacznijmy od początku ... zabawę z winylem zacząłem z 6 albo 7 lat nie pamiętam dokładnie. po przesłuchaniu kilku gramiaczków wybór padł na Kuzmę Reference z ramieniem 4point jako nowość miałem wtedy ramię z numerem seryjnym 8 z wkładka lp-s bentza no grało to ale jak to poszukiwacz extremalnego dźwieku czegos tu brakowało .... fotek nawet nie chce mi sie szukać ... Janusz Sikora w tym czasie posiadał gramofon Feickerta który brzmieniem był dynamiczniejszy i z wiekszą podstawą basową a ja bass lover więc nadażyła sie okazja kupić u niemca jeden z 3 specjalnych feickertów robionych na zamówienie z airlinem kuzmy cdn.

Ciesze sie ze odezwali sie posiad

acze sprzetow J.Sikory,super to wyglada i gratulacje,moze kiedys Lublin odwiedze i wprosze sie do kolegow zeby to zobaczyc i odsluchac.Stary Audiofil mnie tez przedtem nie znal a kiedy przylecialem z Londynu zaprosil do siebie i posluchalem jego toru odsluchowego,niezapomniane cheile i wielkie dzieki za goscine SA.

Tutaj koledzy maja tory odsluchowe blizsze mojemu sercu i to najbardziej kocham, czyli kolumny wysokoskuteczne+wzm Lampowy+gramofon,nic wiecej dò szczesia nie potrzeba.

Zima64-slyszalem od kolegi Pelot ze to pieknie grajacy tor,pelna referencja,gratuluje i jestem zaskoczony ze znalazles cos lepszego z gramofonow od J.Sikory niz gramofon Kuzmy ,to jeszcze wiekszy plus dla J.Sikory.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Cd. 2 znów chwila ... po zabawie z feickert em okazało się że referencje był jednak lepszy a w połączeniu z air line m no grało to mega ale wciąż brakowało niskiego bass u .... Janusza feickert był ze sklejki brzmiało to z perspektywy czasu z dużą ilością basu ale mało kontrolowane .... poszukiwania Mistrza Janusza poszły wkierunku tego co wszytkie gramiak masowe oferują czyli masa a jakość obróbki metali jakie w swojej firmie stosuje pozwoliła na stworzenie super gramofon ów ale powoli .... cdn.

cd3. w poszukiwaniu extremum mój wybór padł na top ... bez kompromisów !!! Kuzma XL 4 !!!!!!

cd4. i tak to monstrum wyglądało .... ale jak zaczniesz się zastanawiać to przecież można lepiej ... a co więcej czy to faktycznie jest tyle warte ... kuzma xl 4 110 tys ramię airline nordost 45tys i wkładeczka kondo IO_J chyba wiecie ile hmmmm ??????

post-193-0-40605100-1430344019_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cd.5 I tu muszę nieskromnie wtrącić że Pomarańczowy Mistrz miał niemały wpływ wpowstanie Reference a a właściwie byłem zapalnikiem tego extremalny go projektu ... Jakoś rok temu nie pamiętam daty obserwując cudeńka jakie Janusz robił wpadł do głowy pomysł kto jak nie ON wpadłem i mówię sprawa jest prosta chcę extremalny gramiak bazujący kuzmie xl 4 z wyglądu ale prostszy w formie z bezpośrednim napędem na tależa masa porównywalna ale jedziemy na maxa najlepsze materiały sterowniki narysował jakiś wstępny szkic i najważniejsze ma być pomarańczowy .... cdn

Z zapartym tchem czyta sie twoje wpisy,testujesz sobie najlepsze gramofony na swiecie i masz najlepszy model Kuzmy i wpadasz na pomysl zeby wpasc do J.Sikory i zlecic zrobienie jeszcze lepszego gramofonu.Piekne w tym jest to ze Ciebie stac na taki foch i ze J.Sikore chce i umie cos takiego zrobic i ze sie tego podejmuje,wszystko jak w bajce.Super sam chcialbym miec takie kaprysy,zazdroszcze.

Objawil nam sie stwoca!Bajkopisasz(Od ponad trzech lat pomysl Referensa ,krok po kroku realizowany. byl pomyslem Janusza.Dopiero gdy zobaczyles i uslyszales Referensa dostales olsnienia,ale,gratuluje tak dobrego samopoczucia

Czekam na dalszy ciag opisow,prosilbym nie schladzac goracej atmosfery, nie wiem czemu ktos zniecheca kolege ,ten watek czekal na takie wlasnie audiofilskie wypowiedzi ,tak ze prosze o nie przeszkadzanie.

To zmien jeszcze nazwe tego , co bajki pisze ...:-))

powialo chlodem :-))

A może kolega zima miał na myśli jakiś podtekst, który nie został zrozumiany.Natomiast kolega windboy w ostatnim wpisie lekko się zapędził,i zaczął przypisywać sobie całą chwałę jaka przysługuje w dużej mierze komu innemu.W kwestii idei budowy Referenc-a ,ja tą bajkę znam w innej obsadzie, a moze kazdy ma swoją bajkę.`

A może kolega zima miał na myśli jakiś podtekst, który nie został zrozumiany.Natomiast kolega windboy w ostatnim wpisie lekko się zapędził,i zaczął przypisywać sobie całą chwałę jaka przysługuje w dużej mierze komu innemu.W kwestii idei budowy Referenc-a ,ja tą bajkę znam w innej obsadzie, a moze kazdy ma swoją bajkę.`

Przyznam szczerze ze nie wiem o co chodzi, ale chcem zeby w tym watku wszyscy byli adiofilskimi przyjaciolmi.Akurat ten watek jest dla

pasjonatow wyjatkowych wysokoskutecznych kolumn(Goodmansow),wzmacniaczy lampowych(300B) i pieknie grajacych gramofonow Janusza Sikory,

oczywiscie mozemy porownywac do innych kolumn wysokoskutecznych,wzmacniaczy lampowych i innych gramofonow to normalne i najbardziej potrzebne.

Mozemy porownac do takich gramofonow, ktore kosztuja wielokrotnie wiecej niz gramofony J.Sikory,czy warte sa az tak wielkich pieniedzy

Referencja W.Paculy 280000zl

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten tej samej firmy gramofon ale o polowe tanszy od tego pierwszego,bez ramienia tylko 140000zl,taki tani?

Ukryta Zawartość

dla naszego recenzenta W.Paculy jedne z najlepszych na swiecie gramofonow,tutaj recenzja,dobrze ze ma pokazac sie jeszcze tansza wersja

tansza o nastepne 50% ,czyli bedzie to okolo 70000zl, ale to dalej bedzie drogo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rodzi się pytanie do czego odnosi swoje porównania autor danej recenzji , czyli na czym słuch u siebie w domu ,na co dzień.Logiczne że taki gramofon za taką kasę musi grać. Apropo prasy Mirku obserwuj polskie wydania poświęcone rynkowi audio, ponieważ od czerwca będzie się coś działo odnośnie ustrojstwa ze stajni Janusza .Jeśli chodzi o zrozumienie mojego wpisu wcześniejszego: najwięcej do powiedzenia miał by chyba sam konstruktor , lecz on się nie udziela na takich forach .I ma rację ,w tym miejscu stanę w obronie kolegi zimy ,bo to on trzyma rękę na pulsie od samego zarania ,acz nie tylko, i wspiera Janusza we wszystkich poczynaniach, w różnoraki sposób.

A propos gramofonu,to 3 elementy:naped,ramie,wkladka.Referencyjny naped to maksymalna : separacja talerza,silnikow i ramienia wzgledem siebie,likwidacja rezonansow wewnetrznych,ograniczenie wplywu czynnikow zewnetrznych,stabilnosc obrotow.Reszta, niestety zalezy od doboru systemu.

Czy ktos z kolegow moze posiada tej firmy gramofon?jak tak to prosze o jakas recenzje i zdjecie potwierdzajace ze taki posiada:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam ponownie sorki nie było mnie tu znów chwile zaganiany ... no to ciag dalszy ... o widzę że komuś nie spodobała sie moja historia :) no to pech ... lecimy dalej ... nie chcę sobie nic tu przypisywać piszę że byłem iskierką która zapaliła lont natomiast cała wiedza Janusza teoretyczna i praktyczna a najbardziej technologiczna pozwoliła na stworzenie tego projektu ... ogólny mój zamysł jak ma to wygladac plus na czym sie wzorować dostał skrzydeł dzieki Januszowi nie będę się rozpisywał dlaczego to gra i co jest w środku bo te pytania polecam zadać prosto do twórcy wiem jedno Janusz jest wstanie spełnić wszystkie marzenia i moje spełnił nawet lepiej niż oczekiwałem... natomiast mi możecie zadawac pytania jak to się ma do kuzmy xl kuzmy ref feickerta special acryl edition małego kuzmy stabi oraz jakby ktoś chciał zapytać odnośnie hiendowych ramion jakie miałem airline 4poit stogi ref czy obecnego powietrznego ramionka służę uprzejmnie... powiem tylko tyle projekt zagrał tak jak miał ... czyli materiały zaowocowały dżwiękiem extremalnym ... w porównaniu do XL bo to was pewnie najbardziej zainteresuje bass schodzi jeszcze niżej penetruje podzakresy o jakich mogłem nawet nie śnić ... a precyzja i rozdzielczość posunęła dźwięk w rejestry dla Xla niedostępne ... mógłbym spekulować jakie elementy i materiały to uczyniły ale sadzę że Janusz od strony technicznej odpowie lepiej na te pytania ... dla mnie jedno jest najważniejsze gra bliżej prawdy i to za połowę ceny Xl - a ... i pozostaje tylko jedno oddać się w pełni Muzie AVE winyl !!! Pomarańczowy Arcykapłan Dźwięku

Pomijajac animozje z kolega ,,bajkopisarzem"musze zgodzic sie z jego ekscytacja!Odrzucajac poruszane przez wielu aspekty ,,za pól ceny,w porownaniu z...,widziales zdjecia",mam okazje cieszyc sie razem z Windboyem musnieciem ABSOLUTU.Rowek plyty i igla,czysta i trywialna mechanika,caly czas (po tych wszyskich zabawach w napedy i przetworniki CD) nie ustaje moje zadziwienie POTEGA MUZYKI z tak anachronicznego zrodla.Aspekty hiendowego dzwieku,opisywane kwiecistym, pelnym wynioslych i poetyckich makaronizmow znanych recenzentow zostawmy zamkniete w okladkach szacownych pism i portali.Slawny i szanowany Penderecki powiedzial,''we wspolczesnej muzyce nie ma melodyki".Na szczescie sa stare dobre plyty winylowe(mozna tez trafic na dobre wspolczesne tloczenia) i REFERENCE Janusza Sikory.Muzyka,nie dzwiek jest celem i nagroda!!!

Tak,baza(nie mylic z bazodrutem)czyli schemat,w pelni symetryczny,tafa i genialna zeliwna podstawa!Rok 1997,lampa i pelna symetria .Poszukajcie Szanowni Koledzy analogi w swiatowym hiendzie pierwszych symetrycznych lampowych wzmacniaczy.Innowacyjnosc?Wizjonerstwo?Tak samo jest z gramofonami W.Sz.Pana Sikory!

Przepraszam,znowu literowka:trafa.

Ale to nie jest SET? Ponoć nie da się zrobić SET Full Balanced.

Ale to nie jest SET? Ponoć nie da się zrobić SET Full Balanced.

A niby dlaczego się nie da ?

Można to zrobić ale potrzebne 2x więcej lamp :)

Wracajac do glownego watku,tzn.GOODMANSy,lampa,gramofon J.SIKORA,musze szanownych kolegow sprowadzic do szarej i smutnej rzeczywistosci.Wychodzac od aksjomatu,czyli zrodla (bezwzglednego i do bolu prawdziwego) wchodzimy w bezdroza ,,audiofilizmu''.Zakladamy ,teoretycznie(dla niektorych praktycznie),ze tym zrodlem jest gramofon REFERENCE J.SIKORY dotego dodajemy pomieszczenie odsluchowe(tak,tak,w tej kolejnosci),dobieramy kolumny do pomieszczenia i naszych preferencji,bliskich naszej idealu,szukamy serca,czyli dobrej i wydajnej ,,LAMPY".

P.S.

kolumny na ktorych slyszalem gramofony J.Sikora:oczywiscie goodmans,altec,revox,living voice,zoller,kef,,wszystkie wysokoskuteczne,dobrane do pomieszczen.Dla mojej skromnej osoby goodmansy odpadaja,przez kubature pomieszczenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.