Skocz do zawartości
IGNORED

Dzis w Trojce o magnetofonach

dudivan

Rekomendowane odpowiedzi

Uslyszalem dzis w radiowej "Trojce" zajawke audycji Piotra Kaczkowskiego. Dzis wywiad z leaderem grupy Allan Parson's Project jak zapowiedzial P.K - "bedzie o muzyce i magnetofonach szpulowych". Poczatek o 20.05. Moze warto posluchac ?

https://www.audiostereo.pl/topic/11859-dzis-w-trojce-o-magnetofonach/

Odradzam włączanie audycji tego pana :), szkoda sobie psuć wyobrażenie o legendzie.

Ja po dłuższej przerwie włączyłem Minimax jakiś miesiąc temu, i niewiele brakowało a pianocraft by dostał młotkiem, ale ostatecznie cóż on winien.

Nie wiem jaki poziom prezentuje ostatnio P.K. Lata cale juz go nie sluchalem. Co ja mowie - wogole Trojki dawno nie sluchalem ! Ale w czasie przestrajania tunera trafilem na w miare ciekawa audycje o wspolczesnym patriotyzmie prowadzona zgrabnie przez red. Gugalskiego.

Mimo wszystko P.K chyba nie jest dnem ostatnim. Na tle dejotow z innych rozglosni, jakby nisko nie upadl i tak "wylatac bedzie ponad poziomy" , nes pas ?

Co wyprawia... lipę gra jakąś po prostu, zachwyca się przeciętnymi nagraniami przeciętnyc i wtórnych nowych wykonwaców, tak jakby to były jakieś epokowe dokonania, a z audycji na audycję są coraz gorsze :) . Sam sposób prowadzenia nie zmienił się zbytnio, ale tym bardziej to razi na tle "nowego" materiału muzycznego, który jest zwyczajnie kiepski.

Generalnie audycja zmieniła się w folder reklamowy prezentujący nowości, tyle że kiedyś jak Kaczkowski puszczał nową płytę, to następnego dnia rano człowiek pędził do sklepu, a teraz zmienia się stację.

Ciężko powiedzieć co się stało, ale widać że niesławna reforma w Trójce mocno wpłynęła na jego postawę :( ; coż zrobić, nie każdy ma osobowość Janusza Kosińskiego, który nie dość że po reformie nic nie zmienił muzycznie w swoich audycjach, to jeszcze pomstuje na antenie na dyrekcję stacji. :)

mciej

Może wytłumaczysz Twoją niechęć do Piotra Kaczkowskie. Napisałeś parę nic nie mówiących ogólników a chciałbym poznać Twoje argumenty. Bo ja mam całkowicie inne zdanie.

Według mnie Kaczkowski to jeden z nielicznych, jeśli nie jedyny muzyczny prezenter, który nadal traktuje radio jak coś magicznego. On nie puszcz muzyki, on ją celebruje. Niektórzy mogą mieć mu za złe, że dużo mówi, że puszcza rezmowy z muzykami, i w tych jego słownych kawałkach jest bardzo dużo samego Kaczkowskiego. Ale na Boga to jest właśnie siła jego audycji, autorskich z założenia. No i powiedz mi, gdzie można w radiu posłuchać takiej muzyki, jaką puszcz Kaczkowski. Ja jakoś nie znajduję.

Poza tym, co to znaczy, że jeszcze rok, czy dwa lata temu to był prawdziwy Kaczkoski a dziś to już neie ten sam. Mcieju, żyję na świecie trochę lat więcej niż Ty, dłużej też słucham muzyki i zapwenia Cię, że to dalej tan sam Kaczkowski, na którym się muzycznie wychowywałem.

Pozdrowienia, Stempur

>Stempur jeżeli Twój szacowny wiek i siwa broda mają być argumentami to ja przepraszam bardzo, ale lepiej nic nie napiszę :)

Na Kaczkowskim też się wychowałem, bez jego i jego audycji nie miałbym pojęcia jak wiele wspaniałej muzyki istnieje, de facto ten człowiek nauczył mnie kochać muzykę i między innymi dzięki niemu rozpocząłem długą drogę która zaprowadziła mnie na to forum. :)

Przez długie lata pędziłem w niedzielę do domu żeby tylko zdążyć na minimax... ale niestety to było kiedyś - dzisiaj Kaczkowski prezentuje niewiele warte muzyczne knoty, nawet płyty weteranów, niejednokrotnie też słabiutkie, przestał prezentować... i już audycji nie słucham, bo po co się denerwować.

-> mciej

Z tego co piszesz mozna tylko wysnuc wniosek, ze twoj gust rozmija sie z obecnym gustem Kaczkowskiego i nic wiecej. A moze zyjesz tylko muzyka "mlodych lat". Niewazne. Zadam ci jednak takie pytanie: zalozmy ze masz dzieciaka w wieku takim, ze zaczyna sie interesowac juz muzyka. Mimo wszystko polecilbys mu audycje P.K. jako odrozniajace sie na tle innych czy nie ?

mciej

Brodą, a raczej bródkę mam, ale siwą to jeszcze nie, nie przesadzajmy z tym wiekiem.

Nie zgadzam się z Tobą. To co puszcz Kaczor to ciągle wartościowa muzyka. Oczywiście nie jest to już tylko progresywny rock i klimaty Greckiego Alfabetu. Czas leci do przodu, muzyka się zmienia, trzeba szukać nowych, wartościowych rzeczy.

Poza tym jego audycje to nie tylko muzyka jaką prezentuje. Dla mnie bardzo ważne jest to, w jaki sposób to robi, jaką atmosferę kreuje, jak wciąga do słuchania. To nadal stary dobry Kaczkowski. To trudniejsze niż pomstowanie na swoich szefów w stylu Kosińskiego

Pozdro

Osobiscie znam Kaczkowskiego....i jest nieszablonowy co niektorych moze draznic.

Gosc puszcza rozna muzyke i chwala mu za to!

I jest jak najbardziej rasowym radiowcem.

kiedys o swierzych nagraniach Rollingstonesow i beatlesow tez pisano i mowiono ze jazgot i taki tam chlam... a Jeszcze wczesniej ze preslej to taki James Dean malolatow....

A Parsonsa do dzis slucham ..nowego i starego i milo mi sie go slucha..polecam.

Ale on własnie przestał być wszechstronny, i teraz gra na jedno kopyto , niestety. Nikt nie mówi, że ma w każdej audycji puszczać Tales From Topographic Oceans YES, ale audycje przestały być zróżnicowanie, przestały być o czymś.

"Obecny" gust Kaczkowskiego? Zmiana w Minimaxie była zbyt gwałtowna jak na zmianę gustów muzycznych. Muzyka "młodych lat"? Mam 23 więc to akurat nie jest dla mnie problem - nie przeszkadza mi że jest otwarty na nowości Ale na przykład podniecanie się nowymi dokonaniam Wilków jest jak dla mnie żenujące.

Owszem , audycje Kaczkowskiego to nie tylko muzyka, ale jest to jednak audycja MUZYCZNA, samym sposobem prowadzenia się słuchaczy nie zatrzyma.

-> mciej

Ja tez "dopiero drugi krzyzyk", wiec P.K. wiecej znam z legend. Toche sluchalem gdy bylem nastolatkiem ale w okolicach 15-go roku zycia przezylem iluminacje muzyczna i tak mi sie porobilo, ze np. nie slucham prawie wogole tzw. rocka. Patrzac na moj zbior plyt to tego co moglby "puscic" Kaczkowski mam moze z 1%...

Ale Wilki to rzeczywiscie moglby sobie podarowac.

A tak w ogole to kiedy Kaczor puszczal jakas dobra muzyke ostatnio? To chyba musialo byc na przelomie lat 60/70 [Hendrixa podobno puszczal jako jeden z pierwszych w Polsce]. A jaka muzyke/wykonawcow lansowal w latach np. 75-85 ? Oprocz oczywiscie nadetych progrockowcow- o tych to wiem:) Niestety ja odkad swiadomie zaczalem sluchac radia, nie uslyszalem w jego audycji niczego ciekawego. Pamietam jak kilka lat temu z okazji wizyty w Trojce spiewaka z Whitesnake, katowal sluchaczy przez caly dzien[!] wypocinami tej kapelki :)

Panowie antykaczorowie.

To może rzucicie pare przykładów znakomitych prezenterów muzycznych, których audycje prezentujące szeroką pojętą muzykę rockową są lepsze od tych Piotra Kaczkowskiego.

Pozdro

Proszę uprzejmie - audycje Piotra Kaczkowskiego do powiedzmy roku 99 :)) , a audycję Wojciecha Manna to nie łaska? :)

Jeżeli będzie trudno o znalezienie dobrych audycji, to nie dlatego że Kaczkowski jest taki dobry, ale z powodu mizerii większości stacji radiowych w kraju. Zapewniam że w lokalnych stacjach radiowych bez problemu można znaleźć audycje o wiele lepsze od dzisiejszego minimaxu, i nie ma większego znaczenia fakt że większość z nich się na minimaxie wzoruje.

Nie ma co bronić przegranej sprawy - audycja była dobra, ale się spsiła.

mcieju

Wojciech Mann prezentuje trochę inną muzykę, bliższą bluesa. Nadal więc czekam na nazwiska rockowych prezenterów i ich audycję. Posłucham i wtedy merytorycznie możemy podyskutować, bo na razie poruszamy się tylko w ramach jednego stwierdzenia - Ty Kaczkowskiego nie cenisz a ja bardzo. Ale to nie ma nic wspólnego z merytorczną oceną jego audycji.

Nie wiem czy sa teraz jakies dobre audycje - raczej juz nie slycham radia. Kiedys bylo sporo fajnych audycji w Radiostacji, zanim Eurozet polozyl na niej swoje brudne lapska. Prezenterzy : Grzegorz Brzozwicz [audiofil zreszta :)], Artur Boryczko, Jacek Hawryluk, Grzegorz Hoffman, Rafal Ksiezyk, Maciej Guralski - prowadzili naprawde ciekawe programy z dobra muzyka.

Już od dłuższego czasu nie słuchałem audycji Kaczkowskiego, więc nie będę się wypowiadał na temat wartości muzycznej.

Ale...

Jeżeli rzeczywiście muzyka jest marna, choćby wspomniane Wilki (są co prawda o wiele gorsze rzeczy, ale Wilki to jednak miernota), to tym bardziej może razić "celebrowanie" muzyki, tworzenie klimatu audycji itp.

Jeżeli się tworzy taką atmosferę, jak to Kaczor potrafi, to ten sposób prezentacji zobowiązuje też do wyższej wartości muzycznej.

Janusz z Torunia

I po co bronić upadłego guru :))

Nie bardzo rozumiem Stempur co ty chcesz udowodnić - jeżeli w Twojej ulubionej knajpie robiono kiedyś pyszne ruskie pierogi, ale z czasem były coraz gorsze , aż w końcu przestały się w ogóle nadawać do przełknięcia, to nie znaczy raczej że w "twojej" knajpie są najlepsze pierogi w mieście (przepraszam za łopatologię :)) ).

Jeżeli chcesz się biczować za dawnego Kaczkowskiego, Twoja sprawa - radio żyje teraźniejszością, a teraźniejszość jest mierna.

Całą tą dyskusję można odnieść do całej Trójki w ogóle - kiedyś to było kultowe radio, dzisiaj większość z nas słucha jej już tylko z przyzwyczajenia, karmiąc się okruszkami po dawnej świetności, a pozostali , jak ja, nie sluchają wcale. Bo to już po prostu nie to, mimo że nazwiska te same.

Całą tą dyskusję można odnieść do całej Trójki w ogóle - kiedyś to było kultowe radio, dzisiaj większość z nas słucha jej już tylko z przyzwyczajenia, karmiąc się okruszkami po dawnej świetności, a pozostali , jak ja, nie sluchają wcale. Bo to już po prostu nie to, mimo że nazwiska te same.

mciej

To już mój ostatni wpis, bo nasza dyskusja zaczyna przypominać bicie piany i do niczego ne prowadzi. Jest taki powiedzenie:

Porozumienie w tej kwestii jest między nami możliwe, ale nastąpi ono na pewno nie szybko.

Pozdrawiam, idę słuchać Kaczkowskiego :-)

Stempur

PS. Niestety jestem w swojej fabryce i ze słuchania nici

>Stempur

Również pozdrawiam :)

Bicie piany... nie sądzę.

Nie rozumiem po prostu, po co bronisz tego , czego się obronić nie da. Na bezrybiu i rak ryba... to nie jest argumentacja - punktem wyjściowym do dyskusji była moja opinia, że audycji nie da się już dzisiaj słuchać, i nie miałeś/nie masz na to żadnej odpowiedzi , poza tą , że tobie wciąż wystarcza. Mi JUŻ nie, ot i wszystko.

-> _cypis_

Przepraszam podalem zla godzine. zgodnie z:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

start o 21.00.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.