Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór amplitunera - pomocy

Stas1989

Rekomendowane odpowiedzi

leprze?

przecież wybrałeś Denona 1911,czy tam 1912.

Oki wiec juz wiem co mi sie podoba:-) Dziekuje wszystkim za pomoc i cierpliwosc przy moim wyborze:-)

Masz kolega racje tak napisalem le nie zdarzylem go jeszcze kupic niestety. Troszke jeszcze poczytalem i zawze mozna zmienic zdanie... Ale nie deneruj sie tak na mnie to chyba normalne ze chce dobrze ulkowac pieniadze ;-)

636 ma PRE OUT

Wczoraj poczytalem troszke jszcze o tym onkyo i ludzie pisza ze wlasnie ta firma ma problemy z awaryjnoscia hdmi wiec juz sam nie wiem...

Co do pomieszczenia to pisalem ze chodzi o 17-20m2 i zestaw ma sluzyc w 90%do filmow.

(kupisz dobre głosniki sub będzie niepotrzebny).

przestańcie "gadać" takie głupoty Koledze, w tym przedziale kolumny załatwią sprawę subwofera, chyba jakiś żart. Sub musi być bo to będzie gó..no a nie kino, stereo na kolumnach ok, ale kino , posłuchaj sobie muzy w stereo z wyciętymi niskimi tonami będzie to małe porównanie do kina bez suba, będzie brakowało basu co nie, to tak samo będzie z kinem, będzie brakowało tego mięsa z najniższych rejestrów. Ale do tego niestety potrzebny jest dobry sub i nie musi się wcale wiązać to z kilkoma tysiącami.W granicach 2-2,5 tys zł załatwi się tą sprawę,np Velodyne Impact10 lub 12 albo Definitive Technology ProSub1000.

Kolego, masz pomieszczenie jak pierwszy przytoczony fragment Twojej wypowiedzi a Ty chcesz Obsidiany lub Jamo z bocznym basowcem, ale rozumie, że nie masz mebli w tym pokoiku co? No bo będziesz potrzebował miejsca na ich ustawienie. Było już kilka takich tematów w których ludziska zakupili takie kolumny a później rozczarowani dźwiękiem wynikającym z braku miejsca i niemożności odpowiedniego ustawienia chcieli je zmienić. Jeśłi chcesz popełnić ten sam błąd to proszę bardzo, kup je . Przekonasz się z czasem.

A "powiesz" po co Tobie pre-out-y skoro przewaga to kino, hm, przewaga, prawie wszystko to będzie kino.

Poczytaj temat „Sony STR-DH 520+Jamo 5.0 zmiana na jakieś stereo” jest tam zaproponowanych trochę kolumn w przystępnych cenach dobrze grających więc jest z czego wybierać i dopasujesz coś do swego pomieszczenia. Ja na Twoim miejscu skoro jest ono dość małe, zrobiłbym to na monitorach, z większym niskośredniotonowym na przodzie a w kolumnach z mniejszymi na tyłach a z czasem dokupiłbym suba ewentualnie na przody małe podłogówki typu Indiana Line Nota550, KEF C5. Pylon Pearl20 lub nieco większe ale tanie Taga Harmony 606v.3 co nie znaczy, że kiepskie, nawet dają radę.

636 ma chyba tylko na suba?ale mogę się mylić.

Grunt to przemyślany zakup yamaha seria 6/7 jest oki tylko nowe poza kasą.Jesli używki to zawsze trzeba wypytać sprzedającego i musi być komplet.(do dego warto trochę potargować cenę)

Najblizej nowego jest wspomniany 924 ,1504 może okazać się trochę za słaby.

Spokój w wyborze bez podpalania się ;-)

Co do ustawienia W.Obsidian była uwaga że mogą być problemy z ustawieniem.

Była też uwaga że najważniejsze w systemie będą fronty,myśle że zainteresowany bierze to wszystko pod uwagę

To tak ad vocem ;-)

przestańcie "gadać" takie głupoty Koledze, w tym przedziale kolumny załatwią sprawę subwofera, chyba jakiś żart. Sub musi być bo to będzie gó..no a nie kino, stereo na kolumnach ok, ale kino , posłuchaj sobie muzy w stereo z wyciętymi niskimi tonami będzie to małe porównanie do kina bez suba, będzie brakowało basu co nie, to tak samo będzie z kinem, będzie brakowało tego mięsa z najniższych rejestrów. Ale do tego niestety potrzebny jest dobry sub i nie musi się wcale wiązać to z kilkoma tysiącami.W granicach 2-2,5 tys zł załatwi się tą sprawę,np Velodyne Impact10 lub 12 albo Definitive Technology ProSub1000.

Kolego, masz pomieszczenie jak pierwszy przytoczony fragment Twojej wypowiedzi a Ty chcesz Obsidiany lub Jamo z bocznym basowcem, ale rozumie, że nie masz mebli w tym pokoiku co? No bo będziesz potrzebował miejsca na ich ustawienie. Było już kilka takich tematów w których ludziska zakupili takie kolumny a później rozczarowani dźwiękiem wynikającym z braku miejsca i niemożności odpowiedniego ustawienia chcieli je zmienić. Jeśłi chcesz popełnić ten sam błąd to proszę bardzo, kup je . Przekonasz się z czasem.

A "powiesz" po co Tobie pre-out-y skoro przewaga to kino, hm, przewaga, prawie wszystko to będzie kino.

Poczytaj temat „Sony STR-DH 520+Jamo 5.0 zmiana na jakieś stereo” jest tam zaproponowanych trochę kolumn w przystępnych cenach dobrze grających więc jest z czego wybierać i dopasujesz coś do swego pomieszczenia. Ja na Twoim miejscu skoro jest ono dość małe, zrobiłbym to na monitorach, z większym niskośredniotonowym na przodzie a w kolumnach z mniejszymi na tyłach a z czasem dokupiłbym suba ewentualnie na przody małe podłogówki typu Indiana Line Nota550, KEF C5. Pylon Pearl20 lub nieco większe ale tanie Taga Harmony 606v.3 co nie znaczy, że kiepskie, nawet dają radę.

Wiec harmony 606v.3 jedak to dobre glosniki pomino ze sa tansze niz te inne podane? A ja sadzilem ze skoro tanie to raczej kiepskie sa...

Ale jednak bede musial jeszcze troszke poczytac skoro pisze kolega ze te glosniki z typu jamo 606 z bocznymi glosnikami na dole sa kiepskie...

Wiec harmony 606v.3 jedak to dobre glosniki pomino ze sa tansze niz te inne podane? A ja sadzilem ze skoro tanie to raczej kiepskie sa...

Ale jednak bede musial jeszcze troszke poczytac skoro pisze kolega ze te glosniki z typu jamo 606 z bocznymi glosnikami na dole sa kiepskie... Czy poprostu one maja typu brzmienie ze potrzebuja miejsca duzo do grania? A ile im tego miejsca potrzeba 25-26m2 wystarczy?

Czy poprostu one maja typu brzmienie ze potrzebuja miejsca duzo do grania? A ile im tego miejsca potrzeba 25-26m2 wystarczy?

tu nie chodzi o ogólny metraż a miejsce w którym będą stały, w tym miejscu musi być dużo przestrzeni bo dźwięk będzie się "kisił" i wyjdzie z tego kicha. Ogólny metraż moze być i ze 40m2 a nie będzie ich gdzie ustawić.

Ale jednak bede musial jeszcze troszke poczytac skoro pisze kolega ze te glosniki z typu jamo 606 z bocznymi glosnikami na dole sa kiepskie...

Nie pisałem, że są kiepskie tylko, że muszą mieć dużo miejsca do ustawienia ich. Kupujący te kolumny nastawia się na dobry, mocny bas z uwagi na duży głośnik basowy ale ze względu na ograniczone miejsce ustawienia jest inaczej a po czasie dochodzi jeszcze ogólnie brzmienie ich nie podchodzące każdemu. Kolumny przed zakupem trzeba odsłuchać a kupowanie w ciemno jest pewnym ryzykiem mimo,że jak niektórzy piszą, że kolumny grają dobrze. Tak grają dobrze i podobają się ale temu kto o nich pisze a nie temu kto ich nie słuchał. Każdy z nas ma inne preferencje i nie zawsze to co komuś się podoba podchodzi innemu więc musisz posłuchać tych Taga Harmony 606v.3 a nie tylko czytać o nich.

tu nie chodzi o ogólny metraż a miejsce w którym będą stały, w tym miejscu musi być dużo przestrzeni bo dźwięk będzie się "kisił" i wyjdzie z tego kicha. Ogólny metraż moze być i ze 40m2 a nie będzie ich gdzie ustawić.

Nie pisałem, że są kiepskie tylko, że muszą mieć dużo miejsca do ustawienia ich. Kupujący te kolumny nastawia się na dobry, mocny bas z uwagi na duży głośnik basowy ale ze względu na ograniczone miejsce ustawienia jest inaczej a po czasie dochodzi jeszcze ogólnie brzmienie ich nie podchodzące każdemu. Kolumny przed zakupem trzeba odsłuchać a kupowanie w ciemno jest pewnym ryzykiem mimo,że jak niektórzy piszą, że kolumny grają dobrze. Tak grają dobrze i podobają się ale temu kto o nich pisze a nie temu kto ich nie słuchał. Każdy z nas ma inne preferencje i nie zawsze to co komuś się podoba podchodzi innemu więc musisz posłuchać tych Taga Harmony 606v.3 a nie tylko czytać o nich.

Oki rozumiem juz teraz:-) Ma kolega racje wypadloby ich posluchac tylko ja nie mam dostepu do takich sklepow co oferuja tego typu mozliwosci wiec musze polegac na takich opiniach raczej...

A moze kolega sie zna na tym i powie jak nalezy ustawic te glosniki z bocznymi basami na dole typu wharfedale Obsidian 600? Jest na to jakis schemat czy teoria?

Masz dwa sposoby, z głośnikami basowymi do środka lub na zewnątrz. Wiąże się to z odpowiednią ilością miejsca wokół kolumn, i tak, jeśli głośniki idą na zewnątrz odległość ich od ściany/mebli bez żadnych przeszkód typu stół, biurko, krzesła, kwiaty minimum 1 metr, odległość tyłu kolumny od ściany minimum 0,5 metra, drugiego boku od stolika rtv/komody minimum 0,5 metra, kolumny "dogięte" do środka, głośniki basowe do środka- odległość od stolika rtv/komody to samo co od ściany- 1 metr, odległość drugiej strony kolumny(tej ścianki bez głośnika basowego) minimum 0,5 metra od ściany i tyłu to samo co wcześniej minimum 0,5 metra od ściany, kolumny "odgięte" od środka, znaczy skierowane na zewnątrz. Kolumny w obu przypadkach wysunięte przed linię mebla typu komoda, stolik rtv.

Masz dwa sposoby, z głośnikami basowymi do środka lub na zewnątrz. Wiąże się to z odpowiednią ilością miejsca wokół kolumn, i tak, jeśli głośniki idą na zewnątrz odległość ich od ściany/mebli bez żadnych przeszkód typu stół, biurko, krzesła, kwiaty minimum 1 metr, odległość tyłu kolumny od ściany minimum 0,5 metra, drugiego boku od stolika rtv/komody minimum 0,5 metra, kolumny "dogięte" do środka, głośniki basowe do środka- odległość od stolika rtv/komody to samo co od ściany- 1 metr, odległość drugiej strony kolumny(tej ścianki bez głośnika basowego) minimum 0,5 metra od ściany i tyłu to samo co wcześniej minimum 0,5 metra od ściany, kolumny "odgięte" od środka, znaczy skierowane na zewnątrz. Kolumny w obu przypadkach wysunięte przed linię mebla typu komoda, stolik rtv.

Oki rozumiem i mysle ze moj salon na to pozwoli:-) A co koledzy sadza o zestawieniu tych kolum wharfedale Obsidian 600 z yamaha rx v671?

Tylko te yamahy nie maja pre out z tego co widze ale za to maja wi fi :-)

yamaha 777 ma pre outa

636 ma PRE OUT

636 nie ma pre outa

yamaha rx v671?

to byl swietny amplituner

to byl swietny amplituner

A yamaha 771?

Taga Harmony 606v.3 to bardzo bezpieczny zakup, zresztą to fajna firma w przedziale budżetowym.

A czy to dobre zestawienie z yamaha 671/771?

Taga Harmony 606v.3 to bardzo bezpieczny zakup, zresztą to fajna firma w przedziale budżetowym.

Nom cena nawet fajna;-) A czy te glosniki zagraja fajnie z yamaha 671? I czym sie rozni wersja zwykla os wersji special edition?

z tym nie mialem doczynienia. wiedzac ze to wyzszy model 671 to takze bezpieczny zakup

A moze kilega mi podpowie czy obie te jamach zagraja dobrze na Taga Harmony 606v.3...? Lub na tej Taga Harmony 606v.3 Special Edition mocno one sie roznia?

Może Onkyo TX-SR608? 7.2 + technologia Audyssey, certyfikat THX, HDMI ma, tylko niestety bez tych nowszych zastosowań (USB, WIFI, itp.)

Mam go i jestem z niego zadowolony, to dobry amplituner. Nie jest najnowszy ale też nie jest stary, jeśli nie zależy Ci na tych w.w bajerach to śmiało go polecam :)

Nie wiem czy nie bede "zmuszony" do trgo by kupic denona 1911/1912... Tylko teraz czy Taga Harmony 606v.3 beda dobrze gralo w tym zestawie?

Mam dylemat czy denon 1912 czy lepiej doplacic i kupic yamahe 671?

A moze kilega mi podpowie czy obie te jamach zagraja dobrze na Taga Harmony 606v.3...? Lub na tej Taga Harmony 606v.3 Special Edition mocno one sie roznia?

nie podpiowiem. Mam awersje do Tagi, nie wiem dlaczego i nie chce nia zarazic nikogo.

Mam dylemat czy denon 1912 czy lepiej doplacic i kupic yamahe 671?

jaka roznica w cenie?

jaka roznica w cenie?

Chodzi o aukcjie z allegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I

Ukryta Zawartość

Tylko zastanawiam sie czy oba nadaja sie do kina i (byc moze jak mi cos kiedys do glowy strzeli) bede chcial rozbudowac swoje kino do 7.1 czy dadza rade na 26m2?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no 400 zł. To musisz juz sam zdecydowac. Mysle ze ta yamahe mozna by taniej wyrwac.

Wiec moze denon? Dobrze zagra w kinie domowym razem z tymi taga harmony 606v3? Nawet jak bede chcial 7.1to udzwignie to bez dodatkowego wzmaka(tylko sub oczywiscie)?

ciągniesz temat ponad miesiąc i nic nie wybrałeś,zapewniam cię że co kupisz będzie to grało,i tak nie usłyszysz różnic,więc kup coi tańsze zakończ temat,i słuchaj muzyki.

ciągniesz temat ponad miesiąc i nic nie wybrałeś,zapewniam cię że co kupisz będzie to grało,i tak nie usłyszysz różnic,więc kup coi tańsze zakończ temat,i słuchaj muzyki.

Wybacz ze taki jestem troszke flegmatyczny w podejmowaniu decyzji bo kase chce wydac madrze.. Oki moge zakonczyc temat

Stas1989

Krótka moja historia z KD.

Jakis czas temu, kolega kupił sobie pierwszy zestaw KD (Harmana 156 do tego BDT tez Harmana i 5.0 Jamo 506). Jak to podłączyliśmy i puściliśmy sobie Quantum of Solace to byliśmy tak zachwyceni, że raczej opisac się tego nie da. Powiedziałem sobie, że też coś takiego sobie sprawie. Minęło trochę czasu i przyszła moja kolej:( dodam, że nie byłem świadom istnienia tego i jakiegokolwiek innego forum) Budżet 3k -> salon AV ->cel- ONKYO525+ JAMO 626 HCS-> odsłuch -> zakup+ ( przekroczenie budżetu bo kable srable itd -> podłączenie-> teledysk jakiś miley 23 i (wyclef jakiś nie pamiętam) Mało z kapci nie wyskoczyliśmy- taki szał :) Mineło trochę czasu, zacząłem muzyki trochę słuchać, czytać, okazało sie ze mało miejsca na głośniki, i słyszę troszke więcej niz wcześniej: po roku kupiłem suba znowu szał:) ale fajnie sobie myslę, jeszcze zmienie głosniki na takie bez basu z boku i juz będzie ok. Okazuje się, że nie. Juz dosyc sporo przesunąłem granicę budżetu ale myslę że już nie długo dokonam zakupu ( nowe 5.0 bo suba zostawiam i nowy ampli). Ale do brzegu!

Tak śledząc ten wątek ,to każdy z kolegów( poza paru podirytowanymi wypowiedziami:)) doradza Ci dobrze ale każdy w/g swoich preferencji. Chcesz zakupić sprzęt używany, wiec razcej go nie odsłuchasz. wybierz coś co w miarę pokrywa się z Twoimi potrzebami( nie znajdziesz złotego srodka) i kasą. weź pod uwagę rady kolegów( np kolumny z basowcem z boku muszą mieć dużo miejsca) .

KUPUJ! oglądaj filmy, słuchaj muzyki ciesz sie tym i zbieraj sobie kasę na ewentualne zmiany, bo Twoja przygoda się dopiero zaczyna.

Szkoda czasu!

Pozdrawiam :)

dodatkowo ver.1.4 daje ARC , kanał ethernet, obsługę rozdzielczości 4K,2K, ARC wydaje mi się, że to chyba jest fajna sprawa :) bo połączenie z TV obsługującym to samo załatwi jeden kabel hdmi więc myślę , że ver. hdmi 1.4 jest bardziej wskazana niż 1.3.

Jeśli masz do wydania na ampla ok 2 tys (z czego to wnioskuję, bo patrzyłeś na Denona 2113) zł to zobacz na wyższy model Denona, który jest teraz w dobrej cenie

Ukryta Zawartość

Fajną propozycją jest też Onkyo 616 , Yamaha RX-V 775 (to najwyższy model z serii RX-V)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba trochę pojechałem bo patrząc na 2113 Denona myślałeś pewnie o używce co nie , lepiej wyższy model a jak już ten Denon to kolumny tylko i wyłącznie 8-io ohmowe gdyż nawet z 6-cio ohmowymi miał problemy (grzał się i wyłączał). Najlepiej Yamahę podany model przeze mnie lub Onkyo 616.

Moje Magnaty mają 4-8 Ohmów i grają super. (Moc 230W)

dodatkowo ver.1.4 daje ARC , kanał ethernet, obsługę rozdzielczości 4K,2K, ARC wydaje mi się, że to chyba jest fajna sprawa :) bo połączenie z TV obsługującym to samo załatwi jeden kabel hdmi więc myślę , że ver. hdmi 1.4 jest bardziej wskazana niż 1.3.

Wszystko zależy jak kto podpina i co do czego podpina.

U mnie za tv robi dekoder satelitarny (z uwagi na nagrywani audycji bez kodowania możliwość obróbki na kompie) więc podłączenie ampliitunera do tv mi lotto

Ostatnio to nawet preferuję niezależne połączenia bo jak amplituner jest sprzężony z tv jednym kablem to mam zablokowane inne warianty korzystania ze sprzętu w tym samym czasie.

A jak mam podpięte bezpośrednio każde urządzenie to mogę słuchać co innego oglądać co innego itd.

Dla mnie priorytetem przy wyborze amplitunera był dźwięk i możliwości połączeniowe.

Internety itp to sobie daruję mniew kwestii amplitunera interesuje zapuścić płytę czy flaca i sobie słuchać a nie pikać po internecie.

Ważne żeby mieć to stereo i wielokanał w jednej skrzynce.

Np na ten moment blu-ray mam podpięty po HDMI 1 do telewizora bezpośrednio i mam piękne czyściutkie 3d ale przesyłam tylko obraz co by dźwięk nie zakłócał obrazu i najtańszy kabel daje radę.

Drugi HDMI do ampli dostarcza tylko cyfrowy dźwięk bez obrazu. Niezależnie od tego blu ray podpiąłem po analogu i przypisałem w ampli do tego wejścia - pozwala mi to wypuścić sygnał na zone 2 ( z hdmi się nie da)

Doszło więc do takiego paradoksu że kabel który miał robić za wszystko w jednym znowu mi służy do połączeń oddzielnych :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taga podobnie jak Koda praktycznie dobrze się spisuje w systemach budżetowych, słuchałem ich z Onkyo i było OK.

Oczywiście zawsze można lepiej, ale to pociąga za sobą zdecydowanie większy wydatek.

Koledzy mam pytanie przypomnialem sobie ze ktos kiedys polecal onkyo 606... Mozecie mi powiedziec co wy sadzicie o tym polaczeniu taga hatmony i onkyo 606 (czy moze lepiej wyzszy model)?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.