Skocz do zawartości
IGNORED

Line preamp 2x6N1P

moltos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem. Chcę zrobić pre line zgodnie z poniższym schematem. Zasilanie anodowe będzie trochę inne niż na schemacie ze względu na posiadany transformator (muszę zrobić podwajacz napięcia). Dlatego potrzebne mi dane nt. wartości prądu anodowego przepływającego przez obie lampy połączone równolegle. Mam już jakieś doświadczenie z lampami. Projektowałem pre phono na 6N2P i 6N1P pod konkretne zasilanie. Warunki pracy pojedyńczej lampy wyliczę nawet bez symulatora. Jednak tutaj nie wiem jakie będzie napięcie na anodach bo nie potrafię określić punktu pracy tego dubletu. Proszę o wskazówki.

Pozdrawiam

MM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/118729-line-preamp-2x6n1p/

Warunki pracy pojedyńczej lampy wyliczę nawet bez symulatora.

Jeśli dla jednej jesteś w stanie policzyć do dla dwóch równolegle obciążenie zasilacza mnożysz x 2 ;-) a impedancję dzielisz przez 2.

Jeśli Rp dla jednej połówki lampy to 4400R to dla dwóch będzie 2200R. Ma to znaczenie dla wyznaczenia rezystora anodowego..

Nie wiem jakie przesłanki stoją za wyborem tego układu ale IHMO lampa o wzmocnieniu ok 30x słabo sie nadaje na line pre.

Jeśli nawet zależy ci na sygnale ok 30v p-p to musisz zadbać o ekstremalnie filtrowanie napięcia anodowego oraz na perfekcyjnym odbraniu połówek lamp pod kontem emisji i wzmocnienia w innym wypadu zrobisz generator zakłóceń ;-). Połącznie PSE palarel single ended nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Ponownie IHMO uważam, że lepiej poszukać lamp o mniejszym wzmocnieniu np 4P1L, 12B4, 2A3/6S4S / 6C4C / 6BG4 / 5A4 tube itd itp..

Powodzenia..

Dzięki za sugestie. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w lampach. Dopiero zaczynam. Chciałem zrobić ten układ ze względu na prostotę i bardziej w kategorii eksperymentu. Jednak faktycznie tak duże wzmocnienie nie jest mi potrzebne. Poza tym chciałem usłyszeć jak będzie to współpracować z końcówką tranzystorową mocy. Jak sprawdziłem to impedancja wejściowa tej końcówki jest ok. 14 kOhm. Więc ten układ byłby za bardzo obciążony. Wybór lamp nie był przypadkowy bo akurat takimi dysponuję. Pójdę chyba w kierunku wtórnika katodowego.

pozdrawiam

MM

Dzięki za sugestie. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w lampach. Dopiero zaczynam. Chciałem zrobić ten układ ze względu na prostotę i bardziej w kategorii eksperymentu. Jednak faktycznie tak duże wzmocnienie nie jest mi potrzebne. Poza tym chciałem usłyszeć jak będzie to współpracować z końcówką tranzystorową mocy. Jak sprawdziłem to impedancja wejściowa tej końcówki jest ok. 14 kOhm. Więc ten układ byłby za bardzo obciążony. Wybór lamp nie był przypadkowy bo akurat takimi dysponuję. Pójdę chyba w kierunku wtórnika katodowego.

pozdrawiam

MM

Wtórnik katodowy to IHMO słabe rozwiązanie, "mało lampy z lampy" zrobisz z tego bufor lampowy o wzmocnieniu ~1. Trochę taka sztuka dla sztuki.. Jeśli chcesz coś pokombinować to sugeruję np EL84 w trybie triody lub radzieckie odpowiedniki (6P14P) do dostania za parę groszy na allegro i układ w wspólną anodą Rp będzie ok 2kR wzmocnienie ok 10x. Jak odpalisz układ na rezystorze w anodzie to krokiem drugim może być fasadowy CCS na na DN2540 i wtedy zobaczysz co znaczy fajna aplikacja lampy ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

BTW Przy kasadowym CCS-e dostajesz coś co się nazywa MU-output żaden tranzystor nie będzie się krzywił ;-)

Artur

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wtórnik katodowy to IHMO słabe rozwiązanie, "mało lampy z lampy" zrobisz z tego bufor lampowy o wzmocnieniu ~1.

Tutaj też jest wzmocnienie ~1 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam ponownie

Napiszę po kolei o co mi chodzi bo nie zrobiłem tego na początku. Mam starą amerykańską końcówkę mocy tranzystorową o parametrach wejścia 1,4V/15kohm. Steruję nią tranzystorowy przedwzmacniacz liniowy (moja konstrukcja na bazie Tresholda NS-10), który ma wzmocnienie ok. 5, małą impedancję wyjściową ale też nie za dużą wejściową tj. ok. 47kohm. Ostatnio zrobiłem pre phono na bazie Audio Note P-2 (część RIAA) z tym że pierwsza lampa to 6N2P druga 6N1P. Zdaje sobie sprawę, że impedancja wyjściowa tego prephono jest dość wysoka i wejście mojego pre liniowego może zamulać. Zrobiłem do tej pory dość sporo różnych pre phono (w oparciu o opamp, jFET, bipolary) ale ten mnie zachwycił i pewnie na razie pozostanie jako sztandarowy. Stąd kombinowałem aby spróbować z preampem liniowym na lampie. Ideałem byłaby impedancja wejściowa minimum ok. 220-470 kohm, mała wyjściowa i wzmocnienie ok. 5 razy. W obecnej konfiguracji gra to bardzo dobrze ale wątpliwości co do dopasowania pozostają. Wcześniej miałem zamiar zrobić rozwiązanie stosowane w pre phono Hagermana Cornet3, gdzie trzecia lampa (12AU7) dość wyraźnie obniża impedancję wyjściową układu ale padło na AN.

Pozdrawiam

MM

Tutaj też jest wzmocnienie ~1 ?

Oczywiście, że nie ale to nie jest sam wtórnik ale WK-WA..

Ideałem byłaby impedancja wejściowa minimum ok. 220-470 kohm, mała wyjściowa i wzmocnienie ok. 5 razy.

Polecam 12B4

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) obciążoną kaskadowym ccs-em na DN2540 i w zależności od reszty toru albo MU-output albo wyjście z anody.

np:

Ukryta Zawartość

W tym wypadku napięcie andowe jest stabilizowane przez źródło prądowe oraz 0D3. Taki układ gra bardzo fajnie ;-)

Pod hasłem 12B4 line preamp znajdziesz dużo pomysłów. Jedynie trzeba zadbać aby nóżki od katody i siatki nie "wisiały" w powietrzu tylko były obciążone rezystorami bo lampka lubi się wzbudzać..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli preamp oparty na wtórniku katodowym :-). Pozdrawiam

Nie do końca.

W tym układzie lampa pierwsza jest elementem wzmacniającym. Niestety taki układ odwraca fazę o 180 stopni. Po to jest wtórnik, który ma wzmocnienie ok.1, żeby tą fazę odwrócić o kolejne 180 stopni. Dodatkową korzyścią jest obniżenie rezystancji wyjścia dzięki czemu łatwiej wysterować kolejny stopień.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Panowie, jeśli dyskusja ma nieść jakąś informację proszę aby ograniczyć używanie równoważników zdań. Trudno w takim wypadu zrozumieć co autor miał na myśli lub jaki był kontekst wypowiedzi..

Toptwenty - oczywiście w preampie można stosować nieskończoną ilość lamp i bez względu jaki będzie to układ jeśli będzie to coś miedzy źródłem a końcówką mocy będzie pełniło układ przedwzmacniacza. Taki truizm ale chyba istotny..

To czy sygnał jest odwrócony czy nie ma IHMO wtórne znaczenia tak długo jak dobrze brzmi. Stosowanie wtórnika na końcu układu ma w pierwszej kolejności zapewnić niskie Zout. Czy stosowanie wtórnika ma sens ? To zależy jak projektantowi leży. Ja nie lubię dźwięku wtórnika bez względu na aplikację czy typ lampy (takie moje widzi mi się) wolę lampy z niskim Rp i wyjście z anody. Jeśli mam naprawdę problem z dopasowaniem impedancyjnym wolę użyć CCS-a z MU-output. Taki układ rozwiązuje 99% problemów i nadal dobrze brzmi.

Oczywiście każdy ma swoją filozofię i np upieranie się żeby Zout było na poziomie kilkudziesięciu ohm może mieć sens tylko pojawia się pytanie czy na pewno jest to koniecznie tym bardziej jeśli inny układ może brzmieć lepiej..

Na końcu tej wycieczki "teoretycznej" pozostają próby, które najwięcej wnoszą do tematu..

Artur

Panowie, jeśli dyskusja ma nieść jakąś informację proszę aby ograniczyć używanie równoważników zdań. Trudno w takim wypadu zrozumieć co autor miał na myśli lub jaki był kontekst wypowiedzi..

Toptwenty - oczywiście w preampie można stosować nieskończoną ilość lamp i bez względu jaki będzie to układ jeśli będzie to coś miedzy źródłem a końcówką mocy będzie pełniło układ przedwzmacniacza. Taki truizm ale chyba istotny..

To czy sygnał jest odwrócony czy nie ma IHMO wtórne znaczenia tak długo jak dobrze brzmi. Stosowanie wtórnika na końcu układu ma w pierwszej kolejności zapewnić niskie Zout. Czy stosowanie wtórnika ma sens ? To zależy jak projektantowi leży. Ja nie lubię dźwięku wtórnika bez względu na aplikację czy typ lampy (takie moje widzi mi się) wolę lampy z niskim Rp i wyjście z anody. Jeśli mam naprawdę problem z dopasowaniem impedancyjnym wolę użyć CCS-a z MU-output. Taki układ rozwiązuje 99% problemów i nadal dobrze brzmi.

Oczywiście każdy ma swoją filozofię i np upieranie się żeby Zout było na poziomie kilkudziesięciu ohm może mieć sens tylko pojawia się pytanie czy na pewno jest to koniecznie tym bardziej jeśli inny układ może brzmieć lepiej..

Na końcu tej wycieczki "teoretycznej" pozostają próby, które najwięcej wnoszą do tematu..

Artur

Wtórnik katodowy nie odwraca fazy. Dlatego Osimar pisze bzdury i wprowadza innych w błąd.

Wtórnik katodowy nie odwraca fazy. Dlatego Osimar pisze bzdury i wprowadza innych w błąd.

Fakt. Dokładnie sprawdziłem. Mea culpa.

Na pewno są tu osoby, które uczestniczą lub czytają wątek o przedwzmacniaczu Lamm. Niestety założyłem ten wątek z pre na 2x6N1P nie czytając wcześniej tego o Lamm. Interesuje mnie przedwzmacniacz lampowy dlatego, że pre phono na lampach, które ostatnio popełniłem brzmi fajnie i chcę iść dalej w tym kierunku. Lamm ma odpowiednie wzmocnienie no i dużo ochów i achów przeczytałem na temat jego brzmienia. Jednak ja jestem niedowiarkiem i dalej mam wątpliwości. To, że coś kosztuje dużo to nie znaczy, że do wszystkiego się nadaje. Mam wątpliwości czy będzie miał taki super dźwięk (prawie holografia sądząc z opisów) z końcówką tranzystorową o impedancji wejściowej kilka kiloomów i sporej pojemności wejściowej. I nie piszę tu bynajmniej o układach typu Power Follower. Np. współpracy Lamma z Sure raczej sobie nie wyobrażam również ze względu na bardzo niską impedancję wejściową wzmacniaczy w klasie D. Lampa to lampa i koniec. Impedancja wyjściowa Lamma nie jest niska. Mam doświadczenie w pre na tranach i opampach. Biorę swój klon Tresholda NS-10 i da on sobie radę z większością końcówek mocy a bass ma jak marzenie. Nawet najbardziej standardowa wersja Lamma wykonana osobiście przeze mnie będzie się zamykać powyżej tysiąca. Nie chciałbym wyrzucić kasy w błoto.

Stąd pytanie czy jest ktoś z Podkarpacia kto zrobił ten pre lub posiada klona?

Impedancja wyjściowa Lamma nie jest niska.

On jest ze sprzężeniem zwrotnym. 250 Ohm na lampowe pre to bardzo dobry wynik. Wiem, że można niżej, ale już niewiele.

Ukryta Zawartość

Inna sprawa czy wpasuje się w system. Jak czytałeś wpisy to mi do końca nie przypasował:-(

Ukryta Zawartość

Na pewno są tu osoby, które uczestniczą lub czytają wątek o przedwzmacniaczu Lamm. Niestety założyłem ten wątek z pre na 2x6N1P nie czytając wcześniej tego o Lamm. Interesuje mnie przedwzmacniacz lampowy dlatego, że pre phono na lampach, które ostatnio popełniłem brzmi fajnie i chcę iść dalej w tym kierunku. Lamm ma odpowiednie wzmocnienie no i dużo ochów i achów przeczytałem na temat jego brzmienia. Jednak ja jestem niedowiarkiem i dalej mam wątpliwości. To, że coś kosztuje dużo to nie znaczy, że do wszystkiego się nadaje. Mam wątpliwości czy będzie miał taki super dźwięk (prawie holografia sądząc z opisów) z końcówką tranzystorową o impedancji wejściowej kilka kiloomów i sporej pojemności wejściowej. I nie piszę tu bynajmniej o układach typu Power Follower. Np. współpracy Lamma z Sure raczej sobie nie wyobrażam również ze względu na bardzo niską impedancję wejściową wzmacniaczy w klasie D. Lampa to lampa i koniec. Impedancja wyjściowa Lamma nie jest niska. Mam doświadczenie w pre na tranach i opampach. Biorę swój klon Tresholda NS-10 i da on sobie radę z większością końcówek mocy a bass ma jak marzenie. Nawet najbardziej standardowa wersja Lamma wykonana osobiście przeze mnie będzie się zamykać powyżej tysiąca. Nie chciałbym wyrzucić kasy w błoto.

Stąd pytanie czy jest ktoś z Podkarpacia kto zrobił ten pre lub posiada klona?

droga DIY do hi-end jest bardzo wyboista i najczęściej ślepa.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

droga DIY do hi-end jest bardzo wyboista i najczęściej ślepa.

Niestety to prawda. Ale dzisiejsze wyboje to co innego niż 30 lat temu. Traktuję DIY coś jako swojego rodzaju terapię i dlatego się nie zrażam. Trochę już osiągnąłem. Były czasy, że stać mnie było na klocki z wyższej półki mimo to bawiłem się w DIY. Lampy do niedawna traktowałem z przymrużeniem oka bo zawsze kojarzyły mi się z kluchowatym dźwiękiem pozbawionym temperamentu. W kontekście przedwzmacniacza Lamm potwierdza się moje wieloletnie przekonanie co do stosowania sprzężenia zwrotnego (nawet płytkiego) także w konstrukcjach lampowych, bo pewnie ono w najbardziej istotny sposób przyczyniło się do jego wyjątkowego brzmienia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.