Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator big 7

Lukasz Stawowy

Rekomendowane odpowiedzi

Sacd Marantz SA11 S1

Pass XP 20

Pass XA60.8

Kolumny DIY na ACCUTON a'la Marten Design zamknięte obudowy

Dac gra ok , na takim samym poziomie co mój Marantz. Lecz wiem że z tego można wyciągnąć więcej.

Potrzebuję lekkiego "ocieplenia" sygnału. Ale boję się zamulenia i lekkiego zaspania prezentacji jaki już miałem w mojej poprzedniej generacji Passa. Aleph X z Aleph P. Dlatego zmieniłem.

Czy Ty aby na pewno masz końcówki Passa z serii XA a nie z serii X ?

To co napisałeś o dźwieku z tych wzmacniaczy ma się nijak do tego jak one grają.

Czy Ty aby na pewno masz końcówki Passa z serii XA a nie z serii X ?

To co napisałeś o dźwieku z tych wzmacniaczy ma się nijak do tego jak one grają.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To chyba tak powinno wyglądać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To chyba tak powinno wyglądać?

Tak , powinno i nawet wygląda.

Wygląda ,ze to jest faktycznie seria XA ale wynkika z tego ,ze twoje końcówki grają diametralnie inaczej niż wyższe modele.

Jestem zdziwiony aż taką rozbieżnością w dzwieku.

Ale poza tym gratuluję zakupu świetnych urządzeń.

Ukryta Zawartość

Tak , powinno i nawet wygląda.

Wygląda ,ze to jest faktycznie seria XA ale wynkika z tego ,ze twoje końcówki grają diametralnie inaczej niż wyższe modele.

Jestem zdziwiony aż taką rozbieżnością w dzwieku.

Ale poza tym gratuluję zakupu świetnych urządzeń.

Wyższe 100.8 grają według Passa tak samo. Już pytałem co jest grane ,dlaczego tak inaczej grają niż poprzednie .5 seria.

Nie zrozum mnie zle , te Passy zostają u mnie na długie lata. Lecz muszę trochę powalczyć i doszlifować wg mojego gustu cały system. I tak już względem poprzednich w wielu kierunkach posunąłem się do przodu. Teraz muszę wydobyć czary , i myśle to zrobić za pośrednictwem DACa, i chyba najlepiej z lampa w torze. To nada tego smaku który lubię.

Odp: The XA100.8 is a little fuller sound than the XA60.8 but the difference is small relative to other equipment. All the Point 8 class A amp have a similar sonic signature but all are slightly different because of the differences in rail voltage, bias current and no of output devices.

Ja juź pokazałem kilka zdjeć.

Zrobione aparatem Zorka 5)

Wyższe 100.8 grają według Passa tak samo. Już pytałem co jest grane ,dlaczego tak inaczej grają niż poprzednie .5 seria.

Nie zrozum mnie zle , te Passy zostają u mnie na długie lata. Lecz muszę trochę powalczyć i doszlifować wg mojego gustu cały system. I tak już względem poprzednich w wielu kierunkach posunąłem się do przodu. Teraz muszę wydobyć czary , i myśle to zrobić za pośrednictwem DACa, i chyba najlepiej z lampa w torze. To nada tego smaku który lubię.

Odp: The XA100.8 is a little fuller sound than the XA60.8 but the difference is small relative to other equipment. All the Point 8 class A amp have a similar sonic signature but all are slightly different because of the differences in rail voltage, bias current and no of output devices.

Dobrze piszesz,więc moze kup sobie lampowego Lampizatora,bo posuwac to sie można w/g mnie tylko w lewo lub w prawo.

Pomysl o dobrych kablach-bez nich zapewnisz sobie tylko takie sobie granko.

Czary powiadasz to dobre dla naiwnych i głuchych są.

To chyba mało wiesz. Koleś na HFM pisze jako RobRoy serdecznie nienawidząc nas z tego forum, ogólnie audiofilów i zapewne wszystkich osób czerpiących radość z muzyki. Inwektywy pod naszym adresem to normalna u niego. A tu pisze udając przyjaznego koleżkę pod innym nickiem. Do tego wszystkiego innym daje porady. Widząc jego system to muszę przyznać, że ma gość tupet i odwagę, albo wyobrażenia o sobie.

Powtarzam, mylisz mnie z Patrikiem z HFM - aczkolwiek podejrzewam, że świadomie. Na zasadzie obrzucania gównem, a nóż się coś przyklei.

Ostrzegano mnie przed tobą cztery lata temu, ale widzisz, ja zawsze daję ludziom szansę - i nie myl tego ze słabością, bo mógłbyś się nieźle naciąć :D

Co ma?

65f3a4b6288ac0a7e862c55407df12cd.jpg

Może realny dom jednak :)

I jeszcze może dodam poziom szumów tła.

4fe238e0729197ac777a33acdf802515.jpg

Taka tam, k... zwykła kamienica :P

Może się po prostu nie zrozumieliśmy ? ;)

Ja wyczytałem w Twoich wpisach ,że Twój XA60.8 gra jasno i bezbarwnie z czym absolutnie nie mogę się zgodzić.

Tak się składa ,że słuchałem u siebie przed zakupem moich monobloków akurat końcówek XA100.8 + XP30 więc wiem jak one grały w porównaniu do tych , które później zakupiłem i mogę powiedzieć ,że grały podobnie.

Słuchałem wielu innych wzmacniaczy tranzystorowych i wg. mojej opinii na ich tle Pass seria XA /XS gra dźwiękiem gęstym , barwnym i nasyconym.

Jeżeli z fabryki dostałeś taką odpowiedź jaką zacytowałeś powyżej w swoim poście to tym bardziej jestem zaskoczonym tym co napisałeś o tych urządzeniach ( o ile dobrze Ciebie zrozumiałem ).

Na forum jest jeszcze jedna osoba , która słuchała XA100.8 i z tego co wiem również u niego Pass-y nie grały jasno , wręcz przeciwnie.

Dziwna sprawa.

Jakie okablowanie masz podłączone do pre i końcówek i jakiego dac-a używasz ?

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Może się po prostu nie zrozumieliśmy ? ;)

Ja wyczytałem w Twoich wpisach ,że Twój XA60.8 gra jasno i bezbarwnie z czym absolutnie nie mogę się zgodzić.

Tak się składa ,że słuchałem u siebie przed zakupem moich monobloków akurat końcówek XA100.8 + XP30 więc wiem jak one grały w porównaniu do tych , które później zakupiłem i mogę powiedzieć ,że grały podobnie.

Słuchałem wielu innych wzmacniaczy tranzystorowych i wg. mojej opinii na ich tle Pass seria XA /XS gra dźwiękiem gęstym , barwnym i nasyconym.

Jeżeli z fabryki dostałeś taką odpowiedź jaką zacytowałeś powyżej w swoim poście to tym bardziej jestem zaskoczonym tym co napisałeś o tych urządzeniach ( o ile dobrze Ciebie zrozumiałem ).

Na forum jest jeszcze jedna osoba , która słuchała XA100.8 i z tego co wiem również u niego Pass-y nie grały jasno , wręcz przeciwnie.

Dziwna sprawa.

Jakie okablowanie masz podłączone do pre i końcówek i jakiego dac-a używasz ?

Bo ( zdania nie zaczyna się od bo ;) problem jest w innym miejscu...moim zdaniem winne są głośniki , Accouton i barwne granie ...cięźko będzie ..do tego ta ściana kamienna ..ale Jarek też dobrze prawi , kable mogą mieć znaczenie .

Bo ( zdania nie zaczyna się od bo ;) problem jest w innym miejscu...moim zdaniem winne są głośniki , Accouton i barwne granie ...cięźko będzie ..do tego ta ściana kamienna ..ale Jarek też dobrze prawi , kable mogą mieć znaczenie .

Grzegorz może faktycznie głośniki ( Accuton ) tak demolują ten dźwięk ale u mnie są Focale a one to raczej są neutralne niż ocieplają dźwięk.

Jestem zaskoczony opisem naszego kolegi tym bardziej ,że ja na Focalach słuchałem kilku innych wzmacniaczy tranzystorowych i wiem jak wtedy zgrały w porównaniu do serii XA.8.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Grzegorz może faktycznie głośniki ( Accuton ) tak demolują ten dźwięk ale u mnie są Focale a one to raczej są neutralne niż ocieplają dźwięk.

Jestem zaskoczony opisem naszego kolegi tym bardziej ,że ja na Focalach słuchałem kilku innych wzmacniaczy tranzystorowych i wiem jak wtedy zgrały w porównaniu do serii XA.8.

Accoutony do straszne " france" w aplikacji ;)

Jedyne , jakich słuchałem i grały przyzwoicie to u Artuku ...ale u niego grają " do góry nogami";)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Akurat ta sciana dobrze wplywa na akustyke.

Skąd wiesz ?

Widziałeś pomiary ...nawet nie wiadomo jak wygląda reszta pomieszczenia .

Taka ściana to dobrze wpłynie na akustykę w " zamulonym " systemie .

Tutaj jest sytuacja odwrotna .

Skąd wiesz ?

Widziałeś pomiary ...nawet nie wiadomo jak wygląda reszta pomieszczenia .

Taka ściana to dobrze wpłynie na akustykę w " zamulonym " systemie .

Tutaj jest sytuacja odwrotna .

Ja mam sciany z kamienia ale innego,poglos mam 0,4s takze dramatu niema ,i tylko lekkie podbicie na 40hz,reszta ok,nawet nie mysle sie obstawiac drewnianymi skrzynkami:)choc pewnie cos tam by daly,ale to pokoj do mieszkania anie tylko do odsluchow.

Ceramik dobrze zaaplikowany potrafi zagrać bardzo dobrze. Ale większość kolumn z ceramikami to samoróbki i wtedy gra to słabo.

Co do Pass-ów to grają gęstym, soczystym i barwnym dźwiękiem. Mają pewne cechy które nie do końca mi pasują, ale na pewno nie grają jasno i sucho.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Ceramik dobrze zaaplikowany potrafi zagrać bardzo dobrze. Ale większość kolumn z ceramikami to samoróbki i wtedy gra to słabo.

Co do Pass-ów to grają gęstym, soczystym i barwnym dźwiękiem. Mają pewne cechy które nie do końca mi pasują, ale na pewno nie grają jasno i sucho.

No własnie .

Rada dla Słowika , albo pomieszczenie albo zabawa głośnikami ;)

I kable oczywiście ;) miętkie ;)

...

bo osób, które potrafią zestroić ceramiki jest niewiele a dodatkowo jest to kosztowne, jeżeli jednak do tematu podejdzie się z głową to te "ceramiczne samoróbki" potrafią zagrać fantastycznie

----------------------------------------------------

Fajnie za coś nabazgraliscie chłopaki dla mnie. Za to wam dziękuję.

Ogólnie to kolumny grają wybitnie z innymi Passami DIY Aleph X. Brakowało mi tego owego ale byłem ogólnie bardzo zadowolony!

Teraz wpadłem dopiero że za każdym razem jak podłączyłem stare końcówki zmieniałem kable DIY Klotz (czy coś takiego seria 5000 full miedź ). Ze względu na długość kabli.

Dziś wieczorem wymieniam kable na te stare i wyrzucam Mogami. Może moje nowe klocki pokażą co w nich naprawdę siedzi.

Jak to będzie to czego szukam to chyba wypije dziś butelkę wina i przemyśle swoje zachowanie!

A DAC i tak muszę zmienić bo z tym co gram to już mi się znudziło.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

To dlaczego kupiłeś Sonusy;)?

bo osób, które potrafią zestroić ceramiki jest niewiele a dodatkowo jest to kosztowne, jeżeli jednak do tematu podejdzie się z głową to te "ceramiczne samoróbki" potrafią zagrać fantastycznie

Te Accoutony to od Fathera ?

Te Accoutony to od Fathera ?

Te fajne Accutony to Koobala, Kazka680 i Artura.

A dlaczego Sonusy ? Bo tez sa fajne ;)

A tak na poważnie to ja chyba wole na 'miętko' ;)

----------------------------------------------------

Kolumny Koobala, Kazka680 i SlowikPL wyszły od jednego bardzo utalentowanego moim zdaniem konstruktora.

No ba! U mnie ze 4 lata temu też gmerał. ;)

Wielki Szacun.

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Diogenesie vel Cybancie, człowiek ten ma nick "Mahler" na forum. Z accutonami jest zaprzyjaźniony od wielu, wielu lat. Niestety nie lubi brać udziału w forumowych dyskusjach i od dawna AS nie czytuje.

Przypomnę, że wątek nie o tym :) kończmy off topa.

Słucham tylko muzyki.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Diogenesie vel Cybancie, człowiek ten ma nick "Mahler" na forum. Z accutonami jest zaprzyjaźniony od wielu, wielu lat. Niestety nie lubi brać udziału w forumowych dyskusjach i od dawna AS nie czytuje.

Przypomnę, że wątek nie o tym :) kończmy off topa.

Tutaj jest sam off top ;)

Maher warto zapamiętać ;)

Jak gość zna się na Accoutonach to czemu to ukrywać ?

Czyli wielki Szu ?

Napiszecie pierony kto to ?

Czyli wielki Szu ?

Napiszecie pierony kto to ?

Mahler prosił mnie abym na razie tego nie zdradzał. Lecz on i tak tu rzadko bywa :-) . Kolumny grają super po lekkich modyfikacjach (kondensatory Duelunda CAST i VSF) grają rewelacyjnie.

Mam dylemat bo mogę za 2.9K € dostać Aqua la Scala MK2 i brać w ciemno (nowy). Czy lepiej poczekać na Lampizatora BIG7 :-/

Lampi to chyba zupełnie inna liga grania ....

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Mahler prosił mnie abym na razie tego nie zdradzał. Lecz on i tak tu rzadko bywa :-) . Kolumny grają super po lekkich modyfikacjach (kondensatory Duelunda CAST i VSF) grają rewelacyjnie.

Co On taki wstydliwy ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.