Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Unitra Fonica w550 nie obraca się talerz.

human122

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Niedawno próbowałem uruchomić stary gramofon Unitra Fonica w550 (Nie jestem pewien co do modelu gdyż na gramofonie nigdzie nie jest napisane nic o modelu) z 1975 r. Po podłączeniu go do prądu i poruszeniem ramienia z igłą talerz nie zaczyna się obracać. Po rozkręceniu gramofonu sprawdziłem wszystkie kable - w każdym jest napięcie, Wie ktoś może dlaczego talerz nie chce się obracać? Przypuszczam że to wina silniczka aczkolwiek nie jest do końca tego pewien więc proszę Was o pomoc. Gdyby były potrzebne jakieś zdjęcie to mogę dodać.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

A czy przypadkiem nie jest to WG 550 z dołączanym głośnikiem?

Jeśli tak to on się nie nadaje do słuchania płyt tam chyba jest jeszcze wkładka piezoelektryczna. Bardzo nieaktualne, przestarzałe i niszczące płyty rozwiązanie.

Jeśli tak jest to po prostu odpuść ten gramofon. Chyba że jest tam jeszcze wzmacniacz na el84 to możesz go sprzedać za parę groszy jakiemuś dłubaczowi. Albo wykorzystać samemu tylko trzeba to zrobić z głową.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Kilkanaście lat temu na gramofonie tym słuchano dość sporo płyt i nie było z tym żadnych problemów - płyty do dziś są w świetnym stanie. Z tego co mi wiadomo nigdy nie było w nim żadnego paska. Raczej przypuszczam że to wina silniczka gdyż w kablach do niego prowadzących jest napięcie a on ani drgnie. Aczkolwiek pewności nie mam dlatego zwróciłem się z prośbą o pomoc gdyż nie za bardzo się na tym nie znam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.