Skocz do zawartości
IGNORED

ProAc D18 - jaki wzmacniacz lub All_in_One? 15-20kPLN

Undziak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od pewnego czasu rozmyślam na zmianami systemu. Obecnie ProAc D18, Creek Destiny 1 oraz Audiolab 8200CD. Pokój 22m2 niestety zły akustycznie i niestety za dużo nie zrobię, bo mieszkanie wynajmowane. Ponadto często ostanio się przeprowadzam - 4 przeprowadzki w 5 lat. Chciałbym zrobić krok w przód. Oczekuję neutralności, muzykalności, może być troszkę ciepła, w miarę uniwersalnie. Głośniki chciałbym chyba zostawić. Do wymiany wzmak a potem dokupię DACa. Jest jeszcze opcja zakupu jednego klocka posiadającego wszystko (wzmaK + DAC/odtw. strumieniowy). Muzyka - generalnie instrumentalna (relakcująca elektronika, soundtracki, lżejszy jazz, czasem coś

mocniejszego, techno). Bużet na wzmak do 15.000, jeśli All in One to troszkę więcej... 20.000 PLN.

Wczoraj wpadłem spontanicznie do jednego ze sklepów i posuchaem zestawu Gauder Akustik Arcona 60 + AVM Inspiration CS 2.2. Zagrało analitycznie, szybko itp... do elektoniki i na imprezy fajnie, ale nie dla mnie. Nota bene posłuchałem też Gaudera Berlina za 95.000 Euro z jakimiś monoblokami na lampie i jakoś zbyt mocno mnie nie zafascynowało. Dźwięk troszkę męczył na górze.

Dziś wziąłem swoje ProAci i zacząłem od kompletu Naima XS. Inaczej niż mój obecny ale nie zachwyciło. Basu za dużo.

Po wymianie wzmaka na Supernait była lepsza kontrola basu, ale troszkę mniej emocji.

Potem na chwilkę Musical Fidelity M6Si. Dźwięk zaokrąglony, ale zbyt odbiega od neutralności. Bas owalny, wysokie jakieś dziwne. Jako CD był cały czas Naim xs.

Jeszcze spróbowałem nowego Creeka 100A. Nie przekonał mnie. Stary Destiny chyba bardziej czaruje.

A na koniec zaskoczyli mnie czymś innym - Devialet 120. Dźwięk neutralny, na swój sposób muzykalny. Muzykalnośc nie wynika z podbarwień, czy ciepła, tylko właśnie z neutralności. Nic nie męczyło i nie narzucało się. Bas krótki i konturowy. Bas i wysokie były w sumie uzupełnieniem całego przekazu. Tutaj ProAci pokazały sporo i teraz wiem, że są to przyzwoite głośniki. Mógłbym chcieć więcej jakiegoś czaru, ciepła.. ale za 4500 Euro mam wszystko w jednym. Wygodne i gra fajnie. Jestem ciągle pod wpływem emocji i już miałem myśli żeby wyciągnąc kartę i kupić. Wiem, że jednak trzeba swoje odsłuchać.

Słuchałem potem Devialeta z Harbeth super 5LHS i było może muzykalniej ale też troszkę ciemniej niż ProAci, niekoniecznie lepiej.

Jeszcze będę chciał posłuchać Moona 250i lub 340i, może Marantz 11S3, Denon 2020AE.

Macie jakieś inne propozycje, sugestie?

Póki co Idea Devialeta bardzo mi się podoba.

Pozdrawiam

Andrzej

niestety zły akustycznie i niestety za dużo nie zrobię, bo mieszkanie wynajmowane.

Kupiłem panele do poprawy akustyki ze styroduru . Kleisz na taśmę dwustronną a przy przeprowadzce ściągasz i montujesz gdzie indziej .

Może warto o tym pomyśleć na początek tym bardziej że cena nie jest wysoka ?

Denon 2020AE

Nowy gra zupełnie inaczej niż używany a długo franca się dociera .

I kolejna ważna uwaga - inaczej gra z wejścia CD i aux , tuner itd . To też warto sprawdzić

Jeszcze w temacie Majika DSM, o którym wspomniałem

ProAc D18, zła akustyka - właśnie w klubie Linna znalazłem linka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

do rozwagi z rynku wtórnego:

Ukryta Zawartość

Pokój 22m2 niestety zły akustycznie i niestety za dużo nie zrobię, bo mieszkanie wynajmowane

adaptacja akustyczna nie zawsze wymaga dużych czy nieodwracalnych ingerencji - proszę założyć wątek na "akustyce" i wkleić schemat pokoju

szkoda dobrego sprzętu do kiepskiej akustyki

Gauder Akustik Arcona 60 + AVM Inspiration CS 2.2. Zagrało analitycznie, szybko itp... do elektoniki i na imprezy fajnie, ale nie dla mnie. Nota bene posłuchałem też Gaudera Berlina za 95.000 Euro z jakimiś monoblokami na lampie i jakoś zbyt mocno mnie nie zafascynowało. Dźwięk troszkę męczył na górze.

czy kogoś może to dziwić? co za okropieństwo, ceramika dobra do łazienki, diamenty u jubilera

i filtry 50 dB

Ukryta Zawartość

Graaf,

dzięki za propozycję, ale ja podchodzę do wielu rzeczy praktycznie. Będzie mi ciężko przy kolejnej przeprowadzce targać 100 kilo takich sprzętów. Poza tym musiałbym inwestować w drugi stolik. Lubię oglądać filmy i mam ciężki szklany stolik robiony na zamówienie. Dla mnie to zbytnie komplikacje. gdybym miał domek i mieszkał tam od 10 lat i zamierzał dalej mieszkać... U mnie jest tak, że mogę za rok do Chin polecieć na 2 lata.

Kamil 79,

wiem, że lampa jest miła itp... Ale ja nie mam czasu na oczekiwanie aż się wygrzeje. Przychodzę do domu i czasem coś włączę na pół godziny. Ma grać od razu i od razu dobrze.

Tylko tranzystor mnie interesuje o przyjemnym brzmieniu. Może to trochę rozbieżne oczekiwania ale coś zapewne się znajdzie.

Ten Linn mnie zainteresował. Jak w porównaniu do Devialeta? ktoś słyszał?

Dziękuje za sugestie.

jak ma być praktycznie, to warto:

Ukryta Zawartość

Ps. nie słuchać w salonie - kupić wysyłkowo, posłuchać u siebie i ewentualnie zwrócić

Pps. Lyngdorf to też integralny system korekcji wpływu akustyki, coś b. przydatnego w Kolegi warunkach

Ukryta Zawartość

Tego Lyngdorfa warto posłuchać.

Na pewno dobrze gra choć nie w stylu wielbicieli lamp.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie 15 a 17 K ale to i takdobra cena wokale miodzio :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

faktycznie dobra cena, warte rozważenia, zwłaszcza jeśli byłaby możliwość posłuchania u siebie

choć nie tak praktyczne jak Lyngdorf, no i bez korekcji wpływu akustyki

Dzięki za kolejne propozycje. Mieszkam w Monachium, więc nie będzie łatwo tak wszystko posłuchać.

W związku z propozycjami, pytanie, czy to wszystko brzmi dużo lepiej od Creek Detiny?

Natomiast All in One jest fajną opcją, gdyż za jednym zamachem mogę wymienić wzmaka i CD/DAC (obecnie korzystam z DACa w Audiolabie). Nie szukam czegokolwiek, tylko ma być lepiej.

Czy na przykład ktoś odsłuchiwał takiego ATC SIACD i ma porównanie do Devialeta? Trochę odstrasza gwarancja w ATC na CD - tylko 12 miesięcy. To już daje do myślenia co tam siedzi. Reszta ma 6 lat.

Każde rozwiązanie, które sprzyja jakości dźwięku w zwykłym pokoju i jest funkcjonalne jest w kręgu moich zainteresowań.

w Monachium jest dwóch dealerów Lyngdorfa

zdeklasuje Creeka, a jeśli chodzi o jakość i funkcjonalność w zwykłym pokoju bez adaptacji akustycznej nie ma lepszego rozwiązania

z kolei all-in-one to zawsze kompromisy jakościowe

12 miesięcy gwarancji? żenada, niewątpliwie daje do myślenia

Leema Tucana 2 i Antila 2s Eco. To zestaw polecany do tych glosnikow.

Na eBay.co.uk jest tez Lavardin IT. Nie umiem jednak powiedziec jak zagra z tymi glosnikami.

Wieza STEREO Technics :)

Jak widzę, będę miał co czytać i słuchać. O Leema Tucana słyszałem dobre opinie już od wielu miesięcy. Nie wiem jakie brzmienie oferuje.

Powiem szczere, że Devialet i jego kontrola basu chodzi mi po głowie. Tak mnie to zafascynowało, że myślę jak nakręcony. Jeśli Leema choć troszkę się zbliży do tego poziomu kontroli co Devialet a jednocześnie zaoferuje więcej przyjemności z muzyki (muzykalności) to będzie dobra opcja. Słuchałeś tego zestawienia czy takie krążą opinie?

Z tego co do tej pory słuchałem to musiałbym wydać 3-4 kEuro na wzmak a przyrost mojej radości z muzyki w stosunku do Creeka był niewielki, poza Devialetem.

Kupilem ten zestaw w ubieglym tygodniu po krotkim odsluchu. Odbieram w przyszlym miesiacu. Jest chwalony na zagranicznych forach I zostal wybierany najlepszym zestawem roku chyba przez hi-fi world ( 3-4 lata temu). Kolega graaf pewnie ogladal go przez internet stad ta zacna wypowiedz "z doswiadczenia". Nie wiem czy spodoba Ci sie brzmienie, ale dla mnie to bardzo muzykalny zestaw z doskonala kontrola. Podlacze go tez pod moje tannoy 6.4 i wtedy zdecyduje ktore glosniki zostawic. Warto tez posluchac tego Lavardina jesli masz mozliwosc. 15audio sprzedawalo bouldera 865 ex demo za niecale £5k ale na pewno do stargowania. Atc to troche suchy amp dla mnie a creeka, devialeta i lyngdorfa nie sluchalem.

no tak, skoro "chwalony na zagranicznych forach" i "nagrodzony chyba przez hi-fi world", to nie ma znaczenia, że "po krótkim odsłuchu" ani że "Creeka, Devialeta i Lyngdorfa nie słuchałem", koniec dyskusji, "zestaw polecany"...

A Ty ile musisz sluchac zestawu na plycie, w ktorej kazdy dzwiek znasz, zeby uslyszec roznice...3 miesiace LOL. Jesli tak to wspolczuje. A rowniez nie wiedzialem, ze trzeba przesluchac wszystkich wzmacniaczy na swiecie, zeby cos polecic...wiesz mi wystarczy, ze przesluchalem kilku w tym przedziale cenowym I na tej podstawie bazuje I polecam. Swoje glupawe teksty w stylu "polecane przez papieza" to mozesz w swoim domu glosic. Ale co tam...znawcy z branzy, tysiace osob chwalace zestaw itd itd...przeciez Ty wiesz lepiej. Nastepny meloman z tysiacami postow myslacy, ze pozjadal wszystkie rozumy na swiecie :) a sprzetow, ktore polecasz w wiekszosci pewnie sluchasz na targach sluchajac nieswoich nagran albo przez godzine w salonie jak sie zapiszesz na demo. Podalem opcje, ktora pytajacy moze a nie musi brac pod uwage, podobnie jak Twoja. Co za tym idzie daj jemu zdecydowac a nie grasz starszego brata gluchego na jedno ucho. Jesli uwazasz, ze moje propozycje sa kiepskie to tylko Twoja subiektywna ocena. I z nia sobie zyj :) amen

luzik Kolego Huberto1984

przecież to był żart wymierzony w formę wypowiedzi

jak ktoś zamiast "warto spróbować" albo "ze swej strony polecam, bo" pisze bezosobowo "zestaw polecany" i ...tyle - no to brzmi jak orzeczenie papieża "tak bo tak" i aż się prosi o żartobliwe skomentowanie

może i dobra ta Leema

Wzmacniacz Leema Tucana + CD Antila to bardzo dobre granie, jednak nowe raczej ciężko będzie dostać w cenie do 20kzł i w tym nie będzie DAC-a i streamera. W dobrych cenach można trafić na rynku wtórnym.

Naim nie był zły, tylko jakoś nie powalił mnie na kolana jak Devialet. Barwowo Naim brymiał ciekawie, gęsto, ale jak dla mnie chyba za dużo basu, albo zbyt słaba kontrola (słuchałem XS2 a potem Supernait). Superunity jako propozycja All in One - nie słuchałem ale zapewne zagra nie lepiej jak Supernait wiec nawet nie słuchałem. ja wszystko wiem, że trzeba w domu, na spokojnie, sprzęty wygrzane, itp. W salonie miałem swoje kolumny i na początku posłuchałem teź nowego Creeka 100A. Tak więc miałem punkt odniesienia. Oczekiwałem wyraźnej poprawy a nie tylko symbolicznej.

Nie wiem jak gra T+A, obawiam się zbytniej analitycznosci jak to mam AVM i inne niemieckie marki, ale mogę się mylić.

Jeszcze dla sprostowania - szukam przede wszystkim lepszego wzmaka niż Destiny w cenie tak do 15kPLN. Jeśli można znaleść coś All in One do 20kPLN to teź biorę pod uwagę. Ale powtarzam, musi grać sporo lepiej.

Tak czy inaczej dziękuję Wam za sugestie. Teraz będę szukał salonów i odłuchiwał. Targi w Monachium też muszę zaliczyć:)

proszę pamiętać, że Kolega potrzebuje aktywnej korekcji wpływu akustyki, skoro w aranżację nie może się bawić

sama korekcja zagwarantuje znaczący postęp w stosunku do tego co jest

no i jeszcze jedna ważna sprawa, która chyba umyka - Lyngdorf jest też w pewnym sensie all-in-one - zasila się go sygnałem cyfrowym z dowolnego źródła z wejścia optycznego, koaksjalnego lub USB

czyli DAC zbędny i ma Kolega zarazem upgrade Audiolaba, który może zostać jako transport

To jest tak: przede wszystkim jakość, potem funkcjonalność i korekcja akustyki (wskayane ale nie musi być). Jeśli DAC w Lyngdorfie zapewni lepszą jakość niż w Audiolabie to będę szczęśliwy. Po prostu pieniądze muszą być wydane rozsądnie. Na początku miał być wymacniacz ale jak widzę jest sporo moźliwości przy róźnych klockach więć brnę w inne rozwiązania.

proszę pamiętać, że Kolega potrzebuje aktywnej korekcji wpływu akustyki, skoro w aranżację nie może się bawić

sama korekcja zagwarantuje znaczący postęp w stosunku do tego co jest

no i jeszcze jedna ważna sprawa, która chyba umyka - Lyngdorf jest też w pewnym sensie all-in-one - zasila się go sygnałem cyfrowym z dowolnego źródła z wejścia optycznego, koaksjalnego lub USB

czyli DAC zbędny i ma Kolega zarazem upgrade Audiolaba, który może zostać jako transport

Czyli podobnie jak Linn Majik DSM (brak USB, ale w zamian również wejścia HDMI), Devialet też chyba ma korekcję (SAM, czy jakoś tak się to nazywa).

korekcja akustyki (wskayane ale nie musi być).

akustyka typowo w ok. 50% determinuje to, co słyszymy - tak jest! - odbicia w typowym niezaadaptowanym akustycznie pokoju grają równie głośno jak same kolumny

Devialet też chyba ma korekcję (SAM, czy jakoś tak się to nazywa).

a faktycznie, jest ten SAM, choć nie jestem przekonany, czy to jest to ekwiwalent RoomPerfect

anyway, w sumie wybór rysuje się prosty - Devialet lub Lyngdorf, drugi tańszy, a pierwszy chyba bardziej ergonomiczny i ładniejszy (no ale to kwestia gustu)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.